SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)
Witam! Tak jak w temacie-chciałbym utworzyć ''własną sieć'' w oparciu o CDMA,były by podłączone na razie w niej(jak dotychczas) dwa komputery tylko trochę inaczej.Do tej pory te 2 PC łączą się z ruterem po wi-fi bezpośrednio bez żadnych zabezpieczeń itd. a chciałbym aby jeden komputer miał bezpośrednie połączenie z netem-i udostępniał net temu drugiemu,wtedy miał bym jeden program antywirusowy i bardziej bym kontrolował ruch ''w sieci''-wiadomo limit no i ten drugi PC jest trochę już stary i nie chcę go ''zamulać'' antywirusami i instalować niepotrzebnych programów.
A więc jak to zrobić-wytłumaczcie mi ''łopatologicznie''najlepiej aby to nadal chodziło po wi-fi z hasłem itd.
Jeżeli nadal ma być po WiFi to do komputera przez który ma przechodzić internet trzeba dokupić drugą kartę WiFi (albo Acces Pointa podłączonego do karty kablowej).
Potem konfigurujesz <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a> na PC udostępniającym i połączenie WiFi obydwu komputerów (jeżeli bez AP to połączenie Ad-hoc a jeżeli z AP to normalnie drugim komputerem wykrywasz i konfigurujesz połączenie). Zabezpieczenia WIFi to polecam WPA2-PSK z dość długim i niesłownikowym hasłem.
A ja sie zastanawiam czy nie pojdzi tak jak jest podlaczone teraz z tym ze w koniguracji IP w komputerach zrobic, ze dla 2 kompa ten 1 jest brama. Nie lepiej by bylo?
onimusza666 pisze:wtedy miał bym jeden program antywirusowy i bardziej bym kontrolował ruch
Problem jest taki, że z tego co wiem ICS nie idzie przez antywirus, do tego goły ICS raczej nie poprawi kontroli nad pasmem, oprócz tego że da się łatwo drugiemu kompowi odciąć neta.
czy nie pojdzi tak jak jest podlaczone teraz z tym ze w koniguracji IP w komputerach zrobic, ze dla 2 kompa ten 1 jest brama.
Zadanie dość karkołomne, wydaje mi się nie możliwe, bo w ICS potrzebne są 2 karty z różnymi IP, samo ICS chyba się pogubiło by gdyby na tym samy adresie by miało odbierać i rozsyłać neta.
Chyba że by zrobić VPN (wirtualną sieć prywatną, tylko czy by to nie szło przez internet i nie zjadało transferu potrójnie?)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb pisze:z tego co wiem ICS nie idzie przez antywirus, do tego goły ICS raczej nie poprawi kontroli nad pasmem,
To prawda. Inwestując jednak pewne środki (trochę większe niż AP/karta WiFi) w np. Ovislink WL-1600GL z tomato dostajemy router z zarządzaniem pasmem. Nie musi być włączony komputer główny skoro ruch nie idzie przez antywirusa przy ICSie.
Żeby przez ICS regulować pasmo potrzeba dodatkowego oprogramowania (Band Width Manager)
Oczywiście musi być wyłączone UPnP żeby nie następowało automatyczne przekierowywanie portów pomimo że CDMA jest niewidoczne z zewnątrz.
krystianb pisze:Problem jest taki, że z tego co wiem ICS nie idzie przez antywirus, do tego goły ICS raczej nie poprawi kontroli nad pasmem, oprócz tego że da się łatwo
drugiemu kompowi odciąć neta.
Na pewno? Np. kasperski robi dodatkowy protokół w karcie sieciowej i skanuje wszystko jak leci. Wydaje mi się, że to może działać jednak w takim wypadku.
krystianb pisze:Zadanie dość karkołomne, wydaje mi się nie możliwe, bo w ICS potrzebne są 2 karty z różnymi IP, samo ICS chyba się pogubiło by gdyby na tym samy adresie by miało odbierać i rozsyłać neta.
Ja nie jestem pewiem. Aż zobaczę czy uda się to zrobić. Spróbuję dziś z lapsem i desktopem jak wrócę z zajęć.
ja.michal pisze:Na pewno? Np. kasperski robi dodatkowy protokół w karcie sieciowej i skanuje wszystko jak leci. Wydaje mi się, że to może działać jednak w takim wypadku.
