MC888/MC889

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wrc81
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2020-11-09, 17:42

Re: MC888/MC889

Post autor: wrc81 »

MikiJulian pisze:Dzięki za pomoc. Z automatu ustawiało się IPV6 i niby wszystko było ok, ale internet nie działał. Jak się bezpośrednio podłączałem do modemu to działały tylko gmail, google i youtube. Ale po zmianie na IPV4 internet wreszcie ruszył.
gdzie to zmienić mam zaznaczone ipv4 dalej sie nie łączy z orange
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

Trzeba stworzyć nowy APN zapewne ( tak przynamniej jest w starszych ZTE).
radoskur
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-02-10, 14:29

Re: MC888/MC889

Post autor: radoskur »

Od 2 dni posiadam MC889.

Wcześniej używałem Huawei B818 - domek jednorodzinny - około 800m od BTS-a. Niby LTE+ cały czas pokazywało, ale budynek jednak robił swoje i tłumił sygnał. Dodatkowo zasięg Wi-Fi tragiczny. Przy podłączonych około 20 urządzeniach problemy z internetem na porządku dziennym.

MC889 zawisł na maszcie - antena skierowana prosto na BTS. Połączony w trybie mostu z routerem Xiaomi AX3200 (oprogramowanie OpenWRT z aktywowanym 160mhz dla Wi-Fi6 + AdGuard). Chodzi jak złoto. Co prawda T-mobile daje kaganiec na 90mbps ale przy zrobionych wczoraj około 15 speedtestach prędkość cały czas pomiędzy 85-95mbps, ping 20-25ms - nawet w sobotni wieczór gdzie do tej pory oglądając cokolwiek w 4K co chwila buforowało, a speedtesty ledwo do 30mbps dobijały (ping powyżej 70ms)
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 384
Rejestracja: 2021-12-15, 21:14

Re: MC888/MC889

Post autor: jfk »

radoskur pisze:Od 2 dni posiadam MC889.
Wcześniej używałem Huawei B818 - domek jednorodzinny - około 800m od BTS-a. Niby LTE+ cały czas pokazywało, ale budynek jednak robił swoje i tłumił sygnał. Dodatkowo zasięg Wi-Fi tragiczny. Przy podłączonych około 20 urządzeniach problemy z internetem na porządku dziennym.

MC889 zawisł na maszcie - antena skierowana prosto na BTS. Połączony w trybie mostu z routerem Xiaomi AX3200 (oprogramowanie OpenWRT z aktywowanym 160mhz dla Wi-Fi6 + AdGuard). Chodzi jak złoto.
Z poprzedniego sprzętu również można osiągnąć podobny efekt/podobnie bez użycia WiFi. Do 800m odległości odpowiednio dobrana antena/kable (oczywiście nie ta jedynie słuszna... ). Z MC889 masz to wszystko gotowe/do szybkiego montażu.
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19234
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: MC888/MC889

Post autor: matek451 »

Przy 800m od BTS-a to z reguły mozna osiagnąć 90Mb/s na samym routerze bez anteny, tym bardziej na obrzeżach Z.G, no i jaka antena oprócz tej która tak krytykujesz byłaby odpowiednia do B818 u kolegi? To głównie kwestia obciązenia sektora na BTS-ie Makowa.
radoskur
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-02-10, 14:29

Re: MC888/MC889

Post autor: radoskur »

jfk pisze:Z poprzedniego sprzętu również można osiągnąć podobny efekt/podobnie bez użycia WiFi. Do 800m odległości odpowiednio dobrana antena/kable (oczywiście nie ta jedynie słuszna... ). Z MC889 masz to wszystko gotowe/do szybkiego montażu.
Sprzęt wybierałem przyszłościowo pod 5G ;)
cizba12
Początkujący użytkownik forum
Posty: 18
Rejestracja: 2023-03-22, 17:17

Re: MC888/MC889

Post autor: cizba12 »

MC888 Pro to bardzo dobry sprzęt. Zasięg wifi rewelacja ( nie mam już problemu z sygnałem pomiędzy piętrami ), dobre wykorzystanie dostępnego pasma 5G/LTE (lepiej niż H122), kultura pracy (dużo lepiej od H122 - wentylator ).
Zgredzik76
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2023-03-24, 13:06

Re: MC888/MC889

Post autor: Zgredzik76 »

