MC888/MC889

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
cizba12
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2023-03-22, 17:17

Re: MC888/MC889

Post autor: cizba12 »

Mam taką sprawę odnośnie MC888Pro. Kupiłem w x-kom i mam firmware B01, niestety bardzo długo loguje się do sieci. No to skontaktowałem się z serwisem. Aby dostać B04 mam go im wysłać. Argumenty iż mamy 2023 rok i update to może niech mi wyślą mailem uprzejma pani zignorowała. Odesłali do ZTE PL, gdzie uprzejmy bot odesłał mnie znowu do serwisu. Może ktoś pomóc z tym firmware ? @matek451 jak czytam ma dobry kontakt z nimi. Byłby to duży problem aby to załatwić ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26132
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: MC888/MC889

Post autor: wojteks »

No ale x-kom też do ZTE go odeśle.

Możesz zwrócić gdzie kupiłeś skoro nie akceptujesz procedury wgrywania firmware przez serwis. To że mamy 2023r to wcale nie znaczy że ten firmware jest dla wszystkich i dlatego nie podlega pod automatyczny update.
Nie pomagam na PW!
cizba12
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2023-03-22, 17:17

Re: MC888/MC889

Post autor: cizba12 »

Nie wiem co ma x-kom do tego i totalnie nie rozumiem podejścia update nie jest dla wszystkich. Gdyby nawet były różnice rewizji sprzętu to od lat 99% producentów spokojnie w aktualizacji sobie z tym radzi. Pozbywanie się sprzętu na 2 tygodnie aby wgrać 100 MB file i odczekać 10 minut aż się poukłada w obecnych czasach uważasz za typowe podejście ? Jeżeli tak, to nie mamy płaszczyzny porozumienia.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26132
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: MC888/MC889

Post autor: wojteks »

cizba12 pisze:Nie wiem co ma x-kom do tego
Skoro poinformowałeś nas że tam kupiłeś to możesz tam zwrócić zgodnie z przepisami.
cizba12 pisze:i totalnie nie rozumiem podejścia update nie jest dla wszystkich.
Bo powiedzmy jest tylko dla urządzeń z dystrybucji jakiegoś operatora (czy z jakiejkolwiek przyczyny istotnej dla ZTE) a nie dla całego sprzętu na rynku. To wie tylko ZTE skoro taką politykę prowadzi.
cizba12 pisze:to od lat 99% producentów
Może ZTE jest właśnie tym 1%, pomijam już zupełnie że może ZTE chce przebadać ten sprzęt na oryginalnym firmware i stwierdzić co nie działa albo dlaczego coś się dzieje mimo że 99.99% sprzętu nie wykazuje takich objawów i nie jest odsyłana do serwisu w celu zmiany firmware.
Nie pomagam na PW!
cizba12
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2023-03-22, 17:17

Re: MC888/MC889

Post autor: cizba12 »

Wróćmy do sedna sprawy. Potrzebuję firmware. Po tej preambule wiernego czytelnika wskazówek raczej go nie dostanę, załatwię go pewnie inaczej.
A technicznie to każdy producent po imei może sobie sprawdzić czy dany egzemplarz to open market czy operator. Pliki aktualizacyjne od lat są podpisane, słyszałeś pewnie, klucze, chyba, że masz odblokowany bootloader więc niewłaściwy mi nie podejdzie. W serwisie uprzejma pani od razu chciała aby wysłać, po mojej prośbie dostałem kilka pytań w odstępie około 5 minut bo musiała się dopytać. Jaki model, jaki firmware, nie pytano mnie o imei co ciekawe. Reasumując, pozbywanie się potrzebnego mi internetu na 2 tygodnie po przemyśleniu podejścia serwisu i producenta (bota) gdzie odsyłano mnie nawzajem do siebie jest pozbawione sensu bo nic więcej niż wgranie firmware i reset nie zrobią. Jeżeli użytkowanicy będą mieć takie podejście to producenci będą im skakać po głowach i wymyślać coraz większe dyrdymały. btw. to całe ZTE chyba się zwija z PL bo numer nieaktywny, pozostał tylko do GB.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

W Plus jest B08, od ZTE jest B04 itd. Nie jest tak że dany sprzęt ma to samo oprogramowanie. X-kom ma chyba routery na rynek UK, ZTE musi to przetestować czy będzie to działać w Polskich warunkach.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
cizba12
Początkujący użytkownik forum
Posty: 14
Rejestracja: 2023-03-22, 17:17

Re: MC888/MC889

Post autor: cizba12 »

