ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

Mając ten modem z brandem Nordic na stronie mogłem wymuszać co najwyżej dwa pasma , nie mam wyboru trzech poszczególnych pasm , tylko od razu All ( czyli wszystkie) . Szczególnie w Play nie mogłem pozbyć B20.

Po wielu dociekaniach odkryłem ,że strona wysyła do modemu odpowiednie wartości dla każdego z pasm , i tak
B1 - 0x1
B3 - 0x4
B7 - 0x40
B8 - 0x80
B20 - 0x80000
B38 - 0x2000000000

No i teraz jak chcemy agregować któreś z powyższych pasm , to sumujemy wartości , pamiętając ,że MF286D może agegować max trzy pasma , dla B1+B3+B7 wartość to 0x45.

1.Wchodzimy na stronę routera z wyborem pasm na przeglądarce Chrome
2.Przechodzimy do zakładki z wyborem pasm ( w moim przypadku to http://192.168.32.1/index.html#lock_band ) i naciskamy Shift+Crtl+I ( albo szukamy w menu Narzędzie dla deweloperów).
3.W narzędziu klikamy na zakłądkę Elements ( a jeśli już jest otwarta na tekst Html poniżej ,żeby wybrać to okno) naciskamy Ctrl+F i szukamy tekstu "lockOptions, " (bez cudzysłowów) , po czym klikamy parę razy na niego ,żeby go usunąć ( razem z przecinkiem i spacją za nim , tak ,żeby tekst "value" był w jego miejscu
4. dwa akapity niżej jest linia z tekstem : <option value="0x1">LTE Band 1(2100MHz)</option> , próbujemy go zamienić na <option value="0x45">B1+B3+B7</option>
(Jeśli nie widać tych akapitów trzeba nacisnąć mały trójkącik skierowany w prawo ,żeby się zmienił na trójkącik w dół :) )
Nie edytujemu pierwszej linii z All.
5.Teraz można zamknąć krzyżykiem w prawym górnym rogu Narzędzie dla developerów ( nie trzeba) , no i teraz na stronie w rozwijanym menu pojawi się zamiast LTE Band 1(2100MHz) opcja B1+B3+B7 , jak ją wybierzecie i naciśniecie Apply o musicie uwierzyć , że modem właśnie te Bandy zablokował. ( Na tej stronie jak tu wejdziecie będzie cały czas wybrane All , jedynie gdzie możecie to zobaczyć to na głównej stronie , że już nie będzie wskakiwać B20).

Oczywiście po otworzeniu jeszcze raz przeglądarki nie będzie śladu po naszych zmianach , ale modem nawet po restarcie ,lub braku prądu ten wybór i tak będzie pamiętał. Na pewno zgubi to ustawienie po przywróceniu ustawien fabrycznych i najprawdopodobniej po aktualizacji oprogramowania.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

Dodatkowo router ma konsolę szeregową , i dość ławo można się na nią dostać mając konwerter USB-ttl.
Na konsolę cały czas lecą logi , ale po naciśnięciu ENTER pokazuje się znak zachęty i dość wykrojone Openwrt ( tu w wersji CC).
kilka komend,do sprawdzania:
Wyświetli aktualną agregację:

Kod: Zaznacz cały

echo -e -n 'AT+ZNLOCKBAND?\r' > /dev/ttyUSB1 && grep -m1 "ZNLOCKBAND:" /dev/ttyUSB1
Ustawi agregację na B1+B3+B7 ( wg kodów powyżej):

Kod: Zaznacz cały

echo -e -n 'AT+ZNLOCKBAND=1,0,45,0\r' > /dev/ttyUSB1
Pokaże infomację o agregacji:

Kod: Zaznacz cały

echo -e -n 'AT+ZCAINFO?\r' > /dev/ttyUSB1 && grep -m1 "ZCAINFO:" /dev/ttyUSB1
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

Do routera MF286D z dystrybucji Play udało mi się wgrać "przeglądarkę" z wersji Nordic (skandynawskiej) , dodać to menu wymuszania pasm B1+B3+B7 , B1+B3+B20 i B3+B7+B20 ( nie wiem , czy jescze potrzebne są jakieś inne kombinacje) , jakoś przetłumaczyć na j. polski.
Dodatkowo włączona obsługa Samby ( w Play tego nie ma).
Także jak ktoś ma potrzebę mniemania wyboru pasm to zapraszam na priv. ( Żeby to zmienić trzeba rozkręcić router , więc niestety jest po gwarancji).
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **
Posty: 6553
Rejestracja: 2014-06-07, 20:49
Lokalizacja: Kraków

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: onken »

Czy to wiązanie pasm przez stronę www działa i dla modemów z Play ?

