System Windows nie może wykryć modemu telefonicznego

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Czarek9999
Początkujący użytkownik forum

System Windows nie może wykryć modemu telefonicznego

Post autor: Czarek9999 »

Cześć. Mam taki problem. Zrobiłem sobie połączenie z Internetem przez komórkę podłączoną przez Bluetooth i wszystko działało jak należy bez żadnych problemów. Jednak po reinstalacji systemu nie mogę się połączyć. W punkcie kreatora w którym wybierałem modem, nie ma żadnych modemów i mam komunikat "System Windows nie może wykryć modemu telefonicznego". Telefon jest sparowany i uwierzytelniony, modem figuruje w menedżerze urządzeń jako "Standardowy modem Bluetooth". Połączenie Bluetooth działa - mogę przesyłać pliki w obie strony. Modem odpowiada prawidłowo - kwerenda modemu we właściwościach modemu z menedzera działa. Wpisałem ciąg właściwy dla Plusa, to jest "+CGDCONT=1, "IP","internet"". Wszystkie usługi Bluetooth telefonu, w tym Dial-Up są zaznaczone. Telefon to Nokia N70, sterownik Bluetooth to Widcomm wbudowany w Windows, system operacyjny Windows Vista Home Basic SP1, komputer Dell Studio 1537.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: System Windows nie może wykryć modemu telefonicznego

Post autor: Jaco »

Sprawdź w msconfig czy :

Kod: Zaznacz cały

Menedżer autopołączenia dostępu zdalnego - Wyłączony
Menedżer połączeń usługi Dostęp zdalny - zdecydowanie Wyłączony
Miałem ten sam problem po optymalizacji Visty Home Basic. Po włączeniu tych usług wszystko działało bez problemów.
Czarek9999
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Czarek9999 »

Akurat te usługi miałem włączone, ale robiłem ostatnio porządek i musiałem jakąś inną funkcję wyłączyć. Gdy przywróciłem system do stanu na chwilę po reinśtalacji to modem został wykryty. Można jakoś doprowadzić usługi do ustawień fabrycznych?
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

Czarek9999 pisze:Można jakoś doprowadzić usługi do ustawień fabrycznych?
Chyba jedynie ręcznie. To może Ci pomóc: http://www.look.pun.pl/uslugi-systemowe ... ta-743.htm
ODPOWIEDZ