Jak ustawic zasieg edge i inne w orange free na karte ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak ustawic zasieg edge i inne w orange free na karte ?
Witam,
Odrazu wspomne ze jestem w ogole nie obeznany w temacie dlatego wyjasnie moj problem. Dla sprawdzenia jak to wszystko dziala kupilem orange free na karte, telefonu se k530i uzylem jako modemu przy pomocy Sony Ericsson PC Suite 5.0. Wszystko w porzadku gdyby nie to ze w ustawieniach PC Suite mam do wyboru tylko polaczenie za pomoca gprs. Z tego co mi wiadomo w orange free na karte w Opolu bo tutaj mieszkam mam mozliwosc polaczenia za pomoc edge a nawet i lepiej. Jak rozwiazac ten problem by uzywac np. edge ?
dzieki, Mariusz.
Odrazu wspomne ze jestem w ogole nie obeznany w temacie dlatego wyjasnie moj problem. Dla sprawdzenia jak to wszystko dziala kupilem orange free na karte, telefonu se k530i uzylem jako modemu przy pomocy Sony Ericsson PC Suite 5.0. Wszystko w porzadku gdyby nie to ze w ustawieniach PC Suite mam do wyboru tylko polaczenie za pomoca gprs. Z tego co mi wiadomo w orange free na karte w Opolu bo tutaj mieszkam mam mozliwosc polaczenia za pomoc edge a nawet i lepiej. Jak rozwiazac ten problem by uzywac np. edge ?
dzieki, Mariusz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak ustawic zasieg edge i inne w orange free na karte ?
Huragan_1988, EDGE to od strony oprogramowania to samo co GPRS. Także mając zaznaczone GPRS możesz pracować w EDGE jeśli taki masz sygnał i modem obsługuje taką transmisję.
Z tego co wiem, to k530i nie obsługuje EDGE, ale UMTS tak. Może sygnał 3G do ciebie nie dochodzi? Próbowałeś w innych miejscach?
Z tego co wiem, to k530i nie obsługuje EDGE, ale UMTS tak. Może sygnał 3G do ciebie nie dochodzi? Próbowałeś w innych miejscach?
-
Aha... Nie, w innym miejscach nie mialem mozliwosci testowania jeszcze. A w jaki sposob moge sprawdzic jaki zasieg mam obecnie dostepny na laptopie? Mam na mysli gdzie bede mogl sprawdzic czy aktualnie jestem w zasiegu UMTS chocby?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Huragan_1988, a np. na wyświetlaczu telefonu nie masz koło kresek zasięgu oznaczeń typu G, E, 3G, H?
Inny sposób to po prostu test szybkości. Jeśli będzie powyżej ok 50kbps (7kB/s) to znaczy, że to już UMTS.
Inny sposób to po prostu test szybkości. Jeśli będzie powyżej ok 50kbps (7kB/s) to znaczy, że to już UMTS.
-
Nie, zadnej tego typu ikony. Tylko ikona ze lacze sie z internetem ( kula ziemksa ). Jedynie w Pc suite gdy polacze sie z internetem widnieje "sieć: gprs" i tyle.
- wojteks
- *** Administrator ***
W tym linku na zdjęciu telefonu
http://www.twenga.pl/cena-K530i-SONY-ER ... 584-0#desc
na prawo od kresek zasięgu jest ikona 3G (UMTS). Jeżeli jesteś w zasięgu UMTS to ona się pojawia.
http://www.twenga.pl/cena-K530i-SONY-ER ... 584-0#desc
na prawo od kresek zasięgu jest ikona 3G (UMTS). Jeżeli jesteś w zasięgu UMTS to ona się pojawia.
Nie pomagam na PW!
-
Ok, juz rozumiem. Mialem ustawienie w telefonie tylko na gsm. Zmienilem na gsm/3g i juz jestem w sieci UMTS, predkosc 115 kb/s
Dzieki za pomoc.

- wojteks
- *** Administrator ***
Prędkość 115 kbps to prędkość emulowanego portu szeregowego. Prędkość połączenia po UMTS to 384 kbps czyli download rzędu 45kB/s ale mocno zależy od obciążenia sieci. Sprawdź w nocy albo wcześnie rano jaki masz transfer.Huragan_1988 pisze:Zmienilem na gsm/3g i juz jestem w sieci UMTS, predkosc 115 kb/s
Nie pomagam na PW!