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile lub Orange

Cena - 60 zł za m-c
Kontakt na PW
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

Niestety nie ,żeby to zadziałało na www z Play trzeba zmodyfikować firmware ,żeby zakładka lockband była, a to i tak wymaga konsoli. A skoro już masz konsolę to od razu możesz to zrobić komendami powyżej.
pppp
Stały użytkownik forum
Posty: 72
Rejestracja: 2018-12-06, 12:47

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: pppp »

Dobra robota,
Przybliż proszę dla potomnych jak zmodyfikować przez serial console gui modemu z Play o selektor bandów pochodzący z Nordic.

Sam selektor bandów to jedno a przydałaby się możliwość lokowania do primary cell.

Miałem taki ficzer w B525 i robiło to robotę.
Dla przykłady miałem wybrane tylko bandy 1800 +800. I dziadostwo losowo ustawiało sobie raz 800 a raz 1800 jako primary cell.
Transfer był dobry przy primary 800 a do D przy 1800. W końcu znalazłem soft który miał to ogarnięte
Lokowało sie tam permanentnie primary cell przez podanie komendy przez telnet z parametrem: PCI , band i frequency.
Czyli cell fix 307 20 8110 (fix na PCI 307, band 20 , freq 810.0MHz)
cell unfix zdejmował lokowanie celki
Na gui też była możliwość lokowania - nie tylko telnetem

Gwarancję mam gdzieś ... :)
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

Tutaj masz cały zrzut fw Nordic : https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? ... 09#p256209
trzeba podmienić mtd8 ,a najlepiej wyedytować. W najnowszym Nodic jest dodane wybieranie Bandów do Upload , ale w Polsce ona nie ma racji bytu ( bo do Upladu każdy operator blokuje agragację).
Komenda to 'AT+ZULCA?'
Po tym jak da się zmieniać w sofcie Play agregację przy pomocy skryptu: viewtopic.php?f=11&t=47687&p=631704#p631704
Lub tego programu : https://www.mediafire.com/file/f7r0ui5f ... d.zip/file
Zmiana web straciła rację bytu.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

Włosi zrobili dodatek do CHROMa ( podobną jak do Huwei) , w której dość czytelnie pokazuje się sygnał , aktualne agregacje , oraz można też ustawić własną dowolną;
https://www.youtube.com/watch?v=giGz7J38XvA
simek
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2022-01-13, 14:48

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: simek »

Hejka,

Posiadam Router ZTE MF286D z dystrybucji PLAY (kupione od tego operatora razem z abonamentem). Oto informacje na temat firmware i softu, ktore udalo mi sie wyciagnac z przerobionego skryptu zte_getbandinfo.py.
{'hardware_version': 'MF286DHW1.0'}
{'wa_inner_version': 'BD_NTTPLMF286DMODULEV1.0.0B01 [Oct 10 2020 10:25:56]'}
{'network_provider': 'Play'}
{'cr_version': 'CR_NTTPLMF286DV1.0.0B01'}
{'cr_inner_version': 'CR_NTTPLMF286DV1.0.0B02'}
{'wa_inner_version_tmp': 'BD_NTTPLMF286DMODULEV1.0.0B01 [Oct 10 2020 10:25:56]'}
{'integrate_release_version': 'NTT_PL_MF286DV1.0.0B02'}
{'integrate_version': 'NTT_PL_MF286DV1.0.0B02'}
{'wa_version': 'BD_MF286DMODULEV1.0.0B01'}
{'wa_version_tmp': 'BD_MF286DMODULEV1.0.0B01'}
{'new_version_state': 'version_idle'}

Bardzo zalezy mi na zagregowaniu 3xCA, ale niestety przy tak dobrej jakosci sygnalu jak ponizej mam tylko main carrier na B7 i jedna dodatkowa na B1. Co wiecej telefonem polaczylem sie z tym samym eNodeB i mam agregacje B7+B1+B3 czyli wniosek jest taki, ze ten eNodeB ma mozliwosc agregowania tych pasm.

