Prosba o pomoc w wyborze internetu
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Prosba o pomoc w wyborze internetu
Witam,
Postanowilem napisac topic w tym dziale dlatego, ze jest on stale odwiedzany - jezeli naruszylem regulamin, przepraszam.
Mieszkam w malej "wsi" (tak naprawde jest to osiedle domkow jednorodzinnych) miedzy Radzyminem (ok. 2-3km) a Warszawa (ok. 20km). Od zawsze mialem internet z TP. Najpierw SDI (115kb/s) potem Neostrade 512 i w koncu Neostrade 2MB/s - chyba odkad tylko weszla ta predkosc. Nie narzekalem - na poczatku mialem bardzo dobre pingi w grach, stabilne lacze, predkosc zadawalajaca - malo osob z regionu radzyminiskiego mialo wtedy neostrade. Niestety (a moze stety) Radzymin zaczal bardzo mocno sie rozwijac. Coraz wiecej osiedli, domkow jednorodzinnych, blokow. Internet coraz wolniej dzialal - wiecej uzytkownikow - az do momentu gdy moje 2MB/s bylo za szybkie dla mozliwosci technicznyk - za daleko od centrali, za duzo uzytkownikow. Zmniejszono mi predkosc do 256kb/s tlumaczac, ze wiecej nie pociagnie internet po kablach (swoja droga ostatnio slyszalem, ze TP odmawia juz zakladania internetu w Radzyminie i okolicach).
Co tu duzo mowic - 256kb/s to dla mnie za malo. Na 3 uzytkownikow komputerow w domu. Uzywany do pracy, szkoly, rozrywki, sciagania roznych plikow czy do gier - gdzie do ostatniego potrzebuje naprawde stabilnego internetu - dobrych pingow.
No, to opisalem po krotce moja historie.
Chcialem prosic was, drodzy uzytkownicy tego forum, o pomoc w doborze internetu - szybkiego (sciaganie), mocnego(3 uzytkownikow naraz podlaczonych do netu) i stabilnego (dobrych pingow w grach komputerowych).
Rozumiem, ze firmy jak Netia odpadaja - bo sa po kablach TP. Moze jakis radiowy/satelitarny? Nie znam sie na tym kompletnie - wiem tylko, ze wplyw ma pogoda a mi zalezy na stabilnosci internetu - praca, gry - slyszalem o jakis antenach czy dodatkowym odbiorniku, ktory poprawia zasieg - jak to dziala i czy zapewnia stabilnosc?
Interesuje mnie szybki internet. 2MB/s / 6MB/s / 10MB/s +. Cena nie gra roli, jezeli nie przekracza 150zl/miech
Pomozecie?!
Postanowilem napisac topic w tym dziale dlatego, ze jest on stale odwiedzany - jezeli naruszylem regulamin, przepraszam.
Mieszkam w malej "wsi" (tak naprawde jest to osiedle domkow jednorodzinnych) miedzy Radzyminem (ok. 2-3km) a Warszawa (ok. 20km). Od zawsze mialem internet z TP. Najpierw SDI (115kb/s) potem Neostrade 512 i w koncu Neostrade 2MB/s - chyba odkad tylko weszla ta predkosc. Nie narzekalem - na poczatku mialem bardzo dobre pingi w grach, stabilne lacze, predkosc zadawalajaca - malo osob z regionu radzyminiskiego mialo wtedy neostrade. Niestety (a moze stety) Radzymin zaczal bardzo mocno sie rozwijac. Coraz wiecej osiedli, domkow jednorodzinnych, blokow. Internet coraz wolniej dzialal - wiecej uzytkownikow - az do momentu gdy moje 2MB/s bylo za szybkie dla mozliwosci technicznyk - za daleko od centrali, za duzo uzytkownikow. Zmniejszono mi predkosc do 256kb/s tlumaczac, ze wiecej nie pociagnie internet po kablach (swoja droga ostatnio slyszalem, ze TP odmawia juz zakladania internetu w Radzyminie i okolicach).
Co tu duzo mowic - 256kb/s to dla mnie za malo. Na 3 uzytkownikow komputerow w domu. Uzywany do pracy, szkoly, rozrywki, sciagania roznych plikow czy do gier - gdzie do ostatniego potrzebuje naprawde stabilnego internetu - dobrych pingow.
No, to opisalem po krotce moja historie.
Chcialem prosic was, drodzy uzytkownicy tego forum, o pomoc w doborze internetu - szybkiego (sciaganie), mocnego(3 uzytkownikow naraz podlaczonych do netu) i stabilnego (dobrych pingow w grach komputerowych).
Rozumiem, ze firmy jak Netia odpadaja - bo sa po kablach TP. Moze jakis radiowy/satelitarny? Nie znam sie na tym kompletnie - wiem tylko, ze wplyw ma pogoda a mi zalezy na stabilnosci internetu - praca, gry - slyszalem o jakis antenach czy dodatkowym odbiorniku, ktory poprawia zasieg - jak to dziala i czy zapewnia stabilnosc?
Interesuje mnie szybki internet. 2MB/s / 6MB/s / 10MB/s +. Cena nie gra roli, jezeli nie przekracza 150zl/miech
Pomozecie?!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Prosba o pomoc w wyborze internetu
A może WiMAx z Netii, tylko nie wiem czy w Twojej okolicy jest.majkidelta pisze:Rozumiem, ze firmy jak Netia odpadaja
Co do satelitarnego, to poczytaj to: ASTRA2Connect i inne tematy w tym subforum: Internet satelitarny X3MConnect /Astra2Connectmajkidelta pisze:Moze jakis radiowy/satelitarny?
Czyli jednak gra lolęmajkidelta pisze:Cena nie gra roli, jezeli nie przekracza 150zl/miech

