Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
andrzej80
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2024-01-04, 23:24

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Post autor: andrzej80 »

Witam. Chciałbym wyprowadzić dwa złącza SMA pod antenę Cybertecha 1800-2600 którą posiadam. Przeglądałem różna fora, oglądałem różne filmy nakręcone przez Saudyjczyków. Ale finalnie wyprowadzane są 4 a czasem 6 złącza. W moim przypadku antena ma tylko dwa przewody i tyle mogę złącz SMA podpiąć. Czy mógłby ktoś podpowiedzieć mi, do których gniazd na płycie routera powinienem podpiąć te konektory?
duke
Stały użytkownik forum
Posty: 126
Rejestracja: 2020-01-10, 17:21

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Post autor: duke »

Spróbuj wpiąć się pod B i W (do tych pionowych długich anten), pozostałe możesz wypiąć, lub pozostawić ...
Musisz potestować i poobserwować efekty.
Jeżeli wypniesz pozostałe to powinien spaść ci SINR (ale to chyba nie ma wpływu na transfery), natomiast będziesz miał pewność, że router nie złapie sygnału na tych pozostałych antenach (są jeszcze dwa złącza B i W - "w środku routera" ale to pewnie od 5g na wyższych częstotliwościach - C-Band, ja ich nie wypinałem nigdy)
andrzej80
Początkujący użytkownik forum
Posty: 2
Rejestracja: 2024-01-04, 23:24

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Post autor: andrzej80 »

Te od 5G to wiem, które to są i ich planowałem nie ruszać. Tylko nadal nie wiem, czy do dwóch złącz SMA, które chcę wyprowadzić do anteny Cybertecha 1800-2600 mam podpiąć przewody B(lack), W(hite) wg kombinacji :
a) SMA1=B, SMA2=B, złącz W nie wyprowadzać
b) SMA1=W, SMA2=W, złącz B nie wyprowadzać
c) SMA1=B, SMA2=W, drugiego złącza B i W nie wyprowadzać
d) SMA1=B+B, SMA2=W+W
e) SMA1=B+W, SMA2=B+W
Wg pewnych zdjęć routerów z wyprowadzonymi złączami (np. str 31 tego wątku) pojawiają się informacje, że 2 złącza są do anteny HighBand, a dwa do LowBand. Jeśli tak jest, to które w routerze ze złącz B,B,W,W odnoszą się do anteny HighBand, a które do LowBand? Domyślam się wówczas, że do swojego Cybertecha powinienem podłączyć te wyjścia, które dotyczą HighBand, a dwa pozostałe albo pozostawić nie ruszone, albo ewentualnie podłączyć pod antenę szerokopasmową (której obecnie nie mam).
duke
Stały użytkownik forum
Posty: 126
Rejestracja: 2020-01-10, 17:21

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Post autor: duke »

Według mnie nie ma to większego znaczenia o ile nie korzystasz z 800/900mhz.
Te tzw lowbandy to chyba 800-2600, a high bandy to od 1800+
Podepnij jak chcesz ale najlepiej żeby jeden był b i jeden w (są opisane na płytce).
ktry
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 239
Rejestracja: 2017-09-15, 19:51

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Post autor: ktry »

Nie powiem ci pod które anteny sie podpinałem ,ale działalo to fajnie tylko na 2 . Na LTE a Nawet na 5G Plusa iPleya testowałem.
Robiłem to już ze dwa lata temu albo lepiej ,więc nie pamiętam.
Oryginalnych anten nie trzeba odpinać tylko się wlutować kabelkami w miejsca lutowania do nich. W tej opcji działa bez anten zewnętrznych i poprawia znacznie sygnał po podpięciu ich.
Tą samą operację przeprowadzilem z ZTE Mc801 którego do dzisiaj posiadam. Huaweia sprzedałem po zakupie ZTE ,ale złego słowa nie powiem.
Mi zależało na wymuszaniu konkretnego btsa skryptem do ZTE ,więc dlatego zmieniłem.
duke
Stały użytkownik forum
Posty: 126
Rejestracja: 2020-01-10, 17:21

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Post autor: duke »

Do huawei można kupić przejściówki na sma... nie trzeba lutować...
arekm
Stały użytkownik forum
Posty: 50
Rejestracja: 2008-02-18, 13:44
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Post autor: arekm »

Ten router ma dwa porty ethernet gdzie oba można skonfigurować jako LAN... Niestety nie udało mi się odpalić na nich agregacji, LACP się nie dogaduje. Trenował ktoś coś podobnego? Próbuję uzyskać 2Gbit dla LANu.

(jakiś następca z portem ethernet 2.5Gbit by się przydał)

Gdyby się ktoś zastanawiał po co mi to, to obecnie na tym sprzęcie po 5G wyciągam np 882Mbit/s download, 23Mbit/s upload (wg speedtest.net). Ciekaw jestem czy już wąskim gardłem jest 1Gbitowy port ethernet (czyli ~940Mbit w praktyce surowych danych) czy może 5G nie wyrabia.
arekm
Stały użytkownik forum
Posty: 50
Rejestracja: 2008-02-18, 13:44
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Post autor: arekm »

Na iphone 12 pro rekord z tego samego btsa - 1045Mbit down, 101Mbit up więc ca się ciut więcej niż możliwości portu 1Gbit w huawei 5g cpe pro 2 :/

Ciekawe jak by sobie poradził tutaj ZTE MC889 (który ma 2.5Gbit ethernet).
duke
Stały użytkownik forum
Posty: 126
Rejestracja: 2020-01-10, 17:21

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Post autor: duke »

spróbuj speedtest po wifi ...
a następnie równocześnie po wifi i kablu ...
zobaczysz czy widać różnicę (po sumowaniu) - i czy jest sens kombinować z portami lan...
arekm
Stały użytkownik forum
Posty: 50
Rejestracja: 2008-02-18, 13:44
Lokalizacja: Polska

Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play

Post autor: arekm »

Mniej więcej wychodzi w sumie 1050Mbit/s (czyli w przybliżeniu tyle ile max szło z samego iphona - najnowszy rekord z iphona 1061Mbit/s). Ale MC889 też potestuję wkrótce... Z ciekawości.
ODPOWIEDZ