To jest serwis a nie ZTE. Jedyne co zrobią to wgrają firmware. Skoro linia, którą posiadam działa na B01 to pewnie na B04 też zadziała. Wydaje mi się iż to czy działa sprawdzili trochę wcześniej a poza tym chyba mają taką możliwość bez mojego routera bo może nie tylko ja jeden go kupiłem w tym kraju. Dobra, żegnam bo masło maślane i rozdzielanie włosa na czworo się robi a mi chodzi nie o dywagacje ale plik z firmware.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

Na stronie sklepu ZTE jest obniżka na MC888, 1 289,00 zł
https://zteshop.pl/zte-mc888-router-sta ... lte-cat-19
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
[email protected]
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-02-26, 19:31

Re: MC888/MC889

Post autor: [email protected] »

darekka pisze:Idź w swój własny router, MC889 ustaw w tryb mostka, wyłącz dhcp i ustaw restart co 6dni w nocy. Własny router podłącz i niech on nadaje DHCP, ustaw na nim DNSy i śmigac będzie.
U mnie MC889+Xiaomi AX3600 mega stabilnie(na światłowodzie po wifi szło blisko 900Mb w obie strony i tu żadnych ograniczeń nie ma).
T3000 jest mocno niedopracowany/ma błędy, które w parze z MC889 tworzą takie cuda jak ograniczenie po wifi, zaniki neta, wymóg restartów itd.
Dla konfiguracji:
(A) ZTE MC889 ODU + dowolny router/wifi (w moim przypadku TP-LINK ARCHER C6)
1) ustawiłem MC889 w tryb mostka oraz wyłączyłem DHCP
2) na TP-LINKu: ustawione Dynamic IP, wyłączone IP v6, włączony serwer DHCP + poniższe ustawienia:

Kod: Zaznacz cały

DHCP Server: Enable
IP Address Pool: 192.168.0.100-192.168.0.249
Address Lease Time: 120 minutes
Default Gateway: 0.0.0.0 (Optional)
Primary DNS:0.0.0.0 (Optional)
Secondary DNS: 0.0.0.0 (Optional)
Czy coś jeszcze należy zmienić ?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 881
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: MC888/MC889

Post autor: darekka »

Jeśli potrzebujesz wyciąć część reklam to ustaw DNSy w swoim routerze np. adguard dns, blahdns czy inny z blokowaniem reklam.
darekka
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26132
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: MC888/MC889

Post autor: wojteks »

Jakieś IP tych DNSów byś podał a nie tak pełnymi nazwami.
Nie pomagam na PW!
[email protected]
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2018-02-26, 19:31

Re: MC888/MC889

Post autor: [email protected] »

darekka pisze:Jeśli potrzebujesz wyciąć część reklam to ustaw DNSy w swoim routerze np. adguard dns, blahdns czy inny z blokowaniem reklam.
OK. Rozumiem o co Ci chodzi. Dzięki za info. W weekend zrobię trochę testów.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 881
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: MC888/MC889

Post autor: darekka »

wojteks pisze:Jakieś IP tych DNSów byś podał a nie tak pełnymi nazwami.
na tych stronkach masz wszytsko co potrzebne:
https://controld.com/free-dns?freeResolverType=x-oisd
https://docs.controld.com/docs/free-dns
https://blahdns.com/
lub
AdGuard DNS zablokuje reklamy i moduły śledzące.
IPv4:
94.140.14.14
94.140.15.15
IPv6:
2a10:50c0::ad1:ff
2a10:50c0::ad2:ff
darekka
Jazdzor
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2020-10-01, 16:29

Re: MC888/MC889

Post autor: Jazdzor »

Pytanko, czy MC889 którąś stroną odbiera lepiej sygnał i ustawienie kierunkowe jest zalecane?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 881
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: MC888/MC889

Post autor: darekka »

Jazdzor pisze:Pytanko, czy MC889 którąś stroną odbiera lepiej sygnał i ustawienie kierunkowe jest zalecane?
ma antene kierunkową i dookólne więc zalecane dobre wycelowanie ale...czasami lepiej jest ot tak aby było i wisiało i działa lepiej. Kwestia sprawdzenia w konkretnej lokalizacji.
darekka
Jazdzor
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2020-10-01, 16:29

Re: MC888/MC889

Post autor: Jazdzor »

Stąd moje pytanie. Kierunkowa jest od strony diód, czy masztu? Wydaje mi się, że lepiej u mnie odbiera odwrócony plecami do nadajnika i zacząłem się zastanawiać
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1709
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

