Router TPLINK TL-WR340G+Modem Dlink DSL-300T+Neo PROBLEM !
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router TPLINK TL-WR340G+Modem Dlink DSL-300T+Neo PROBLEM !
Witam,
ok miesiąc temu zakupiłem router tplinka wr340g. Dość długo zajeło mi konfigurowanie z neo szukałem także rozwiązania w necie.
W końcu ustawiłem modem (dlink dsl 300t) w trybie bridge i wpisałem wszystkie dane potrzebne do routera(tl wrg340g) czyli MTU 1492 login hasło i to wszystko mogę wpisać w konfiguracji tego routera. I o dziwne internet chodził aż do dzisiaj .
Dzisiaj rano wyświetliła się informacja że jest problem z DNS i tak już internet przestał chodzić. Po skonfigurowaniu ponownym restarcie itp internet dalej nie chodzi. Skonfigurowałem sam modem to internet chodzi jeżeli chce podłączyć router to znowu nie działa . Jest tak jakby modem nie wysyłał "internetu" do routera albo router nie wysyłał go na mój komputer.
Nie mam już siły z tym co jeszcze mogę zrobić ??
to co robiłem to :
- modem tryb bridge i protokół pppoe w routerze
- modem pppoe i router statycznie jak i dynamicznie
Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłów.
Pozdrawiam.
ok miesiąc temu zakupiłem router tplinka wr340g. Dość długo zajeło mi konfigurowanie z neo szukałem także rozwiązania w necie.
W końcu ustawiłem modem (dlink dsl 300t) w trybie bridge i wpisałem wszystkie dane potrzebne do routera(tl wrg340g) czyli MTU 1492 login hasło i to wszystko mogę wpisać w konfiguracji tego routera. I o dziwne internet chodził aż do dzisiaj .
Dzisiaj rano wyświetliła się informacja że jest problem z DNS i tak już internet przestał chodzić. Po skonfigurowaniu ponownym restarcie itp internet dalej nie chodzi. Skonfigurowałem sam modem to internet chodzi jeżeli chce podłączyć router to znowu nie działa . Jest tak jakby modem nie wysyłał "internetu" do routera albo router nie wysyłał go na mój komputer.
Nie mam już siły z tym co jeszcze mogę zrobić ??
to co robiłem to :
- modem tryb bridge i protokół pppoe w routerze
- modem pppoe i router statycznie jak i dynamicznie
Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłów.
Pozdrawiam.
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Router TPLINK TL-WR340G+Modem Dlink DSL-300T+Neo PROBLEM !
Zamiast routera podłącz komputer i w nim zdefiniuj login/hasło do pppoe.jacek88 pisze:już nie mam pomysłów
Pożycz/podłącz od kogoś modem na USB albo router z modemem ADSL i upewnij się że linia jest dobra.
Nie pomagam na PW!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
jacek88, ja stawiam na problem albo z linią albo z modemem.
-
Tak linia jest ok i modem jest
skoro podłączam go do laptopa i normlanie chodzi na skonfigurowanym pppoe jak i pppoa. Jest jeszcze taka sprawa ze sie moze gryz IP modemu ktore brzmi 192.168.1.1 z IP routera ktore takze brzmi 192.168.1.1 i maja takie same maski podsieci.
Tylko jak teraz poustawiac te Ip zeby wszystko dobrze gralo.
Jak ustawiam na przydzielaniu IP dynamicznym na routerze to widzi modem ale nie odbiera pakietow tylko wysyla. Widze na routerze wtedy IP Bramke dns ktore daje TPSA.
Także myśle ze jest to rzecz poprawnej konfiguracji IP

Tylko jak teraz poustawiac te Ip zeby wszystko dobrze gralo.
Jak ustawiam na przydzielaniu IP dynamicznym na routerze to widzi modem ale nie odbiera pakietow tylko wysyla. Widze na routerze wtedy IP Bramke dns ktore daje TPSA.
Także myśle ze jest to rzecz poprawnej konfiguracji IP

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
jacek88, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zmienić adres IP modemu na np. 10.0.0.1/8.
-
Jak rozumiem sugerujesz zeby zrobic tak ... zmienic ip na modemie na powyższe podlaczyc go do WAN w routerze i skonfigurowac w trybie BRIDGE czy przypisac dynamicznie ?
moge dac screena bo tak jak mowie czyta mi z routera DNS IP i Bramke TPSA ale nie odbiera pakietow tylko wysyla.
Dzięki wielkie za odpowiedzi !
moge dac screena bo tak jak mowie czyta mi z routera DNS IP i Bramke TPSA ale nie odbiera pakietow tylko wysyla.
Dzięki wielkie za odpowiedzi !

