ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7
Moderator: Moderatorzy
-
- Mistrz bezprzewodowy
ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7
Mając ten modem z brandem Nordic na stronie mogłem wymuszać co najwyżej dwa pasma , nie mam wyboru trzech poszczególnych pasm , tylko od razu All ( czyli wszystkie) . Szczególnie w Play nie mogłem pozbyć B20.
Po wielu dociekaniach odkryłem ,że strona wysyła do modemu odpowiednie wartości dla każdego z pasm , i tak
B1 - 0x1
B3 - 0x4
B7 - 0x40
B8 - 0x80
B20 - 0x80000
B38 - 0x2000000000
No i teraz jak chcemy agregować któreś z powyższych pasm , to sumujemy wartości , pamiętając ,że MF286D może agegować max trzy pasma , dla B1+B3+B7 wartość to 0x45.
1.Wchodzimy na stronę routera z wyborem pasm na przeglądarce Chrome
2.Przechodzimy do zakładki z wyborem pasm ( w moim przypadku to http://192.168.32.1/index.html#lock_band ) i naciskamy Shift+Crtl+I ( albo szukamy w menu Narzędzie dla deweloperów).
3.W narzędziu klikamy na zakłądkę Elements ( a jeśli już jest otwarta na tekst Html poniżej ,żeby wybrać to okno) naciskamy Ctrl+F i szukamy tekstu "lockOptions, " (bez cudzysłowów) , po czym klikamy parę razy na niego ,żeby go usunąć ( razem z przecinkiem i spacją za nim , tak ,żeby tekst "value" był w jego miejscu
4. dwa akapity niżej jest linia z tekstem : <option value="0x1">LTE Band 1(2100MHz)</option> , próbujemy go zamienić na <option value="0x45">B1+B3+B7</option>
(Jeśli nie widać tych akapitów trzeba nacisnąć mały trójkącik skierowany w prawo ,żeby się zmienił na trójkącik w dół
)
Nie edytujemu pierwszej linii z All.
5.Teraz można zamknąć krzyżykiem w prawym górnym rogu Narzędzie dla developerów ( nie trzeba) , no i teraz na stronie w rozwijanym menu pojawi się zamiast LTE Band 1(2100MHz) opcja B1+B3+B7 , jak ją wybierzecie i naciśniecie Apply o musicie uwierzyć , że modem właśnie te Bandy zablokował. ( Na tej stronie jak tu wejdziecie będzie cały czas wybrane All , jedynie gdzie możecie to zobaczyć to na głównej stronie , że już nie będzie wskakiwać B20).
Oczywiście po otworzeniu jeszcze raz przeglądarki nie będzie śladu po naszych zmianach , ale modem nawet po restarcie ,lub braku prądu ten wybór i tak będzie pamiętał. Na pewno zgubi to ustawienie po przywróceniu ustawien fabrycznych i najprawdopodobniej po aktualizacji oprogramowania.
Po wielu dociekaniach odkryłem ,że strona wysyła do modemu odpowiednie wartości dla każdego z pasm , i tak
B1 - 0x1
B3 - 0x4
B7 - 0x40
B8 - 0x80
B20 - 0x80000
B38 - 0x2000000000
No i teraz jak chcemy agregować któreś z powyższych pasm , to sumujemy wartości , pamiętając ,że MF286D może agegować max trzy pasma , dla B1+B3+B7 wartość to 0x45.
1.Wchodzimy na stronę routera z wyborem pasm na przeglądarce Chrome
2.Przechodzimy do zakładki z wyborem pasm ( w moim przypadku to http://192.168.32.1/index.html#lock_band ) i naciskamy Shift+Crtl+I ( albo szukamy w menu Narzędzie dla deweloperów).
3.W narzędziu klikamy na zakłądkę Elements ( a jeśli już jest otwarta na tekst Html poniżej ,żeby wybrać to okno) naciskamy Ctrl+F i szukamy tekstu "lockOptions, " (bez cudzysłowów) , po czym klikamy parę razy na niego ,żeby go usunąć ( razem z przecinkiem i spacją za nim , tak ,żeby tekst "value" był w jego miejscu
4. dwa akapity niżej jest linia z tekstem : <option value="0x1">LTE Band 1(2100MHz)</option> , próbujemy go zamienić na <option value="0x45">B1+B3+B7</option>
(Jeśli nie widać tych akapitów trzeba nacisnąć mały trójkącik skierowany w prawo ,żeby się zmienił na trójkącik w dół

Nie edytujemu pierwszej linii z All.
