Jak skonfigurować AP zeby wykrył router, POMOCY
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
Jak skonfigurować AP zeby wykrył router, POMOCY
Witam mam następujący problem.
Posiadam neostrade 6 mb i router ADSL D-Link 504 T (4 letni router bez zadnego WIFI, prosty na kable) Mam podpięte do niego kabel od neta ze skrzynki z TEPSY i 4 komputery. Router stoi w piwnicy a komputery są podłaczone do niego kablami które idą do 4 rodzin (LAN BLOKOWY) W domu posiadam komputer stacjonarny i ostatnio zakupiony laptop. Chcę zeby w laptopie był internet bez kabla (przez wbudowane WIFI). W tym celu kupiłem Access Point i podłaczyłem go zamiast komputera stacjonarnego, czyli mam nastepujący schemat połączenia:
INTERNET (KABEL Z GNIAZDKA) -->Router ADSL D-Link 504T ----->kabel---> Access Point --> WIFI ---> NOTEBOOK
I problem w tym ze laptop znajduje sieć ARIEL (tak nazwałem siec na AP, podłacza się do niej po wpisaniu ustalonego hasła), ale ma tylko połączenie lokalne, BEZ INTERNETU. Jakość sygnału jest doskonała ale nie ma neta. Podejrzewam że AP nie wykrywa routera, a Laptop widzi tylko Access Point. AP i Router połaczony jest zwykłym kablem od neta.
Pytanie brzmi: Jak więc skonfigurować AP/ Router tak aby był internet na Laptopie. Jaki wybrać typ połaczenia na AP.
Na router z peceta wchodze przez 192.168.1.1 , na AP 192.168.0.254 , na routerze i AP jest DHCP ENABLED , a PECET I LAPTOP maja ustawione na automatyczne wykrywanie adresu IP/DNS.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź
Posiadam neostrade 6 mb i router ADSL D-Link 504 T (4 letni router bez zadnego WIFI, prosty na kable) Mam podpięte do niego kabel od neta ze skrzynki z TEPSY i 4 komputery. Router stoi w piwnicy a komputery są podłaczone do niego kablami które idą do 4 rodzin (LAN BLOKOWY) W domu posiadam komputer stacjonarny i ostatnio zakupiony laptop. Chcę zeby w laptopie był internet bez kabla (przez wbudowane WIFI). W tym celu kupiłem Access Point i podłaczyłem go zamiast komputera stacjonarnego, czyli mam nastepujący schemat połączenia:
INTERNET (KABEL Z GNIAZDKA) -->Router ADSL D-Link 504T ----->kabel---> Access Point --> WIFI ---> NOTEBOOK
I problem w tym ze laptop znajduje sieć ARIEL (tak nazwałem siec na AP, podłacza się do niej po wpisaniu ustalonego hasła), ale ma tylko połączenie lokalne, BEZ INTERNETU. Jakość sygnału jest doskonała ale nie ma neta. Podejrzewam że AP nie wykrywa routera, a Laptop widzi tylko Access Point. AP i Router połaczony jest zwykłym kablem od neta.
Pytanie brzmi: Jak więc skonfigurować AP/ Router tak aby był internet na Laptopie. Jaki wybrać typ połaczenia na AP.
Na router z peceta wchodze przez 192.168.1.1 , na AP 192.168.0.254 , na routerze i AP jest DHCP ENABLED , a PECET I LAPTOP maja ustawione na automatyczne wykrywanie adresu IP/DNS.
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jak skonfigurować AP zeby wykrył router, POMOCY
Ariel_89, przede wszystkim - co to za AP?
-
- Użytkownik forum
Az mi głupio się przyznać ale nie wiem jaka to firma ani model, nie pisze na nim, a dostałem go od kolegi. Jest gdzies moze max 2 letni. Pisze tylko Wireless LAN Access Point IEEE 802.11 g 54 Mbps Speed, nie jest to żaden Ovislink, D-Link, Edimax itp, załaczam photo.
