Chciałbym łapać internet z mojej uczelni (będę mieszkał naprzeciwko ). Odległość ok. 100m, widzę budynek. Przed blokiem łapię sieć zarówno z Nokii E51, jak i laptopa. W bloku już nie. Najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje mi się dokupienie karty pod usb z antenką. Mam jednak problem, bo jest tego pełno - 2dBi, 5dBi, 9dBi itp itd. Chciałbym kupić coś sprawdzonego, jak najniższym kosztem. Wydaje mi się, że nie potrzebuję cudownego urządzenia, które łapie sygnał ze 100km Polecicie coś?
ps. Jaki zysk (orientacyjnie) może mieć antena wbudowana w laptopa (thinkpad t41)?
Wydaje Mi się ,że chodzi Ci o hotspot Najleszym rozwiązaniem było by kupienie Nano Station 2 loco to jest wydatek rzędu dwustu paru złotych ale bez kombinowania LINK Bo przecież kupno karty WiFi na usb i jakiejś lepszej antenki to wydatek rzędu ok. 140-150 zł + do tego kabel i złączki,więc lepiej zainwestować w zintegrowany moduł radiowy wraz z antenką i po problemie.
Ostatnio zmieniony 2009-09-14, 18:22 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
sp6huk pisze: Najleszym rozwiązaniem było by kupienie Nano Station 2 loco to jest wydatek rzędu dwustu paru złotych
Myślałem, że zmieszczę się w 100zł... chodzi mi naprawdę o najprostsze i najtańsze rozwiązanie. Na allegro jest pełno kart w cenie ok 50zł z magicznymi cyframi 9dBi, 7 dBi - chodzi mi o wybranie czegoś, co po prostu będzie działało.
kmir pisze:chodzi mi o wybranie czegoś, co po prostu będzie działało
Sama karta to np. Edimax EW7318usg i od tego dodatkowa antena panelowa. Weź jednak pod uwagę że od karty do komputera kabel nie może być zbyt długi, może 2-3m maksymalnie.
kmir pisze:Na allegro jest pełno kart w cenie ok 50zł z magicznymi cyframi 9dBi, 7 dBi
No właśnie, to magiczne cyfry wymyślone na poczekaniu przez sprzedawców.
sp6huk pisze:lepiej zainwestować w zintegrowany moduł radiowy wraz z antenką i po problemie.
Czyli w zasadzie wystarczyłby dowolny ap z repeater mode + ew. antena do tego?
Mam jednak wątpliwości, czy ap poradzi sobie z połączeniem z siecią, bo zabezpieczenia są dosyć wyrafinowane:
Mechanizm zabezpieczeń:
- WPA Enterprise, czasem występujące też pod nazwą WPA/RADIUS
Typ szyfrowania:
- TKIP
Metoda uwierzytelniania:
- EAP-PEAP lub EAP-TTLS
witam!!
mam taki problem:)jako ze na mojej uczelni internet jest za darmo chciałbym z niego korzystać jednak mieszkam troszke daleko bo ok 1,5 km w lini prostej i przeszkadzają drzewa i zabudowania a na domiar złego mieszkam na parterze czy jest możliwość poprawy sygnału dodam ze jestem "zielony"w temacie komputerowym i najlepiej zebym znalazł urządzenie które zainstaluje postawie na parapecie i bede cieszyc sie internetem np coś takiego http://www.allegro.pl/show_item.php?ite ... %3C%2Fi%3E
oczywiscie nie dysponuje nie wiadomo jakim budzetem pozdrawiam i proszę o pomoc
Balugass pisze:mieszkam troszke daleko bo ok 1,5 km w lini prostej i przeszkadzają drzewa i zabudowania a na domiar złego mieszkam na parterze
Jeżeli nie będzie widoczności optycznej między antenami to zapomnij o połączeniu na taką odległość. Na uczelni chyba są wewnętrzne AP a poza budynkiem pewnie zasięgu nie ma więc nie da się połaczyć z takiej odległości.
Taka antena na USB to też pomyłka, a parametry to chyba z nieba wzięte.
wojteks pisze:Taka antena na USB to też pomyłka, a parametry to chyba z nieba wzięte.
Dlaczego pomyłka? Jeżeli ma dobrą kartę w środku, to takie rozwiązanie ma swoje zalety. Przecież to chyba zwykła antena panelowa, a brak konieczności ciągnięcia kabla do karty oznacza brak strat na tym kablu...
Ale jej 'osiągi' rzeczywiście trochę na wyrost