MC888/MC889

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 881
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: MC888/MC889

Post autor: darekka »

oem pisze:
darekka pisze:Pytanko mam czy i u Was ten rputer T3000 po restarcie przez ok 15minut nie uruchamia WiFi na 5GHz, bo mnie to wnerwia-ustawiłem na sztywno kanały 2,4 i 5GHz więc może juz nie będzie przez kwadrans skanował eteru przed uruchomieniem 5GHz.
Tak się dzieje zarówno po restarcie urządzenia jak i po włączeniu Wi-Fi, gdy korzystasz z harmonogramu włączenia / wyłączenia Wi-Fi.
WiFi włączone na stałe-żadne harmonogramy włączania wifi nie sa aktywowane ale chyba pomogło ustawienie ręcznie na sztywno kanałów.
darekka
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

oem pisze:Wg sklepu GooglePlay ostatnia aktualizacja ZTELink to 11.01.2023 r. I nawet zakładając, że masz rację z datą 28.08, to aktualizacji firmware dokonywałem 30 sierpnia i przed tą aktualizacją ZTELink działał jak należy.
To może automatyczna aktualizacja ZTELInk ze sklepu Google u Ciebie zrobiła się 30.08...
Poza tym, tu jest różnica jednego dnia i byś zauważył , a z drugiej strony piszesz , że aktualizowałeś 30.08 MC889 a alarm wszczynasz 4 dni po 30.08... :hyhy:
Jak Ci tak bardzo na tej apce zależy , to ściągnij starszą wersję np stąd https://apkpure.com/pl/ztelink/com.zte. ... k/versions
odinstaluj najnowszą i ręcznie zainstaluj tą starszą i zobacz , noż widelec będzie ok.
oem
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2023-06-07, 18:56

Re: MC888/MC889

Post autor: oem »

@Mig25, aktualizacje automatyczne aplikacji w sklepie mam wyłączone. Info wrzuciłem później, bo nie zawsze mam czas na kombinowanie ze sprzętem. Poza tym po drodze robiłem hard reset modemu i deinstalacją apki ZTElink aby na tym poziomie wykluczyć błędy. Podlinkowana przez Ciebie apka jest poprzedniej generacji pomimo, że w opisie apkpure numery wersji są zgodne z jej nowszą wersją. ;)

Na apce zależy mi o tyle, że sporadycznie korzystam z kompa czy laptopa, a korzystanie przez przeglądarkę w smartfonie jest mniej komfortowe jak przez ZTELink-a.
radoskur
Użytkownik forum
Posty: 25
Rejestracja: 2017-02-10, 14:29

Re: MC888/MC889

Post autor: radoskur »

Blest pisze:Kupiłem ZTE MC888 i u mnie również internet się rozłącza kilka razy dziennie przez co znika Wi-Fi na kilka sekund. Jestem w sieci t mobile. Na b525 takie czegos nie zauważyłem. Poradził może ktoś sobie z tym problemem? Mam 14 dni na zwrot jak tak ma to wyglądać to go zwracam i szukam alternatywy. Nie powiem bo internet przyspieszył sporo z 50/15 na 200/25. Moja wersja systemu to BD_LIVEuKMC888V1.0.0B0 jest on z rynku UK

Obserwuję takie samo zachowanie od mniej więcej miesiąca, może półtora. Dzisiaj od rana już 3 razy internet zgasł, pomaga tylko restart MC889. Dostawcą internetu T-Mobile. Wersja firmware BD_PLKPLMC889V1.0.0B12
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

U mnie na początku był z tym problem na MC888. Ustawiłem restart raz na tydzień w harmonogramie oraz wi-fi dałem kanał na sztywno. Wi-fi 2,4 i 5 mam rozdzielone.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

Mam starter z Plush.
Nie ma napisane agregacji pasm 5G tzn. N1 + N41, pasma oddzielne działają i pokazuje N1 lub N41. Mam jeszcze B8.
Szybkość trochę mnie zawiodła, DL 191 / UL 23 na pasmach B8 + B3 + N1 + N41. Godzina 17:10 .... może w nocy będzie szybciej.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
oem
Użytkownik forum
Posty: 21
Rejestracja: 2023-06-07, 18:56

