Pomocy! D-Link DI-524 czy Pentagram Cerberus P 6391
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Pomocy! D-Link DI-524 czy Pentagram Cerberus P 6391
Witam. Potrzebuję routera do rozdzielenia sygnału na 2 komputery stacjonarne (stacjonarne karty sieciowe) i jeden laptop (karta WiFi). Internet dostarcza mi sieć osiedlowa - po kablu (bez modemu).
Wybrałem 2 dość tanie modele - i ich raczej wolałbym się trzymać.
1) D-Link DI-524 - http://www.agito.pl/routery-wi-fi/d-lin ... 30359.html
2) Pentagram Cerberus P 6391 - http://www.agito.pl/routery-wi-fi/penta ... 35564.html
Według mnie, obydwa mają podobne właściwości, różnice, które od razu widać:
1) pięć lat gwarancji na pentagrama, dwa lata na D-link'a
2) moc nadawcza - pentagram 5 dB (w instrukcji napisane, że super mocna antena !?!?), D-link - 15 dB
3) Pentagram ma zabezpieczenie WPA 2, D-link, według danych w jego opisie - nie ma
4) Pentagram ma dwa razy szybsze, niż D-lik, WiFi (108 Mbps)
Pytanie do znawców: CO WYBRAĆ?
O D-linku jest dużo na forum, pentagram to nowość i trudno coś o nim znaleźć, brakuje jeszcze opini użytkowników.
Dodam tylko, że mieszkanie ma dwa poziomy i chciałbym żeby WiIFi docierała na obydwa.
Za pomoc z góry dziękuję
Wybrałem 2 dość tanie modele - i ich raczej wolałbym się trzymać.
1) D-Link DI-524 - http://www.agito.pl/routery-wi-fi/d-lin ... 30359.html
2) Pentagram Cerberus P 6391 - http://www.agito.pl/routery-wi-fi/penta ... 35564.html
Według mnie, obydwa mają podobne właściwości, różnice, które od razu widać:
1) pięć lat gwarancji na pentagrama, dwa lata na D-link'a
2) moc nadawcza - pentagram 5 dB (w instrukcji napisane, że super mocna antena !?!?), D-link - 15 dB
3) Pentagram ma zabezpieczenie WPA 2, D-link, według danych w jego opisie - nie ma
4) Pentagram ma dwa razy szybsze, niż D-lik, WiFi (108 Mbps)
Pytanie do znawców: CO WYBRAĆ?
O D-linku jest dużo na forum, pentagram to nowość i trudno coś o nim znaleźć, brakuje jeszcze opini użytkowników.
Dodam tylko, że mieszkanie ma dwa poziomy i chciałbym żeby WiIFi docierała na obydwa.
Za pomoc z góry dziękuję
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Re: Pomocy! D-Link DI-524 czy Pentagram Cerberus P 6391
a) nie ten dział - to jest kącik nt.sprzętu do internetu komórkowegooikp pisze:Pytanie do znawców: CO WYBRAĆ?
b) ten sprzęt ani nie jest tani,ani dobry (d-link w szczególności)
Za cenę tego stareńkiego D-linka dostaniesz stabilnego blackboxa ze świetnym softem

-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Przenoszę do właściwego działu.Patryk_ pisze:a) nie ten dział - to jest kącik nt.sprzętu do internetu komórkowego
To bardziej mi wygląda na zysk anten. A przynajmniej w tym pierwszym wypadku na 99%oikp pisze:2) moc nadawcza - pentagram 5 dB (w instrukcji napisane, że super mocna antena !?!?), D-link - 15 dB

A mocy nadawczej nie mogą mieć więcej niż przewidują przepisy.

Nie wiem skąd im się to wzięło, bo obydwa są opisane jako G.oikp pisze:Pentagram ma dwa razy szybsze, niż D-lik, WiFi (108 Mbps)

Zapewne Pentagram ma jakieś rozwiązania podobne do "N" czyli tu Super G czy coś takiego, ale żeby to działało musisz mieć karty w komputerze zapewne też tej firmy (Pentagram) i kompatybilne z tym ich "standardem". Inaczej nie uzyskasz na zwykłych kartach G takich parametrów jakie tu obiecują.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 2 razy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To jest tzw.Super G, które i tak zwykle nie działa, nawet z kartami tego samego producentaBliSki pisze:Zapewne Pentagram ma jakieś rozwiązania podobne do "N",

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Dzięki za dotychczasowe posty. Ale co wybrać? 

