DSL TP itp.. WiFi lokalny AP z QoS + bridge, CZYM to zrobić?

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Digitall
Specjalista bezprzewodowy-junior

DSL TP itp.. WiFi lokalny AP z QoS + bridge, CZYM to zrobić?

Post autor: Digitall »

Mój pierwszy post w tym dziale... Ehhh, chyba zmienię go na docelowy :)

Jako że mam zamiar pożegnać się z OFP i ściemą CDMA noszę się z zamiarem budowy własnej mini sieci bazującej na jednym z rozwiązań:
a) umowa DSL TP w innym lokalu (zależnie czy na właściciela czy na mnie - bez znaczenia)
b) umowa Neostrada TP, na mnie w innym lokalu, z upoważnienia właściciela
c) umowa Dialog ADSL (zależnie czy na właściciela czy na mnie - bez znaczenia)
W przypadku b) raczej nie będzie lokalnego AP.

Chodzi o to, że sieć lokalnie w miejscu przyłączenia powinna być rozprowadzana dwojako:
a) lokalnie (AP na WiFi WPA2-PSK - aktualnie tylko jeden klient z laptopem)
b1) do mnie (bridge WiFi na jakieś 100 metrów) - jest widoczność optyczna
b2) do mnie (bridge WiFi na jakieś 150 metrów) - brak widoczności optycznej

Punkt b2) raczej odpada więc do b1 poleci kabel ethernetowy a stamtąd dalej WiFi, bądź myślałem zakombinować ze stopniowym połączeniem WiFi (reapeter czy jak?).

Moje pytanie do bardziej doświadczony userów, czym to zrobić???
Generalnie ma być chyba coś takiego?:
1. Modem ADSL Annex A pracujący jako router WiFi z 4 wyjściami LAN z podziałem łącza?
- będzie pracował lokalnie jako AP dla właściciela, któremu chcę limitować transfer na poziomie 512kbps DOWN bo ściąga badziewia non-stop...
- reszta pasma pozostaje dla mnie (zależnie czy będzie 512kbps czy 1,5Mbps do dyspozycji - bez znaczenia aktualnie).
2. 2x AP + anteny kierunkowe żeby zrobić sobie pomost WiFi

Chcę sprzęt niezbyt drogi, najlepiej tani :P
Rozumiem, że powinienem zainteresować się rozwiązaniami Power over Ethernet jeśli chodzi o APki? Raz postawione ma działać. Sprzętu ma być możliwa minimalna ilość.

Jestem zielony w tej dziedzinie, ktoś może zaproponować jakiś sprzęt?
Aktualnie: bez limitu! [6Mbps ADSL] (((WiFi))) [Domowy LAN + (((WiFi)))]
Było: CSD, GPRS, EDGE, CDMA... same limity..
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Re: DSL TP itp.. WiFi lokalny AP z QoS + bridge, CZYM to zro

Post autor: sp6huk »

Digitall pisze: umowa Dialog ADSL
Z tego co wiem to dialog jako jedyny nie ma zapisu w umowie, że nie można udostępniać łącza poza lokal (chyba ,że się mylę),
Digitall pisze:bądź myślałem zakombinować ze stopniowym połączeniem WiFi (reapeter czy jak?).
Z własnego doświadczenia wiem ,że działa to tak sobie, jeżeli możesz to puść skrętką,
Digitall pisze: . Modem ADSL Annex A pracujący jako router WiFi z 4 wyjściami LAN z podziałem łącza?
Jeżeli bierzesz Neostradę, dialog, itp. na liniach analogowych TP (BSA) to bierzesz annex A, ale jeżeli bierzesz na linii Dialogu (dialog ma swoje linie cyfrowe) a więc wtedy annex B,
Digitall pisze: 2x AP + anteny kierunkowe żeby zrobić sobie pomost WiFi
Tak.
Digitall pisze:Rozumiem, że powinienem zainteresować się rozwiązaniami Power over Ethernet jeśli chodzi o APki?
Jeżeli AP'ki będą w puszce na zewnątrz to PoE jak najbardziej się przyda, ale jeżeli pociągniesz od AP'ka (niedługi) kabel do anteny i APek będzie wewnątrz pomieszczenia to może to śmigać na dołączonym zasilaczu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: DSL TP itp.. WiFi lokalny AP z QoS + bridge, CZYM to zrobić?