5.Teraz można zamknąć krzyżykiem w prawym górnym rogu Narzędzie dla developerów ( nie trzeba) , no i teraz na stronie w rozwijanym menu pojawi się zamiast LTE Band 1(2100MHz) opcja B1+B3+B7 , jak ją wybierzecie i naciśniecie Apply o musicie uwierzyć , że modem właśnie te Bandy zablokował. ( Na tej stronie jak tu wejdziecie będzie cały czas wybrane All , jedynie gdzie możecie to zobaczyć to na głównej stronie , że już nie będzie wskakiwać B20).
Oczywiście po otworzeniu jeszcze raz przeglądarki nie będzie śladu po naszych zmianach , ale modem nawet po restarcie ,lub braku prądu ten wybór i tak będzie pamiętał. Na pewno zgubi to ustawienie po przywróceniu ustawien fabrycznych i najprawdopodobniej po aktualizacji oprogramowania.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7
Dodatkowo router ma konsolę szeregową , i dość ławo można się na nią dostać mając konwerter USB-ttl.
Na konsolę cały czas lecą logi , ale po naciśnięciu ENTER pokazuje się znak zachęty i dość wykrojone Openwrt ( tu w wersji CC).
kilka komend,do sprawdzania:
Wyświetli aktualną agregację:
Ustawi agregację na B1+B3+B7 ( wg kodów powyżej):
Pokaże infomację o agregacji:
Na konsolę cały czas lecą logi , ale po naciśnięciu ENTER pokazuje się znak zachęty i dość wykrojone Openwrt ( tu w wersji CC).
kilka komend,do sprawdzania:
Wyświetli aktualną agregację:
Kod: Zaznacz cały
echo -e -n 'AT+ZNLOCKBAND?\r' > /dev/ttyUSB1 && grep -m1 "ZNLOCKBAND:" /dev/ttyUSB1
Ustawi agregację na B1+B3+B7 ( wg kodów powyżej):
echo -e -n 'AT+ZNLOCKBAND=1,0,45,0\r' > /dev/ttyUSB1
Pokaże infomację o agregacji:
echo -e -n 'AT+ZCAINFO?\r' > /dev/ttyUSB1 && grep -m1 "ZCAINFO:" /dev/ttyUSB1
-
- Mistrz bezprzewodowy
Do routera MF286D z dystrybucji Play udało mi się wgrać "przeglądarkę" z wersji Nordic (skandynawskiej) , dodać to menu wymuszania pasm B1+B3+B7 , B1+B3+B20 i B3+B7+B20 ( nie wiem , czy jescze potrzebne są jakieś inne kombinacje) , jakoś przetłumaczyć na j. polski.
Dodatkowo włączona obsługa Samby ( w Play tego nie ma).
Także jak ktoś ma potrzebę mniemania wyboru pasm to zapraszam na priv. ( Żeby to zmienić trzeba rozkręcić router , więc niestety jest po gwarancji).
Dodatkowo włączona obsługa Samby ( w Play tego nie ma).
Także jak ktoś ma potrzebę mniemania wyboru pasm to zapraszam na priv. ( Żeby to zmienić trzeba rozkręcić router , więc niestety jest po gwarancji).
- onken
- ** Moderator **
Czy to wiązanie pasm przez stronę www działa i dla modemów z Play ?
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile lub Orange
Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Mistrz bezprzewodowy
Niestety nie ,żeby to zadziałało na www z Play trzeba zmodyfikować firmware ,żeby zakładka lockband była, a to i tak wymaga konsoli. A skoro już masz konsolę to od razu możesz to zrobić komendami powyżej.
-
- Stały użytkownik forum
Dobra robota,
Przybliż proszę dla potomnych jak zmodyfikować przez serial console gui modemu z Play o selektor bandów pochodzący z Nordic.
Sam selektor bandów to jedno a przydałaby się możliwość lokowania do primary cell.
Miałem taki ficzer w B525 i robiło to robotę.