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Przede wszystkim popraw linki.
Ile chciałbyś wydać max?
Dostawca limituje TTL czy nie?
EDIT: To namotałeś
Nie dublujemy postów!
[ Dodano: 2008-09-19, 12:32 ]
Moc nadawcza a zysk anteny dwie różne rzeczy. D-Link na pewno nie ma 15dBi anteny, jeśli coś to jest moc nadajnika.oikp pisze:2) moc nadawcza - pentagram 5 dB (w instrukcji napisane, że super mocna antena !?!?), D-link - 15 dB
Ma: http://www.support.dlink.com/emulators/ ... eless.htmloikp pisze:3) Pentagram ma zabezpieczenie WPA 2, D-link, według danych w jego opisie - nie ma
WiFi g zawsze będzi 54Mbit HDX. A wynalazki typu 108Mbit to są już specyficzne dla danego producenta i najczęściej działają tylko z jego sprzętem.oikp pisze:4) Pentagram ma dwa razy szybsze, niż D-lik, WiFi (108 Mbps)
Ile chciałbyś wydać max?
Dostawca limituje TTL czy nie?
EDIT: To namotałeś

[ Dodano: 2008-09-19, 12:32 ]
Super G to nazwa jednego z producentów, inni zwą to G+, G++, itp itd. To tak gwoli ścisłości.Patryk_ pisze:to jest tzw.Super G
-
Myślę, że do 100 zł (i dlatego wybrałem pomiędzy D-linkiem a pentagramem).Jo_gurt pisze:Ile chciałbyś wydać max?
Tego nie wiem i nie bardzo wiem, o co chodzi... sprawdziłem pingowanie ode mnie do wp.pl i TTL mam 121.Jo_gurt pisze:Dostawca limituje TTL czy nie?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-09-19, 15:46 ]
Poprawa pisowni.
Ostatnio zmieniony 2008-09-19, 14:45 przez oikp, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik forum
Witam pozwolę się podpiąć pod temat ponieważ mam identyczny dylemat, też chcę kupić router do 100zł i się zastanawiam na tym samym pentagramem tyle, że mam inną propozycję do D-linka a mianowicie:
D-link DIR-300
jest to ulepszona wersja DI-524 a cena prawie taka sama. Fakt ma słabiutką antenę ale one akurat nie są za drogie i zawsze można wymienić, poza tym do tego D-linka można wgrać alternatywny soft DD-WRT.
Pomimo jak moglo by się wydawać plusów d-linka nad pentagramem to nadal się wacham ponieważ z żadnym nie mialem styczności i nie wiem który wybrać.
D-link DIR-300
jest to ulepszona wersja DI-524 a cena prawie taka sama. Fakt ma słabiutką antenę ale one akurat nie są za drogie i zawsze można wymienić, poza tym do tego D-linka można wgrać alternatywny soft DD-WRT.
Pomimo jak moglo by się wydawać plusów d-linka nad pentagramem to nadal się wacham ponieważ z żadnym nie mialem styczności i nie wiem który wybrać.
też się dołanczam do tego pytania o TTL, też nie wiem o co z tym chodzi.Jo_gurt pisze:Dostawca limituje TTL czy nie?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Google znowu się popsuło??gulek5 pisze: też się dołanczam do tego pytania o TTL, też nie wiem o co z tym chodzi.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Time_To_Live
Głównie jest to zabezpieczenie providerów przed podłączaniem kilku kompów do sieci
![:]](./images/smilies/splash.gif)
-
- Użytkownik forum
co to jest TTL to wiem
o taką odpowiedź mi właśnie chodziłoprzemek20011 pisze: Głównie jest to zabezpieczenie providerów przed podłączaniem kilku kompów do sieci

-
Powracam do pytania, bo temat troszkę zaczyna odbiegać od początkowego.
Czy ktoś miał / ma kontakt z jednym ze wskazanych w pytaniu routerów? Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat użytkowania „pentagrama”?
Proszę o pomoc.
Czy ktoś miał / ma kontakt z jednym ze wskazanych w pytaniu routerów? Czy ktoś może wypowiedzieć się na temat użytkowania „pentagrama”?
Proszę o pomoc.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
przeciez jest masa lepszych niż te dwa graty routerów za cenę ponizej 100 PLNoikp pisze:Myślę, że do 100 zł (i dlatego wybrałem pomiędzy D-linkiem a pentagramem).
Dlaczego akurat muszą być te dwa ?
[ Dodano: 2008-09-19, 18:41 ]
dlatego napisałem "tak zwane"Jo_gurt pisze:Super G to nazwa jednego z producentów, inni zwą to G+, G++, itp itd. To tak gwoli ścisłości.