EDIT:
W Bassic Settings ma następujące opcję dotyczące typu połaczenia (SCREEN)
EDIT:
W Bassic Settings ma następujące opcję dotyczące typu połaczenia (SCREEN)
Ostatnio zmieniony 2009-10-02, 15:31 przez Ariel_89, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To jest Edimax, albo jeden z bliźniaczych klonów 
Generalnie AP nie powinien musieć widzieć routera, żeby działał.
Opisz w takim razie co ma jakie adresy.

Generalnie AP nie powinien musieć widzieć routera, żeby działał.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ale w niektórych AP można zdefiniować lokalne DHCP (trzeba wpisać prawidłowy zakres IP i prawidłowe IP bramy) albo jest problem z MAC.Jo_gurt pisze:Generalnie AP nie powinien musieć widzieć routera,
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Nie bardzo się znam, a jak to sprawdzićJo_gurt pisze:.

Tak jak mowiłem wczesniej na Router wchodze 192.168.1.1
a na AP wchodze 192.168.0.254
Na routerze mam tak (zakładka LAN SETUP)
DHCP Configuration:
Enable DHCP Server
Start IP: 192.168.1.2
End IP: 192.168.1.254
Primary DNS: 192.168.1.1
Lease Time: Seconds 3600
DNS CONFIGURATION:
DNS Relay Selection: USE AUTO DISCOVERED DNS SERVER ONLY
User Configuration:
Preferred DNS Server: 139.175.55.224
Alternate DNS Server: (PUSTO)
Management IP:
IP Address: 192.168.1.1
NET MASK 255.255.255.0
Default Gateway 213.25.2.119
Hostname mygateway
Domainname aR7
NA AP wyglada to nastepująco:
Basic Setting : mam ustawione MODE na AP
System Utility:
a)managment IP
IP ADDRESS: 192.168.0.254
Subnet Mask: 255.255.255.0
Gateway Adress: 192.168.0.1
DHCP SERVER: ENABLED
b)DHCP SERVER
Default Gateway: 0.0.0.0
Domain Name Server IP: 0.0.0.0
Start IP: 192.168.0.100
End IP: 192.168.0.200
Domain Name - PUSTO
Lease Time : Forever
Tak jak mowiłem w opcjach połaczenia sieciowego mam ustawione zeby automatycznie wyszukiwac IP i DNS.
Cos jeszcze podać?
- wojteks
- *** Administrator ***
Przestaw IP AP na 192.168.1.254 (żeby nie zmieniać nic aby nim zarządzać.
Gateway na 192.168.1.1
DHCP server na DISABLED
Gateway na 192.168.1.1
DHCP server na DISABLED
Nie pomagam na PW!
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Koniecznie trzeba wylaczyc serwer DHCP na AP, bo teraz masz 2 serwery po drodze.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- wojteks
- *** Administrator ***
Albo go prawidłowo skonfigurować ale lepiej wyłączyć.BliSki pisze:Koniecznie trzeba wylaczyc serwer DHCP na AP
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Ok wszystko juz działą, gateway na AP dałem na 192.168.1.1 tak jak ma router , DHCP dałem disabled i necik smiga, dzieki wielkie, pozdrawiam
PS: TEAMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY

PS: TEAMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY
- wojteks
- *** Administrator ***
Na forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.Ariel_89 pisze:PS: TEAMAT UWAŻAM ZA ZAMKNIĘTY
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Witam to znowu ja. Ostatnio mi pomogliście za co jestem bardzo wdzięczny, ale teraz znów potrzebuje waszej pomocy.