Dla przykłady miałem wybrane tylko bandy 1800 +800. I dziadostwo losowo ustawiało sobie raz 800 a raz 1800 jako primary cell.
Transfer był dobry przy primary 800 a do D przy 1800. W końcu znalazłem soft który miał to ogarnięte
Lokowało sie tam permanentnie primary cell przez podanie komendy przez telnet z parametrem: PCI , band i frequency.
Czyli cell fix 307 20 8110 (fix na PCI 307, band 20 , freq 810.0MHz)
cell unfix zdejmował lokowanie celki
Na gui też była możliwość lokowania - nie tylko telnetem
Gwarancję mam gdzieś ...
Przybliż proszę dla potomnych jak zmodyfikować przez serial console gui modemu z Play o selektor bandów pochodzący z Nordic.
Sam selektor bandów to jedno a przydałaby się możliwość lokowania do primary cell.
Miałem taki ficzer w B525 i robiło to robotę.
Dla przykłady miałem wybrane tylko bandy 1800 +800. I dziadostwo losowo ustawiało sobie raz 800 a raz 1800 jako primary cell.
Transfer był dobry przy primary 800 a do D przy 1800. W końcu znalazłem soft który miał to ogarnięte
Lokowało sie tam permanentnie primary cell przez podanie komendy przez telnet z parametrem: PCI , band i frequency.
Czyli cell fix 307 20 8110 (fix na PCI 307, band 20 , freq 810.0MHz)
cell unfix zdejmował lokowanie celki
Na gui też była możliwość lokowania - nie tylko telnetem
Gwarancję mam gdzieś ...

-
- Mistrz bezprzewodowy
Tutaj masz cały zrzut fw Nordic : https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? ... 09#p256209
trzeba podmienić mtd8 ,a najlepiej wyedytować. W najnowszym Nodic jest dodane wybieranie Bandów do Upload , ale w Polsce ona nie ma racji bytu ( bo do Upladu każdy operator blokuje agragację).
Komenda to 'AT+ZULCA?'
Po tym jak da się zmieniać w sofcie Play agregację przy pomocy skryptu: viewtopic.php?f=11&t=47687&p=631704#p631704
Lub tego programu : https://www.mediafire.com/file/f7r0ui5f ... d.zip/file
Zmiana web straciła rację bytu.
trzeba podmienić mtd8 ,a najlepiej wyedytować. W najnowszym Nodic jest dodane wybieranie Bandów do Upload , ale w Polsce ona nie ma racji bytu ( bo do Upladu każdy operator blokuje agragację).
Komenda to 'AT+ZULCA?'
Po tym jak da się zmieniać w sofcie Play agregację przy pomocy skryptu: viewtopic.php?f=11&t=47687&p=631704#p631704
Lub tego programu : https://www.mediafire.com/file/f7r0ui5f ... d.zip/file
Zmiana web straciła rację bytu.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Włosi zrobili dodatek do CHROMa ( podobną jak do Huwei) , w której dość czytelnie pokazuje się sygnał , aktualne agregacje , oraz można też ustawić własną dowolną;
https://www.youtube.com/watch?v=giGz7J38XvA
https://www.youtube.com/watch?v=giGz7J38XvA
-
- Początkujący użytkownik forum
Hejka,
Posiadam Router ZTE MF286D z dystrybucji PLAY (kupione od tego operatora razem z abonamentem). Oto informacje na temat firmware i softu, ktore udalo mi sie wyciagnac z przerobionego skryptu zte_getbandinfo.py.
{'hardware_version': 'MF286DHW1.0'}
{'wa_inner_version': 'BD_NTTPLMF286DMODULEV1.0.0B01 [Oct 10 2020 10:25:56]'}
{'network_provider': 'Play'}
{'cr_version': 'CR_NTTPLMF286DV1.0.0B01'}
{'cr_inner_version': 'CR_NTTPLMF286DV1.0.0B02'}
{'wa_inner_version_tmp': 'BD_NTTPLMF286DMODULEV1.0.0B01 [Oct 10 2020 10:25:56]'}
{'integrate_release_version': 'NTT_PL_MF286DV1.0.0B02'}
{'integrate_version': 'NTT_PL_MF286DV1.0.0B02'}
{'wa_version': 'BD_MF286DMODULEV1.0.0B01'}
{'wa_version_tmp': 'BD_MF286DMODULEV1.0.0B01'}
{'new_version_state': 'version_idle'}
Bardzo zalezy mi na zagregowaniu 3xCA, ale niestety przy tak dobrej jakosci sygnalu jak ponizej mam tylko main carrier na B7 i jedna dodatkowa na B1. Co wiecej telefonem polaczylem sie z tym samym eNodeB i mam agregacje B7+B1+B3 czyli wniosek jest taki, ze ten eNodeB ma mozliwosc agregowania tych pasm.