Re: MC888/MC889

Post autor: oem »

Zeusek pisze:... Godzina 17:10 .... może w nocy będzie szybciej.
W nocy, a raczej o poranku zawsze jest szybciej!
W dzień (dzisiaj godz. 17.55): https://www.speedtest.net/pl/result/a/9558562514
O poranku (dzisiaj godz. 05.40): https://www.speedtest.net/pl/result/a/9557258418

U mnie było rozczarowanie po odpaleniu 5G ULTRA w mojej lokalizacji, ponieważ w stosunku do tego co miałem wcześniej zanotowałem spadki w szybkości o ok. 30% w porównaniu do tego co miałem wcześniej. Ale od kilku dni widzę ponowną poprawę i małe pozytywne zaskoczenie, ponieważ DL wrócił do pierwotnych wartości z czasów sprzed 5G ULTRA, natomiast UL jest zauważalnie wyższy niż było to wcześniej. Poza tym wyraźnie spadły pingi dla tych samych serwerów.
Blest
Stały użytkownik forum
Posty: 53
Rejestracja: 2017-06-29, 15:52

Re: MC888/MC889

Post autor: Blest »

Czy u was na routerze T3000 po kilku minutach pobierania większego pliku prędkość spada o połowę, by po jakimś czasie wrócić to wcześniejszych wartości? Chodzi o wifi. U mnie są duże skoki prędkości od 100 do 250 mbs, jest problem z utrzymaniem stałej prędkości sieci t mobile. Na speedtest wychodzi wszystko ok, gorzej jak obciążenie trwa dłużej.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

@Blest
To przeciążony nadajnik lub ograniczenia serwera. Zauważyłem że Plus tak ma, Play też. Orange jest bardziej stabilne, przynajmniej u mnie.

To już nie te czasy gdy osiągałem 200-400Mb, teraz jak mam 100Mb to jestem szczęśliwy, często jest 50Mb lub nawet mniej.

Fakt, ping na 5G Ultra jest w porządku. Mnie akurat o ping nie chodzi a lepsze osiągi mam przełączają się na 4G. Dosyć to dziwne bo liczyłem na więcej, nadajnik Plus mam ~40m od domu a widoczność dobra i nic nie zasłania.
Testowałem też Play, bardzo niestabilny i przy oglądaniu z YT przerywało.
Najlepiej pod względem stabilności wypada Orange. UL Play/Orange dosyć niski, oba nadajniki ~220m.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

@Blest , jeśli podejrzewasz ,że to WiFi w T3000 ,to zrób test po kablu , a nawet w ogóle możesz pominąć T3000 bezpośrednio się wpinając kablem LAN do MC889. Teraz już nawet można to robić telefonem z przejściówką LAN-USBC ( tylko taką z 1Gbit).
Blest
Stały użytkownik forum
Posty: 53
Rejestracja: 2017-06-29, 15:52

Re: MC888/MC889

Post autor: Blest »

Faktycznie wina leży po stronie operatora, na kablu też są skoki.
boobass
Użytkownik forum
Posty: 48
Rejestracja: 2019-03-10, 23:12

Re: MC888/MC889

Post autor: boobass »

Blest pisze:Czy u was na routerze T3000 po kilku minutach pobierania większego pliku prędkość spada o połowę, by po jakimś czasie wrócić to wcześniejszych wartości? Chodzi o wifi. U mnie są duże skoki prędkości od 100 do 250 mbs, jest problem z utrzymaniem stałej prędkości sieci t mobile. Na speedtest wychodzi wszystko ok, gorzej jak obciążenie trwa dłużej.
To chyba wina T-Mobile.

