AirLive WL-5470AP - konfiguracja

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kona
Początkujący użytkownik forum

AirLive WL-5470AP - konfiguracja

Post autor: kona »

Witam serdecznie. Jestem nowym użytkownikiem, dlatego chciałbym wszystkich przywitać a jadnocześnie z góry podziękować za pomoc jaką tutaj otrzymam.

A więc przejdę do rzeczy:

- Posiadam bezprzewodowy dostęp do internetu. Odbieram go, poprzez antenę zamontowaną na dachu, i kablem koncentrycznym z końcówką RSMA podłączoną do karty Wi-Fi w komputerze stacjonarnym.

Chciałym zrobić z Wi-Fi sieć Wi-Fi, a mianowicie, z internetu bezprzewodowego, który "przychodzi" do mojego domu chciałbym poprzez takie urządzenie (AirLive WL-5470AP) rozdzielić sygnał poprzez wi-fi na inne komputery (laptop i stacjonarny).

Zakupiłem takowe urządzenie, ponieważ wiem, że można dzięki niemu zrobić to co chce, ponieważ ma coś takiego jak WDS Repeater.

Problem tylko w tym, że nie wiem, jak to poprawnie skonfigurować :(.

Mój internet zabezpieczony jest 128-bitowym hasłem. Dodatkowo, po wpisaniu takie hasła muszę do karty bezprzewodowej w kompie, poprzez TCP/IP wpisać adres IP, BRAMY, MASKE i DNS'y.

Z AirLive lączę się bezproblemowo. Karta Wi-Fi w laptopie i stacjonarnym znajduje się. Ale niestety nie ma dostępu do internetu.

Proszę mi powiedzieć, jak skonfigurować to urządzonko, abym mógł mieć również internet? Co gdzie wpisać itd?

Bardzo proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: AirLive WL-5470AP - konfiguracja

Post autor: Jaco »

kona pisze:Proszę mi powiedzieć, jak skonfigurować to urządzonko, abym mógł mieć również internet? Co gdzie wpisać itd?
http://www.sofos.sk/Prilohy/2540700015218_0.pdf
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Dodam, ze w instrukcji chodzi o WISP+Universal Repeater. Nie wiem czy w tym trybie da sie ustawic NATowanie - jesli nie to bedzisz skazany na kable :/
kona

to mam, niestety nie znam sie na tym az tak, dlatego nie rozumie tam kilku stwierdzec :(
dlatego może je tutaj wypiszę, a Wy, drodzy forumowicze - spece od wi-fi, podpowidzcie cos.

Obrazek

Urządzenie B:
WDS Wireless AP/ Router
Adres MAC: adres AP MAC
urządzenia A
Tryb WDS Repeater

1. Należy upewnić się, że zarówno urządzenie A, jak i B ustawione są na prace w
tym samym kanale.

(tutaj sprawdzam czy są na tym samym kanale - to wiem

2. Dodaj inne adresy AP MAC (BSSID), które chcesz połączyć z urządzeniem
pracującym w trybie zwiększania zasięgu.

tutaj wprowadzam np mac karty wi-fi z laptopa i i mac wi-fi z komputera stacjonarnego

(Upewnij się, że bezprzewodowy punkt dostępowy/ruter obsługuje funkcję
WDS). - pełni

WDS Wireless AP/ Router
urządzenia A

- czyli tutaj co muszę ustawić, co to za mac, skad go wziac?

Tryb: WDS Repeater
urządzenia B

- czyli tutaj co muszę ustawić, co to za mac, skad go wziac?

Gdzie powinienem wpisać mój klucz identyfikacyjny? - a co najlepsze, gdzie mam wpisać adresy IP, BRAME ITD jak tam nawet miejsca na to nie ma :(?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ale czy ty ustawiasz WDS zamiast WISP? WDS to tylko wzmacniacz sygnalu, do tego zrodlo sygnalu tez musi obslugiwac i miec wlaczone WDS.

EDIT: Juz doczytalem, ze WISP obsluguje NATa, wiec teoretycznie powinno dzialac
kona

Teoretycznie powinno działać, ale praktycznie niestety nie działa, bo nie wiem jak to poprawnie skonfigurować.

Ja rozumuję to tak, że musze miec MAC'a urządzenia, które równiez nadaje sygnał, jest nim antena, która zamieszczona jest kilka domów dalej.

Ale dla mnie jest to dziwne, bo jak moge miec MAC'a anteny? - chyba nie ma czegoś takiego.