A tak to wyglada z perspektywy skryptu zte_getbandinfo.py.
Z_SINR: {'Z_SINR': '21.8'}
Z_rsrq: {'Z_rsrq': '-7.0'}
rssi: {'rssi': '51'}
lte_rsrp: {'lte_rsrp': '-74'}
lte_ca_pcell_band: {'lte_ca_pcell_band': '7'}
lte_ca_pcell_bandwidth: {'lte_ca_pcell_bandwidth': '20.0'}
lte_ca_pcell_arfcn: {'lte_ca_pcell_arfcn': '3350'}
lte_ca_scell_band: {'lte_ca_scell_band': '1'}
lte_ca_scell_bandwidth: {'lte_ca_scell_bandwidth': '15.0'}
lte_ca_scell_arfcn: {'lte_ca_scell_arfcn': '523'}
lte_ca_scell_info: {'lte_ca_scell_info': '229,2,1,523,15.0;'}
W zwiazku z powyzszym mam nastepujace pytania do Was:
1. Czy komus udalo sie zagregowac 3*CA (3 bandy) na MF286D z dystrybucji PLAY (FW='CR_NTTPLMF286DV1.0.0B01') w sieci Play?
2. Czy zmiana firmware na moim ZTE MF286D rozwiazalaby moj problem z brakiem agregacji 3xCA? Jesli tak to ktory Firmware rozwiazalby moj problem?
Z gory wielkie dzieki za odpowiedz
Posiadam Router ZTE MF286D z dystrybucji PLAY (kupione od tego operatora razem z abonamentem). Oto informacje na temat firmware i softu, ktore udalo mi sie wyciagnac z przerobionego skryptu zte_getbandinfo.py.
{'hardware_version': 'MF286DHW1.0'}
{'wa_inner_version': 'BD_NTTPLMF286DMODULEV1.0.0B01 [Oct 10 2020 10:25:56]'}
{'network_provider': 'Play'}
{'cr_version': 'CR_NTTPLMF286DV1.0.0B01'}
{'cr_inner_version': 'CR_NTTPLMF286DV1.0.0B02'}
{'wa_inner_version_tmp': 'BD_NTTPLMF286DMODULEV1.0.0B01 [Oct 10 2020 10:25:56]'}
{'integrate_release_version': 'NTT_PL_MF286DV1.0.0B02'}
{'integrate_version': 'NTT_PL_MF286DV1.0.0B02'}
{'wa_version': 'BD_MF286DMODULEV1.0.0B01'}
{'wa_version_tmp': 'BD_MF286DMODULEV1.0.0B01'}
{'new_version_state': 'version_idle'}
Bardzo zalezy mi na zagregowaniu 3xCA, ale niestety przy tak dobrej jakosci sygnalu jak ponizej mam tylko main carrier na B7 i jedna dodatkowa na B1. Co wiecej telefonem polaczylem sie z tym samym eNodeB i mam agregacje B7+B1+B3 czyli wniosek jest taki, ze ten eNodeB ma mozliwosc agregowania tych pasm.
A tak to wyglada z perspektywy skryptu zte_getbandinfo.py.
Z_SINR: {'Z_SINR': '21.8'}
Z_rsrq: {'Z_rsrq': '-7.0'}
rssi: {'rssi': '51'}
lte_rsrp: {'lte_rsrp': '-74'}
lte_ca_pcell_band: {'lte_ca_pcell_band': '7'}
lte_ca_pcell_bandwidth: {'lte_ca_pcell_bandwidth': '20.0'}
lte_ca_pcell_arfcn: {'lte_ca_pcell_arfcn': '3350'}
lte_ca_scell_band: {'lte_ca_scell_band': '1'}
lte_ca_scell_bandwidth: {'lte_ca_scell_bandwidth': '15.0'}
lte_ca_scell_arfcn: {'lte_ca_scell_arfcn': '523'}
lte_ca_scell_info: {'lte_ca_scell_info': '229,2,1,523,15.0;'}
W zwiazku z powyzszym mam nastepujace pytania do Was:
1. Czy komus udalo sie zagregowac 3*CA (3 bandy) na MF286D z dystrybucji PLAY (FW='CR_NTTPLMF286DV1.0.0B01') w sieci Play?