A tak to wyglada z perspektywy skryptu zte_getbandinfo.py.
Z_SINR: {'Z_SINR': '21.8'}
Z_rsrq: {'Z_rsrq': '-7.0'}
rssi: {'rssi': '51'}
lte_rsrp: {'lte_rsrp': '-74'}
lte_ca_pcell_band: {'lte_ca_pcell_band': '7'}
lte_ca_pcell_bandwidth: {'lte_ca_pcell_bandwidth': '20.0'}
lte_ca_pcell_arfcn: {'lte_ca_pcell_arfcn': '3350'}
lte_ca_scell_band: {'lte_ca_scell_band': '1'}
lte_ca_scell_bandwidth: {'lte_ca_scell_bandwidth': '15.0'}
lte_ca_scell_arfcn: {'lte_ca_scell_arfcn': '523'}
lte_ca_scell_info: {'lte_ca_scell_info': '229,2,1,523,15.0;'}

W zwiazku z powyzszym mam nastepujace pytania do Was:
1. Czy komus udalo sie zagregowac 3*CA (3 bandy) na MF286D z dystrybucji PLAY (FW='CR_NTTPLMF286DV1.0.0B01') w sieci Play?
2. Czy zmiana firmware na moim ZTE MF286D rozwiazalaby moj problem z brakiem agregacji 3xCA? Jesli tak to ktory Firmware rozwiazalby moj problem?

Z gory wielkie dzieki za odpowiedz
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

Na sofcie Play miałem bez problemu agregację trzech pasm B7+B1+B3.
Może się wcześniej bawiłeś skryptem do agregacji i ustawiłeś jakąś niestandardową.
barney87
Początkujący użytkownik forum
Posty: 1
Rejestracja: 2022-11-03, 13:25

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: barney87 »

Cześć,
odkopię może trochę temat. Zakupiłem MF286D z softem NTT, udało mi się, używając framework, przejść na nordic b11. Wszystko ładnie śmiga, o wiele więcej możliwości konfiguracji jest dostępnych. Jedyny problem jaki mam to ustawienie na sztywno odpowiednich pasm. Chcę koniecznie mieć jako main b1 a w ca b3 + b7 (w tej konfiguracji osiągam najlepsze wyniki dl) i jedyną opcją by to zrobić jest użycie wspomnianego skrypu do chrome od kolegów z Włoch. Problem pojawia się w momencie restartu urządzenia - zadane pasma są nadal agregowane niestety w innej konfiguracji. Czy jest jakakolwiek możliwość zapisania takiego ustawienia pasm bez rozbierania urządzenia? A może ja to źle rozumiem i urządzenie agreguje 3 pasma razem? Tylko wtedy dlaczego pojawia się pojęcie "main" oraz "ca" jako osobne pozycje oraz osiągam inne wyniki dl w takiej a nie innej konfiguracji?
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

Pewnie dobrze to rozumiesz , jest pasmo podstawowe ,i do niego agreguje się ( czyli dołącza w całość) pasma dodatkowe. Dodatkowo Upload w większości przypadków odbywa się tylko pasmem podstawowym ( agregacja uploadu posiada na tą chwilę tylko Orange i chyba nie wszędzie).
A które jest pasmem podstawowym ,to już nie tylko router o tym decyduje , ale też BTS.
Możnaby spróbować z cell lock ( choć w Play to nie działa) , ale trzeba by albo wgrać frameworkiem Openwrt , albo rozebrać router i dostać się do konsoli.
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 384
Rejestracja: 2021-12-15, 21:14

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: jfk »

Mig25 pisze: Dodatkowo Upload w większości przypadków odbywa się tylko pasmem podstawowym ( agregacja uploadu posiada na tą chwilę tylko Orange i chyba nie wszędzie).
W MF286D/Orange agregacja działa bdb. W przeciwieństwie do MF289F-w Łodzi na BTS mi działała, tutaj nie chce w przeciwieństwie do 286D Obrazek (może to kwestia konfiguracji anten zewnętrznych-bo z nich korzystał modem).
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 384
Rejestracja: 2021-12-15, 21:14

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: jfk »

P.S Agregacja/upload.
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

Może spróbuj na MF289F wymusić dwa te same bandy , na których MF286D agreguje UL ?
Generalnie MF289F ma lepszy modem , agreguje cztery pasma ,ale w przeciwieństwie do MF286D nie działa lockcell ( mimo ,że komendy to przyjmują) , nie ma VoLTE , no i być może nie ma CA UL...
Może ktoś te kwestie rozwiąże programowo.
jfk
Specjalista bezprzewodowy-senior
Posty: 384
Rejestracja: 2021-12-15, 21:14