Mam mc889 razem z routerem od plusa wszydtko ladnie pyka ale jest problem są dwa nadajnik jeden 4 km drugi 8. I ciągle się przełącza. Proszę o pomoc jak zapiąć się na sztywno do tego bliższego żeby nie przełączało na ten dalszy z góry dziękuję. Jak będą potrzebne jakieś konkretne dane nadajników to wstawię info
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

Zgredzik76 pisze:Mam mc889 razem z routerem od plusa wszydtko ladnie pyka ale jest problem są dwa nadajnik jeden 4 km drugi 8. I ciągle się przełącza. Proszę o pomoc jak zapiąć się na sztywno do tego bliższego żeby nie przełączało na ten dalszy z góry dziękuję. Jak będą potrzebne jakieś konkretne dane nadajników to wstawię info
Może spróbuj wnakładki na chrome z MC81A/MC7010 : viewtopic.php?f=12&t=62164

A jak nie działa to możesz dalej próbować podłączyć się do terminala modemu : viewtopic.php?f=6&t=64447&p=645847#p645847

Z tym ,że nie wiem czy te sposoby zadziałają na MC889 ( nie mam więc nie mam jak przetestować)...
kamilsk
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2023-04-01, 20:12

Re: MC888/MC889

Post autor: kamilsk »

Uruchomiłem ostatnio MC889 (podłączony do Mikrotik 4011), sprzęt pracuje niby w trybie mostu, a mikrotik pokazuje że znajduje się za podwójnym NATem i nie mam możliwości dostępu z zewnątrz. Sieć to orange. Próbowałem z usługą VPN lub VPN Static. APN zmieniałem na vpn lub vpn.static.pl w zależności od usługi. IP w zależności od usługi były statyczne lub dynamiczne zewnętrzne. Wcześniej karta była wsadzona do LHGG LTE6 i wszystko działało.
snaffy
Stały użytkownik forum
Posty: 64
Rejestracja: 2017-03-05, 15:56

Re: MC888/MC889

Post autor: snaffy »

Hejka! Sądzę, że i u mnie pora na wymianę sprzętu na router 5G. Miałem zamiar kupić ZTE mc801a ale teraz widzę, że w sklepach pojawia się jego następca mc888. Ponieważ oba urządzenia można dostać w podobnych pieniądzach, zastanawiam się, który model wybrać. Wiadomo, że nie zawsze to, co droższe, czy nowsze, będzie lepszym rozwiązaniem, dlatego chętnie zapytam osób, które miały kontakt z urządzeniami, w czym mc888 jest lepsze od mc801a ewentualnie czego mc888 już nie ma, a co było u poprzednika, np. możliwości konfiguracji, wymiany softu itp.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

Jak w tych samych pieniądzach to próbował bym mc888.
Raczej w elektronice jest tak ,że jak coś jest nowsze ,to na pewno nie jest gorsze , a lepsze. Snapdragon x62 w mc888 na pewno nie będzie gorszy od snapdragona x55 z mc801a ( ale w Polsce zauważalnie szybszy też nie będzie :) )
To samo tyczy się wifi ( np mc801a mimo ax ma limit połączeń do 30 urządzen) , na pewno mc888 gorszego wifi nie będzie miał :)
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19234
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: MC888/MC889

Post autor: matek451 »

MC888 w przyszłym N78 bez złacz anten zew. więc tylko prewnie w poblizy BTS-a z N, na MC801a skorzystasz z N78 z antenami zew. na 3.4-3.8GHz.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

Nie , not to bierz MC801a :) Przecież ten N78 to już za miesiąc będzie wszędzie , ale u Ciebie na pewno nie będzie bez anten zewnętrznych ...
matek451
Guru bezprzewodowy
Posty: 19234
Rejestracja: 2012-09-01, 18:14
Lokalizacja: Łódź

Re: MC888/MC889

Post autor: matek451 »

Chciałem mu pokazać tylko zasadnicza różnicę, a przy wyborze sprzĘtu kierować się trzeba wszystkimi czynnikami. W Słubicach póki co 5G2600 Plusa jest tylko na BTS-ie przy AL. Przyjaźni , ten najblizszy z Plusa ma na Folwarcznej a na nim nie ma 5G2600, KOLEJNY Z 5G2600 ma w Kunowicach i raczej wewnatrz domu zasiegu na 5G2600 bez anteny zewnętrznej moze nie mieć więc zakup sprzętu bez złacz anten działajacych na 1800-2600MHz bezsensowny, takze MC801a, więc jak to do Plusa to wybór jest oczywisty. A jezeli nie zmienił miejsca korzystania z mobilnego to kazdy pozostały operator u niego wymaga anteny zew. do LTE czy 5G2100.
snaffy
Stały użytkownik forum
Posty: 64
Rejestracja: 2017-03-05, 15:56