2. Czy zmiana firmware na moim ZTE MF286D rozwiazalaby moj problem z brakiem agregacji 3xCA? Jesli tak to ktory Firmware rozwiazalby moj problem?
Z gory wielkie dzieki za odpowiedz
-
- Mistrz bezprzewodowy
Na sofcie Play miałem bez problemu agregację trzech pasm B7+B1+B3.
Może się wcześniej bawiłeś skryptem do agregacji i ustawiłeś jakąś niestandardową.
Może się wcześniej bawiłeś skryptem do agregacji i ustawiłeś jakąś niestandardową.
-
Cześć,
odkopię może trochę temat. Zakupiłem MF286D z softem NTT, udało mi się, używając framework, przejść na nordic b11. Wszystko ładnie śmiga, o wiele więcej możliwości konfiguracji jest dostępnych. Jedyny problem jaki mam to ustawienie na sztywno odpowiednich pasm. Chcę koniecznie mieć jako main b1 a w ca b3 + b7 (w tej konfiguracji osiągam najlepsze wyniki dl) i jedyną opcją by to zrobić jest użycie wspomnianego skrypu do chrome od kolegów z Włoch. Problem pojawia się w momencie restartu urządzenia - zadane pasma są nadal agregowane niestety w innej konfiguracji. Czy jest jakakolwiek możliwość zapisania takiego ustawienia pasm bez rozbierania urządzenia? A może ja to źle rozumiem i urządzenie agreguje 3 pasma razem? Tylko wtedy dlaczego pojawia się pojęcie "main" oraz "ca" jako osobne pozycje oraz osiągam inne wyniki dl w takiej a nie innej konfiguracji?
odkopię może trochę temat. Zakupiłem MF286D z softem NTT, udało mi się, używając framework, przejść na nordic b11. Wszystko ładnie śmiga, o wiele więcej możliwości konfiguracji jest dostępnych. Jedyny problem jaki mam to ustawienie na sztywno odpowiednich pasm. Chcę koniecznie mieć jako main b1 a w ca b3 + b7 (w tej konfiguracji osiągam najlepsze wyniki dl) i jedyną opcją by to zrobić jest użycie wspomnianego skrypu do chrome od kolegów z Włoch. Problem pojawia się w momencie restartu urządzenia - zadane pasma są nadal agregowane niestety w innej konfiguracji. Czy jest jakakolwiek możliwość zapisania takiego ustawienia pasm bez rozbierania urządzenia? A może ja to źle rozumiem i urządzenie agreguje 3 pasma razem? Tylko wtedy dlaczego pojawia się pojęcie "main" oraz "ca" jako osobne pozycje oraz osiągam inne wyniki dl w takiej a nie innej konfiguracji?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Pewnie dobrze to rozumiesz , jest pasmo podstawowe ,i do niego agreguje się ( czyli dołącza w całość) pasma dodatkowe. Dodatkowo Upload w większości przypadków odbywa się tylko pasmem podstawowym ( agregacja uploadu posiada na tą chwilę tylko Orange i chyba nie wszędzie).
A które jest pasmem podstawowym ,to już nie tylko router o tym decyduje , ale też BTS.
Możnaby spróbować z cell lock ( choć w Play to nie działa) , ale trzeba by albo wgrać frameworkiem Openwrt , albo rozebrać router i dostać się do konsoli.
A które jest pasmem podstawowym ,to już nie tylko router o tym decyduje , ale też BTS.
Możnaby spróbować z cell lock ( choć w Play to nie działa) , ale trzeba by albo wgrać frameworkiem Openwrt , albo rozebrać router i dostać się do konsoli.