Post autor: ja.michal »

sp6huk pisze:Z tego co wiem to dialog jako jedyny nie ma zapisu w umowie, że nie można udostępniać łącza poza lokal (chyba ,że się mylę),
Tak. Sferia również, ale to nas nie interesuje bo tylko w strefie numeracyjnej 22 działa.
Digitall pisze:2. 2x AP + anteny kierunkowe żeby zrobić sobie pomost WiFi
Nie lepiej by było to 2in1 (AP z anteną zintegrowany) i właśnie PoE? Mniejsze straty.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze:
Nie lepiej by było to 2in1 (AP z anteną zintegrowany) i właśnie PoE? Mniejsze straty.
A bardzo dobry pomysł, np. Zastosować Ubiquiti NanoStation 5 loco jeżeli ma być na małą odległość. (lepiej spiąć to w 5GHz ;) )
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sp6huk pisze:Zastosować Ubiquiti NanoStation 5 loco
Właśnie modelu nie znałem.
sp6huk pisze:(lepiej spiąć to w 5GHz ;) )
Miałem zasugerować właśnie, ale nie byłem pewien czy NanoStation na to będzie.

[ Dodano: 2009-10-16, 22:12 ]
Tylko jak tak patrzę na to (bo chyba to to) to dla tych 100-200m to jak jechać Ferrari po bułki za rogiem. ;)
Ostatnio zmieniony 2009-10-16, 21:13 przez ja.michal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

ja.michal pisze: Miałem zasugerować właśnie, ale nie byłem pewien czy NanoStation na to będzie.
NanoStation jest zarówno na 2.4 GHz jak i na 5GHz ;)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sp6huk pisze:NanoStation jest zarówno na 2.4 GHz jak i na 5GHz ;)
Teraz już wiem. :)

Ale chyba Digitall wystarczy na tą odległość i tą sieć (zakładając, że nie ma syfu jakiegoś strasznego i link będzie mocno kierunkowy) Ubiquiti NanoStation 2 loco.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

[ Dodano: 2009-10-16, 22:16 ]
ja.michal pisze: Ale chyba Digitall wystarczy na tą odległość i tą sieć (zakładając, że nie ma syfu jakiegoś strasznego i link będzie mocno kierunkowy) Ubiquiti NanoStation 2 loco.
Ale po co się pchać w 2.4 GHz jak na 5GHz parę złotówek tylko drożej ?

[ Dodano: 2009-10-16, 22:19 ]
W WISP.PL NanoStation 5 loco jest chyba najtaniej ;) NS 5 loco
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

sp6huk pisze:Ale Mi chodziło o to mniejsze Ferrari
Źle podałem. ;) Link poprawiłem, ale chyba jeszcze poprzedni klikałeś.
sp6huk pisze:Ale po co się pchać w 2.4 GHz jak na 5GHz parę złotówek tylko drożej ?
No zgadza się (ja bym brał 5), ale nie wiadomo jak kolega Digitall z budżetem. :) Jeszcze jakiś router z podziałem pasma potrzebny będzie przecież.

I jeszcze jedno co do NanoStation. Mają podane Tryby pracy: AP, Station, AP WDS, Station WDS. Czy nie potrzeba nam tutaj bridge?

[ Dodano: 2009-10-16, 22:21 ]
sp6huk pisze:W WISP.PL NanoStation 5 loco jest chyba najtaniej ;) NS 5 loco
Przykładowo dawałem co mi się nawinęło. :)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Digitall jak byś wiedział u kogo będzie łącze to schemat mógłbym Ci narysować ;)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Digitall pisze:a) umowa DSL TP
TP daje swój modem z wyjściem ethernet więc to wskazuje na konkretny rodzaj routera. Można znaleźć osoby które chcą zrobić cesję DSLa a to by skróciło okres promocyjny (potem zawsze można przedłużyć).
Digitall pisze:a) lokalnie (AP na WiFi WPA2-PSK
To WRT54GL/Ovislink WL1600GL (jeżeli by była neostrada/Netia/dialog/... to osobny modem ADSL Annex A). Do tego np to co koledzy wcześniej proponowali na most. A odcinek skrętką to koniecznie ziemią albo netprotectory (zabezpieczenie przeciwprzepięciowe) zastosuj bo po każdej burzy będziesz wymieniał routery/AP/switche ale to i tak nie daje gwarancji braku strat przy burzach.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