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: jfk »

Mig25 pisze:Może spróbuj na MF289F wymusić dwa te same bandy , na których MF286D agreguje UL ?
Mam go z Vodafone i nie ma w GUI opcji wymuszania pasm. Agregacja upload działa na B1,B3,B7 (choć z B20 nie sprawdzałem/ze względu na obciążenie tego pasma).
Mig25 pisze: Generalnie MF289F ma lepszy modem , agreguje cztery pasma ,ale w przeciwieństwie do MF286D nie działa lockcell ( mimo ,że komendy to przyjmują) , nie ma VoLTE , no i być może nie ma CA UL...
Może ktoś te kwestie rozwiąże programowo.
MF289F agreguje upload-sprawdzone z tym że w Łodzi BTS blisko, niespełna 500m/z podłączoną anteną zewnętrzną, ale przy takiej odległości to zbiera też dobrze sygnał z anten wewnętrznych (modem dużo lepszy/zwłaszcza przy obciążonym BTS wyciągał stabilnie ponad 50% więcej przy agregacji 4CCA).
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

Nie ma w GUI opcji , ale działa włoski dodatek do Chrome (tylko ten do MF286D , a nie np do MC801A)....
Jazdzor
Użytkownik forum
Posty: 29
Rejestracja: 2020-10-01, 16:29

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Jazdzor »

@Mig25 mając doświadczenie z tym modemem zauważyłeś może taka anomalię jak u mnie, że Pojedyncze pasma mają DL wysokie a w agregacji drastycznie spada?
lucek1221
Stały użytkownik forum
Posty: 143
Rejestracja: 2016-02-26, 14:07

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: lucek1221 »

Witam. Czy w tym routerze ZTE 286D działa aplikacja Zmanager do ZTE MC801A tj. https://sfile.mobi/tk5YgXjRo47 chodzi o wersję z softem nordic oraz z polskiej dystrybucji jakby ktoś mógł sprawdzić. Dziękuję i pozdrawiam.
maro_86
Użytkownik forum
Posty: 26
Rejestracja: 2016-06-23, 07:46

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: maro_86 »

Witam
Posiadam kartę z Orange. Dotychczas miałem B525, a teraz kupiłem ZTE MF286D z softem Nordic B12. Przez pierwszy dzień wymuszanie pasm działało niemal idealnie. Miałem dn nawet do 70Mb/s. Od dnia następnego ZTE miał transfery jak Huawei do max kilkunastu Mb/s, a agregacja pomimo zaznaczenia 2 lub 3 pasm nie działała. Router wybierał co chciał, najczęściej jedno pasmo, albo dwa w jakiejś dziwnej kombinacji. Próbowałem nawet podanym w tym temacie programem ustawić na sztywno pasma chociaż 1800 i 2100, ale bez rezultatu. Co może być przyczyną?

Mam w dość bliskiej odległości przynajmniej kilka nadajników:
ID: T-33113
ID: 74034
ID: T-33330
ID: 4903

Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26178
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: wojteks »

Pokaż z jaką konkretną stacją bazową się łączy. Router ma anteny dookólne więc może skakać po stacjach bazowych jak są w podobnej odległości i maja podobne parametry sygnału.

Sygnał taki sobie więc zewnętrzna antena 1800-2600 by nie zaszkodziła.
Nie pomagam na PW!
maro_86
Użytkownik forum
Posty: 26
Rejestracja: 2016-06-23, 07:46

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: maro_86 »

To nawet jeśli skacze to dlaczego nie może zagregować chociaż 1800 i 2100? Sprawdzałem nawet pod obciążeniem, gdy ściągałem duży plik, myślałem, że wtedy ruszy, ale nic się nie zmieniło.
Najbliżej mam ID: T-33113 ok 500m w linii prostej. Reszta w odległości ok 1km.
Dziwne, że pierwszego dnia działało super bez względu na godzinę, a teraz jest na poziomie B525.
maro_86
Użytkownik forum
Posty: 26
Rejestracja: 2016-06-23, 07:46

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: maro_86 »

eNB ID/Cell ID274034/32
eNB ID/Cell ID(HEX)42e72/20
Signal Strength-93 dBm
LTE Frequency Band2100MHz(B1)
SNR0.0 dB
Main band RSRQ-17.0 dB
czesio666
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2023-08-29, 10:29

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: czesio666 »

Czy przy agregacji jest możliwe wymuszenie podstawowego pasma? U mnie zawsze podstawowym jest B3. Czy modem przydziela automatycznie zależnie od jakości sygnału czy wynika to z budowy? U mnie najlepsze pasmo to B20 a później B3, na końcu B1 i B7.