Dodatkowo, gdzie wpisać adresy te, które udostępniają internet? Czyli te, które po podłączeniu kabla od anteny do karty wi-fi (standardowo) wpisuje w protokół TCP/IP
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kona, ciagle probujesz odpalic WDSa?
kona

Jak kupowałem to urządzonko, to gość w sklepie powiedział, że przez WDS Repeater'a trzeba to zrobić, więc prubuje przez to.

Jo_gurt, jeżeli nie przez WDS'a to jak zrobić to, co ja chcę uzyskać, ale oczywiście przez to urządzenie.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

a ciekawe jak chcesz rozwiązać sprawę rozdzielenia sygnału radiowego po mieszkaniu skoro odbierasz anteną kierunkową na dachu ;))) po drugie to jeszcze nie widziałem żeby na urządzeniach tego typu co ovislink czy dlink czy planet tryb repeater, jak kolwiek go okreslają, działał poprawnie. Najbardziej bezawaryjna i wydajna konfiguracja to 2xOvislink 5450AP... pierwszy odbiera łacze jako APClient a drugi podłaczony do niego kabelkiem nadaje na dom jako Access Point...
jutro to dzis... tyle że jutro :)
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

morion pisze:Najbardziej bezawaryjna i wydajna konfiguracja to 2xOvislink 5450AP... pierwszy odbiera łacze jako APClient a drugi podłaczony do niego kabelkiem nadaje na dom jako Access Point.
Dokładnie. :ok:
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

kona, pisalem juz: chodzi o WISP+Universal Repeater, ale tak jak koledzy wyzej napisali bedzie to raczej nedzne rozwiazanie (ale jedyne mozliwe na tym sprzecie).
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

morion pisze:Najbardziej bezawaryjna i wydajna konfiguracja to 2xOvislink 5450AP... pierwszy odbiera łacze jako APClient a drugi podłaczony do niego kabelkiem nadaje na dom jako Access Point...
Dokładnie tak, nawet w FAQ tak zalecamy :]
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
morion
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: morion »

w ramach uzupełnienia tematu można zejść z ceny z tą konfiguracją kupująć 2x BlackBox albo 2x TPlink501 :) czyli zamykamy sie w okolicach 200zł :)
jutro to dzis... tyle że jutro :)
neocrk

Post autor: neocrk »

Witam,
podłączę się pod temat ponieważ też mam problem z tym AP a nie chcę zaśmiecać forum.

Mam net z Netii podlaczony o modemu tp linka - ja z tym modemem lacze sie poprzez wifi.
AirLive WL-5470AP laczy sie z tym modemem normalnie po kablu i potem do airlive'a również jest podpiętych pare osób + 1 bęzie łączyć się z air live'em bezprzewodowo.

tp linku mam ustawiana siec na:
10.0.0.1
brama 255.255.255.0

dzięki czemu po wpisaniu wymienionego ip mogę konfigurowac tp-linka

Problem wygląda następująco:
Jak ustawić LAN w airlivie tak abym mógł go bezproblemu konfigurować?
Adresy muszą być przydzielane automatycznie tak abym nie musiał latać po klientach w razie jak coś się zchrzani

Z góry dziękuję za odp
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

neocrk, napisz dokładniej co (sprzęt), jak (wifi/kabel) i gdzie (które porty) jest podłączone, bo ja przyznam, że nie do końca zrozumiałem. Może jakiś rysuneczek?
neocrk

Rzeczywiście troche zagmatwałem- poniżej rysunek.

Obrazek

Krótko mówiąc:
do modemu jestem podłączony JA i AP

wszyscy do AP wszyscy są podłączeni kablami poza jedną osobą podłączoną poprzez WIFI

Ponizej zamieszczam mozliwosci konfiguracji lanu

Obrazek

Co zrobic abym mogl z mojego kompa konfigurowac AP
Teraz jest tak ze AP i modem pracuja w innych podsieciach i zeby cokolwiek zmienic w AP musze sie podpiac kablem do niego i ustawic sobie IP z jego zakresu