sp6huk pisze:Z tego co wiem to dialog jako jedyny nie ma zapisu w umowie, że nie można udostępniać łącza poza lokal (chyba ,że się mylę),
Jeszcze Internet DSL od TPSA :)
ja.michal pisze:Mają podane Tryby pracy: AP, Station, AP WDS, Station WDS. Czy nie potrzeba nam tutaj bridge?
Nie chce mi się wierzyć, żeby bridga (p2p) nie było. A jeśli nawet to AP+Station i już ;)
Awatar użytkownika
Digitall

Reasumując, bo nie wiem czy dobrze to zrozumiałem....

1. DSL TP bądź inne będzie z modemem podstawowym (dla Dialoga wolałbym chyba router z wbudowanym modemem ADSL - da się nie?), od tego modemu podstawowego (którego notabene w ogóle nie muszę konfigurować a nawet nie powinienem bo TP nie daje haseł do modemu/routera w DSL?) idzie kabel ethernetowy do mojego routera powiedzmy WRT54GL lub Ovislink WL1600GL pod gniazdo WAN.

2. Mój router (WRT54GL lub Ovislink WL1600G lub inny) udostępnia neta z dzieleniem pasma łącza poprzez WiFi z szyfrowaniem WPA2-PSK oraz przez 4 porty LAN, rozumiem że podział pasma jest na podstawie IP bądź adresu MAC.

3. Do jednego z portów LAN podłączam tą skrzyneczkę Ubiquiti Nano 2 (2.4 GHz) http://www.cyberbajt.pl/produkt/2945/ która może pracować jako WiFi-AP) po kablu ethernet, rozumiem że na tym kablu będzie jeszcze ten netprotector jeden oraz zasilacz PoE? - Dobrze rozumiem? Kabla będzie nawet do 100 metrów.

4. U siebie również ładuję Nano 2 na ścianę w bezpośredniej widoczności z poprzednim. Do niego pójdzie jakieś 10 - 15 metrów kabla ethernetowego, zabezpieczone netprotectorem i na tym jeszcze skrzyneczka zasilania PoE.

5. Pomiędzy 3 i 4 połączenie w trybie Bridge czy normalne AP - Client?

6. W domciu zrobię sobie sieć później za pomocą kolejnego routera WAN -> WiFi/LAN.

Reasumując na start potrzebuję:

- funkcjonujące łącze TP DSL - z tym może być największy problem - dzisiaj idę do właściciela gadać, ew. będę szukał kogoś innego w okolicy (jakaś promocja jest od września na DSL, ale Dialog będzie tańszy i bez umowy lojalnościowej - tylko czy się da? czekać miesiącami na podłączenie to też kiepska sprawa)

- router sieciowy WAN -> WiFi/4xLAN

- 2x Ubiqiuti Station Nano2 (w zestawie jest zasilacz PoE?, sama skrzynka idzie na dach/ścianę i jest odpowiednio zabezpieczona? od niej idzie tylko kabel ethernet?)

- 100 metrów kabla ethernetowego, kilka złączek, zaciskarka..

- 2x netprotector (po jednym na każdy kabel ethernetowy idący do Ubiquity Station Nano2?)

Aktualnie chyba tyle...? Koszty duże, ale dość mam badziew-neta.
Plan jest dobry, ale nie wiem czy dam radę wprowadzić go w życie - to nie problem kasy, raczej umowy DSL itd... I jeszcze czekam na rozpatrzenie reklamacji OFP - muszę się tego pozbyć.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ogólnie - dobrze rozumujesz :)
Digitall pisze:Kabla będzie nawet do 100 metrów.
Ciężko będzie z PoE na 100m kabla. Pamiętaj o kupowaniu kabla dobrej jakości, nie jakiejś chińszczyzny z aluminium.
Digitall pisze:5. Pomiędzy 3 i 4 połączenie w trybie Bridge czy normalne AP - Client?
W zasadzie mała różnica. Lepszy bridge, ale tak czy tak - powinno działać.
Awatar użytkownika
Digitall

Dziękuję bardzo za informacje..

