Problem z modemem ONDA MT503hs i siecia TIM

Kwestie techniczne, konfiguracja i rozwiązywanie problemów z modemami GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Johnnyc26
Początkujący użytkownik forum

Problem z modemem ONDA MT503hs i siecia TIM

Post autor: Johnnyc26 »

Witam wszystkich! Jestem we wloszech kumpel kupil do laptopa mobilny internet za 150Euro i nie spelnia wymagan albo cos jest nie tak a nie moge tego rozgryzc...Zainstalowalem wczoraj wszystko co potrzebne do poprawnego dzialania,i co prawda bywa ze przed sekunde czy 2 transfer siega do 300kb/s ale szybko spada i po 5 sekundach ma juz 11kb/s konczy z reguly na 4kb/s i zaprzestaje pobierania, strony chodza jak zolwie, a w opisie dzialania internetu, w programie Alice Mobile wszystko jest mniej wiecej ok, no ale takze czasami, bo raz jest napisane ze powinien sciagac z predkosca 350kb a czasem ze jednak 0.5kb...nie mam juz pomyslu co z tym zrobic glowie sie nad nim okolo 13godzin wliczajac w to sprzatanie kompa i rozne zmiany na systemie Vista. Tak dla przejrzystosci przed wprowadzaniem zmian w systemie bylo to samo tylko ze czekalo sie 20razy dluzej na efekt. Prosze o pomoc, jezeli ktos ma jakies pomysly chetnie poczytam! Pozdrawiam i przekazuje wyrazy pochwaly dla ekipy prowadzacej forum jak i dla tych ktorzy poswietaja swoj czas pomagajac innm":)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Problem z modemem ONDA MT503hs i siecia TIM

Post autor: wojteks »

Johnnyc26 pisze:Jestem we wloszech kumpel kupil do laptopa mobilny internet za 150Euro i nie spelnia wymagan albo cos jest nie tak a nie moge tego
Jaki masz zasięg wg programu operatora Gprs/Edge czy UMTS/HSDPA. Podjedź bliżej pod nadajnik tej sieci i zobacz co wtedy będzie, może jesteś na granicy zasięgu albo i poza zasięgiem UMTS wtedy EDGE albo GPRS tylko będziesz miał. A może potrzebujesz zewnętrznej anteny żeby polepszyć zasięg UMTS/HSDPA.

Prędkości maksymalne połączenia gprs to 56kbps, edge 236kbps, umts 384kbps a hsdpa 1.8, 3.6, 7.2 Mbps.
Nie pomagam na PW!
Johnnyc26
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Johnnyc26 »

Hmmm no dzieki za pomoc mam nadzieje ze to pomoze kiedy sie przeniose. Powiedz mi tylko jeszcze czy moge gdzies sprawdzic dane na temat nadajnikow zebym wiedzial w ktora strone mam isc? :D
Co do tej anteny to mozna ja kupic w tym samym miejscu co sam modem kupilem? Tj supermarket. I jezeli wiesz po ile takie mozna kupic to tez chetnie sie dowiem. Pozdrawiam! Dzieki raz jeszcze.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Johnnyc26 pisze:Co do tej anteny to mozna ja kupic w tym samym miejscu co sam modem kupilem? Tj supermarket.
We Wloszech to raczej nie w markecie, w PL wiem gdzie ale tam to nie wiem. Co z mapą zasięgu opertora? powinna byc na www operatora.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