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
-
Masz racje, moj blad rzeczowy, gra role. Ale mysle, ze do 150zl to wystarczajaca kwota by
'znalezc' dobry stabilny i szybki (min. 2mb/s) internet.
Ok, dzieki, poczytam wszystko to co podacie. Mam nadzieje, ze istnieje taki internet w mojej okolicy, ktory mnie zadowoli..
Jezeli mapka zasiegu na stronie WiMAx z Netii jest aktualna to zasieg nie dociera. Nie dociera nawet do Marek, ktore sa mniej wiecej w polowie miedzy droga Warszawa - Radzymin (ok. 10km)
//edit:
Ta Astra to chyba najlepsza mozliwa propozycja, chociaz internet 256kb/s do 2048kb/s srednio mnie zadowala, biorac pod uwage pogode i inne warunki to pewnie nie bedzie spisywac sie najlepiej..
Ok, dzieki, poczytam wszystko to co podacie. Mam nadzieje, ze istnieje taki internet w mojej okolicy, ktory mnie zadowoli..
Jezeli mapka zasiegu na stronie WiMAx z Netii jest aktualna to zasieg nie dociera. Nie dociera nawet do Marek, ktore sa mniej wiecej w polowie miedzy droga Warszawa - Radzymin (ok. 10km)
//edit:
Ta Astra to chyba najlepsza mozliwa propozycja, chociaz internet 256kb/s do 2048kb/s srednio mnie zadowala, biorac pod uwage pogode i inne warunki to pewnie nie bedzie spisywac sie najlepiej..
-
W terenie gdzie jest konkurencja jest to prawdą. Niestety w terenie gdzie brak jest operatorów, którzy świadczą usługi tego typu nie musi to już być prawdąmajkidelta pisze:Masz racje, moj blad rzeczowy, gra role. Ale mysle, ze do 150zl to wystarczajaca kwota by

Zobacz jeszcze tu: Namiary na operatorów WiFi - Spis linków - ISPmajkidelta pisze:Mam nadzieje, ze istnieje taki internet w mojej okolicy, ktory mnie zadowoli.
Oraz w nowej wyszukiwarce ISP http://www.dostawcy-internetu.pl/
Czy jest aktualna to nie wiem, ale warto zadzwonić do Netii i się upewnić. Może coś się zmieniło w tym temacie a mapka nie jest zaktualizowanamajkidelta pisze:Jezeli mapka zasiegu na stronie WiMAx z Netii jest aktualna to zasieg nie dociera.

Sprawdź, czy nie da się tego wypożyczyć na jakieś testy lub podpisać umowę tylko na miesiąc. Wtedy będziesz miał czas na testy i wyrobienie sobie własnej opinii.majkidelta pisze:Ta Astra to chyba najlepsza mozliwa propozycja
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- wojteks
- *** Administrator ***
O grach typu CS zapomnij, za duże pingi.majkidelta pisze:Ta Astra to chyba najlepsza mozliwa propozycja
Nie pomagam na PW!
-
Pingi duże ale i tak lepsze niż na EDGEwojteks pisze:O grach typu CS zapomnij, za duże pingi.