Niestety, byłem sobie dzisiaj zrobić mały rekonesans - porozmawiać z ludźmi (potencjalnymi klientami i z moim potencjalnym 'dawcą lokalu'), cóż.. Aktualnie jest :dobani: Raczej się to nie zmieni.
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Rozumiem, że nie masz u siebie w domu linii TP i chcesz to u kogoś założyć ? No to rzeczywiście jeżeli brak łącza to nici z planu :/
Awatar użytkownika
Digitall

Nie mam linii TP w domu, w tym cały problem.. I mieć nie mogę.
Chyba trzeba wrócić do iPlusa 26GB i tego całego EDGE... - będzie przynajmniej 3x szybciej niż OFP (po chorym limicie)..
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nie chce mi się wierzyć, żeby bridga (p2p) nie było.
Poczytaj informacje. Właśnie też mi się nie chce wierzyć.
Jo_gurt pisze:A jeśli nawet to AP+Station i już ;)
A no właśnie. Zawsze można naokoło. ;)
Digitall pisze:(jakaś promocja jest od września na DSL, ale Dialog będzie tańszy i bez umowy lojalnościowej - tylko czy się da? czekać miesiącami na podłączenie to też kiepska sprawa)
Jeśli ADSL (a nie DSL) po BSA (na łączu TP) to wystarczy, że będzie tylko linia w TP aktywna i telefon może być w TP a internet w Dialogu.

Digitall pisze:Aktualnie jest :dobani: Raczej się to nie zmieni.
No to kiszka. :dobani:
Chyba trzeba wrócić do iPlusa 26GB i tego całego EDGE... - będzie przynajmniej 3x szybciej niż OFP (po chorym limicie)..
A jak daleko masz do jakiegoś 3G? Nie koniecznie Plusa.
Awatar użytkownika
Digitall

Do nadajników 3G Plusa i Ery (różne kierunki) mam po jakieś 12 km.
Najbliższy obszar 3G na mapie Plusa mam w odległości 5-8 km, co jest dziwne ciut, bo na mapie btsearch tak mi wygląda jakby nie było wszystkich nadajników lub były źle opisane, lub jest to zasięg odległego BTSa..

A z jakiej odległości złapie HSDPA? Rozumiem że moja antena ATK20 nie nada się do tego? Jaki modem/router mogę z anteną zewnętrzną do szukania HSDPA użyć?

Z Erą mam bardzo złe wspomnienia (Ledwoconnect).
WiMAX ma szczątkowy bardzo zasięg i każde moje zapytanie to odpowiedź odmowna..
WiMAX z Netii nie dolatuje...

Orange ma niskie limity i EDGE u mnie z Orange w domu działa średnio 100kbps i ping 600ms minimum - porażka!! CDMA mam blisko aż 3 BTSy, ale CDMA ma niskie limity - walczę o zmianę umowy czy wręcz o rezygnację bo mnie to bardzo irytuje ten szajs..

iPlus mam bardzo blisko nadajnik, ale tylko EDGE, prędkość max 236kbps oraz ping około 300ms.. Co z limitem 26GB daje duży zapas - niech sobie domownicy przewalają co chcą - ciężko będzie na EDGE zużyć ten limit.. ale prędkość wiadomo, słaba..

No zastanawiam się nad jakąś alternatywą...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Digitall pisze:Do nadajników 3G Plusa i Ery (różne kierunki) mam po jakieś 12 km.
Najbliższy obszar 3G na mapie Plusa mam w odległości 5-8 km, co jest dziwne ciut, bo na mapie btsearch tak mi wygląda jakby nie było wszystkich nadajników lub były źle opisane, lub jest to zasięg odległego BTSa..
W sumie daleko, ale zawsze można pokombinować jak masz czas, chęci i niego grosza. :)
Digitall pisze:A z jakiej odległości złapie HSDPA?
Zależy od nodeB. Patryk_ łapał (albo i łapie) Orange z koło 8km w ciężkim terenie. Mały panel + offset.
http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=133991#133991

