Który E3372 Huawei do Mikrotika?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Który E3372 Huawei do Mikrotika?
Hej zwracam się z prośbą, chcę kupić modem E3372 Huawei, zamówiłem na allegro, niestety nie wiem którą wersję, mogę zamówić jeszcze inną i przetestować. Chodzi mi o to żeby ruszył z Mikrotikiem RB951G-2HnD. Mam jakiś mętlik w głowie z tym bo jedne są HiLink drugie nie , jaki zamówić żeby nie było problemów? Czy model E3327s-153 czy może bez s czy jaki? Dzięki
Ja przeczytałem oczywiście posta o zmianie firmware modemu, ale pytanie dotyczy tego który modem kupić tak naprawdę żeby może nie trzeba było tego robić albo żeby w ogóle się dało. Modem ma byc wetknięty do MikroTika i mikrtik ma nawiązywać połączenie
Ja przeczytałem oczywiście posta o zmianie firmware modemu, ale pytanie dotyczy tego który modem kupić tak naprawdę żeby może nie trzeba było tego robić albo żeby w ogóle się dało. Modem ma byc wetknięty do MikroTika i mikrtik ma nawiązywać połączenie
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Re: Który E3372 Huawei do Mikrotika?
Dobrze to co mam kupić żeby działało do tej konfiguracji? Muszę mieć mikrotika bo chce na nim postawić klienta VPN który będzie się łączyć do mnie do domu do jakiegoś VPNa (bo tam gdzie modem będzie zmienny adres IP) A pytanie nadal aktualne tylko może faktycznie jest coś lepszego, Nie chcę na to wydawać za dużo.
Jesse mikrotik to to musi być stabilne łączyć się z siecią i samo w sobie mieć server VPN oraz możliwość podłączenia ethrnetem kamer oraz pewnie w takiej sytuacji coś typu dyndns żeby się dało ustawić
Jesse mikrotik to to musi być stabilne łączyć się z siecią i samo w sobie mieć server VPN oraz możliwość podłączenia ethrnetem kamer oraz pewnie w takiej sytuacji coś typu dyndns żeby się dało ustawić
-
- Guru bezprzewodowy
A dlaczego normalnie do gniazda WAN ( w Mikrotiku opisanym jako Internet) nie chcesz podłączyć normalnego routera/modemu choćby w trybie bridge ?
- wojteks
- *** Administrator ***
To ten mikrotik ma być serwerem czy klientem VPN a może tym i tym równczesnie?
Nie pomagam na PW!
-
- Guru bezprzewodowy
No i tak mi przyszło do głowy, ostatecznie każdy już ma jakiś stary zapasowy telefon na andoidzie z LTE... będzie tak samo dobry jak E3372.
-
Normalnego czyli jakiego?? Nie wiem jaki kupić. Musi być GSMMig25 pisze:A dlaczego normalnie do gniazda WAN ( w Mikrotiku opisanym jako Internet) nie chcesz podłączyć normalnego routera/modemu choćby w trybie bridge ?
-
- Guru bezprzewodowy
Normalnego , czyli typowego routeromodemu , w ktorym są gniazda LAN do podłączenia klientów ( jest też wifi , ale to można wyłączyc skoro Ci niepotrzebne). Pierwszy z brzegu standardowy to np. ZTE MC888 lub MC801a , lub bez 5G np. Huawei B818 . Można też pomyśleć o zewnętrznym w stylu ZTE MC889 ( to są tylko przykłady aktualnych modeli , które swoje kosztują )
Może najpierw jaki masz budżet , dobrze byłoby wskazać lokalizację , jakieś testy aplikacją NetMonster wszystkich operatorów , wtedy prędzej coś się dobierze
Może najpierw jaki masz budżet , dobrze byłoby wskazać lokalizację , jakieś testy aplikacją NetMonster wszystkich operatorów , wtedy prędzej coś się dobierze

- wojteks
- *** Administrator ***
Na dziś musi być LTE i to zdecydowanie coś lepszego niż jednopasmowy modem/router bo internet przez GSM nie działa a UMTS900 wszyscy wyłączają.Aniimma pisze:Nie wiem jaki kupić. Musi być GSM
Nie pomagam na PW!
-
Przepraszam, czyli pomyliłem bo myślałem że GSM to ogólnie dotyczy i LTE i 3G a to pewnie chodzi o jakis przedpotopowy internet. Przyszedl ten stick usb zobacze czy się wykrywa na Mikrotiku ale moze rzeczywiscie wawrto go oddac? Moze ten Mikrotik nie byłby potrzebny jeśłi jest możliwość zrobienia na nim klienta openvpn ktory sam sie bedzie łączyć do mnie do domu. Pozniej chce jeszcze podłączyc kamery EZWIZ które akurat mam.