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mig25 pisze: Dodatkowo Upload w większości przypadków odbywa się tylko pasmem podstawowym ( agregacja uploadu posiada na tą chwilę tylko Orange i chyba nie wszędzie).
W MF286D/Orange agregacja działa bdb. W przeciwieństwie do MF289F-w Łodzi na BTS mi działała, tutaj nie chce w przeciwieństwie do 286D

-
P.S Agregacja/upload.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Może spróbuj na MF289F wymusić dwa te same bandy , na których MF286D agreguje UL ?
Generalnie MF289F ma lepszy modem , agreguje cztery pasma ,ale w przeciwieństwie do MF286D nie działa lockcell ( mimo ,że komendy to przyjmują) , nie ma VoLTE , no i być może nie ma CA UL...
Może ktoś te kwestie rozwiąże programowo.
Generalnie MF289F ma lepszy modem , agreguje cztery pasma ,ale w przeciwieństwie do MF286D nie działa lockcell ( mimo ,że komendy to przyjmują) , nie ma VoLTE , no i być może nie ma CA UL...
-
Mig25 pisze:Może spróbuj na MF289F wymusić dwa te same bandy , na których MF286D agreguje UL ?
Mam go z Vodafone i nie ma w GUI opcji wymuszania pasm. Agregacja upload działa na B1,B3,B7 (choć z B20 nie sprawdzałem/ze względu na obciążenie tego pasma).
Mig25 pisze:Generalnie MF289F ma lepszy modem , agreguje cztery pasma ,ale w przeciwieństwie do MF286D nie działa lockcell ( mimo ,że komendy to przyjmują) , nie ma VoLTE , no i być może nie ma CA UL...
MF289F agreguje upload-sprawdzone z tym że w Łodzi BTS blisko, niespełna 500m/z podłączoną anteną zewnętrzną, ale przy takiej odległości to zbiera też dobrze sygnał z anten wewnętrznych (modem dużo lepszy/zwłaszcza przy obciążonym BTS wyciągał stabilnie ponad 50% więcej przy agregacji 4CCA).
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie ma w GUI opcji , ale działa włoski dodatek do Chrome (tylko ten do MF286D , a nie np do MC801A)....
-
@Mig25 mając doświadczenie z tym modemem zauważyłeś może taka anomalię jak u mnie, że Pojedyncze pasma mają DL wysokie a w agregacji drastycznie spada?
-
- Stały użytkownik forum
Witam. Czy w tym routerze ZTE 286D działa aplikacja Zmanager do ZTE MC801A tj. https://sfile.mobi/tk5YgXjRo47 chodzi o wersję z softem nordic oraz z polskiej dystrybucji jakby ktoś mógł sprawdzić. Dziękuję i pozdrawiam.
-
- Użytkownik forum
Witam
Posiadam kartę z Orange. Dotychczas miałem B525, a teraz kupiłem ZTE MF286D z softem Nordic B12. Przez pierwszy dzień wymuszanie pasm działało niemal idealnie. Miałem dn nawet do 70Mb/s. Od dnia następnego ZTE miał transfery jak Huawei do max kilkunastu Mb/s, a agregacja pomimo zaznaczenia 2 lub 3 pasm nie działała. Router wybierał co chciał, najczęściej jedno pasmo, albo dwa w jakiejś dziwnej kombinacji. Próbowałem nawet podanym w tym temacie programem ustawić na sztywno pasma chociaż 1800 i 2100, ale bez rezultatu. Co może być przyczyną?
Mam w dość bliskiej odległości przynajmniej kilka nadajników:
ID: T-33113
ID: 74034
ID: T-33330
ID: 4903

Posiadam kartę z Orange. Dotychczas miałem B525, a teraz kupiłem ZTE MF286D z softem Nordic B12. Przez pierwszy dzień wymuszanie pasm działało niemal idealnie. Miałem dn nawet do 70Mb/s. Od dnia następnego ZTE miał transfery jak Huawei do max kilkunastu Mb/s, a agregacja pomimo zaznaczenia 2 lub 3 pasm nie działała. Router wybierał co chciał, najczęściej jedno pasmo, albo dwa w jakiejś dziwnej kombinacji. Próbowałem nawet podanym w tym temacie programem ustawić na sztywno pasma chociaż 1800 i 2100, ale bez rezultatu. Co może być przyczyną?
