Sieć po WiFi na 500m

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jakrzys
Użytkownik forum

Sieć po WiFi na 500m

Post autor: jakrzys »

Witam :D
Troche poczytałem, ale co kupić, jak połączyć żeby działało bezproblemowo to dalej nie wiem, a sprawa wygląda tak:

W tej chwili mam dwa komputery połączone kablem, chce pod to podpiąć trzeci-konkretnie laptopa oddalonego o jakieś 400-500m, niestety piwnica :/ po drodze są dwa budynki, reszta drogi to park. I jeszcze jedna, chyba istotna sprawa-jeżeli miałaby być wyprowadzona antena kierunkowa z lokalu to bedzie z tym raczej problem albo długi kabel pójdzie, chyba ze sie okaze to konieczne to pokombinujemy...

Co potrzebuje, żeby to chodziło? Podstawowa sprawa, czy potrzebuje jakis router czy wystarczą tylko karty(a?) sieciowe na wi-fi z dobrą anteną i najważniejsze-jakie, żeby sygnał był dobry.

Dzięki ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Sieć po WiFi na 500m

Post autor: wojteks »

400-500m, 2 budynki i do piwnicy, raczej nie widzę możliwości połączenia.
Stosując dodatkowe anteny zasada jest taka że anteny muszą się widzieć a kabla nie powinno być zbyt dużo. Ile rozumiesz przez "długi kabel"?
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Na pół kilometra musisz mieć widoczność optyczną. Nie ma to zapomnij o wifi.
jakrzys
Użytkownik forum

Post autor: jakrzys »

No to nieciekawie, jeden budynek mógłbym przeskoczyć-tylko pytanie o ile musiałoby to być wyzej? Drugiego nie da chyba rady, ale musiałbym sie zorientować na miejscu na 100%. Co do długości kabla to u mnie praktycznie 2m do okna i tyle co na wysokość, ale na drugim lokalu musiałbym pokombinować, hmmm, moze nie byloby tak źle ale najkrótsza droga to 5m do okna i z poziomu 0 na dach pietrowego budynku.

Będzie coś z tego? :D
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

jakrzys pisze: Będzie coś z tego? :D
Zacznij od widoczności. Nie wystarczy taka, że zobaczysz czubek anteny. Potrzeba z 60-70% strefy fresnela:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Strefa_Fresnela
ODPOWIEDZ