problem z Asus WL-520GC
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
problem z Asus WL-520GC
Witam mam pewien problem z Asus WL-520GC, przez dwa dni mnie nie było w domu i po powrocie okazało się że nie działa mi Internet, router miałem podłączony do kompa przez sieciówke i dwa laptopy po wifi, karta sieciowa zintegrowana w kompie nie działała. Kupiłem wiec siecówke i jest w porządku jak podłączam pod modem bezpośrednio Ambit T60C941dziala necik , lecz przy podłączeniu routera i szybkiej konfiguracji go, siec na laptopach znajduje lecz nie daje Internetu, a po podłączeniu siecówką do kompa pisze Reason: lost IP from server , nie pamiętam jak pierwszy raz go konfigurowałem ale chyba nie wpisywałem ISP Host Name,MAC Address:,Host Server tylko działało automatycznie bo nie wiedziałem co tam wpisać . A w tym czasie były burze i teraz czy jest możliwość że jakieś przepięcie przeszło przez router cos tam mieszając i paląc zintegrowana siecówkę , czy nie umiem go skonfigurować?
A i net mam w Aster City
Z góry dzięki za każdą pomoc ..
A i net mam w Aster City
Z góry dzięki za każdą pomoc ..
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: problem z Asus WL-520GC
Szybkiej w sensie szybkiej czy jakiś program dołączony do routera?yakuza pisze:szybkiej konfiguracji go
Owszem jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że tak się stało. Sieciówki to pierwsza rzecz, która się pali przy burzach. Podobnie ma się z większością sprzętu sieciowegoyakuza pisze:czy jest możliwość że jakieś przepięcie przeszło przez router cos tam mieszając i paląc zintegrowana siecówkę

Filtrują MAC? Jak podłączysz laptopa kablem do modemu bezpośrednio to działa?yakuza pisze:A i net mam w Aster City
-
Podczas szybkiej konfiguracji ,ale po włączeniu dołączonego programu do routera jest to samo co wchodząc normalnie przez 192.168.1.1
Jak podłączam laptopa bezpośrednio do modemu to działa necik
Ale może spalić siecówka przy wyłączonym kompie bo router był włączony i rozumiem że padł i co jedyna rada kupić nowy router
Jak podłączam laptopa bezpośrednio do modemu to działa necik
Ale może spalić siecówka przy wyłączonym kompie bo router był włączony i rozumiem że padł i co jedyna rada kupić nowy router
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście.Ale może spalić siecówka przy wyłączonym kompie
Można by go najpierw potestować jeśli masz gdzie (tzn inne łącze). I najlepiej jakby zrobił ktoś kto się łapie w temacie.yakuza pisze:jedyna rada kupić nowy router
-
:zly:
Witam
Kupiłem router ASUS WL-520GC, mam laptopa Auss X-50Z (Vista Premium), instalowałem router zgodnie z instrukcją i nie było żadnych problemów w czasie instalacji, ale nie mogę się połączyć z internetem. Laptop widzi sieć bezprzewodową, ale nie wiem, co jest źle, że nie ma połączenia z internetem. Dodam ze mam internet z kablówki multimedia, gdy podłączę modem przewodowo przez USB internet działa, ale jak chcę się połączyć bezprzewodowo to już lipa :(. Kupiłem sobie ten router, aby nie biegać z kablami po mieszkaniu, ale jakoś <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie ma efektu. Proszę o pomoc, jeśli ktoś wie, co mogłem źle zrobić
Pozdrawiam
Przemek
Witam
Kupiłem router ASUS WL-520GC, mam laptopa Auss X-50Z (Vista Premium), instalowałem router zgodnie z instrukcją i nie było żadnych problemów w czasie instalacji, ale nie mogę się połączyć z internetem. Laptop widzi sieć bezprzewodową, ale nie wiem, co jest źle, że nie ma połączenia z internetem. Dodam ze mam internet z kablówki multimedia, gdy podłączę modem przewodowo przez USB internet działa, ale jak chcę się połączyć bezprzewodowo to już lipa :(. Kupiłem sobie ten router, aby nie biegać z kablami po mieszkaniu, ale jakoś <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> nie ma efektu. Proszę o pomoc, jeśli ktoś wie, co mogłem źle zrobić
Pozdrawiam
Przemek
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przemek30, zrób coś takiego:
- zaloguj się na router i sprawdź czy masz ustawione pobieranie adresu z DHCP na WAN
- podłącz router od modemu (router cały czas włączony!)
- odłącz modem od prądu
- odczekaj 30s
- podłącz z powrotem prąd
- zaloguj się na router i sprawdź czy dostał adres
- zaloguj się na router i sprawdź czy masz ustawione pobieranie adresu z DHCP na WAN
- podłącz router od modemu (router cały czas włączony!)
- odłącz modem od prądu
- odczekaj 30s
- podłącz z powrotem prąd
- zaloguj się na router i sprawdź czy dostał adres
-
Witam
Żeby nie zakładać kolejnego tematu o asusie , napiszę w tym , mam nadzieje że autor się nie pogniewa
Ale do rzeczy :
Dostawca internetu : Netia aktualnie w wersji 6mega
Modem : cerberus 6311-07A
Router WiFi Asus WL-520gc
Komputery : 2 stacjonarne na kabelku bezpośrednio z modemu
2 laptopy przez WiFi
Na obydwa urządzenia mogę się zalogować , ale nie potrafię zaadresować odpowiednio sieci żeby to działało , tzn podłączając bezpośrednio do modemu wszystko działa , natomiast przez asusa już jest lipa , najprawdopodobniej ustawienia IP się nie zgadzają ...
Jeśli chodzi o modem to wydaje mi się ze na podstawie tego co wyczytałem na forum skonfigurowałem go poprawnie ... oczywiście wprowadziłem login i hasło dla netii wybrałem połączenie PPPoE i modem się łączy prawidłowo , ustawiłem również DHCP dla sieci LAN ...
Na podstawie informacji z forum , Asusa podłączyłem do modemu przez port LAN a nie WAN ...
ustawienia fabryczne dla cerberusa to 192.168.1.100
natomiast ustawienia dla asusa to 192.168.1.1
Zapewne problem jest bardzo prosty ale dla mnie laika w tej dziedzinie okazuje się nie do przeskoczenia ponieważ nie potrafię tego skutecznie zaadresować żeby działało.
Z góry dziękuję za pomoc
Żeby nie zakładać kolejnego tematu o asusie , napiszę w tym , mam nadzieje że autor się nie pogniewa