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To jakie pingi oferuja ta Astra ?BliSki pisze:Pingi duże ale i tak lepsze niż na EDGE
[ Dodano: 2008-11-12, 17:26 ]
To nie z winy dużej ilości użytkowników,tylko linia się "zdegradowała" - trzeba pogadać z monterkiem pracującym dla TP,żeby za flaszkę poszukał lepszej pary...majkidelta pisze:Internet coraz wolniej dzialal - wiecej uzytkownikow - az do momentu gdy moje 2MB/s bylo za szybkie dla mozliwosci technicznyk - za daleko od centrali, za duzo uzytkownikow. Zmniejszono mi predkosc do 256kb/s tlumaczac, ze wiecej nie pociagnie internet po kablach
[ Dodano: 2008-11-12, 17:28 ]
Szybko się przekonasz,że tak nie jestmajkidelta pisze: Ta Astra to chyba najlepsza mozliwa propozycja
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Jeżeli nie masz możliwości na innego operatora, to kto wie czy nie jest to najlepsza opcja.Patryk_ pisze:Szybko się przekonasz,że tak nie jest
Zwróć też uwagę, że nie tylko PINGi się w życiu liczą. Jeżeli masz do wyboru GPRS albo takie łącze, to ja bym wolał jednak to.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Popieram wypowiedź KolegiPatryk_ pisze:To nie z winy dużej ilości użytkowników,tylko linia się "zdegradowała"

Ja już mam porównanie: lepszy nawet najgorszy internet ale po kablu niż super duper bezprzewodowy co przerywa co chwilę, modem wpada w letarg itp a kosztuje miesięcznie tyle samo.
-
Prawda ta nie dotyczy kabli TPpaszczak pisze:Ja już mam porównanie: lepszy nawet najgorszy internet ale po kablu

Z drugiej strony masz rację, ale czy czytacie założenia kolegi majkidelta.
Bo mam wrażenie, że dyskutujecie tu o innym problemie niż przedstawiony??
Majkidelta napisał, że szansy nie ma na normalne łącze.
Zatem co lepsze 256kb po kablu czy jednak 1Mb a może 2Mb/s z satelity?majkidelta pisze:Zmniejszono mi predkosc do 256kb/s tlumaczac [...] Co tu duzo mowic - 256kb/s to dla mnie za malo.
Ja bym się głęboko zastanawiał przy wyborze

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Mam neo 1MB na takim samym zad...BliSki pisze:Bo mam wrażenie, że dyskutujecie tu o innym problemie niż przedstawiony??

Era działa ok tylko w nocy, teraz siedzę na forum i już 5 razy mnie wywaliło z sieci

-
No i o czym to świadczy? Autor pytania wyraźnie napisał, że nie ma takich możliwości technicznych więc po co ta uwaga?paszczak pisze:Mam neo 1MB na takim samym zad...
Mam dwa pytania do Ciebie:paszczak pisze:i net z Ery - do btsa niedaleko = widzę go swobodnie.
Era działa ok tylko w nocy, teraz siedzę na forum i już 5 razy mnie wywaliło
1) Czy używałeś jakiegoś łącza satelitarnego?

2) Czy używałeś jakiegoś łącza radiowego?

Pozdr, (R) BliSki. (tm)
-
Sprawdzalem. Na dostawcy-internetu.pl niby sa fajne oferty. netk@, multimo, tele2, netia, dialog.... ale z tego co wyczytalem to netk@ jest oferta TKTelekom, ktore dziala na kablach TP. Podobnie Multimo, Dialog i Netia a Tele2 to tez oferta z Netii. Wiec wszystko to odpada..BliSki pisze:Zobacz jeszcze tu: Namiary na operatorów WiFi - Spis linków - ISP
Oraz w nowej wyszukiwarce ISP http://www.dostawcy-internetu.pl/
Pozostale to lacza satelitarne z przepustowoscia 256kb/512kb - dla mnie to za malo. Pozatym jak wyzej zostalo napisane, ping w grach na laczach satelitarnych jest beznadziejny co wyklucza juz moj wybor na starcie...
Dzieki za checi i odpowiedzi. Wyglada na to, ze na nic lepszego nie moge liczyc....
-
Majkidelta, jeżeli najważniejszym wyznacznikiem jest ping a nie prędkość, to faktycznie wydaje się nie nie masz alternatywy.
A jak z WiMaxem z Netii? Dzwoniłeś tam i pytałeś czy przypadkiem zasięgu już nie powiększyli?
A jak z WiMaxem z Netii? Dzwoniłeś tam i pytałeś czy przypadkiem zasięgu już nie powiększyli?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Dlatego że mieszkasz najbliżejpaszczak pisze:Era działa ok tylko w nocy

Obecnie mam radiówkę gdyż takową założyli więc nie trzeba było przegapić okazji.
Szkoda że tylko na tym ci zależy.majkidelta pisze:ping w grach