Wyniki poniżej:
Ping UL DL RSRP RSRQ RSSI SINR
B3: 47 109 14 -87 -11 59 19.4
B7: 80 102 11 -104 -11 75 13.4
B1: 47 89 14 -105 -10 77 13.4
B20 42 23 8 -82 -7 63 19.2
B3+7+1: 31 117 20 -87 -12 57 17.6
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1831
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: Mig25 »

I wg Ciebie , jak ma ping o 5ms krótszy to jest najlepszym pasmem ? A UL i DL już jest dwa razy gorszy...

Możesz roić LockCell na tego B20 , wtedy pownien pojawić się jako podstawowy.( o ile to nie Play , bo nie będzie agregacji , w Play LockCell nie działa ,choć trafiają się sporadyczne wyjątki).
czesio666
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2023-08-29, 10:29

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: czesio666 »

Najlepsze w kwestii jakości sygnału. Chodziło mi o to, że jeśli podstawowym pasmem jest najmocniejsze to byłoby B20. A bierze B3 zawsze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26178
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: wojteks »

B20 jako podstawowe to pomyłka ale jak kto lubi. Od pasma podstawowego zależy upload, też jest ważny nawet jak nie wysyłamy plików
Nie pomagam na PW!
czesio666
Początkujący użytkownik forum
Posty: 4
Rejestracja: 2023-08-29, 10:29

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: czesio666 »

Nie chcę ustawiać B20 jako podstawowe tylko zastanawia mnie co determinuje automatyczny wybór pasma podstawowego.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26178
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: wojteks »

Stacja bazowa i parametry sygnału.
Nie pomagam na PW!
barusbarus
Początkujący użytkownik forum
Posty: 12
Rejestracja: 2020-03-23, 17:07

Re: ZTE MF286D i wymuszenie B1+B3+B7

Post autor: barusbarus »

Witam serdecznie kolegów
Ja w tym temacie, ale trochę inny problem.
Trzy miesiące temu kupiłem ruter ZTE MF 286D z dystrybucji T-Mobile. Od dwu miesięcy jest uruchomiony z kartą SIM od Orange. W okolicy znajdują się 3 BTS-y, jeden z nich pracuje na dwóch pasmach częstotliwości, 800 i 1800 MHz, a dwa pozostałe na trzech pasmach 800, 1800 i 2100 MHz.
Mój ruter zawsze loguje się do tego BTS-a położonego najdalej, 6,5 km, 3 pasma LTE.
Drugi BTS, 2 pasma LTE, jest odległy około 3,5 km, w obydwu przypadkach anteny te widzą się z ruterem, a na ich drodze nie ma żadnych przeszkód typu drzewa, linie energetyczne.
Trzeci BTS stoi najbliżej, około 700 m, ale krzywizna zbocza góry oraz gęsty las powodują strefę cienia dla fal docierających do miejsca stacjonowania rutera, jaki jest poziom sygnału z tego BTS-a trudno mi powiedzieć. Bo smartfony z kartami SIM, niezależnie, od którego operatora po LTE łączą się przeważnie z dwoma BTS-mi tymi położonymi najdalej, ale czasami, bardzo rzadko to się zdarza, że łączą się z tym najbliżej położonym. Dodam tylko, że te BTS-y obsługują wielu operatorów i wszystkie trzy odsługują operatora Orange i LTE.
Związku z tym mam pytanie, jak zmusić ruter do zalogowania się do dowolnego BTS-a, mając na uwadze te same częstotliwości, na których nadają te nadajniki?
Czy zmiana softu modemu rutera na Nordic B12 coś zmieni, mam tu na myśli taką sytuację, że po wgraniu alternatywnego softu ruter wyświetli mi w sumie 8 pozycji, 3 pozycje z częstotliwością 800 MHz, 3 pozycje z 1800 MHz oraz 2 pozycje z 2100 MHZ i wszystkie te częstotliwości będą posiadać identyfikację, z którego nadajnika pochodzą?
Czy jedynym sposobem jest zastosowanie kierunkowej anteny zewnętrznej?
ODPOWIEDZ