U teściów na Śląsku mam do nadajnika TM ok 800m. Super widoczność - linia prosta bez żadnych przeszkód po drodze.Prędkości uzyskiwane to grubo powyżej 200Mbitów. Rekord ponad 335Mbitów. Po zrobionych kilku speedtestach prędkość spadła mi do 1Mbita. Ciekawi mnie, czy to przypadek czy Qos?
pls_help_me
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2023-09-19, 10:46

Re: MC888/MC889

Post autor: pls_help_me »

Dzień dobry, jestem zagubionym laikiem i zdecydowałem się zadać pytanie na forum, być może będzie ono też pomocne dla innych. Szukałem informacji samodzielnie, ale nie byłem w stanie znaleźć jednoznacznej odpowiedzi, więc próbuję tutaj.

Kupiłem router ZTE MC888 i planuję korzystać z internetu od Orange, ale pojawiły się wątpliwości czy nie wyrzuciłem pieniędzy w błoto. Rozumiem, że obecnie Orange oferuje dostęp do 5G na paśmie 2,1 GHz, co wiąże się z pewnymi ograniczeniami. Mieszkamy we Wrocławiu w odległości 50m od BTS, zrobiłem test na telefonie żony (iPhone 12 mini wspierający 5G) i w Orange na speedteście wychodzi jakoś 170 - 200 Mbps przy pobieraniu. Tutaj pojawiają się wątpliwości:

(1) Podobno niebawem będzie możliwość korzystania z sieci 5G na paśmie 3,6 GHz ze spektakularną prędkością, jako że najwięksi gracze (w tym Orange) przystąpili do aukcji na rezerwację tego pasma. Jeśli to nastąpi to czy zakupiony router pozwoli mi skorzystać z tego dobrodziejstwa?

(2) Cytat z internetów, komcie z artykułów na Telepolis o ZTE MC888:
Ta uniwersalność pasm w tym ruterze to nie do końca jest prawda. Na polskim rynku można spotkać 3 wersję tego rutera, różniące się ilością udostępnionych pasm i schematów agregacji. Najwięcej pasm ma brand Plusa, ale nie działa w nim SIP, jest nawet wersja, która nie zaloguje się do 5G Plusa w paśmie 2600... Trzeba uważać.
Może Manager wytłumaczyłby zanieszanie z wersjami oprogramowania tego routera - na polskim rynku można trafić na trzy, z czego jedna nie obsługuje pasma n41 (2600TDD) ale ma wszystkie inne funkcje czynne, druga nie obsługuje niskich pasm 5G i wyjścia telefonicznego i posiada błędy w oprogramowaniu i trzecia, brandowana Plus, która posiada komplet pasm 5G ale ma wycięty VoIP i usuniete niektóre pożyteczne funckcje (tryb nocny np., żeby nie świecić diodami po całym pomieszczeniu). Dziwne to.
W odniesieniu do powyższego: czy mogę jakoś sprawdzić "kompatybilność" wersji zakupionej przeze mnie z siecią Orange? (kupiłem w Media Expert)

Dziękuję! :D
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

Trudno mi powiedzieć jak to ostatecznie będzie rozwiązane. Ma to być pasmo C czyli N77/N78/N79, w Polsce niby ma być pod N77 ale faktycznie w niektóry wersjach jest to N78 które teoretycznie powinno to obsłużyć. Być może będzie aktualizacja pasm przez producenta aby na pewno to działało.
Na stronie producenta są pasma: 5G:N1/3/7/8/20/28/38/40/75/77/78 .

Ps. Ja kupiłem ze sklepu ZTE i jest N78 a nie ma N77. Najlepiej atakować producenta w sprawie aktualizacji do N77, ja napisałem (póki co brak odpowiedzi).
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

Odpowiedź od ZTE:
"Pasmo N77 nie jest wspierane przez MC888. Na co dzień blisko współpracujemy z operatorami sieci komórkowych. Nie ma żadnych oficjalnych decyzji potwierdzających, że w Polsce operatory w przyszłości będą wspierać N77."
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
pls_help_me
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2023-09-19, 10:46

Re: MC888/MC889

Post autor: pls_help_me »