Przeniosłem się na stancję do Lublina i mam tutaj swojego laptopa z WIFI,PCETA, wspomniany wyżej Access Point oraz internet dostarczany wraz z telewizją przez firmę MULTIMEDIA za pośrednictwem Modemu Motorola SB 5101 . Problem jest następujący:
Chcę mieć internet na pececie i laptopie (ktory jest w 2 pokoju, nie chciałem wieric dziur w ścianie i podłaczac switcha, dlatego podłaczyłem AP)
SCHEMAT POŁĄCZENIA:
Internet idzie z gniazdka do modemu. Modem (Motorola SB5101) ma 3 wtyki: zasilanie, USB (za pomocą którego podpięty jest do PCETA) na którym zainstalowane są sterowniki z płyty Motorola oraz jedno złaczę typu LAN (wiadomo o jakie chodzi) Tak więc 1 kablem USB z Modem podpięty jest PCET a 2 kablem LAN ACCESS POINT. Problem w tym że Laptop widzi moją sieć Ariel (ma połaczenie wiec z AP) ale znowu jest to tylko połaczenie lokalne (nie ma internetu) Jak więc ustawić Access Point.? Wnioskuje więc ze modem nie wykrywa Access Pointa.
Obecnie jest tak:
MODE- AP
IP MANAGMENT:
Default Gateway IP: 0.0.0.0
Start IP:192.168.0.100
End IP: 192.168.0.100
Domain Name: (pusto)
Lease Time: Forever.
Natomiast w Pececie który jest tez podpiety do tego modemu i na którym jest internet, połaczenie internetowe i jego szczegoły wyglądają a następująco: (dane wzięte z okna po kliknięciu 2 przycisku myszy na połączenie lokalne i kliknięciu Stan, obsługa) (XP WINDOWS)
TYP ADRESU: przypisany przez DHCP
Adres IP: 89.230.196.240
Maska Podsieci: 255.255.224.0
Brama domyślna: 89.230.192.1
a w szczegoły jest to samo powtórzone +
Server DHCP: 192.168.24.227
Servery DNS:217.172.224.92
80.244.140.241
89.228.6.43
Dzięki za poświęcony czas, pozdrawiam i liczę na odpowiedź.
Przeniosłem się na stancję do Lublina i mam tutaj swojego laptopa z WIFI,PCETA, wspomniany wyżej Access Point oraz internet dostarczany wraz z telewizją przez firmę MULTIMEDIA za pośrednictwem Modemu Motorola SB 5101 . Problem jest następujący:
Chcę mieć internet na pececie i laptopie (ktory jest w 2 pokoju, nie chciałem wieric dziur w ścianie i podłaczac switcha, dlatego podłaczyłem AP)
SCHEMAT POŁĄCZENIA:
Internet idzie z gniazdka do modemu. Modem (Motorola SB5101) ma 3 wtyki: zasilanie, USB (za pomocą którego podpięty jest do PCETA) na którym zainstalowane są sterowniki z płyty Motorola oraz jedno złaczę typu LAN (wiadomo o jakie chodzi) Tak więc 1 kablem USB z Modem podpięty jest PCET a 2 kablem LAN ACCESS POINT. Problem w tym że Laptop widzi moją sieć Ariel (ma połaczenie wiec z AP) ale znowu jest to tylko połaczenie lokalne (nie ma internetu) Jak więc ustawić Access Point.? Wnioskuje więc ze modem nie wykrywa Access Pointa.
Obecnie jest tak:
MODE- AP
IP MANAGMENT:
Default Gateway IP: 0.0.0.0
Start IP:192.168.0.100
End IP: 192.168.0.100
Domain Name: (pusto)
Lease Time: Forever.
Natomiast w Pececie który jest tez podpiety do tego modemu i na którym jest internet, połaczenie internetowe i jego szczegoły wyglądają a następująco: (dane wzięte z okna po kliknięciu 2 przycisku myszy na połączenie lokalne i kliknięciu Stan, obsługa) (XP WINDOWS)
TYP ADRESU: przypisany przez DHCP
Adres IP: 89.230.196.240
Maska Podsieci: 255.255.224.0
Brama domyślna: 89.230.192.1
a w szczegoły jest to samo powtórzone +
Server DHCP: 192.168.24.227
Servery DNS:217.172.224.92
80.244.140.241
89.228.6.43
Dzięki za poświęcony czas, pozdrawiam i liczę na odpowiedź.