Re: MC888/MC889

Post autor: snaffy »

matek451 pisze:Chciałem mu pokazać tylko zasadnicza różnicę, a przy wyborze sprzĘtu kierować się trzeba wszystkimi czynnikami. W Słubicach póki co 5G2600 Plusa jest tylko na BTS-ie przy AL. Przyjaźni , ten najblizszy z Plusa ma na Folwarcznej a na nim nie ma 5G2600,
@matek451 szacun że pamiętasz, skąd jestem :) Owszem, u mnie na razie tylko ten BTS ma 5G. Na szczęście jest to 10 piętrowy wieżowiec, który, gdyby nie drzewa to nawet bym widział ze swojego 2 piętra w oddali, mam z niego spokojnie 5G na telefonie + oczywiście LTE z bliskiego mi BT31524 w NSA i wyciągam DL 150 mbit, także anteny mi niepotrzebne. Nie zależy mi też na wielu klientach wifi bo i tak mam bridge z Asusem ac68u z dd-wrt na pokładzie. Korzystam z serwera SAMBA, DLNA i jeszcze kilku innych funkcjonalności, z których nie zrezygnuję na rzecz teoretycznie szybszego wifi6.
Zależy mi bardziej na konfiguracji routera. Czytałem tutaj gdzieś że mc801a daje np. możliwość wymuszania pasm dla 5G i LTE a nawet łączenia z konkretnym BTS a zaraz okaże się że mc888 już takich rzeczy nie oferuje...
Falcon
Początkujący użytkownik forum
Posty: 6
Rejestracja: 2023-05-23, 21:00

Re: MC888/MC889

Post autor: Falcon »

Jaka jest różnica pomiędzy modelami MC888 vs MC888 Pro ? Obudowa i cena ? Oba są na x62.
Brylok1981
Użytkownik forum
Posty: 40
Rejestracja: 2022-11-11, 11:13
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: MC888/MC889 wymuszenie dns zestaw z t3000

Post autor: Brylok1981 »

Witajcie
Mam zestaw mc889 i t3000 drugi dzień
tu macie pierwsze pomiary viewtopic.php?f=11&t=64558&p=647225#p647225

Usilnie szukam sposobu by wymusić inne DNS niż te które daje operator dla wszystkich urządzeń połączonych z siecią. w ustawieniach dhcp nie dali takiej opcji a w apn nie mogę zmienić bo odetnę internet

Da się to jakoś wymusić?
nie licząc wpisywania na każdym sprzęcie osobno
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 590
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: MC888/MC889

Post autor: tomekwwa »

Ale czemu to MC889 robi za DHCP? Powinien robić za bridge do T3000, który powinien zarządzać siecią.
Brylok1981
Użytkownik forum
Posty: 40
Rejestracja: 2022-11-11, 11:13
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: MC888/MC889

Post autor: Brylok1981 »

tomekwwa pisze:Ale czemu to MC889 robi za DHCP? Powinien robić za bridge do T3000, który powinien zarządzać siecią.
mc889 używa swojego dhcp do przypisania adresu wan dla t3000 a on przypisuje adresy w sieci może napisałem nieprecyzyjnie tyle że w ustawieniach dhcp t3000 nie mam możliwości wymusić dns-y inne niż ISP a w ustawieniach apn nie mogę ich zmienić jakiś pomysł?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6553
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: MC888/MC889

Post autor: onken »

No ale po co robisz sobie tym kolejny nat ??