Można zrobić tak, router Orange CDMA -> LAN komp1 WiFi ad-hoc <= laptop
Kaspersky faktycznie wszystko przepuszcza przez wirtualną kartę sieciową.
No to zabiliście mi ćwieka aż taki dobry w te klocki to ja nie jestem
Czyli musiał bym mieć w swoim komputerze 2karty wi-fi a w tym drugim jedną??Mam drogie karty Asusa WL-130N nie uśmiecha mi się zakup trzeciej.A czy można np.mój komp podłączyć do rutera kablem(stoi obok)a potem przez moją kartę wi-fi przesłać do drugiego kompa??Lub prościej i taniej(20m=21zł)kabel ethernet??tylko szkoda tych kart wi-fi.Ostatecznie zainstalował bym i tam jakiegoś lekkiego antywirusa.
onimusza666, najprościej to <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a>
Ale będę z powrotem za koło 1h i sprawdzę czy mój sposób działa z tylko IP.
http://img267.imageshack.us/gal.php?g=2 ... 185031.jpg Ten cały Axssestel to jedne badziewie ustawiam mu WEP i hasło-a mimo to pisze że sieć nie zabezpieczona-tworzyłem nową sieć , z inną nazwą itd . jak z poradnika AD-HOC i też kicha normalnie nie wiem jak to zrobić-w orange free tworzyłem dial-up i wszystko działało a to coś nie trybi!! Sorry za ale nie wiem jak to skonfigurować-a jeszcze jak przyjdzie mi ''walczyć''z tym na drugim kompie-to czuję że będzie to wielka porażka.
Ostatnio zmieniony 2009-10-08, 18:48 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 2 razy.
onimusza666 pisze:ustawiam mu WEP i hasło-a mimo to pisze że sieć nie zabezpieczona-tworzyłem nową sieć
1. Utwórz nową sieć (nowy SSID) i ustaw WPA2-PSK o ile jest taka możliwość.
2. Podłącz Axesstela kablem do komputera (automatyczne IP z Axesstela powinien dostać Ale lepiej ustawić wszystko ręcznie i wyłączyć DHCP)
3. Udostępnij interent z kabla na WiFi przez ICS (najlepiej wcześniej zmienic IP Axesstela na 10.10.10.1 bo karta WiFi przy ICS będzie miała 192.168.x.1)
4. W drugim komputerze (ustaw IP ręcznie żeby łączył się z Twoim PC
wojteks pisze:ustaw WPA2-PSK o ile jest taka możliwość.
Chyba jest problem w tym w ad-hoc. WEP jest z tego co wiem.
I sprawdzałem różnymi sposobami to co mówiłem z udostępnianiem i zapętlaniem na jednej karcie sieciowej sieci przez udostępnienie i podane jako bramy tej samej karty i niestety nie szło.
Nic tu nie działa nawet z tym co podał wojteks-widocznie te badziewie nie może być zabezpieczone-dobrze że mieszkam na koncu światai nikt nie może mi się podłączyć(chyba)
[ Komentarz dodany przez: Sundance_kid: 2009-10-08, 20:09 ] Edytuje już Twój kolejny post. W regulaminie jest zapis o nieużywaniu słów powszechnie uznanych za wulgarne, nawet pod gwiazdkami. Przypominam Ci o tym jakbyś zapomniał.
Ostatnio zmieniony 2009-10-08, 19:08 przez EmTeeDee, łącznie zmieniany 1 raz.
Pierwszy komputer korzystający i udostępniający neta: 192.168.0.1 - brama: 192.168.0.5 dla jego połączenia
Drugi komputer korzystający z neta: 192.168.0.2 - brama: 192.168.0.1 dla jego połączenia
Dla wszystkich maska podsieci: 255.255.255.0
W obu komputerach może być konieczność wpisania adresów DNS na stałe, np. z TP DNS...
Z tego powinien zrobić się łańcuszek, ale nie mam czasu tego sprawdzić..
INTERNET <- ROUTER <- PC1 <- PC2
Tylko ja nie rozumiem o co Ci chodzi z jednym antywirusem?
Kup sobie kość pamięci jeśli komputer nie jest aż taki słaby i już, a jak nie to na drugim PC linux i fajrant.
A WiFi normalnie szyfrujesz, nie powinno być problemów.