- wojteks
- *** Administrator ***
Niestety musisz zakupić router z portem WAN w postaci gniazda RJ45 (np. Tp-Link WR340G) aby zrobić podział 1 IP na kilka komputerów.Ariel_89 pisze:Chcę mieć internet na pececie i laptopie
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Czyli jak kupie Ten routerek TP-Link WR340 G to podepne go pod moj modem motoroli przez złaczę RJ45 a potem do tego routerka podłącze Peceta a (tez przez RJ45) a Laptop połączy się przez WIFI.
Czyli bedzie:
Gniazdko z netem ==> Modem Motorola ==> w/w Routerek(połączony z Modemem Motorli przez kabel/gniazdjo RJ45 [modem motorola posiada takowe]) ==> PECET przez RJ45 z routerem + laptop przez WIFI.
Ten sprzęcik Tp-Link WR340G jest dość tani, czy to nie jakaś tandetka ? Czy jest dość stabilny i czy znacie może coś lepszego nie koniecznie tańszego
Czy takowy router może spełniać rolę wyłącznie Access Pointa, że podłacze go pod D-Linka 504T przez RJ45 i połacze sie przez WIFI laptopem ?
z góry dzieki, pozdrawiam pamagierów
Czyli bedzie:
Gniazdko z netem ==> Modem Motorola ==> w/w Routerek(połączony z Modemem Motorli przez kabel/gniazdjo RJ45 [modem motorola posiada takowe]) ==> PECET przez RJ45 z routerem + laptop przez WIFI.
Ten sprzęcik Tp-Link WR340G jest dość tani, czy to nie jakaś tandetka ? Czy jest dość stabilny i czy znacie może coś lepszego nie koniecznie tańszego

Czy takowy router może spełniać rolę wyłącznie Access Pointa, że podłacze go pod D-Linka 504T przez RJ45 i połacze sie przez WIFI laptopem ?
z góry dzieki, pozdrawiam pamagierów

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Tak jest.Ariel_89 pisze:Czyli bedzie:
Tandetka nie. Po prostu przyzwoity sprzęt za przyzwoitą cenę, bez wodotrysków. Podstawowa solidna funkcjonalność i nic więcej.Ariel_89 pisze: Ten sprzęcik Tp-Link WR340G jest dość tani, czy to nie jakaś tandetka ?
Zależy czego oczekujesz. Potrzebujesz no 802.11n? USB na podłączenie pamięci masowej? QoS/kształtowanie pasma?Ariel_89 pisze:Czy jest dość stabilny i czy znacie może coś lepszego nie koniecznie tańszego
Tak, tylko po co jak zwykły AP już masz?Ariel_89 pisze:Czy takowy router może spełniać rolę wyłącznie Access Pointa, że podłacze go pod D-Linka 504T przez RJ45 i połacze sie przez WIFI laptopem ?

-
- Użytkownik forum
Aha, to w takim razie go kupuję i to zaraz.
Szczerze, to nawet nie wiem o czym mówisz
Znam się na tym jak świnia na gwiazdach
Nie chodzi mi o bajery bo i tak tego nie wykorzystam tylko o zwykłą stabilność bo potrafię docenić jak coś sie nie zawiesza np: tak jak stare serwery pod SDI czy też router D- Link 504 T którego się resetuje średnio co 24 godziny 
Ok jeszcze raz dziękuje chłopaki, przyznam że dzięki wam zaczerpnąłem nieco wiedzy w tym temacie. Podoba mi się wasza fachowość i podejście do sprawy- w życiu nie widziałem takiego forum na którym pomoc udzielana byłaby tak szybko.