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile lub Orange

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW
Brylok1981
Użytkownik forum
Posty: 40
Rejestracja: 2022-11-11, 11:13
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: MC888/MC889 własne dnsy inne od ISP

Post autor: Brylok1981 »

już wymyślone
mc889 rozłączamy z internetem i ustawiamy na tryb bezprzewodowy szerokopasmowy w ustawienia zaawansowane/ustawienia routera i zatwierdzamy

Następnie bez ponownego uruchomienia mc889 wracamy do głównej strony mc889 i z lewej strony spisujemy ip i adres mac jeżeli ich nie ma łączymy internet


wracamy do ustawienia zaawansowane/ustawienia routera w MC889 i klikamy na dole wiązanie MAC-IP I dodajemy spisane wcześniej ip i mac
nie uruchamiamy jeszcze mc889 ponownie
na głównej stronie mc889 łączymy internet jeżeli nie zrobiliśmy tego wcześniej

w osobnej karcie wpisujemy adres t3000 i logujemy się
klikamy ustawienia w górnej połowie środkowego koła
wybieramy statyczny ip
jako ip podajemy spisany wcześniej adres
maska 255.255.255.0
Brama domyślna to ip mc889 zwykle 192.168.254.1
DNS 1 I DNS 2 wpisujemy jakie chcemy i zatwierdzamy
teraz uruchamiamy ponownie obydwa urządzenia najlepiej aplikacją z komórki ztelink wymuszająć na komórce połączenie z wifi bo chwilowo może nie być internetu, najpierw uruchamiamy ponownie mc889 potem t3000
w aplikacji wybieramy najpierw odu następnie zestaw narzędzi potem więcej i uruchom ponownie w części routery i potwierdzamy
wracamy strzałką u góry w lewym rogu
wybieramy zakładkę routery
u góry ustawiamy t3000
następnie zestaw narzędzi potem więcej i uruchom ponownie w części routery i potwierdzamy
i po chwili mamy internet z naszymi dns
Brylok1981
Użytkownik forum
Posty: 40
Rejestracja: 2022-11-11, 11:13
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: MC888/MC889

Post autor: Brylok1981 »

onken pisze:No ale po co robisz sobie tym kolejny nat ??
chcę mieć dnsy z opendns dla wszystkich urządzeń a nie te od ISP
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

Można jeszcze spróbować podłączyć się do terminala mc889 i ustawić dnsy komendami AT,tak jak w mc7010....
Ps. Nie wiem czy podłączenie się do terminala w mc889 ,nie mam tego modemu żeby testowac
Brylok1981
Użytkownik forum
Posty: 40
Rejestracja: 2022-11-11, 11:13
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: MC888/MC889

Post autor: Brylok1981 »

Mig25 pisze:Można jeszcze spróbować podłączyć się do terminala mc889 i ustawić dnsy komendami AT,tak jak w mc7010....
Ps. Nie wiem czy podłączenie się do terminala w mc889 ,nie mam tego modemu żeby testowac
sprawdzę z ciekawości ale czy wtedy po każdym restarcie modemu nie musiał bym tego powtarzać?
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

W MC7010 nie , i wręcz przeciwnie , nawet przywrócenie ustawień fabrycznych nie usuwa tego ustawienia :)
A w MC889 jak pisałem , nie wiem.
Brylok1981
Użytkownik forum
Posty: 40
Rejestracja: 2022-11-11, 11:13
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: MC888/MC889

Post autor: Brylok1981 »

Dziś ok 6:40 uzyskałem w testach 224 Mb/s nadajnik na placu ratuszowym 1 Łaziska Górne
Dokładne informacje tutaj viewtopic.php?f=11&t=64558&p=647266#p647266
Brylok1981
Użytkownik forum
Posty: 40
Rejestracja: 2022-11-11, 11:13
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: MC888/MC889

Post autor: Brylok1981 »

Mig25 pisze:W MC7010 nie , i wręcz przeciwnie , nawet przywrócenie ustawień fabrycznych nie usuwa tego ustawienia :)
A w MC889 jak pisałem , nie wiem.
Jednak tego nie sprawdzę router MC889 jest za oknem korytarza na drugim końcu bloku minimum 3 metry nad ziemią bo to wysoki parter nie mam możliwość by się do tego dostac
Sam kabel Ethernet ma 45 Metrów między T3000 a MC889
Brylok1981
Użytkownik forum
Posty: 40
Rejestracja: 2022-11-11, 11:13
Lokalizacja: Łaziska Górne

Re: MC888/MC889

Post autor: Brylok1981 »

Próbował ktoś z was stosować ten skrypt z video, jest w opisie https://www.youtube.com/watch?v=Pb0FkrpshXc

sprawdzałem firefox edge i chrome i coś nie chce mi zadziałać?
według filmiku kod ze skryptu wystarczy wkleić jako adres zakładki choć wspomina chyba pod koniec filmiku że nie każda przeglądarka go wykona
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

Tak , to jest ten sam co dla MC801a i MC7010
ODPOWIEDZ