Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 371
Rejestracja: 2012-08-01, 23:52
Lokalizacja: śląsk

Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: kordirko »

dostałem SMS-a że Orange chce jesienią rozpocząć wyłączanie technologii 3G
Zastanawiam się czym to grozi,
głównie martwię się o zasięg internetu gdzieś na wycieczkach rowerem w głębokich lasach oraz gdzieś na szlakach w górach (Beskidy)
gdzie "łapało" tylko 3G.
Czy wyłączenie technologii 3G oznacza w takich miejscach nie będzie już działał internet w telefonie ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26178
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: wojteks »

Tam raczej pojawi się LTE800 i/lub LTE900.

Będzie też skutkowało u użytkowników modernizacją sprzętu jeżeli byli uzależnieni od 3G 900 (monitoringi pojazdów, stare modemy 3G itp.).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6553
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: onken »

Niestety LTE800 jest dalekie od zasięgu 3G jaki był...

W praktyce telefon przełącza mi się za często na 2G co realnie skutkuje brakiem internetu...

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile lub Orange

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 384
Rejestracja: 2021-12-15, 21:14

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: jfk »

onken pisze: W praktyce telefon przełącza mi się za często na 2G co realnie skutkuje brakiem internetu...
To nie przypadek/ siatka stacji L800 jest inna od 3g w paśmie 900MHz- to jedyna rzecz którą udało się wzorcowo wykonać spółce Networks (od podstaw zaplanowana i wdrożona). Tak powinno się budować sieci. :ok:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26178
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: wojteks »

Dyskutowałbym, w mojej okolicy stacji z LTE800 jest znacznie więcej niż stacji z UMTS900 i chyba wszystkie mające UMTS900 mają LTE800.
Nie pomagam na PW!
Spartan33
Stały użytkownik forum
Posty: 69
Rejestracja: 2022-08-03, 12:47

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: Spartan33 »

Odpowiem na zadane pytanie, grozi brakiem internetu... U mnie Plus, LTE ledwo 1 kreska, na 3G można przeglądać strony, słuchać radia internetowego, na 2G można o tym zapomnieć :(
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6553
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: onken »

Dokładnie tak. 3G nie robiło szału ale działało... Jako tako. 2G do neta = zero neta...

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile lub Orange

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 384
Rejestracja: 2021-12-15, 21:14

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: jfk »

Spartan33 pisze:Odpowiem na zadane pytanie, grozi brakiem internetu... U mnie Plus, LTE ledwo 1 kreska, na 3G można przeglądać strony, słuchać radia internetowego, na 2G można o tym zapomnieć :(
Pasmo 2G absolutnie nie jest do sieci data, ale histeryzujecie z tym 3G-ono już powinno być wyłączone/bo w zdecydowanej większości terminale klientów się łączą z sieciami LTE800/900, urządzenia są powszechne i nie drogie, praktycznie powinniśmy już zakończyć ten proces likwidacji 3G (paradoksalnie jeżeli ktoś dziś widzi pozytywy w zasięgu i transferze 3G to wynika to właśnie z tego że większość terminali klientów zalogowanych jest do sieci LTE).
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: Zeusek »

Kody USSD działają tylko na 3G.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26178
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: wojteks »

Na dziś już bez znaczenia i tak zostanie wyłączone. Pozostanie używanie aplikacji.
Nie pomagam na PW!
wojtekPBK23
Stały użytkownik forum
Posty: 106
Rejestracja: 2023-11-02, 22:07

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: wojtekPBK23 »

Znaczna część będących w użyciu fotopulapek przestaje działać. A w terenach leśnych gdzie do nadajnikow jest przynajmniej kilka km, trudno mówić o ciągłości transmisji.
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 384
Rejestracja: 2021-12-15, 21:14

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: jfk »

Do takich miejsc to idealnym byłoby LTE450MHz, ale z LTE800/900 też nie ma dramatu przy optymalnej siatce stacji. Nie jest przypadkiem że te pasma 3G są teraz wyłączane/stacje raportują on-line obciążenia. To że w wielu przypadkach jest zasięg i transfer pewniejszy od LTE-w większości przypadków oznacza że obsługują małą liczbę terminali klientów.Dla mnie sytuacja znana od wielu lat na 3G Plusa, 5G Plusa-przy starcie tego pasma (w Plusie nielimitowany transfer kiedyś był tylko na LTE i dochodziło do takich paradoksów że na 3G900MHz transfer przekraczał 10Mbps, a w LTE 2-3Mbps, przy starcie 5G terminali obsługujących było niewiele/zasięg był tam gdzie przy normalnym obciążeniu sieci, BTS ciąłby połączenie, a transfery szybowały nawet przy słabych parametrach sygnału...).
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26178
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: wojteks »

LTE800/900 powinno mieć podobne zasięgi jak 3G 900 ale .... nie ma bo stacje zrzucają najsłabszych klientów żeby obsłużyć tych bliższych.