Pozdrawiam
zDaleKi

Jo_gurt pisze:bo ja przyznam, że nie do końca zrozumiałem
Ja też ale....
neocrk, czy Ty przypadkiem nie chcsz zrobic tak jak to opisano tu: > Podział łącza przez AP - czy to możliwe? <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

neocrk, napisz jeszcze jakie masz adresy w których miejscach i jak podłączone. W jakim trybie pracuje AirLive i jak ma ustawiony adres WAN?
Domyślam się, że używasz AirLive jako routera (bo TP-Link ma w LANie 10.0.0.1/24 a AL 192.168.100.0/24). W takim układzie dwa rozwiązania:
- podłączyć TP-L do portu LAN AirLive'a, omijamy router, wszyscy są w tej samej podsieci - chyba, że nie chcesz w ten sposób
- jeśli się da - włączyć możliwość konfiguracji AL od strony WAN i ustawienie mu na WANie adresu IP na stałe - pod niego będziesz się logował
neocrk

BliSki pisze:
Jo_gurt pisze:bo ja przyznam, że nie do końca zrozumiałem
Ja też ale....
neocrk, czy Ty przypadkiem nie chcsz zrobic tak jak to opisano tu: > Podział łącza przez AP - czy to możliwe? <
Air Live ma działać jako zwykły AP dostaje neta poprzez kabel podlaczony do portu lan1 i dzieki temu ludzie ktorzy sa podlaczeni do portów lan2 3 i 4 rowniez maja internet.
Dodatkowo kolejna osoba ma mieć internet łącząc się z AP poprzez WIFI

Jo_gurt - TP link ma adres 10.0.0.1 (czyli bramka) a AP nie jest w ogóle skonfigurowany i póki co działa jako zwykły switch (ta 1 osoba jeszcze sie nie laczy poprzez wifi).

Problem właśnie w tym, ze nie wiem jak go skonfigurować, zeby wszystko bylo w tej samej podsieci?
zDaleKi

neocrk pisze:TP link ma adres 10.0.0.1
neocrk pisze:Air Live ma działać jako zwykły AP dostaje neta poprzez kabel podlaczony do portu lan1
Zatem ustaw na Air Live adres LAN na 10.0.0.2 (jeżeli żaden komputer go nie ma - jak ma to lepiej zmień na komputerze, tak aby sprzęt sieciowy dla porządku był na początku puli adresowej). Powinno działać. Oczywiście musi to być adres poza pulą dla DHCP.
Wtedy wszystko będzie w tej samej podsieci.

EDIT:
Podobne zagadnienie masz tu: > KLIK - router tylko jako switch i AP <
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
neocrk

OK działa - zrobiłem tak jak poleciłeś ale dla upewnienie wrzucam jeszcze fotki - czy wszystko jest ok?

TP-LINK (modem+router)
IP: 10.0.0.1
DHCP: 10.0.0.2 - 10.0.0.11

Obrazek

AIRLIVE (AP)
IP: 10.0.0.2
DHCP: 10.0.0.3 - 10.0.0.11
Obrazek

Czy jezeli na modemie ustawie, zeby DHCP zaczynało się od 10.0.0.3 to AP nadal bedzie mogł mieć 10.0.0.2 ? (wtey uniknalbym sytuacji, ze komus zostanie przydzielony IP zarezerwowany dla modemu)

Pozdrawiam
zDaleKi

neocrk pisze:TP-LINK (modem+router)
IP: 10.0.0.1
DHCP: 10.0.0.2 - 10.0.0.11
Tu jest źle. Jeżeli ustawiłeś adres 10.0.0.2 na AIRLIVE, to przestaw DHCP na 10.0.0.3 - 10.0.0.11, bo inaczej się to pogryzie.
neocrk pisze:AIRLIVE (AP)
IP: 10.0.0.2
DHCP: 10.0.0.3 - 10.0.0.11
A tu wyłącz całkiem DHCP, bo jest zbędne. W jednej sieci może być tylko jeden serwer DHCP.
neocrk pisze:Czy jezeli na modemie ustawie, zeby DHCP zaczynało się od 10.0.0.3 to AP nadal bedzie mogł mieć 10.0.0.2 ?
Będzie mógł i nawet to jak już pisałem jest konieczne.
neocrk pisze:(wtey uniknalbym sytuacji, ze komus zostanie przydzielony IP zarezerwowany dla modemu)
O to właśnie chodzi, żeby tego unikać, bo taka sytuacja jest niepożądana.