W MC7010 nie ma nic kierunkowego , tylko same anteny dookólne , kierunkowość co najwyżej nadają aluminiowe radiatory ,są w sumie z jednej i drugiej strony PCB. MC889 nie rozbierałem. To potwierdź czy na pewno z odwróconym jest lepiej , bo jeśli tak ,to tak zostaw.
Z jednej strony modem , a z dugiej również sytuacja u Ciebie , mogą być różne fale odbite , które mają mocniejszy sygnał , niż ta na wprost ( bo jest np zasłonięta , albo antena sektorowa na BTS nie w Twoim kierunku) , także można to sobie wyobracić ,że nawet jak antena jest kierunowa ( a raczej tu nie jest ) to lepiej będzie z odwrócona w niektórych przypadkach.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

MC888 w promocji za 1.199zł
https://zteshop.pl/zte-mc888-router-sta ... lte-cat-19
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
wing
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2009-10-22, 20:14
Lokalizacja: Radom

Re: MC888/MC889

Post autor: wing »

Cześć.
Skusiłem się na MC889, marketowy zakup.
Po zainstalowaniu , zalogowałem się ustawiony był tryb mostka, wyłączyłem dhhcp gdyż router w domu obsługuje, i Zonk, MC889 , strona logowania routera niedostępna z adresu IP. Więc wykonałem reset do ustawień fabrycznych, Zonk reset nie działa, firmware b03,.Rezultat router w serwisie.
Ps. Router widoczny jest w aplikacji install helper przez BT, i zalogować się ustawionym hasłem można, ale żadnych innych opcji niema w aplikacji żeby np reset wymusić.można sprawdzić siłę sygnału i info o routerze ip , oprogramowanie i wersję.
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 507
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: MC888/MC889

Post autor: Zeusek »

Jest to błąd oprogramowania routera, ZTE niby wie o tym i ma to poprawić.
Poczytaj wcześniejsze wpisy, ktoś chyba opisywał co z tym zrobić.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 881
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: MC888/MC889

Post autor: darekka »

wing pisze:Cześć.
Skusiłem się na MC889, marketowy zakup.
Po zainstalowaniu , zalogowałem się ustawiony był tryb mostka, wyłączyłem dhhcp gdyż router w domu obsługuje, i Zonk, MC889 , strona logowania routera niedostępna z adresu IP. Więc wykonałem reset do ustawień fabrycznych, Zonk reset nie działa, firmware b03,.Rezultat router w serwisie.
Ps. Router widoczny jest w aplikacji install helper przez BT, i zalogować się ustawionym hasłem można, ale żadnych innych opcji niema w aplikacji żeby np reset wymusić.można sprawdzić siłę sygnału i info o routerze ip , oprogramowanie i wersję.
u mnie działa bez problemu ale na sofcie b12(od niedawna na B13) i pewnie na wczesniejszych ten problem wystepuje

P.S. wskoczył soft B13 na MC889 dnia 2023-11-23
ze zmian to: ładna zakładka w ustaweiniach sieci: WYBÓR PASMA gdzie widac wszysykie możliwośćsi podzielone na:Pasmo LTE(1,3,,7,8,20,38), Blokada pasma SA(1,3,7,8,28,38,41,78),Blokada pasma NSA(1,3,7,8,28,38,41,78)
oraz INFORMACJE O SIECI gdzie widać informacje w działach:
Informacje o komórce 4G
oraz
Informacje o komórce 5G
darekka
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1709
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

Twój MC889 ma zupełnie inny soft (PLKPL czyli dla Plusa ,vs STD czyli standard).
Nie ma potrzeby wyłączać DHCP , i jak widać lepiej tego nie robić przy sofcie STD ( a żeby móc się zalogować przy wyłączonym i to naprawić , po prostu w kompie trzeba ustawić stały adres IP 192.168.254.2 , i wtedy się zalogować i DHCP włączyć).
darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 881
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: MC888/MC889

Post autor: darekka »

Mig25 pisze:Twój MC889 ma zupełnie inny soft (PLKPL czyli dla Plusa ,vs STD czyli standard).
Nie ma potrzeby wyłączać DHCP , i jak widać lepiej tego nie robić przy sofcie STD ( a żeby móc się zalogować przy wyłączonym i to naprawić , po prostu w kompie trzeba ustawić stały adres IP 192.168.254.2 , i wtedy się zalogować i DHCP włączyć).
Podłączyłem dla zabawy do plusowego T3000: MC889 z Plusa(soft B13 z 23 listopada) i MC801A poprzez port WAN i sąsiedni LAN (oba "modemy" w trybie mostka, T3000 nadaje DHCP), włączyłem DUAL WAN(agregację 2 netów) i wszystko fajnie się agreguje (DOWNLOAD I UPLOAD). Jedynie problem mam z niewspółpracującym z takim patentem modemem od instalacji solarnej podłączonego do TPLINK TL-WA850RE rozszeżającym sieć WIFI bezprzewodowo-net przez TPLINKA smiga ale modem od HEWALEXA nie dogaduje się(smart gniazdka, dongle od fotowoltaiitd działa ok). Takiego problemu solarna isntalacja nie ma gdy działa pojedyńczy net z XIAOMI AX3600.
Ostatnio zmieniony 2023-11-28, 10:40 przez darekka, łącznie zmieniany 1 raz.
darekka
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1709
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

