Modem ADU 635WA- czy mozna podlaczyc bez aplikacji firmowej?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Modem ADU 635WA- czy mozna podlaczyc bez aplikacji firmowej?
Mam modem ADU 635WA z Orange w usludze orange free. Czy istnieje jakas mozliwosc połączenia sie z internetem bez oryginalnego oprogramowania?? Jeśli tak to w jaki sposób???
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: Modem ADU 635WA- czy mozna podlaczyc bez aplikacji firmowej?
Oczywiście. Pierwszy sposób to najprostszy, systemowy <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> a drugi to świetny i rozbudowany program <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>Enrike4 pisze:Czy istnieje jakas mozliwosc połączenia sie z internetem bez oryginalnego oprogramowania?? Jeśli tak to w jaki sposób???
-
- Mistrz bezprzewodowy
Enrike4, Czy ADU 635WA pobiera prąd z USB czy trzeba go podłączać do sieci elektrycznej ? Przed chwilą dzwoniłem pod *800 i miła pani mówiła mi, że on nie pobiera prądu z USB tylko go trzeba do sieci podłączać.
-
- Guru bezprzewodowy
Jest dołączona bateria, która potrafi się ładować z USB o ile nie jesteśmy podłączeni do internetu. Standardowo ładuje się z zasilacza sieciowego.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Czyli jeżeli jesteśmy podłączeni do internetu a modem nie jest podłączony do sieci elektrycznej to w pewnym momencie może paść ?
-
- Stały użytkownik forum
Dokładnie .ryba825 pisze:Czyli jeżeli jesteśmy podłączeni do internetu a modem nie jest podłączony do sieci elektrycznej to w pewnym momencie może paść ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Można się łączyć z CDMA przez Top NetInfo ? Używam TNI ale nie widziałem obsługi Anydaty.
-
- Stały użytkownik forum
Nie można, póki co tylko przez Easy Wireless Net .ryba825 pisze:Można się łączyć z CDMA przez Top NetInfo ? Używam TNI ale nie widziałem obsługi Anydaty.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Zgadza się, niestety tylko firmowym softem AnyDATY można zainicjalizować moduł CDMA w ADU-635WAJohn82 pisze:póki co tylko przez Easy Wireless Net

Ponadto bardzo denerwujące - przynajmniej dla mnie - jest tworzenie "tymczasowego" połączenia dialup przez co nie można sobie samemu zmienić jego ustawień - np. przypisania protokołów (a chętnie bym odpiął netbiosa).
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Czyli nici z CDMA na tym modemie pod Linuxem ?guteq pisze:niestety tylko firmowym softem AnyDATY można zainicjalizować moduł CDMA w ADU-635WA

Dobrze wiedzieć...
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Jakiś upośledzony ten modem. Mogłaby Sierra zrobić modem na CDMA 450 i 420. Oni przynajmniej całą specyfikację udostępniają.
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To raczej nie ich rynek...ja.michal pisze:Mogłaby Sierra zrobić modem na CDMA 450 i 420.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Niestety, ale...
Wavecom to firma europejska (francuska), która została wykupiona przez Sierra Wireless. Mam potwierdzoną informację, że moduły na 420 i 450 MHz CDMA już są (Wavecom). Właśnie je testują. Niestety to nie moduły PCI Mini Express tylko złącze RF lub montaż SMT.
Wavecom to firma europejska (francuska), która została wykupiona przez Sierra Wireless. Mam potwierdzoną informację, że moduły na 420 i 450 MHz CDMA już są (Wavecom). Właśnie je testują. Niestety to nie moduły PCI Mini Express tylko złącze RF lub montaż SMT.
- guteq
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Aż tak źle chyba nie jest... temat nie wydaje się skomplikowany - wydaje mi się, że parę inicjalizacyjnych komend AT powinno ożywić CDMA w ADU-635WA pod dowolnym systemem. Częściowa podpowiedź - choć dotyczy innych modeli modemów - jest tu i tu (parametry do insmod) oraz tu (hint o przestawieniu modemu w inny tryb - wyłaczenie USB storage) no i trzeba by AnyDATową aplikację trochę popodglądać jakimś USB snifferemPatryk pisze:Czyli nici z CDMA na tym modemie pod Linuxem ?

Aha, z tego co widzę, to niektórzy Koledzy z naszego forum próbują już rozgryźć ten temat.
CDMA400 jest strasznie niszowe, tylko w naszych okolicach używa się "czegoś takiego"ja.michal pisze:Mogłaby Sierra zrobić modem na CDMA 450 i 420.

Ja bym się ucieszył, gdyby Qualcomma ktoś przekonał do dołożenia CDMA400 do ich modułów Gobi używanych w sporej liście sprzętu - to dopiero mielibyśmy pełnię szczęścia

Ostatnio zmieniony 2009-12-08, 17:36 przez guteq, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdro,
GutEQ
GutEQ
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Nie do końca. W Azji, Oceanii, Ameryce Południowej i chyba nawet w Afryce tego sporo. No i w Rosji.guteq pisze:CDMA400 jest strasznie niszowe,

- Patryk
- Guru bezprzewodowy
Sporo państw,ale malo klientówja.michal pisze:W Azji, Oceanii, Ameryce Południowej i chyba nawet w Afryce tego sporo. No i w Rosji
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Do tego niektóre sieci nie stosują RUIM,i się robi bajzel.
[ Dodano: 2009-12-08, 18:31 ]
Myślałem,że moduł CDMA2000 w ogóle hayesowskich komend AT nie przyjmuje i nie komunikuje się po wirtualnych ttys-ach.guteq pisze:Aż tak źle chyba nie jest...
Będę miał za 5 miesięcy,to będę walczył - na razie nie chcą mi dranie dać karty dualnej.
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Co racja to racja.Patryk pisze:Do tego niektóre sieci nie stosują RUIM,i się robi bajzel.
![:]](./images/smilies/splash.gif)