Zeusek pisze:Odpowiedź od ZTE:
"Pasmo N77 nie jest wspierane przez MC888. Na co dzień blisko współpracujemy z operatorami sieci komórkowych. Nie ma żadnych oficjalnych decyzji potwierdzających, że w Polsce operatory w przyszłości będą wspierać N77."
Dzięki wielkie za informację. To chyba pozostaje tylko czekać i być dobrej myśli. Chociaż dziwne, że w specyfikacji na stronie producenta jest podane to pasmo. Jak się nie uda to jestem w strefie agregacji 4 pasm od Orange, więc i tak powinno być fajnie, ale zobaczymy - router będzie jutro to potestuję.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

Router jest bardzo dobry, mam od 2 miesięcy. Na początku były jazdy z wyłączaniem wi-fi ale ustawiłem kanały na sztywno i może to pomogło.
Bardzo dziwne że na ich stronie jest N77 a w opcjach nie ma. Ten chip ma zaletę że można jemu dodać poszczególne pasma (tak czytałem) i brand od Plus pokazuje że tak może być. Cóż, trzeba czekać i liczyć że wspiera 5G w paśmie C.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
tomekwwa
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 590
Rejestracja: 2019-03-11, 20:48

Re: MC888/MC889

Post autor: tomekwwa »

Póki operatorzy sami nie ogłosili co i jak będą nadawać to nie ma się co martwić na zapas. Najgorzej mają Orangeowcy. Już widać, że to znowu jakaś boczna nakładka na ten ich zabytkowy system będzie i znowu tylko dla certyfikowanych telefonów z Orange. Na stronie pojawiła się w końcu obsługa MC801A w 5G, ale i tak u mnie nie działa.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

Jaki masz wersję firmware w tym MC801A?
snaffy
Stały użytkownik forum
Posty: 64
Rejestracja: 2017-03-05, 15:56

Re: MC888/MC889

Post autor: snaffy »

Mam MC888 z Plusa. Niestety nie mam w opcjach konfiguracji wymuszenia konkretnego BTS dla LTE1800 (PCI, EARFCN) a bardzo by mi na tym zależało (z automatu przełącza mnie na zapchany BTS) Na plusforum ktoś wrzucił screen, że 888-ka od T-mobile ma tę opcję. Ktoś ma jakiś pomysł, czy z plusowskim routerem mogę to jakoś zrobić? Jak wyglądają opcje konfiguracji 888-tkach od pozostałych dostawców? Jak w niebrandowanych ze sklepu?Kolejny problem, który rzucił mi się w oczy jest "czkawka" netu co jakiś czas. FW zaktualizowane. Ktoś się z tym spotkał?
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

Ta czkawka to zanik tylko wi-fi ? Spróbuj ustawić kanał wi-fi na sztywno.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Prusiak
Początkujący użytkownik forum
Posty: 9
Rejestracja: 2023-09-22, 12:31

Re: MC888/MC889

Post autor: Prusiak »

Cześć
Ostatnio TMobile zaproponował mi przedłużenie umowy, przy okazji pokusiłem sie o nowy roter ZTE MC888. Działa o niebo lepiej na LTE od Huawei 525 przy agregacji. Ale mam problem z "czkawką" jak tu wcześniej ktoś pytał. Czkawka występuje tylko na połączeniu kablowym podczas obciążenia. Dodatkowo potrafi przy połączeniu do switcha 100Mb i dalej po kabelku LAN wogle przyciąć transmisje na dłuższy czas... Być może jest to spowodowane kategorią skrętki którą mam puszczoną po domu, może coś innego...?? Pytanie mam takie czy do połączenia Routera mam wymieniac stare skrętki na coś nowego? Spotkał się ktoś z czymś takim?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26178
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: MC888/MC889

Post autor: wojteks »

Prusiak pisze:Pytanie mam takie czy do połączenia Routera mam wymieniac stare skrętki na coś nowego?
A jakie masz teraz i jak mają zrobione "zagięcia/zakręty"?
Do 100Mbps (a nawet 1000Mbps) powinna wystarczyć skrętka cat 5e prawidłowo zarobiona w gniazdkach ethernet lub na wtykach.
Nie pomagam na PW!
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