Tylko, że antena offsetowa nie jest za duża bo 90cm. Można się szarpnąć na 120 + panel np 8dBi, żeby nie zasłaniał połowy offsetu.
Digitall pisze:Rozumiem że moja antena ATK20 nie nada się do tego?
Nie. Ona jest na 900MHz. Potrzeba na 2100MHz.
Digitall pisze:Jaki modem/router mogę z anteną zewnętrzną do szukania HSDPA użyć?
Coś z wejściem na antenę zewnętrzną. Ja bym coś Sierry wybrał bo wg mnie dość dobrze chodzi. Patryk_ chyba na Sierra'rze 875 to robił (na PCMCIA). Jest wersja 875U (pod USB). Do szukania na początku a potem w domu można podzielić na Edimaxie 3G-6200n, który od wersji 2.08 i wyżej firmware obsługuje 875U. No i router nie jest drogi bo jakieś 170zł. Może też być 880U, która ma już HSUPA.

[ Dodano: 2009-10-17, 20:11 ]
No i jeszcze pytanie jaki masz teren. Jak się kształtuje wysokość Twojego położenia i położenia potencjalnych nodeB.
Awatar użytkownika
Digitall

Rozumiem, czyli iPlusa HSDPA nie ściągnę, bo tamten rejon mam daleko i rzeźba terenu całkiem niekorzystna.. Wcześniej łapałem EDGE właśnie z około 12 km jak mi się zdaje (tylko nie wiem dokładnie z którego BTSa) i śmigało na maxa..

http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.19013 ... 51953/z/12
Mieszkam 1,5 km w prawo od nadajnika Plusa w Przewrotnem.
Swoją drogą ten BTS jest nowiutki, ma jakieś pół roku.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Digitall pisze:czyli iPlusa HSDPA nie ściągnę, bo tamten rejon mam daleko i rzeźba terenu całkiem niekorzystna..
U Patryk_'a też baaardzo niekorzystnie bo lasy i budynki i się udało. W Klobuszowej jest nodeB i teren dość otwarty.
plus umts Kolbuszowa Kolejowa 10 22177 50N14'35 21E47'10''
Jest też tam Play i Orange przy porcie.

No jak chcesz. ;)
Ja bym próbował mimo kosztów. Antena od satelitarnej 90cm jakieś 70zł. Pewnie i taniej można dorwać. Panel na 3G z kablem i konwerterem 8dBi koło 80zł.

Jaki teraz masz modem do tego EDGE?
Awatar użytkownika
Digitall

Dopiero co, ostatnio wyrzuciłem talerz satelity 120cm :( ale to krowa ciężka była, chyba bym tego nie dał radę znowu na ścianę zamontować :)

Samym panelem 3G - nawet jeśli go kupię - chyba niewiele zdziałam?

Wcześniej kupiłem (i nadal posiadam) ATK20 z 20 metrami kabla bo nie uznaje słabych kompromisów.. Działało to w połączeniu z Nokia 6310i i konektorem indukcyjnym, z zasięgu tragicznego wyszedłem do max transferu EDGE.

Aktualnie nie mam modemu żadnego, jak już to bym coś dokupił na usb lub od razu router byłby lepszy. Ale ciągle koszty rosną..

Wszystko rozchodzi się o te limity OFP. Orange nie chce moich pieniędzy - nie ma możliwości migracji ani zakupu wyższego pakietu, więc może powrót od iPLUS byłby rozsądniejszy, bo w umowie na 12m jest 26GB limitu i abonament średnio wychodzi 106zł/m..

Aktualnie dziękuję za pomoc wszystkim, będę coś kombinował nadal.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Digitall pisze:Dopiero co, ostatnio wyrzuciłem talerz satelity 120cm
No to szkoda.
Digitall pisze:Samym panelem 3G - nawet jeśli go kupię - chyba niewiele zdziałam?
Raczej nie.
Aktualnie nie mam modemu żadnego, jak już to bym coś dokupił na usb lub od razu router byłby lepszy. Ale ciągle koszty rosną..
Lepsze rozwiązanie to jednak modem na USB + router obsługujący je. Zawsze można wyjąć modem i w teren.
Digitall pisze:ATK20 z 20 metrami kabla
Dużo strasznie. Zabija cały zysk praktycznie.
Awatar użytkownika
Digitall

Odświeżam temat ponieważ dochodzę do porozumienia i być może uda się...
Mam jednak jeszcze pytania..

