Jaki koszt położenia światłowodu na wsi?

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

michal7840
Stały użytkownik forum
Posty: 109
Rejestracja: 2011-06-18, 19:02
Lokalizacja: Radom

Re: Jaki koszt położenia światłowodu na wsi?

Post autor: michal7840 »

wojteks pisze:Firma montująca infrastrukturę nie montuje u końcowych użytkowników żadnych skrzynek, dostajesz światłowód zakończony wtykiem do routera/ONT. Zwykle zielona lub niebieska wtyczka, czasami schowana do malutkiej puszki połączeniowej z której dajemy pigtaila do urządzenia. Sporadycznie pojawiają się rozwiązania z ONT (to mediakonwerter) i wtedy masz normalny kabel ethernet do dyspozycji.

Wybierasz dostawcę i zgłaszasz mu chęć montażu/przyłączenia. Chociaż jakby infrastruktura była gotowa to sami by chodzili zachęcając do podłączenia się albo przynajmniej ulotki by się pojawiły czyjeś.
Rozumiem, czyli w zasadzie nie musieli nic u mnie robić tego 23 października bo faktycznie nikogo nie widziałem, światłowód mam wkopany a nie po słupach i żadnej skrzynki nie ma.
Dzisiaj sprawdzałem na internet.gov.pl i na moim adresie pojawili się operatorzy. Ulotkę dostałem tylko z orange.
To pozostaje mi chyba wybrać operatora i zobaczyć czy dadzą radę u mnie zainstalować światło.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26064
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Jaki koszt położenia światłowodu na wsi?

Post autor: wojteks »

Orange nie jest najtańsze ale przynajmniej masz dynamiczne IP zewnętrzne (chyba, nie miałem do czynienia z takim rozwiązaniem na obcej sieci) oraz możesz dowolnie skonfigurować router od nich, Funbox 6 przyłącza się do światłowodu bezpośrednio. Może się okazać że w domu trzeba będzie odpowiednio przedłużyć światłowód, bez problemu można dokupić gotowe pigtaile/kable ze złączami o potrzebnej długości, biały/żółty/czarny takie są na pewno.

Inni nie koniecznie dają IP zewnętrzne (albo trzeba dopłacić o ile jest możliwość) i miewają blokowane routery (brak jakiejkolwiek możliwości konfiguracji, nawet nazwy WiFi i hasła nie da się zmienić)).
Nie pomagam na PW!
michal7840
Stały użytkownik forum
Posty: 109
Rejestracja: 2011-06-18, 19:02
Lokalizacja: Radom

Re: Jaki koszt położenia światłowodu na wsi?

Post autor: michal7840 »

wojteks pisze:Orange nie jest najtańsze ale przynajmniej masz dynamiczne IP zewnętrzne (chyba, nie miałem do czynienia z takim rozwiązaniem na obcej sieci) oraz możesz dowolnie skonfigurować router od nich, Funbox 6 przyłącza się do światłowodu bezpośrednio. Może się okazać że w domu trzeba będzie odpowiednio przedłużyć światłowód, bez problemu można dokupić gotowe pigtaile/kable ze złączami o potrzebnej długości, biały/żółty/czarny takie są na pewno.

Inni nie koniecznie dają IP zewnętrzne (albo trzeba dopłacić o ile jest możliwość) i miewają blokowane routery (brak jakiejkolwiek możliwości konfiguracji, nawet nazwy WiFi i hasła nie da się zmienić)).
Póki co dostałem tylko ulotkę z orange i niby fajnie, bo zaproponowali mi brak opłaty za dom jednorodzinny, a u innych operatorów ta opłata jest 20-30 zł (widnieje takie info na ich stronie).
Najbardziej zastanawiałem się nad Ineą i Netią. Inea kusi bo ma symetryka
consigliero
Stały użytkownik forum
Posty: 148
Rejestracja: 2021-01-30, 08:50

Re: Jaki koszt położenia światłowodu na wsi?

Post autor: consigliero »

U nas jak szkieletową sieć skończyli i była prawie gotowa do odbioru to w ciągu dwóch kolejnych dni pojawił się play w pierwszym dniu z ulotką a w kolejnym Orange. Wybraliśmy Orange, szkieletową robiła Nexera po słupach, część infrastruktury zakopywali
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26064
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Jaki koszt położenia światłowodu na wsi?

Post autor: wojteks »

michal7840 pisze:Inea kusi bo ma symetryka
I do czego to wykorzystasz? Serwery postawisz?

Przy słabych łączach typu 100/20Mbps upload jest dużo za mały moim zdaniem ale już mając jakieś 600/100Mbps uploadu jest przyzwoicie (typowe Orange) o ile nie uploadujemy wielkich streamingów w 4K czy plików w nieprzebranych ilościach. Do pracy/nauki zdalnej taki upload pozwala na równoczesną pracę kilku osobom nawet z wideo czy zdalnym pulpitem.
Nie pomagam na PW!
michal7840
Stały użytkownik forum
Posty: 109
Rejestracja: 2011-06-18, 19:02
Lokalizacja: Radom

Re: Jaki koszt położenia światłowodu na wsi?

Post autor: michal7840 »

wojteks pisze:
michal7840 pisze:Inea kusi bo ma symetryka
I do czego to wykorzystasz? Serwery postawisz?

Przy słabych łączach typu 100/20Mbps upload jest dużo za mały moim zdaniem ale już mając jakieś 600/100Mbps uploadu jest przyzwoicie (typowe Orange) o ile nie uploadujemy wielkich streamingów w 4K czy plików w nieprzebranych ilościach. Do pracy/nauki zdalnej taki upload pozwala na równoczesną pracę kilku osobom nawet z wideo czy zdalnym pulpitem.
Teoretycznie masz rację że nie wykorzystam łącza 1000/1000, ale według tej strony https://oferta.inea.pl/ po wpisaniu mojego adresu wyszło mi że:

300/300 - 80 zł
600/600 - 85 zł
1000/1000 - 90 zł

To ceny z rabatem za e-fakturę, także rozmawiamy tu o różnicy pomiędzy najsłabszym i najlepszym pakietem z różnicą 10ciu złotych.
Orange raczej odpada bo z tego co wiem mają słaby routing a zależy mi na dobrych pingach, plusem natomiast też to że dostałem od nich ulotkę że nie będzie opłaty za dom jednorodzinny.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26064
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Jaki koszt położenia światłowodu na wsi?

Post autor: wojteks »

Patrząc na te ceny brałbym 600/600 chociaż do normalnego użytkowania 300/300 też będzie super. Do backupowania internetów 1000/1000 będzie za mało.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
joujoujou
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 383
Rejestracja: 2010-08-22, 13:03
Lokalizacja: z domu

Post autor: joujoujou »

Do torrentów 1000/1000 nada się świetnie. ;)

Pytanie tylko czy dają/sprzedają zewnętrzne IP? :P
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26064
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Jaki koszt położenia światłowodu na wsi?

Post autor: wojteks »

Do torrentów to i 2/2GBps będzie za mało ;)

Tylko trzeba jeszcze mieć serwery które takie łącze wysycą.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
bobix
Stały użytkownik forum
Posty: 134
Rejestracja: 2009-07-07, 17:08
Lokalizacja: Brzeźce, Warszawa

Re: Jaki koszt położenia światłowodu na wsi?

Post autor: bobix »

Mam 1000/1000 i ciężko to wysycić. Tv4K, 3 telefony, tablet, 3 kompy. Spokojnie by mi wystarczyło 100/100. Ale dają za 50PLN przy umowie bezterminowej to grzech nie brać.
ODPOWIEDZ