Jest natomiast problem tysięcy urządzeń które mają wbudowany modem maksymalnie 3G. Niestety to koszt postępu technicznego. Trzeba wymienić modem w urządzeniu albo dostarczyć mu internet w inny sposób np. po WiFi/BT z terminala LTE o ile w ogóle jest taka możliwość, jak brak takich możliwości to wymiana sprzętu na taki z obsługą LTE800/900. Koszty poniesie użytkownik.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
ksx4system
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 174
Rejestracja: 2008-03-18, 12:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: ksx4system »

Zeusek pisze:Kody USSD działają tylko na 3G.
Tak ale tylko z uwagi na zaniedbanie operatorów. Wykonanie kodu USSD w sieci LTE teoretycznie jest możliwe.

Polecam lekturę: https://www.cspsprotocol.com/ussd-in-lte/
onken pisze: W praktyce telefon przełącza mi się za często na 2G co realnie skutkuje brakiem internetu...
Z czystej ciekawości: nie zestawia się GPRS/EDGE w ogóle czy po prostu działa ze swoją standardową prędkością (bezużyteczną do przeglądania stron ale być może wystarczającą do sprawdzenia poczty po IMAP4 lub tekstowych rozmów przy użyciu np. Jabbera/XMPP, Telegramu czy IRC)? Ostatni raz jak łączyłem się w ten sposób (2016 rok jeśli pamięć mnie nie myli) to działało.
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
piotrzet
Guru bezprzewodowy
Posty: 2377
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: piotrzet »

W T-Mobile dla przykładu USSD to już od dawna leci w LTE. Ja nawet nie wiem czy tylko Orange nie jest z tym w d. I tylko u niego działa to po 3G.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: Mig25 »

To zależy również od sprzętu/oprogramowania urządzenia , przykładowo MC801A z oprogramowaniem z RPA kody USSD robi to po LTE ( ma też obsługę VoLTE ) , a większość softów normalnie przełącza na 3G. I jeszcze jak się wymusi samo LTE ( bez 3G ) to ostrzega , że rozmowy i kody będą niemożliwe.
Awatar użytkownika
ksx4system
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 174
Rejestracja: 2008-03-18, 12:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: ksx4system »

piotrzet pisze:W T-Mobile dla przykładu USSD to już od dawna leci w LTE. Ja nawet nie wiem czy tylko Orange nie jest z tym w d. I tylko u niego działa to po 3G.
Nie zdziwie się jeśli tak.
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: Zeusek »

MC888 (kupiony ze sklepu ZTE) zrzuca do 3G, robiłem z ciekawości jak to jest.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1828
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: Mig25 »

A testowałeś na T-Mobile ?

EDIT: I czy ustawiłeś tryb bez 3G ? ( w stylu 5G NSA/LTE )
Zeusek
Stary wyga bezprzewodowy
Posty: 576
Rejestracja: 2020-03-25, 10:40

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: Zeusek »

Bez wybrania 3G kod USSD nie działa. Gdy jest 5G/4G/3G to po wysłaniu USSD przerzuca na 3G. Testowane na Orange, w T-mobile nie testowałem.
Huawei B818 -> ZTE MC888 -> Virgin Mobile.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6553
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: onken »

W Tmobile w całej Polsce już nie ma 3G

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile lub Orange

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW
piotrzet
Guru bezprzewodowy
Posty: 2377
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: piotrzet »

Nie w całej Polsce. Są miejsca w górach, na wschodzie gdzie jeszcze działa i chyba niektóre piko też mają.
duke
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 173
Rejestracja: 2020-01-10, 17:21

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: duke »

Mam nadzieję że orange nie zrobi błedu przy konfiguracji sieci jak tmobile.
U mnie nie da się używać na tel. Internetu - przez lte900, telefon skacze po nadajnikach ...co kilka sek. przełącza się na inny...
piotrzet
Guru bezprzewodowy
Posty: 2377
Rejestracja: 2017-10-21, 13:46

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: piotrzet »

Na początku może tak być, bo wszystko jest do dotarcia. W Kielcach od dawna z tym problemu nie ma.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6553
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: Orange wyłącza 3g - czym w praktyce to grozi ?

Post autor: onken »

Gdzie nie gdzie już z pół roku to "docierają" ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile lub Orange

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW
ODPOWIEDZ