Witam kolegów, mam problem i zarazem pytanie, posiadam router Linksys Wag 200G i korzystam z neostrady. A moj brat mieszka ok 1,5 km dalej w lini prostej i nie ma internetu oraz telefonu stacjonarnego. Czy da się zrobić bym mógł mu posyłać internet bezprzewodowo na tak dużą odległość? nasze dachy od domów sie widzą moj dom jest wyżej a jego niżej. Czy moglibyscie mi powiedzieć czy da się to zrobic i czy sie opłaca? Jakiego rzadu są to koszty i w jaki sprzęt trzeba by się zaopatrzyć?
Pozdrawiam
Linksys Wag200G i internet ok 1,5 km dalej??
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: Linksys Wag200G i internet ok 1,5 km dalej??
Jak jest widoczność to są jakieś szanse. Do samego WAG200G nie podepniesz anteny. Będzie potrzebny AP. Najlepiej AP dać w hermetycznej puszcze zaraz przy antenie, żeby zminimalizować straty sygnału.
Koszty może nie będą aż tak wielkie. Tzn jeszcze kwestia ile to dużo dla Ciebie.
Niestety ja tylko tak ogólnie bo na forum są koledzy bardziej znający się na WiFi i oni coś poradzą. Zwłaszcza w doborze anteny.
Ale jak jest widoczność optyczna to już połowa sukcesu.
Koszty może nie będą aż tak wielkie. Tzn jeszcze kwestia ile to dużo dla Ciebie.

Niestety ja tylko tak ogólnie bo na forum są koledzy bardziej znający się na WiFi i oni coś poradzą. Zwłaszcza w doborze anteny.
Ale jak jest widoczność optyczna to już połowa sukcesu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli dachy/domy się widzą i nie ma drzew po drodze to powinno się udać.peszko pisze:czy da się to zrobic
To zależy jak to rozumiesz, 2xAP za około 90-130zł każdy + anteny np panelowe 13-17dBipeszko pisze:czy sie opłaca
np takie http://www.dipol.com.pl/antena_panelowa ... 722320.htm
Do tego puszki na AP przy antenach i zasilanie PoE.
Ważne również ile sieci na 2.4GHz masz w okolicy bo może nie być wolnych kanałów. Wtedy trzeba by iść na 5GHz i koszty byłyby trochę większe.
Nie pomagam na PW!
-
- Początkujący użytkownik forum
dzięki za zarys jakby to wyglądało.
Prosze jednak o wyjaśnienie co to zasilanie PoE?
Jak sprawdzić ile jest sieci na 2,4GHz lub czy sa wolne kanały? sprawdzić np laptopem ile wykrywa sieci?
Koszty sa jak najbardziej do przyjęcia:) jestem w stanie wydac ok 500zł
Ostatnie pytanie czy bedzie to chodzić z neostradą 1MB, tzn czy ten moj brat oodalony o te ok 1,5 km bedzie miał taki sam transfer itd, czy ten internet bedzie chodził jakoś marnie?
Przegadam sprawe i jak sie zdecydujemy to poprosze was o dokłądne info co dokładnie kupic.
Pozdrawiam i dzięki
Prosze jednak o wyjaśnienie co to zasilanie PoE?
Jak sprawdzić ile jest sieci na 2,4GHz lub czy sa wolne kanały? sprawdzić np laptopem ile wykrywa sieci?
Koszty sa jak najbardziej do przyjęcia:) jestem w stanie wydac ok 500zł
Ostatnie pytanie czy bedzie to chodzić z neostradą 1MB, tzn czy ten moj brat oodalony o te ok 1,5 km bedzie miał taki sam transfer itd, czy ten internet bedzie chodził jakoś marnie?
Przegadam sprawe i jak sie zdecydujemy to poprosze was o dokłądne info co dokładnie kupic.
Pozdrawiam i dzięki
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Puszczenie zasilania nieużywanymi żyłami skrętki. Odpada konieczność puszczania drugiego oddzielnego kabla zasilającego.peszko pisze:Prosze jednak o wyjaśnienie co to zasilanie PoE?
Laptop może być. Chociaż lepszym rozwiązaniem było by coś z lepsza antenką, dało by to lepszy przegląd sytuacji.peszko pisze:Jak sprawdzić ile jest sieci na 2,4GHz lub czy sa wolne kanały? sprawdzić np laptopem ile wykrywa sieci?
1Mb. Przy dobrze postawionej sieci i znacznie więcej można przepchać.Ostatnie pytanie czy bedzie to chodzić z neostradą 1MB, tzn czy ten moj brat oodalony o te ok 1,5 km bedzie miał taki sam transfer itd, czy ten internet bedzie chodził jakoś marnie?
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Tu trochę o PoE + kalkulator.peszko pisze:Prosze jednak o wyjaśnienie co to zasilanie PoE?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.