Na wstępie zaznaczam, że totalnie się nie orientuję w routerach. Mam konkretne wymagania co do potrzebnego routera, ale nie mam pojęcia, jaki sprzęt będzie dobry.
Ogólnie o sieci:
Moim providerem będzie Netia. Chcę wykupić łącze 6Mbps i rozdzielić je pomiędzy siebie i dwóch sąsiadów. Do obu domów sygnał chcę doprowadzić kablem ze względu na niewielką odległość. Do jednego z moich komputerów może być również poprowadzony kabel, natomiast chciałbym również mieć w domu sygnał wifi, ze względu na laptopa. Chciałbym, aby siła sygnału wifi była na tyle mocna, aby było możliwe korzystanie z internetu przed domem (jest to opcjonalne, ale mile widziane). Żeby nie robić hotspota myślałem o zabezpieczeniu sieci (WEP/WPA/WPA2? czy nie spowolni to łącza/nie obciąży za bardzo routera? Dodam, że mieszkam na obrzeżach niewielkiego miasta, więc mocne zabezpieczenia chyba nie będą tu konieczne)
Jak chcę podzielić łącze:
Chciałbym wprowadzić podział dynamiczny na następującej zasadzie: łącze byłoby rozdzielane po równo, biorąc pod uwagę ilość aktywnych w sieci stanowisk. Jeżeli w danej chwili włączony byłby jeden komputer, cała przepustowość łącza byłaby mu przypisana. W momencie zalogowania się do sieci innych stanowisk, łącze byłoby sprawiedliwie dzielone (3Mbps na 2 komputery; 1,5Mbps na 4, itd).
Dodatkowe bajery:
Mile widziane by było, gdyby panel administracyjny routera umożliwiał mi ewentualną diagnostykę uszkodzeń (np. przerwany kabel) i problemów w sieci. Zaznaczam, że nie orientuję się, co routery oferują w tym zakresie. Ewentualnie biorę pod uwagę wgrywanie nieoficjalnego firmware, aby uzyskać funkcje, których potrzebuję (nigdy tego nie robiłem w routerach, ale szybko się uczę

Kabelki, karty:
Czy są jakieś kable (oczywiście skrętki, już nie BNC

Inne uwagi:
- czytałem (chyba na tym forum) o przypadku, kiedy router nie mógł sobie poradzić z ruchem w sieci, zawieszał się, itd. Czy takie coś jest możliwe? Chciałbym uniknąć tego zjawiska.
- lepiej brać router z wbudowanym modemem, czy osobno modem? Jeżeli osobno, to jaki? Netia daje USB Sagem F@ast 800 za 80zł, ale on chyba nie ma wyjścia ethernet (USB?)
- jeżeli będę miał internet z Netii na linii TP, to jaki annex musi obsługiwać modem?
W miarę możliwości proszę o pomoc w wyborze sprzętu. Dzięki z góry i pozdrawiam