Ostatnio zmieniony 2009-01-07, 12:09 przez jacek88, łącznie zmieniany 2 razy.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bridge.jacek88 pisze:skonfigurowac w trybie BRIDGE czy przypisac dynamicznie ?
Ale najpierw skonfigurować podłączony do kompa a potem podłączyć pod router.
-
Aha i jeszcze jedno :Jo_gurt pisze:Bridge.jacek88 pisze:[...]
Ale najpierw skonfigurować podłączony do kompa a potem podłączyć pod router.
w modemie moge ustawic DHCP jakie jest przydzielane na komputer ktory bedzie do niego podlaczony lub jakies urzadzenia. Domyślenie jest ustawione 192.168.1.2-192.168.1.254 zmienic to takze wraz z zmiana IP w modemie ?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-07, 12:40 ]
Wycinam zbędne cytaty. Proszę ciąć własne wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony 2009-01-07, 12:36 przez jacek88, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W ogóle wyłącz DHCP na modemie, jest do niczego nie potrzebne.
-
to jak wtedy router zobaczy modem ? skoro modem nie przydzieli mu żadnego DHCP ?? Już się poplątałem w tym rozumowaniu ale zrobie tak jak napisałeś.Jo_gurt pisze:W ogóle wyłącz DHCP na modemie, jest do niczego nie potrzebne.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Router ma dostać adres od TPSA a nie od modemu. Po to właśnie jest tryb bridge, który z adresami IP nie ma nic wspólnego tak na prawdę.jacek88 pisze:to jak wtedy router zobaczy modem ?
-
Ok coraz jaśniej to widzę to jeszce jedno pytanko mam bo w modemie jak ustawie na Bridge mogę wpisać wartości Encapsulation: LLC VC , VPI: 0 VCI: 35 QoS: UBR/VBR/CBR . W routerze tylko moge wpisać MTU oczywiście na 1492 i nic poza tym.Jo_gurt pisze:[...]
Router ma dostać adres od TPSA a nie od modemu. Po to właśnie jest tryb bridge, który z adresami IP nie ma nic wspólnego tak na prawdę.
Także wpisywać powyższe dane w modemie ?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-01-07, 12:40 ]
Wycinam zbędne cytaty. Proszę ciąć własne wypowiedzi.
Ostatnio zmieniony 2009-01-07, 12:36 przez jacek88, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak. Dane wpisywane w modemie są odpowiedzialne za komunikację w warstwie samej technologii ADSL, a konkretniej ATM. Router jako, że nie ma modemu ADSL nic o tym nie wie.jacek88 pisze:Także wpisywać powyższe dane w modemie ?
-
Ok super to jeszcze mam taką małą rozbieżność gdyż Pani w tpsa powiedziałą mi ze MTU jest 1500 a nie tak jak zawsze 1492 ... dziwne ... ponieważ chodzi normalnie na 1492. To takie małe OT.Jo_gurt pisze:Tak. Dane wpisywane w modemie są odpowiedzialne za komunikację w warstwie samej technologii ADSL, a konkretniej ATM. Router jako, że nie ma modemu ADSL nic o tym nie wie.jacek88 pisze:Także wpisywać powyższe dane w modemie ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tzn mniejsze MTU nie szkodzi, jednak może spowalniać transmisję. Różnica między 1500 a 1492 nie jest duża a przy prędkościach na jakich działa neostrada nie ma znaczenia.
Generalnie 1500 daje się dla stabilnych i szybkich połączeń ethernetowych na kablu do 100m.
Dla PPPoE i ADSLa powinno być raczej 1492, ale równie dobrze możesz ustawić też np. 1400.
Generalnie 1500 daje się dla stabilnych i szybkich połączeń ethernetowych na kablu do 100m.
Dla PPPoE i ADSLa powinno być raczej 1492, ale równie dobrze możesz ustawić też np. 1400.
-
Właśnie piszę z wirless
.
Konfiguracja przebiegła następująco.
Modem. Włączone DHCP tryb BRIDGE i co ważne tryb LLC nie VC !
Router : PPPoE - tak po ludzku
W końcu wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie całe forum jest jedno z najlepszych na polskiej scenie internetowej

Konfiguracja przebiegła następująco.
Modem. Włączone DHCP tryb BRIDGE i co ważne tryb LLC nie VC !
Router : PPPoE - tak po ludzku

W końcu wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam serdecznie całe forum jest jedno z najlepszych na polskiej scenie internetowej