Na razie to wszystko jak przyjdzie routerek (juz zamowiłem na allegro) i będę miał problemy z ustawieniem go to się odezwę. Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-10-06, 14:13 ]
[ Dodano: 2009-10-06, 12:00 ]
Witam, to znowu ja, zakupiłem polecany przez was access point z wbudowanym routerem i własnie odebrałem go osobiście i mam przed sobą. MODEL TP-LINK WR 340G
Przypominam schemat połaczenia jaki chcę uzyskać:
Gniazdko z netem ==> Modem Motorola ==> Routerek TP LINK WR 340 G(połączony z Modemem Motorli przez kabel/gniazdjo RJ45 ==> PECET przez RJ45 z routerem + laptop przez WIFI.
Teraz pytanie jak go skonfigurować, tak aby uzyskać internet na Pececie i laptopie (przez WIFI). Połaczyłem się z nim laptopem i jestem w głownym menu:
Wchodzę w Bassic Settings i mam:
Quick Setup, wciskam next sa pierwsze opcje do wyboru:
PPoE
DYNAMIC IP
STATIC IP
Jak wciskam PPoe prosi o podanie username i hasła
Jak wciskam Dynamic IP to sa pola
Wireless radio : enable
SSID:TP-LINK_CE883a
Region - US
Channel - 6
Mode- 54 Mbps (802.11g)
Jak wchodze w Static IP to mam
IP ADDRES:
SUBNET MASK:
DEFAULT GATEWAY:
PRIMARY DNS:
SECONDARY DNS:
Wszystkie są na 0.0.0.0
Zakładka Bassic Settings/Network
W Zakladce LAN jest:
MAC ADDRESS: 00-25-86-CE-88-3A
Zakładka Network --> WAN mam:
WAN connection TYPE (do wyboru) Dynamic IP, STATIC IP, PPPoe, 802.1.x + Dynamic IP, 802.1X+ STATIC IP, BigPond Cable, L2TP i PPTP
HOST Name: pusto
IP Address: 0.0.0.0
Subnet Mask: 0.0.0.0
Default Gateway 0.0.0.0
MTU Size (in bytes) 1500
Primary DNS 0.0.0.0
Secondary DNS 0.0.0.0 i jest tick taki czy użyć tycj DNS serwerów
i tick czy zdobyć IP z Unicast DHCP (zazwyczaj nie zalecane)
Zakładka Network>>> MAC CLONE
WAN MAC ADDRESS: 00-25-86-CE-88-3B
Your PC's MAC ADDRESS: 00-23-54-39-63-3F i obok jest Restore Factory MAC
CLONE MAC ADDRES TO i Save
Jeszcze jest zakładka Wireless a w niej te nazwy SSID i zabezpiczenia oraz Mac Filtering (trzeba cos ty zmieniac?)
i Statystyki
Oraz w ADVANCED Setting jest DHCP
DHCP czy dac disabled czy enabled
Jakie Start IP bo jest 192.168.1.100 a END 192.168.1.199
Default Gateway na ile ustawic ?
Default Domian
Primary DNS i Secondary
Pozdawiam
Jo_gurt pisze:Zależy czego oczekujesz. Potrzebujesz no 802.11n? USB na podłączenie pamięci masowej? QoS/kształtowanie pasma?
Szczerze, to nawet nie wiem o czym mówisz

To było pytanie z czystej ciekawości.Jo_gurt pisze:Tak, tylko po co jak zwykły AP już masz?
Ok jeszcze raz dziękuje chłopaki, przyznam że dzięki wam zaczerpnąłem nieco wiedzy w tym temacie. Podoba mi się wasza fachowość i podejście do sprawy- w życiu nie widziałem takiego forum na którym pomoc udzielana byłaby tak szybko.
