udostępnienie internetu wi-fi przez wifi

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jodgus
Początkujący użytkownik forum

udostępnienie internetu wi-fi przez wifi

Post autor: jodgus »

Witam Szanowne Forum :)

Po bezowocnym przeszukiwaniu bezkresnych krain internetowych w poszukiwaniu odpowiedzi na trapiące mnie pytania trafiłem tutaj ;)

Przechodząc do rzeczy:
posiadam dostęp do internetu bezprzewodowego w laptopie. Czy istnieje możliwość, by mój laptop (Acer Extensa 5430, choć to pewnie nieistotne), który to łączy się bezprzewodowo z routerem udostępniał (również przez wi-fi) połączenie internetowe kolejnemu komputerowi (Samsung N130)? Czy karta sieciowa jest w stanie pracować w 2 trybach jednocześnie - tzn łączenia się z routerem oraz udostępniania połączenia wi-fi przez wi-fi kolejnemu notebookowi? Jeśli nie, czy istnieje taka możliwość po podłączeniu kolejnej karty sieciowej do laptopa, który miałby udostępniać to połączenie (może to być karta usb, pcmcia, express card)?

Będę wdzięczny za wskazówki, czy jest to w ogóle wykonalne. Wiem, iż możnaby dodać kolejnego laptopa bezpośrednio do sieci w routerze, jednak nie jest to takie proste... :gwiazdki:
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: udostępnienie internetu wi-fi przez wifi

Post autor: wojteks »

Musiałbyś dokupic drugą kartę WiFi, połączyć laptopy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=150580#150580" target="_blank">-AD-HOC-</a> i włączyć <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7194" target="_blank">»ICS«</a>.
Znacznie prościej by było podłączyć drugi laptop do routera.
Nie pomagam na PW!
jodgus

w takim razie system (Windows 7) będzie w stanie jednocześnie korzystać z 2 sieci bezprzewodowych: 1 - z routerem i 2 - ad-hoc?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

jodgus, będzie w stanie jak będzie miał dwie karty sieciowe. Tak jak pisał wyżej kolega wojteks.
jodgus

świetnie, dzięki serdeczne za szybką odpowiedź :) przyznam że jestem mile zaskoczony tak szybką reakcją forum :)

pozostaje zatem zakup drugiej karty wi-fi oraz konfiguracja tych sieci.

Tak więc pozostaje problem - jaką kartę nabyć? Czy musi ona posiadać jakieś specjalne cechy które są wymagane do takiej konfiguracji czy może być to dowolna karta wi-fi (usb, pcmcia, express card)?
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

jodgus pisze:Wiem, iż możnaby dodać kolejnego laptopa bezpośrednio do sieci w routerze, jednak nie jest to takie proste... :gwiazdki:
Czemu nie jest proste? Prostsze niż to co ty kombinujesz ;)
jodgus

niestety nie mam pełnego dostępu do routera, posiadam do niego jedynie dostęp (tzn do sieci, nie routera) z komputera, który ma udostępniać łącze przez ad-hoc (filtrowanie MAC), a net na netbooku N130 ma być użytkowany jedynie okazjonalnie.
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

jodgus pisze:niestety nie mam dostępu do routera
W sensie nie jest twój i nie możesz go konfigurować?
jodgus

ponoć podłączenie kolejnego netbooka do routera go zawiesza (nie wiem czy to prawda i czy jest to możliwe) i jego właściciel powiedział, że muszę sobie to zorganizować we własnym zakresie, bo on nie będzie go zmieniał. Za łącze naturalnie płacę, więc bez piracenia, właściciel o wszystkim wie :)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Dziwna rzecz, choć oczywiście istnieje taka możliwość. Kto wie. No ale jak trzeba kombinować to trudno.
jodgus

ponoć że jest uszkodzone oprogramowanie routera i nie można go uaktualnić (jakiś błąd) i nie przyjmuje więcej niż 1 urządzenia podłączonego przez wi-fi (czyli mojego obecnego notebooka). Mniejsza o to :)

dzięki za pomoc, jeśli ktoś mógłby doradzić w zakupie niskobudżetowej (studenckiej;) kart sieciowej byłbym za to niezmiernie wdzięczny.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

To może lepiej skoro jakieś zakupy trzeba zrobić to postawić na Ovislink WL-5460v2/WL-5470 "WISP + Uniwersal Repeater"
Na forum kilku osobom to działa. Wtedy laptopy mogłyby być włączane niezależnie.
Nie pomagam na PW!
jodgus

widzę że koszt takiej przyjemności to ok 100+ zł, więc odpada (kartę można kupić za 2X zł). Poza tym, to jest w miejscu gdzie studiuję, IMHO nie warto inwestować. Ale pomysł niezły, na przyszłość będę miał coś takiego na uwadze.
ODPOWIEDZ