sferia - dostęp ze świata do sieci lan

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
fide
Początkujący użytkownik forum

sferia - dostęp ze świata do sieci lan

Post autor: fide »

Witam
Mam taki problemik. Otóż mam skofigurowanego asusa wl-500gp do pracy z modemem adu-520c. Internet działa , usługa dyndns uruchomiona i w logach wskazuje, że "update ok". Mam również urządzenie, które do komunikacji wykorzystuje dwa porty. Ustawiłem 80 i 8101. Port 80 do połączenie poprzez przeglądarkę , a 8101 do przesyłania transmisji danych. Router konfigurowałem na różne sposoby od przkierowywania pojedyńczych portów po wystawienie urządzenia do DMZ. Niby łączy się na porcie 80 po www, ale nie otwiera się nic. Czy ma ktoś wiedzę na temat blokowania portów przychodzących i wychodzących przez operatora sferia?
Pozdrawiam
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: sferia - dostęp ze świata do sieci lan

Post autor: ja.michal »

fide pisze:Czy ma ktoś wiedzę na temat blokowania portów przychodzących i wychodzących przez operatora sferia?
Z tego co wiem to jest w Sferi adres IP wewnętrzny a co najmniej jest blokowanie ruchu z zewnątrz.
Sprawdź jakie masz IP przydzielone przez operatora a jakie jest widziane w sieci.
fide

Dynamiczny klasy publicznej. Obecnie 78.30.xx.xxx
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Jakiegoś firewalla nie masz na komputerze?
fide

Nie. Stawiałem takie urządzenia na modemach adsl i dsl tp i śmiga. A tu zonk. Dzwoniłem do pomocy sferia ale chłopaczyna średnio ogarnięty był. Powiedział mi tylko, że ruch przychodzący jest poblokowany. Ale jakoś nie chce mi się wierzyć. Trochę jest na forum o sferii i podziałe łącza więc myślałem, że ktoś łączył się wcześniej. Poza tym w netstacie mam ustanowione połączenie na porcie 80.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

fide pisze:Stawiałem takie urządzenia na modemach adsl i dsl tp i śmiga.
Tutaj jest zewnętrzne w pełni IP, bez blokad z zewnątrz.
fide pisze:Powiedział mi tylko, że ruch przychodzący jest poblokowany.
Najprawdopodobniej mówił prawdę.

Jaki masz IP podany w modemie (pewnie gdzieś w routerze to jest), a jaki np. na ip.wp.pl?
ODPOWIEDZ