Nawet bym zalecał DHCP na TP-LINK ustawić na zakres 10.0.0.10 - 10.0.0.20 (lub 10.0.0.100 - 10.0.0.200, żeby był pewien zapas na ewentualne statyczne adresy w przyszłości. Np. na bramkę VoIP.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
neocrk

Wielkie dzięki - działa elegancko :)
zDaleKi

neocrk pisze:działa elegancko
Cieszymy się bardzo :)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
yiy

d-link di-524 vs. AirLive wl-5460ap

Post autor: yiy »

witam,

nowym, więc przy okazji witam wszystkich.

odnawiam temat, bo problem mam podobny i wciąż nierozwiązany.
postawiłem w domu sieć wifi na dlinku (524) jako routerze, ale wyżej (w sensie na poddaszu) zasięg mi zanika. dokupiłem tego airlive (pan w sklepie polecał) i konfiguruję go jako 'uniwersal repeater' (może tu jest błąd?)... no nie działa mi...

kilka szczegółów konfiguracyjnych:

kabel z modemu providera idzie do dlinka, stąd wifi na dom (i do tej pory jest ok).
airlive połączony via wifi z dlinkiem powinien po prostu rozszerzyć zasięg sieci.

dlink
ip: 192.168.0.1
security:wpa-psk/wpa2-psk
dhcp przydziela adresy z puli 100-199
żadnych blokad

airlive
ip: 192.168.0.2
mode: Universal Repeater
security (tu mam jeszcze wątpliwości): wpa2-psk mixed
key: taki sam jak w dlinku
dhcp wyłączone...

chanel oczywiście taki sam, ssid też, co więcej, jak w airlinku robie 'site survey'
wybieram swoją sieć i dostaję 'connected'.

ale w sieci tego IP xxx.2 nie ma...

ktoś ma może jakiś pomysł?

pozdr
jacek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

yiy pisze:konfiguruję go jako 'uniwersal repeater' (może tu jest błąd?)... no nie działa mi...
Tutaj sobie odpowiedziałeś. Na forum jest user który twierdzi że taki tryb pracy ovislinka działa ale nie chce napisać w jaki sposób. Według mnie (nas) to nie działa i najlepiej kabel podłączyć i ustawić go jako AP.
Nie pomagam na PW!
yiy

wojteks pisze:Według mnie (nas) to nie działa i najlepiej kabel podłączyć i ustawić go jako AP.
kabel odpada. czy to ovislink jest taki gówniany, czy powinienem wybrać inny tryb pracy?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

yiy pisze:czy to ovislink jest taki gówniany
Jeden z lepszych sprzętów tej klasy na rynku.
yiy pisze:czy powinienem wybrać inny tryb pracy?
Chodzi o to, że UR częściej nie działa niż działa. Podejrzewam, że sprzęt D-Linka nie pomaga za bardzo.
yiy pisze:ale w sieci tego IP xxx.2 nie ma...
Tzn ping nie idzie?
yiy

jo_gurt pisze:
yiy pisze:[...]
Tzn ping nie idzie?
nie szedł, ale już idzie, chodziło o kodowanie...

[ Dodano: 2008-12-30, 21:39 ]
dzięki wszystkim za pomoc, udało mi się to uruchomić.
działa jako universal repeater i działa tak jak chciałem.

jakby co mogę zdradzić tajemnicę, chociaż nie ma tu jakichś specjalnych 'myków'.
potestuję jeszcze kilka dni i sprawdzę stabilność.

a tak swoją drogą, macie jakieś inne pomysły na 'rozszrzenie' sieci wifi BEZ użycia kabli?
w moim przypadku chodzi o przeniesienie interenetu na poddasze (trzy stropy od routera)

pozdr i jeszcze raz dzięki za zainteresowanie
j

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-12-30, 21:51 ]
Proszę ciąć własne cytaty >Tu więcej< oraz zdania zaczynać dużą literą!
Ostatnio zmieniony 2008-12-30, 21:49 przez yiy, łącznie zmieniany 1 raz.
satman
Stały użytkownik forum

Post autor: satman »

Czy ktos ma gotowe i sprawdzone rozwiazanie na konfiguracje repeatera? Z roznych wzgledow tylko takie mnie interesuje. Udalo mi sie co prawda uruchomic je (na 5460) ale potem padlo, potem znowu zadzialalo... Mam w tej chwili uniwersal repeater, z WISP Repeaterem w ogole nic mi nie wyszlo :(
W ustawieniach trybu UR mam ten sam kanal, SSID odbierane, SSID przekazywane (?inne), a w TCPIP DHCP ustawione na tryb KLIENT. Pozostale parametry sa ustawione fabrycznie. Co jeszcze powinienem zmienic aby dzialalo niezawodnie? Moze WISP Repeater pewniej zadziala?
ODPOWIEDZ