Proszę o pomoc

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
PiotreK126
Początkujący użytkownik forum

Proszę o pomoc

Post autor: PiotreK126 »

Witam Serdecznie,

Chciałbym prosić o pomoc, ale na początku małe wprowadzenie do tematu...

Dostawca usługi: sieć kablowa (ASTER CITY)

Dotychczas mój internet działał: modem --> router --> komputer (wszystko połączone kabelkami), chciałem trochę unowocześnić i udogodnić własne życie i kupiłem router z opcja WiFi.
I już w tym momencie zaczynają się schody, podłączenie urządzenia miało być dziecinnie proste a jak się okazało przewyższa to moje umiejętności! W woli formalności dodam iż urządzenie które kupiłem jest raczej prostym modelem: TP - LINK WR340G.
Wszystko zostało połączone zgodnie z instrukcją czyli, kabelek od modemu podłączony w złącze WAN, kabelek sieciowy od routera do komputera, a sam router podłączony do zasilania. Po ustawieniu portu TCP/IPv4 na automatyczne pobieranie, połączyłem się z routrem za pomocą przeglądarki wpisując odpowiedni adres.
W tym miejscu muszę dodać że łącząc się "po staremu" wszystko musiałem wpisać z ręki (ustawienia TCP/IPv4): IP, maskę, bramę, DNS w innym przypadku internet nie ruszał.

Nowy router próbowałem konfigurować na wszelkie znane mi sposoby, niestety nie udało się... już nawet nie chodzi iż przez WiFi nie uzyskałem połączenia ale nawet przez kabel sieciowy nie uzyskuje połączenia z internetem.

Poniżej wstawiam trzy screeny które być może ułatwią Wam pomoc w tej sprawie:

1. Ustawienia routera
Obrazek

2. Ustawienia protokołu TCP/IPv4
Obrazek

3. A tak wyglądają ustawienia TCP/IPv4 w momencie jak pisze tego posta, czyli na "starym" routerze
Obrazek

Nie wiem co mogę więcej napisać, może Wy macie jakieś pytania?!

Bardzo proszę o pomoc, jak widzicie nie jestem zbyt dobrze obeznany w tej dziedzinie więc odpowiedz na moje pytanie powinna być niczym prowadzenie osoby niewidomej przez tor przeszkód.

Być może rozwiązanie tej zagadki jest banalne, niestety ja nie umiem sobie poradzić...

Aha, wiem że istnieje wiele podobnych tematów, czytałem je bardzo uważnie i starałem wyciągać wnioski ale niestety pomimo wielu prób nie udało się, dlatego postanowiłem napisać nowy, odrębny wątek.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Proszę o pomoc

Post autor: wojteks »

Wyłącz zasilanie modemu i routera (WAN na automatycznie), włącz modem po powiedzmy minucie włącz router (oczywiście połączone kablem)

Jak nie zadziała to daj tu wynik tekstem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all jak masz internet bez routera, sprawdź <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a>
Nie pomagam na PW!
PiotreK126

A więc tak:

1. połączenie wygląda następująco: modem --> router (ten nowy) --> komputer (wszystko połączone kabelkami) - oczywiście przed wykonaniem powyższych czynności ustawienie TCP/IPv4 przestawiłem na "automatycznie". W wiersz poleceń wpisałem "ipconfig/all"

http://img43.imageshack.us/img43/2148/beztytuu4m.jpg

2. Wszystko jak powyżej tylko komenda "ipconfig"

http://img8.imageshack.us/img8/8104/beztytuu5di.jpg

3. W tym przypadku, odłączyłem router, i do komputera został podłączony modem (bezpośrednio), zostałem przy ustawieniach TCP/IPv4 - automatycznie

http://img89.imageshack.us/img89/3174/beztytuu6m.jpg

...jak zrobiłem coś nie tak pisz śmiało, będę się dalej bawił, może kiedyś uda się połączyć nowy router z komputerem.