Mam w dość bliskiej odległości przynajmniej kilka nadajników:
ID: T-33113
ID: 74034
ID: T-33330
ID: 4903

- wojteks
- *** Administrator ***
Pokaż z jaką konkretną stacją bazową się łączy. Router ma anteny dookólne więc może skakać po stacjach bazowych jak są w podobnej odległości i maja podobne parametry sygnału.
Sygnał taki sobie więc zewnętrzna antena 1800-2600 by nie zaszkodziła.
Sygnał taki sobie więc zewnętrzna antena 1800-2600 by nie zaszkodziła.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
To nawet jeśli skacze to dlaczego nie może zagregować chociaż 1800 i 2100? Sprawdzałem nawet pod obciążeniem, gdy ściągałem duży plik, myślałem, że wtedy ruszy, ale nic się nie zmieniło.
Najbliżej mam ID: T-33113 ok 500m w linii prostej. Reszta w odległości ok 1km.
Dziwne, że pierwszego dnia działało super bez względu na godzinę, a teraz jest na poziomie B525.
Najbliżej mam ID: T-33113 ok 500m w linii prostej. Reszta w odległości ok 1km.
Dziwne, że pierwszego dnia działało super bez względu na godzinę, a teraz jest na poziomie B525.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie interesuje nas do którego masz najbliżej, pokaż konkretne numery stacji i parametry połączenia (z routera). Pasmo i signal strength to dużo za mało.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
eNB ID/Cell ID274034/32
eNB ID/Cell ID(HEX)42e72/20
Signal Strength-93 dBm
LTE Frequency Band2100MHz(B1)
SNR0.0 dB
Main band RSRQ-17.0 dB
eNB ID/Cell ID(HEX)42e72/20
Signal Strength-93 dBm
LTE Frequency Band2100MHz(B1)
SNR0.0 dB
Main band RSRQ-17.0 dB
-
Czy przy agregacji jest możliwe wymuszenie podstawowego pasma? U mnie zawsze podstawowym jest B3. Czy modem przydziela automatycznie zależnie od jakości sygnału czy wynika to z budowy? U mnie najlepsze pasmo to B20 a później B3, na końcu B1 i B7.
Wyniki poniżej:
Ping UL DL RSRP RSRQ RSSI SINR
B3: 47 109 14 -87 -11 59 19.4
B7: 80 102 11 -104 -11 75 13.4
B1: 47 89 14 -105 -10 77 13.4
B20 42 23 8 -82 -7 63 19.2
B3+7+1: 31 117 20 -87 -12 57 17.6
Wyniki poniżej:
Ping UL DL RSRP RSRQ RSSI SINR
B3: 47 109 14 -87 -11 59 19.4
B7: 80 102 11 -104 -11 75 13.4
B1: 47 89 14 -105 -10 77 13.4
B20 42 23 8 -82 -7 63 19.2
B3+7+1: 31 117 20 -87 -12 57 17.6
-
- Mistrz bezprzewodowy
I wg Ciebie , jak ma ping o 5ms krótszy to jest najlepszym pasmem ? A UL i DL już jest dwa razy gorszy...
Możesz roić LockCell na tego B20 , wtedy pownien pojawić się jako podstawowy.( o ile to nie Play , bo nie będzie agregacji , w Play LockCell nie działa ,choć trafiają się sporadyczne wyjątki).
Możesz roić LockCell na tego B20 , wtedy pownien pojawić się jako podstawowy.( o ile to nie Play , bo nie będzie agregacji , w Play LockCell nie działa ,choć trafiają się sporadyczne wyjątki).
-
Najlepsze w kwestii jakości sygnału. Chodziło mi o to, że jeśli podstawowym pasmem jest najmocniejsze to byłoby B20. A bierze B3 zawsze.
- wojteks
- *** Administrator ***
B20 jako podstawowe to pomyłka ale jak kto lubi. Od pasma podstawowego zależy upload, też jest ważny nawet jak nie wysyłamy plików
Nie pomagam na PW!
-
Nie chcę ustawiać B20 jako podstawowe tylko zastanawia mnie co determinuje automatyczny wybór pasma podstawowego.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wróć do „Forum z techniką "za pan brat" (kącik techniczny)”