Konfiguracja locom5AC z Netia

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 214
Rejestracja: 2008-12-28, 12:23
Lokalizacja: Chodecz

Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: dziobak99 »

Witam,

Może ktoś ponoć w konfiguracji locom5 z routerem Netia?
Połączyłem dwie anteny sygnał super ale ciągle nie łączy z internetem nie wiem jak ustawić te adresy IP, w routerze Netia adres na porcie ethernet 192.168.1.10.
Na Loco jest adres static wan network 192.168.1.10, netmask 255.255.255.0,
Gateway 192.168.1.10. Nat włączony

Nie ściąga się nawet aktualizacja.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26041
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: wojteks »

Pokaż <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z np. laptopa podłączonego do routera Netii
Nie pomagam na PW!
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 214
Rejestracja: 2008-12-28, 12:23
Lokalizacja: Chodecz

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: dziobak99 »

Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26041
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: wojteks »

Zacznijmy od tego że w konfiguracji locoM5ac przy IP WAN powinno być jako IP: 192.168.1.101, maska 255.255.255.0, gateway: 192.168.1.1 albo "automatycznie" z dhcp routera Netii.

Jeżeli ma być druga sieć to NAT włączony i po stronie LAN sugerowałbym 172.16.1.1

Jeżeli ten loco ma robić za most z drugim takim samym to sugerowałbym inny tryb pracy niż router i wtedy IP loco będzie tylko do zarządzania nim.
Nie pomagam na PW!
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 214
Rejestracja: 2008-12-28, 12:23
Lokalizacja: Chodecz

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: dziobak99 »

Ma on pracować jako most z drugą taką samą anteną, nawet już jest połączony tylko internetu brak, jeśli nie jako router to jak inaczej to skonfigurować?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26041
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: wojteks »

Jako bridge czy jak to tam się nazywa, nie widziałem sprzętu więc nie podpowiem, pokaż obrazek z wyborem tryby pracy.

W tym momencie to wystarczy że zmienisz gateway na 192.168.1.1 i powinno ruszyć
Nie pomagam na PW!
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 214
Rejestracja: 2008-12-28, 12:23
Lokalizacja: Chodecz

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: dziobak99 »

Jest bridge ale myślałem że jedna antena musi być na AP a druga bridge, przynajmniej tak pisali w manualu gdzieś na angielskim forum.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26041
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: wojteks »

Jeżeli jest AP to do niej każdy może się podłączyć kto ma kartę WiFi w tym standardzie. Może to się inaczej nazywa.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26041
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: wojteks »

Network role ma być "bridge" a WiFi ma być "Station PTP"

Niestety konfiguracja WiFi może odbyć się tylko w trybie "Router" więc przełaczenie na bridge to ostatnia rzecz do zrobienia jeżeli nie chcesz mieć drugiej podsieci.
Nie pomagam na PW!
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 214
Rejestracja: 2008-12-28, 12:23
Lokalizacja: Chodecz

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: dziobak99 »

Wpisalem adresy IP i wszystko jak pisałeś niestety sieci nadal nie ma, bo wyłączeniu AP w pierwszej antenie druga jej nie widzi.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26041
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: wojteks »

To wróć jak było, tylko WAN mu daj z DHCP netiowego routera, bo może jeszcze DNSy trzeba zdefiniować jakieś.
Nie pomagam na PW!
dziobak99
Specjalista bezprzewodowy-junior
Posty: 214
Rejestracja: 2008-12-28, 12:23
Lokalizacja: Chodecz

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: dziobak99 »

Tak z ciekawości kabel między locom5 a zasilaczem ma być zwykły czy krosowany? A może bez różnicy?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***
Posty: 26041
Rejestracja: 2007-12-02, 11:51
Lokalizacja: PL

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: wojteks »

Zwykły. Wszystkie kable mają być "proste" a jakby był krosowany potrzebny to w manualu będzie to wyraźnie zaznaczone.
Nie pomagam na PW!
Mig25
Mistrz bezprzewodowy
Posty: 1574
Rejestracja: 2015-08-25, 18:45
Lokalizacja: z Nienacka

Re: Konfiguracja locom5AC z Netia

Post autor: Mig25 »

Kabel krosowany to relikt poprzedniego wieku ( no może jeszcze na początku XXI wieku też) Ale w dzisiejszych czasach nawet karty sieciowe spięte kablem prostym się dogadają.
ODPOWIEDZ