No ale switch 100Mb to w dzisiejszych czasach porażka, może jego czas wymienić.
snaffy
Stały użytkownik forum
Posty: 64
Rejestracja: 2017-03-05, 15:56

Re: MC888/MC889

Post autor: snaffy »

Zeusek pisze:Ta czkawka to zanik tylko wi-fi ? Spróbuj ustawić kanał wi-fi na sztywno.
Nie, to nie kanał. Zastanawiam się nad czy to nie DNS. Zauważyłem, że problem pojawia się podczas ładowania niektórych stron i powoduje zawias całego netu. Niektóre serwery zwracają odpowiedź "za dużo zapytań z tego IP". Póki co zamówiłem MC888 w wersji Nordic, który ma mieć rozbudowany panel konfiguracyjno - diagnostyczny a jak jeszcze do tego będzie chodził płynnie, to pożegnam się z plusowskim routerem.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

To jak będziesz go miał , to sprawdź czy działa na nim 5G z Plusa , czyli N41 , bo coś mi się zdaje ,że skandynawowie tego pasma nie używają , i ich routery tego pasma programowo nie mają....
A co do DNSu , to chyba możesz ustawić na urządzeniu statyczne IP wraz z innymi DNSami , wtedy będziesz wiedział , czy one są winne.
snaffy
Stały użytkownik forum
Posty: 64
Rejestracja: 2017-03-05, 15:56

Re: MC888/MC889

Post autor: snaffy »

Mig25 pisze:To jak będziesz go miał , to sprawdź czy działa na nim 5G z Plusa , czyli N41 , bo coś mi się zdaje ,że skandynawowie tego pasma nie używają , i ich routery tego pasma programowo nie mają....
Faktycznie sprzedawca pisze, że router posiada wszystkie pasma 5G dostępne w Europie, ale N41 akurat nie wymienia...czyli chyba kicha ;-( Wiesz może jak wygląda panel konf. w routerach niebrandowanych dostępnych w PL, np. z firmowego sklepu ZTE? Pytam głównie o możliwość zablokowania LTE na konkretnym BTS poprzez ustawienie PCI i EARFCN. Plus okroił swój 888 z tej funkcji. Co do DNS to spróbuję pogrzebać.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

Wiem , że W MC889 z Plusa to jest i działa poprawnie ( przynajmniej w wersji B11 , bo po aktualizacji do B12 nie sprawdzałem , sama funkcja w Debug ciągle jest).
Ale dlaczego miałby to wyciąć z MC888...
Może @Zeusek Ci potwierdzi ,on ma niebrandowanego MC888
snaffy
Stały użytkownik forum
Posty: 64
Rejestracja: 2017-03-05, 15:56

Re: MC888/MC889

Post autor: snaffy »

Mig25 pisze:Wiem , że W MC889 z Plusa to jest i działa poprawnie ( przynajmniej w wersji B11 , bo po aktualizacji do B12 nie sprawdzałem , sama funkcja w Debug ciągle jest).
Ale dlaczego miałby to wyciąć z MC888...
Może @Zeusek Ci potwierdzi ,on ma niebrandowanego MC888
Gdzieś widziałem na screenie, że 888 z T-Mobile to ma ale nie chce kombinować z odkupowaniem od kogoś z umowy, bo nie wiadomo, kiedy zablokują za niespłacanie rat. Z kolei T-Mobile nie ma oferty na sam sprzęt a ich oferty na net są, krótko mówiąc, mało atrakcyjne. Sam mam starą umowę z Plusa 70GB + nielimitowane LTE (tu miałem lejek 20 Mbit po przekroczeniu podstawy - ciekawe czy to będzie aktualne na 5G) + 200 GB transfer nocny za całe 21 PLN/mc, także trzymam tę umowę obiema rękami ;)
W międzyczasie przejrzałem oferty z PL dystrybucji, w tym sklep ZTE i popularne markety i uwaga, w specyfikacji nikt nie wymienia pasma n41...
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

To jest chyba ta blokada, choć nie wiem po co to jest u mnie:
Obrazek
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
ODPOWIEDZ