Warto dodać iż korzystam z systemu Vista (niestety producent mojego komputera pozbawił mnie wyboru), wcześniej gdy działałem na starym komputerze z systemem XP nawet nie przypuszczałem że podłączenie internetu może być tak uciążliwe. W XP nigdy nie podawałem żadnych: IP, bram dostępowych, maski, DNS a w przypadku oprogramowania Vista bez uzupełnienia protokołu TCP/IPv4 połączenie z internetem jest niemożliwe (przynajmniej u mnie w domu) - zastanawiam się czy to przypadkiem nie związane z moim dostawcą czyli siecią kablowa ASTER, no ale na starym, zwyczajnym routerze wszystko jest OK, przecież właśnie pisze tego posta.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2009-09-23, 16:08 ]
Zamieniam IMG na linki, bo takie informacje podajemy u nas w tagach [ code ] z uwagi na limity przesyłu danych należy oszczędzać łącza!
Ostatnio zmieniony 2009-09-23, 15:04 przez PiotreK126, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

PiotreK126 pisze:A więc tak:
Te informacje z obrazków miały być tekstowo (jest napisane przy opisie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> jak to zrobić.

Jak jest skonfigurowany stary router od strony WAN? Jeżeli nie wiesz to odłącz całkowicie routery, podłącz komputer do kabla z modemu, wyłącz/włącz modem, w komputerze wyłącz wszystko co ma IPv6, w IPv4 IP ustaw na automatyczne i daj "napraw". Jak będzie internet daj tu wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> /all tekstowo

Co do obrazków z 1 posta to WAN router przestaw na "automatic/dynamic" to co masz wpisane "static" to jest źle. (chyba że stary router ma zostać)
Nie pomagam na PW!
PiotreK126

wojteks pisze:[...]
Jak jest skonfigurowany stary router od strony WAN? Jeżeli nie wiesz to odłącz całkowicie routery, podłącz komputer do kabla z modemu, wyłącz/włącz modem, w komputerze wyłącz wszystko co ma IPv6, w IPv4 IP ustaw na automatyczne i daj "napraw". Jak będzie internet daj tu wynik - IPCONFIG - /all tekstowo
Połączyłem się z starym routrem za pomocą przeglądarki, nie jestem pewien ale chyba o to pytałeś:

Status
INTERNET
Type Cable
WAN IP 10.67.44.190
Subnet Mask 255.255.0.0
Gateway 10.67.255.254
DNS 212.76.39.205
Secondary DNS 212.76.39.211
Connection Status Connect

GATEWAY
IP Address 192.168.2.1
Subnet Mask 255.255.255.0
DHCP Server Enabled
Firewall Enabled

PS: Właśnie ustawiłem w nowym routerze z static na dynamic, i faktycznie pobrał ustawienia takie jak w starym routerze ale internetu dalej niema. Spróbowałem wpisać moje stare ustawienia TPC/IPv4 ale dalej internet nie działa.
Ostatnio zmieniony 2009-09-23, 15:20 przez PiotreK126, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

PiotreK126 pisze:i faktycznie pobrał ustawienia takie jak w starym routerze
To jak masz podłączony nowy router (i pobrał ustawienia) ustaw w IPv4 na IP automatycznie (miałeś wczesniej i pobrał dobre ustawienia).
Daj tu tekstem wynik ipconfig /all. Zrób ping wp.pl i ping 212.77.100.101 napisz co wyszło
Nie pomagam na PW!
PiotreK126

Wojteks,

Bardzo dziękuje za pomoc, a przede wszystkim za czas i cierpliwość jaką Musiałeś mi poświęcić !!

W końcu po wielu próbach udało się wszystko skonfigurować prawidłowo !!
Na pewno kluczem do sukcesu było przestawienie opcji "static" na "dynamic" przy konfiguracji routera. Wydaje się że już po tym zabiegu powinno wszystko działać prawidłowo ale tak nie było, i teraz zastanawiam się czy na zmianę tego złego stanu mogło mieć wpływ ponowne zalogowanie do aster.wilga i nadanie nowego IP --> po tej operacji nastąpił restart komputera i wszystko zaczęło działać.

Nie mniej jeszcze raz dziękuje, prócz tych prostych słów podziękowania nie wiem co mógłbym zrobić jeszcze... może jakiegoś browarka... hmm Krosno, Warszawa, trochę daleko :(

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

PiotreK126 pisze:nadanie nowego IP --> po tej operacji nastąpił restart komputera i wszystko zaczęło działać.
Skłaniam się ku temu że restart komputera pomógł (pewnie wystarczyłoby też "Napraw" albo wyłącz/włącz kartę sieciową ale restart jest pewniejszy).
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