Ale do rzeczy :
Dostawca internetu : Netia aktualnie w wersji 6mega
Modem : cerberus 6311-07A
Router WiFi Asus WL-520gc
Komputery : 2 stacjonarne na kabelku bezpośrednio z modemu
2 laptopy przez WiFi
Na obydwa urządzenia mogę się zalogować , ale nie potrafię zaadresować odpowiednio sieci żeby to działało , tzn podłączając bezpośrednio do modemu wszystko działa , natomiast przez asusa już jest lipa , najprawdopodobniej ustawienia IP się nie zgadzają ...
Jeśli chodzi o modem to wydaje mi się ze na podstawie tego co wyczytałem na forum skonfigurowałem go poprawnie ... oczywiście wprowadziłem login i hasło dla netii wybrałem połączenie PPPoE i modem się łączy prawidłowo , ustawiłem również DHCP dla sieci LAN ...
Na podstawie informacji z forum , Asusa podłączyłem do modemu przez port LAN a nie WAN ...
ustawienia fabryczne dla cerberusa to 192.168.1.100
natomiast ustawienia dla asusa to 192.168.1.1
Zapewne problem jest bardzo prosty ale dla mnie laika w tej dziedzinie okazuje się nie do przeskoczenia ponieważ nie potrafię tego skutecznie zaadresować żeby działało.
Z góry dziękuję za pomoc

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Zmień na 10.0.0.1/255.0.0.0Mord pisze:natomiast ustawienia dla asusa to 192.168.1.1
-
Ustawiłem ale niestety bez rezultatuJo_gurt pisze:Zmień na 10.0.0.1/255.0.0.0Mord pisze:<font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

[ Komentarz dodany przez: YaHooo: 2010-11-09, 18:30 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-11-09, 18:30 przez Mord, łącznie zmieniany 1 raz.