1. Czym różni się Ovislink WL-1600GL od Linksys WRT54GL?
Chodzi mi o to, że Linksys jest 2x droższy od Ovislinka, jednak obaj pracują na Tomato.
Czy oba będą pracować jeśli na wyjście LAN podłączę Ubiqiti NanoStation 2 loco z zasilaniem PowerOverEthernet na kablu 50 - 100 metrów?
Właściwie to chcę kupić Ovislink WL-1600GL bo tańszy i ładniej wygląda.

2. Jaki modem do ADSL kupić?
Może coś takiego? TP-Link TD-8840 Wygląda badziewnie, bo już kiedyś takiego konfigurowałem znajomym (właściwie konfiguracja też jest badziewna), ale dla Tomato powinien obsługiwać połączenie 'bridge'.

Chodzi o to, że dostawcy dają modem który podłącza się na USB do komputera, a ja muszę mieć modem z wyjściem LAN, które to wyjście łączę z moim routerem do podziału pasma. W ostateczności mogę kupić znowu jakiś router z modemem ADSL, ale to mi nie da podziału pasma który jest mi bardzo potrzebny.

Sprzęt do odbioru mam już w domu, z odzysku: Planet WL-8313 lub D-Link AirPlus DWL-900AP+ z anteną badzewiastą, ale byłem na miejscu gdzie będzie nadajnik WiFi do mnie i tam na moim Samsungu NC10 odbierałem sygnał WiFi z mojego APka ustawionego testowo. Sygnał był średni, momentami niski (zależy jak ustawiałem netbooka i co miał po drodze na widoku, czy drzewo czy nic nie było).

Jeśli wszystko OK, to sieć będzie wyglądać tak:
# Modem ADSL TP-Link TD-8840 podłączony (LAN->WAN w trybie Bridge, bo Tomato obsługuje PPPoE) do routera Ovislink WL-1600GL na Tomato, który to będzie dzielił łącze z podziałem pasma. Ja po prostu chcę minimum 512kbps z wysokim priorytetem, w innym przypadku (gdy będę sam) całe pasmo.
# Router po WiFi puszcza sygnała na laptopa dawcy linii telefonicznej. Dla mnie sygnał leci po jednym wyjściu LAN poprzez zasilacz PoE i Netprotector od APka Ubiqiti NanoStation 2 loco - to chyba musi być ustawione jako AP lub Bridge, ale chyba raczej AP, z szyfrowaniem WPA2.
# W domu mam już odbiór zapewniony. Docelowo wyląduje kolejne NanoStation2 loco i router z podziałem w domu po LAN i WiFi (ale to już kiedyś). Aktualnie zadowolę się dzieleniem poprzez mój PC.

Rozdział adresów w sieci (tak jak chcę to zrobić):
Router robi za bramkę, adresy IP nadam z ręki, lub może przypisane do MAC przez DHCP jeśli się da:
10.0.0.2 - laptop dawcy linii (limit 512kbps, BARDZO niski priorytet p2p lub wycięte p2p jak zacznie szaleć)
10.0.0.3 - link do mnie, a u mnie podzielone na podsieć wewnętrzną (192.168.0.1 - 192.168.0.X przez DHCP wedle uznania - tutaj nie potrzebuję limitowania pasma o ile każdemu będzie działał Skype

Jeśli sprzęt i idee dobrałem poprawnie to pozostaje tylko kwestia umowy.. Chyba padnie Orange FreeDom na 12 miesięcy (i tak przecież już im nie mało płaciłem), chyba mi chamstwa nie zrobią jakiegoś znowu bo zabraniają dzielić poza ale w celach zarobkowych (sprzedaży pasma), lub Netia na 24 miesiące. POPRAWKA: raczej będzie to Multimo Single, Internet 1Mbps, nie potrzebuję stałego IP - abonament 59 zł / miesiąc umowa bezterminowa, pierwszy miesiąc bez opłaty jeśli ma się własny modem (chyba).. Będę musiał jeszcze umowy przestudiować dokładnie i regulaminy.

