Na wiosne planuje pozbycie sie czesci kabli na rzecz dostepu bezprzewodowego.
Mam juz dosc podziurawionych okien i metrow przewodow zwisajacych na scianach...
Dysponuje nastepujacymi urzadzeniami (wg kolejnosci podlaczen):
pomieszczenie 1, okna na poludnie
- FritzBOX WLAN IP publiczny --> LAN 192.168.1.0, dziala jako modem ADSL, VoIP oraz WIFI (WIFI z minimalna moca- siec wydzielona dla 2 laptopow, bez limitow sesji, transferu itp)
======= RJ45 ==========
- Draytek VIGOR 2910 (WAN 192.168.1.0 -->LAN 192.168.0.0), glowny router dla wszystkich uzytkownikow, podzial pasma, limity sesji, tunel z inna siecia, DHCP
Do jednego z 3 wolnych portow Drayteka podlaczylem testowany AP1 (Linksys WRT54GL)
======= RJ45 ==========
Switch Netgear 8 port - do niego jest podlaczona wiekszosc uzytkownikow
======= RJ45 ========== do 2 pomieszczenia
pomieszczenie 2, po drugiej stronie bloku, polnoc
Switch Dlink - 8 port - do niego jest podlaczony serwerek, uzytkownik sasiedniego bloku ktory ma u siebie swtcha i dalej dzieli sygnal (klient 4 i 5) i testowany AP2 (Ovislink WLA5200).
AP1, klient 1 i 2 mieszcza sie po poludniowej stronie bloku.
AP2, klient 3, 4 i 5 mieszcza sie po polnocnej czesci bloku.
Schemat nie uwzglednia polaczen przewodowych. Przy okazji przepraszam za balagan i nielad w schemacie

Zanim uruchomie na stale APki i zerwe kable chcialbym rozsadnie zagospodarowac sprzet aby wszyscy, a zwlaszcza klienci 1,2 i 3 mieli stabilny sygnal.
Chcialbym aby cala siec, zbudowana z 2 lub 3 AP miala ten sam SSID. Czy jest to mozliwe?
No wlasnie mam z tym problemy! Podlaczajac AP2 w trybie repeater (w drugim pomieszczeniu) daje co najmniej srednie transfery. AP2 bedzie konieczne poniewaz to kluczowa trasa aby "skablowac" klienta 4 i 5. Poza tym po stronie polnocnej mam jeszcze klienta 3, ktory ma BARDZO slaby sygnal z AP2. W zwiazku z powyzszym pomyslalem aby z drugiego budynku (klient 4 i 5) "wycelowac" antene na polnocne okna, w strone klienta 3. Tym sposobem u klientow 4 i 5 internet bylby czesciowo po kablu (kompy podlaczone do AP WL-5460). Zakladam, ze z Linksysem uda mi sie nawiazac polaczenie z klientami 1 i 2.
Jak rozwiazac problem jednego SSID dla 3 AP ?
Mozna zalozyc ze AP u kilenta 4,5 bedzie dzialac w trybie repeater (sciagnie SSID od AP2).
Ale AP2 ma 15 metrow pokoi i scian aby dostac sie do AP1 ! Mam za to polaczenie kablowe tych dwoch pomieszczen. Czy da sie jakos spiac oba APki kablem? Kiedys probowalem taki eksperyment ale po krotkim czasie zauwazylem jakies zapetlenie (wszystkie diody na wszystkich urzadzeniach zaczely szalec!).
Tryb WDS, obojetnie ile by wprowadzil udogodnien, odpada. Sprawdzalem wszystkie mozliwe kombinacje. Zadne urzadzenie nie chce sie polaczyc z zadnym, szyforwaniem WPA lub WPA2. Na niektorych dziala WEP a na wszystkich ze wszystkimi dziala... WDS bez szyfrowania...
Jak mi zabraknie pomyslow to AP1 i AP2 beda polaczone kablem z roznymi SSID-ami..
Acha, wszelkimi prawami dostepu, DHCP zarzadza Draytek. APki spelniaja role tylko i wylacznie zbierania i rozsiewania sygnalu.
W razie potrzeby (pomyslu) moge dokupic anteny kierunkowe, panelowe.
Prosze o pomoc/sugestie!
Pozdrawiam