Na razie to wszystko jak przyjdzie routerek (juz zamowiłem na allegro) i będę miał problemy z ustawieniem go to się odezwę. Jeszcze raz dzięki, pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-10-06, 14:13 ]
[ Dodano: 2009-10-06, 12:00 ]
Witam, to znowu ja, zakupiłem polecany przez was access point z wbudowanym routerem i własnie odebrałem go osobiście i mam przed sobą. MODEL TP-LINK WR 340G
Przypominam schemat połaczenia jaki chcę uzyskać:
Gniazdko z netem ==> Modem Motorola ==> Routerek TP LINK WR 340 G(połączony z Modemem Motorli przez kabel/gniazdjo RJ45 ==> PECET przez RJ45 z routerem + laptop przez WIFI.
Teraz pytanie jak go skonfigurować, tak aby uzyskać internet na Pececie i laptopie (przez WIFI). Połaczyłem się z nim laptopem i jestem w głownym menu:
Wchodzę w Bassic Settings i mam:
Quick Setup, wciskam next sa pierwsze opcje do wyboru:
PPoE
DYNAMIC IP
STATIC IP
Jak wciskam PPoe prosi o podanie username i hasła
Jak wciskam Dynamic IP to sa pola
Wireless radio : enable
SSID:TP-LINK_CE883a
Region - US
Channel - 6
Mode- 54 Mbps (802.11g)
Jak wchodze w Static IP to mam
IP ADDRES:
SUBNET MASK:
DEFAULT GATEWAY:
PRIMARY DNS:
SECONDARY DNS:
Wszystkie są na 0.0.0.0
Zakładka Bassic Settings/Network
W Zakladce LAN jest:
MAC ADDRESS: 00-25-86-CE-88-3A
Zakładka Network --> WAN mam:
WAN connection TYPE (do wyboru) Dynamic IP, STATIC IP, PPPoe, 802.1.x + Dynamic IP, 802.1X+ STATIC IP, BigPond Cable, L2TP i PPTP
HOST Name: pusto
IP Address: 0.0.0.0
Subnet Mask: 0.0.0.0
Default Gateway 0.0.0.0
MTU Size (in bytes) 1500
Primary DNS 0.0.0.0
Secondary DNS 0.0.0.0 i jest tick taki czy użyć tycj DNS serwerów
i tick czy zdobyć IP z Unicast DHCP (zazwyczaj nie zalecane)
Zakładka Network>>> MAC CLONE
WAN MAC ADDRESS: 00-25-86-CE-88-3B
Your PC's MAC ADDRESS: 00-23-54-39-63-3F i obok jest Restore Factory MAC
CLONE MAC ADDRES TO i Save
Jeszcze jest zakładka Wireless a w niej te nazwy SSID i zabezpiczenia oraz Mac Filtering (trzeba cos ty zmieniac?)
i Statystyki
Oraz w ADVANCED Setting jest DHCP
DHCP czy dac disabled czy enabled
Jakie Start IP bo jest 192.168.1.100 a END 192.168.1.199
Default Gateway na ile ustawic ?
Default Domian
Primary DNS i Secondary
Pozdawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Dynamic IPAriel_89 pisze:PPoE
DYNAMIC IP
STATIC IP
Tutaj musisz wklepać adres MAC z kompa na którym net działa tak, żeby w polu:Zakładka Network>>> MAC CLONE
został zapisany właśnie ten adres MAC.Ariel_89 pisze:WAN MAC ADDRESS:
-
- Użytkownik forum
Juz zrobiłem troche było męki, ale jakoś sam doszedłem czytając przypisy po prawej stronie menu routera. DHCP mam ENABLED, ale na Disabled na Lapku tez był net a na Pececie ciągle było ze kabel sieciowy odłaczony, dopiero jak na Enabled dałem to przypisało pecetowi IP i jest tu i tu. Router kupiłem w Returnie na Kościelnej (boczna Fabrycznej) w Lublinie. 59 zł zapłaciłem, piszę bo widzę ze jesteśmy z tego samego miasta 
Dzieki jeszcze raz
pozdrawiam

Dzieki jeszcze raz
pozdrawiam
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
To niedużo, zwykle za tyle jest w necie/na allegro.Ariel_89 pisze:59 zł zapłaciłem,