Proszę o opinię i odpowiedź na pytania 1 i 2 w tym poście.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Digitall pisze:Ubiqiti NanoStation 2 loco z zasilaniem PowerOverEthernet na kablu 50 - 100 metrów
Na tak długim kablu PoE tego typu nie zadziała prawdopodobnie, trzeba będzie dobrać inny zasilacz.
Digitall pisze:TP-Link TD-8840
Ale pracuje stabilnie (znacznie lepszy od pentagramów) a to chyba ważne. Miałem to wiem, skonfigurować i zapomnieć.
Digitall pisze:Netprotector od APka
Jak będzie PoE to z netprotectorem będzie problem, netprotectory muszą być na obu końcach kabla ethernet.
Digitall pisze:ale chyba raczej AP
Bridge będzie lepsze bo nikt go nie usłyszy (nie będzie prób podłączania się)
Digitall pisze:router z podziałem w domu po LAN i WiFi
To najlepiej od razu na pierwszym routerze dzielić i pozostawić tę samą adresację (chyba że musi być inaczej).
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Digitall

Czyli te 2 routery nie różnią się między sobą niczym po zaaplikowaniu Tomato?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Digitall pisze:Czyli te 2 routery nie różnią się między sobą niczym po zaaplikowaniu Tomato?
Funkcjami się nie różnią, sprzętowo są troszkę inne i procedura instalacji tomato się różni lekko.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Digitall

OK, ponieważ złożyło się już tak, że mam sprzęcik na odbiór sygnału oraz zamówiłem sprzęcik nadawania (wl-1600gl + td8040t) to mam jeszcze takie pytanie dotyczące przebijania się sygnału wifi 2.4 GHz..

Chodzi o to, że w budynku B (odbiorczym) ustawiłem sobie APka do anteny odbiorczej (szajska jakaś ale niby działa). Od budynku B do A (nadawczy) mam około 100 metrów ( +/- 30m). Na drodze w odległości 10m od budynku A znajduje się budynek C (drewniany) głównie (taka sobie stodoła hehe). Idąc z laptopem (Samsung NC10) od B w stronę budynku A wszędzie mam zasięg przy dojściu do budynku C.. Czasem jakieś szczątki łapało mi troszeczkę dalej od budynku C z boku, z lewej...

Chciałbym w miarę możliwości spróbować przebić się z sygnałem przez ten budynek C. Myślałem nad zastosowaniem anteny dookólnej 12dBi lub może jakiś panel czy coś 16dBi podłączonej na 10metrowym (lub krótszym kablu) do tego OvisLinka WL-1600GL nadawczego. Przez sam środek budynku C na wysokości 3-4 metrów będzie w nim najmniej przeszkód do pokonania. OvisLink powinien jeszcze rozprowadzać sygnał w budynku A - jeśli nie da rady tak to do niego po lanie postawię APka tylko na budynek A. Ovislink MUSI dzielić pasmo na userów..

Zależy mi na przebiciu tego budynku C, muszę mieć naprawdę minimum kabli. Budynek C nie posiada zasilania bo w ostateczności mógłbym zastosować reapeter czy coś ale tego też chcę uniknąć, choć mam jeszcze blisko budynku C budynek D który może mógłby pomóc z zasilaniem i podłączeniem reapetera. Na budynku A na kominie nie mogę nic zamontować (no ja tam chodził nie będę po dachach bo to może się źle skończyć) zresztą może nie być widoczności anten i tak.. Czy da się to zrobić - tzn. przebić przez budynek C (drewno głównie)?

Uprzedzając od razu, zestawiłem linka odwrotnie z B do A żeby sprawdzać zasięg.. Docelowo ma być z A do B (A nadaje na WL-1600GL na budynek A oraz do B, B to klient na czym się da - docelowo ubiquity nanostation2 loco może... albo kolejny WL-1600GL z aktulanie badziewną anteną, ale mogę Yagę sobie sprawić).

Obrazek

Jutro będę miał Yagę 16dBi może.. Będę próbował kierunkowo się zgrać.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Ogólnie w WiFi przebijanie się sygnałem to nigdy nie jest dobry pomysł. Może zadziała, może nie. Może będzie stabilnie, a może zawieje wiatr albo spadnie śnieg i nie będzie śladu po sygnale. Także jak chcesz zrobić to solidnie, to kombinuj inaczej.
ODPOWIEDZ