link 300m 120Mb/s + male problemu...

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kulek
Początkujący użytkownik forum

link 300m 120Mb/s + male problemu...

Post autor: kulek »

Pytalem kilka osob i nikt konkretnie nie odpowiedzial, wiec z racji, ze w grupie sila to pozwolilem sobie zalozyc kolejny temat.

Potrzebuje z 3go pietra przeslac 120Mb do masztu, ktory ma 10m. Dodatkowo przed balkonem gdzie chce umiescic nadajnik rosnie kilka drzew, ktore w pewnym stopniu ograniczaja widocznosc...
Czy jest szansa to zrobic bez dokladania do masztu kolejnych 4m i wystawiania anteny na dach bloku? 2,4 czy 5Ghz?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: link 300m 120Mb/s + male problemu...

Post autor: sp6huk »

Chcesz przesłać łącze od UPC 120 Mb/s tak ;) Jak najtańszym kosztem zrobisz to tylko w standardzie draft N np. przy pomocy routerów Linksys-a (taki wolumen najlepiej będzie przepchać w 5GHz, nie mogę znaleźć takowego routerka z wyjściem antenowym) i do tego dorzucasz antenki np. elboxrf i wszystko powinno dobrze śmigać pod warunkiem ,że do tego masztu dorzucisz jeszcze te 4 metry aby była bezpośrednia widoczność pomiędzy antenami. (bez anten nie ma szans) Tu moja propozycja jaki kupić sprzęt:

Router Linksys

Antena TetraAnt

Choć nie mogę zagwarantować Ci ,że przepchniesz tym ~120 Mb/s teorytycznie można do 300Mb/s i pamiętaj też ,że UPC daje Ci łącze do 120Mb/s więc w rzeczywistości możesz tylu nie osiągać.
Ostatnio zmieniony 2009-09-26, 15:05 przez sp6huk, łącznie zmieniany 4 razy.
kulek

Hmm, super bo tak sie sklada, ze ten router mam w domu tylko w wersji WRT160NL EE o ile jest roznica:) ?
Moglbys jeszcze raz podeslac antenki bo link jest do routera...
A jak problem z drzewami przed balkonem? 5ghz podobno wymaga czystej widocznosci i strefy fresnela?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Tylko zestaw który podałem Ci jest na 2,4 GHz, nie mogę znaleźć routerka z wyjściem na antenę zewnętrzną na 5Ghz. Co do widoczności to zarówno 5GHz jak i 2.4GHz jej wymaga z tym ,że 2.4 bardziej przenika przez preszkody niż 5GHz, jeżeli nie ma widoczności (zasłaniają drzewa, budynki, coś stoi na przeszkodzie to nici z linku) albo może być tak ,że zlinkują się oba punkty ale osiągany transfer może być nie zadawalający lub też zrywać połączenie, a więc jeżeli nie ma widoczności to nie będzie za ciekawie :]

[ Dodano: 2009-09-26, 16:21 ]
Upsss.... sory za wprowadzenie w błąd ale z tamtym routerkiem co Ci podałem to będą nici :( dopiero teraz zauważyłem ,że nie ma on giagabitowego portu co jest Ci potrzebne aby przepchać ponad 100Mb/s. Jedynie ten LINKSYS by się nadawał ma porty gigabitowe i działa na 5GHz i 2.4 GHz tylko jego mankament jest taki ,że nie ma wyjścia na anenę zewnętrzną. Jednym słowem jak na razie są problemy z kupnem (w Polsce) odpowiedniego sprzętu który działa w draft N bo ta techologia (szybkiej bezprzewodowej transmisji danych) jest u nas dopiero wprowadzana.
Awatar użytkownika
Patryk
Guru bezprzewodowy

Post autor: Patryk »

120 Mbps ? Tu potrzebujesz radiolinii STM-1 w paśmie licencjonowanym,albo łącza laserowego.
I jedno,i drugie wymaga pełnej widoczności optycznej między stacjami (tyle,że optyka wymaga tylko tyle,żeby przeszedł cienki promień światła).
Koszt - w obu przypadkach co najmniej kilkanaście kpln za przęsło,+ opłaty za pasmo w przypadku radia.

A jeśli chcesz się bawić w 802.11n,to tylko w 5 GHz.
W mieście 2.4 się nadaje tylko do mikrofalówek.

[ Dodano: 2009-09-26, 16:59 ]
kulek pisze:5ghz podobno wymaga czystej widocznosci i strefy fresnela?
2.4 tak samo,no chyba,że interesuje Cię prędkość 10x mniejsza,dwucyfrowe pingi i dropy.
kulek

OK to wiem i zle sie wyrazilem. WLasnie chodzilo mi o mniejsza czulosc 2,4GHz...
Z tanszych rozwiazan przychodzi mi do glowy tylko podzial,np na 3-4 linie nawet bez Nki?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kulek pisze:Z tanszych rozwiazan przychodzi mi do glowy tylko podzial,np na 3-4 linie nawet bez Nki?
No to zainteresuj się MikroTikiem na płytach RouterBoard albo Alix. Inna sprawa to zaawansowany routing/podział pasma na różne strumienie itp.
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