Mavie pisze:Czy ktoś już miał okazję używać tego cuda jako modemu?
Tak, ja czasem uzywam w konfiguracji notebook klucz BT na USB i 6120Classic.
Nie ma klopotu z połączeniem, PC Suite zalatwia to bez problemu. Niekiedy tylko trzeba w XP recznie podmienic stery do modemu BT. Stery sa na stronie Nokii. Po kablu USB nie ma takich problemow.
Zalety 6120C:
Przede wszystkim HSDPA i EDGE - w sieci Plusa (HSDPA) w Poznaniu osiagam w DL okolo 1 Mbit w UL okolo 384 kbit. EDGE w sumie jeszcze nie mialem okazji dobrze potestować

Nie wiem, czy ta Nokia pojdzie do 3,6 Mbit. Maksymalna prędkość jaką mogę wybrać we właściwosciach modemu 6120C to 960 kbit.
Mozliwość recznego wyboru sieci tylko UMTS lub tylko GSM, ew. wyboru automatycznego. To daje mozliwosc wymuszenia w telu, zeby w przypadku kiedy mamy lepszy sygnal GSM pracował na UMTS - bardzo wazna rzecz.
Majac polaczenie przez BT mozna jednoczesnie rozmawiac i wysylac dane, nie mniej jednak transfer danych spada - u mnie do predkosci okolo 115 kbit - BT to klucz USB Bluetake.
Bardzo dobrze "trzyma zasięg". W trybie podwojnym - autowybieranie sieci UMTS/GSM stara się "utrzymywac" w 3G - N70 w tym samym miejscu i czasie, na tej samej karcie sim częściej wybiera siec GSM.
Wady:
Jesli duzo ciagniesz, baterie masz na kilka godzin

, tel się nieco nagrzewa, ale nie jakoś do przesady - jajecznicy na tym nie zrobisz

Wykonanie... mam wrazenie, ze obudowa jest jednorazowego użycia (brak srubek, tylko plastykowe zaciski), na forach wycztałem, że scierają się klawisze, obudowa się palcuje i rysuje. "Palcowanie" potwierdzam, co do rys - moja jeszcze jest dziewicza

Stabilność:
Sam telefon, przynajmniej moj egzmplarz jest stabilny (soft 3.83), tzn ani razu mi sie nie zresetowal, ani nie zawiesil, jedyny problem jaki mialem to utrata łączności przez BT miedzy notebookiem, a 6120. Stało się to dwa razy w miejscu publicznym, gdzie w powietrzu bylo duzo innych urzadzen BT, ale myslę, że ktoś próbował podłaczyć sie albo pod 6120C, albo pod notebooka. BT w 6120 jest ustawiony na niewidoczny, a notebook jest sparowany z 6120 i pozwalam połaczenie bez potwierdzania. Pomoglo wylaczenie i wlaczenie telefonu. W domu nie mam takich problemów. Myslę, że kolejne softy rozwiązą ten problem. Dl aprzykładu N 6233 w softach poniżej 5.10 robiła "cyrki" na połączeniu przez moje BT. Od softu 5.10 jest rewelacja!
Ogolnie do sporadycznego uzywania jako modem polecam, jednak gdybym mial uzywac tej Nokii jako podstawowy dostep do sieci, to wybralbym pewnie jakieś cudo "Huaweia" - lub podobne - jesli do notebooka to koniecznie z mozliwością podłaczenia anteny zewn, jesli pod usb, to taki modemik pewnie zawislby gdzies w oknie z dala od kompa - tylko niestety pozostaje kabel od USB. W tej chwili jeśli łącze sie przez BT to telefon staram sie umieścić jak najblizej okna i jak najadalej od siebie, oczywiscie w zasiegu BT.
Pozdrawiam