-
Wiesz, nie znam się zbytnio na tym. Dlatego proszę o pomoc.Patryk_ pisze:przeciez jest masa lepszych niż te dwa graty routerów za cenę ponizej 100 PLN
Twoja odpowiedź nic nie pomogła (...) no chyba, że chcesz, żeby była strasznie "tajemnicza".
A może podasz jakiś przykład? Chodzi mi o możliwość podpięcia kart stacjonarnych i kart sieciowych.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Dlink 524 to mistrz przegrzewania się i zwisów,a Pentagram...cóż,kiedyś miałem router ADSL Wifi tej firmy,i miał sporo za kołnierzem.oikp pisze:Czy ktoś miał / ma kontakt z jednym ze wskazanych w pytaniu routerów?
Może ten jest lepszy,nie wiem...
-
No właśnie.... a piszesz, że grat.Patryk_ pisze:Może ten jest lepszy,nie wiem...
Mógłbyś podać te modele do 100 PLN dużo lepsze niż te wskazane przeze mnie?
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Podałem przecież - tzw.Blackbox (C&C WA2204A)oikp pisze:A może podasz jakiś przykład?
To polecany na forum,dogłębnie przetestowany router z wszystkimi potrzebnymi przeciętnemu userowi funkcjami (w tym i podbijanie TTL)
Pierwszy z brzegu link na allegro: http://www.allegro.pl/item440603055_rou ... ckbox.html
-
Serdecznie dziękuję za pomoc.Patryk_ pisze:Podałem przecież - tzw.Blackbox (C&C WA2204A)
D-link odpadł. Zastanowię się nad "moim" pentagramem i wskazanym Blackbox'em.

-
Do tej ceny TL wybierzesz a sądze że są lepsze ![:]](./images/smilies/splash.gif)
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
TL ? TP-Link ?przemek20011 pisze:TL wybierzesz a sądze że są lepsze
-
TakPatryk_ pisze:TL ? TP-Link ?

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bierz BBoikp pisze:Zastanowię się nad "moim" pentagramem i wskazanym Blackbox'em.

-
Kupiłem jednak pentagrama.
Pierwsze wrażenia:
1) bardzo prosta instalacja - choć jestem laikiem, podłączyłem komputer stacjonarny i laptopa w 15 minut. Kilka dodatkowych minut zajęła mi praca nad zabezpieczeniem (oczywiście mówię tu o podstawowych jego elementach).
2) super mocny sygnał - w mieszkaniu dwupoziomowym bez żadnego problemu - laptop odbiera sieć na maksa.
3) router chodzi ok. 12 h. - bez żadnej "zwieszki", jest chłodny.
Jak na razie jestem zadowolony ! :-)
Pierwsze wrażenia:
1) bardzo prosta instalacja - choć jestem laikiem, podłączyłem komputer stacjonarny i laptopa w 15 minut. Kilka dodatkowych minut zajęła mi praca nad zabezpieczeniem (oczywiście mówię tu o podstawowych jego elementach).

2) super mocny sygnał - w mieszkaniu dwupoziomowym bez żadnego problemu - laptop odbiera sieć na maksa.
3) router chodzi ok. 12 h. - bez żadnej "zwieszki", jest chłodny.
Jak na razie jestem zadowolony ! :-)
-
kto może mi pomóc w instalacji pentagramu,krok po kroku,dzięki
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Post wyżej masz już rozwiązanie:mariola pisze:kto może mi pomóc w instalacji pentagramu,krok po kroku,dzięki
oikp pisze:bardzo prosta instalacja - choć jestem laikiem

Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jaco, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
mariola, zajrzyj do moich podpisów.
Wprawdzie nie ma tam pentagrama, ale w drugim jest kilka innych - wiele się to nie różni.
Wprawdzie nie ma tam pentagrama, ale w drugim jest kilka innych - wiele się to nie różni.