Tak ,w Plusowym może się dać wyłaczać DHCP , ale w "nieplusowym" STD jak widać nie , a niedoświadczeni użytkownicy nie dają rady i sprzęt trafia niepotrzebnie do serwisu ...
to T3000 ma Dual WAN ?

Też u mnie aktualizacja Plusa do B13 przyszła , ktoś może potwierdzić , czy teraz pokazywana jest agregacja N41 i N1 w zasięgu 5G Ultra ?
darekka
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 881
Rejestracja: 2011-11-02, 13:50
Lokalizacja: Łódzkie

Re: MC888/MC889

Post autor: darekka »

Mig25 pisze:Tak ,w Plusowym może się dać wyłaczać DHCP , ale w "nieplusowym" STD jak widać nie , a niedoświadczeni użytkownicy nie dają rady i sprzęt trafia niepotrzebnie do serwisu ...
to T3000 ma Dual WAN ?

Też u mnie aktualizacja Plusa do B13 przyszła , ktoś może potwierdzić , czy teraz pokazywana jest agregacja N41 i N1 w zasięgu 5G Ultra ?
Tak-w menu jest przecież opcja podwójnej sieci WAN i podłączasz internet do WAN i gniazda LAN tuż przy WAN(gniazda obok siebie).
Tu filmik w temacie https://www.youtube.com/watch?v=3eWj63MShPU a w google fraza "ZTE T3000 DUAL WAN" ładnie daje wyniki i instrukcje. Na plusowym smiga elegancko.
darekka
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1709
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

a swojego T3000 po pierwsze rozebrałem , podłączyłem się do konsoli , pościągałem co było można , i na razie czeka w kącie ,aż w OpenWRT w końcu będzie wsparcie dla IPQ5018...
kaccper10
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2023-11-28, 19:38

Re: MC888/MC889

Post autor: kaccper10 »

Ma ktoś jakiś pomysł jak zmusić MC888 Pro do korzystania z fake 5G w T-Mobile? Dotychczas działało ok. Od niedawna agreguje wszystkie częstotliwości LTE, ale brak info o 5G chociaż na routerze swieci się dioda i takie info jest w ustawieniach. Ta sam SIM na iPhone 13 łączy się z 5G i w speedtescie jest to widoczne szczególnie po pingu. W configu routera wybrałem tryb sieci 5G NSA, ale to nic nie zmienia. Próbowałem tez wyłączać kolejne bandy, ale bez sukcesu. Na innym nadajniku to samo. Restart i factory reset bez efektu.
W informacjach o sieci wygląda to tak:
https://zapodaj.net/plik-12kSQnEY8e
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1709
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

U mnie na Galaxy S22 w T-Mobile łączy się w LTE , a 5G dopiero się włącza jak jest coś większego ściągane ,także pewnie tu jest podobnie , włącz jakiś łuższy speeedteest i wtedy zobacz co jest podłączone.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1709
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: MC888/MC889

Post autor: Mig25 »

A przy okazji w MC889 w Plusie na B13 ciągle nie przydziela nowego lease , tylko się rozłącza:

Kod: Zaznacz cały

Tue Nov 28 16:26:29 2023 daemon.notice netifd: wan (9083): udhcpc: sending renew to server 10.18.74.122
Tue Nov 28 16:26:29 2023 daemon.notice netifd: wan (9083): udhcpc: received DHCP NAK
Tue Nov 28 16:26:29 2023 daemon.notice netifd: Interface 'wan' has lost the connection
kaccper10
Początkujący użytkownik forum
Posty: 8
Rejestracja: 2023-11-28, 19:38

Re: MC888/MC889

Post autor: kaccper10 »

Mig25 pisze:U mnie na Galaxy S22 w T-Mobile łączy się w LTE , a 5G dopiero się włącza jak jest coś większego ściągane ,także pewnie tu jest podobnie , włącz jakiś łuższy speeedteest i wtedy zobacz co jest podłączone.
Też już to testowałem, nic się nie zmienia. Wcześniej cały czas trzymał połączenie i w informacji o sieci było wskazane używane pasmo 5G. Żadnego update systemu tez nie było po drodze.
ODPOWIEDZ