Jaki sprzęt?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki sprzęt?
Siemano.Chcę mieć internet wifi od sąsiada,odległość około 30m.Internet będzie w TP.Co mam kupić? Tzn. co dla sąsiada i co dla mnie? Router dla sąsiada ,a dla mnie tą specjalną antenę wyglądającą jak butelka od wina ?
Napiszcie. Pozdr.

-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Jaki sprzęt?
Wystarczy zaglądnąć do FAQ
Anteny proponuję kupić w jednym z tych sklepów a nie made by allegro
http://awbnet.pl/
http://e-wlan.pl/
http://www.dipol.com.pl/
http://www.wisp.pl
http://www.interline.pl
Anteny proponuję kupić w jednym z tych sklepów a nie made by allegro
http://awbnet.pl/
http://e-wlan.pl/
http://www.dipol.com.pl/
http://www.wisp.pl
http://www.interline.pl
Nie pomagam poza forum.
-
To dobierzcie mi co mam kupić?
- wojteks
- *** Administrator ***
-
Odpowiedzcie,bo na jutro muszę mieć listę do zakupu.Chcę,żeby towar był w miarę tani i dobry.Ale wytłumaczcie mi co mam kupić i jak montować.Czy w domie A(z neostradą TP) ma być kabel od neo podłączony do routera z AP? Czy bez AP? Czy AP ma być osobno podłączone?A w domie B ma być antena kierunkowa (30m do domu A) skierowana w router w domie A ? I podłączona z routerem z AP czy bez? Żeby w domie B była sieć na cały dom?
- wojteks
- *** Administrator ***
W domu A router ADSL z WiFi (przykładowo Tp-Link TD-W8910)
W drugim domu powiedzmy AP Client Tp-Link WA501G i antena 8dBi z Dipola i do tego drugi AP (może być taki sam) żeby nadawał na dom.
W drugim domu powiedzmy AP Client Tp-Link WA501G i antena 8dBi z Dipola i do tego drugi AP (może być taki sam) żeby nadawał na dom.
Nie pomagam na PW!
-
Ok,a żeby w domu A była też sieć bezprzewodowa to trzeba podłaczyć do router ADSL z WiFi (przykładowo Tp-Link TD-W8910) AP też? A w domie B do AP Client Tp-Link WA501G można podłączyć antenę kierunkową yagi ? A do tego to AP Client Tp-Link WA501G mam kablem podłączyć drugi taki sam AP Client Tp-Link WA501G ? I gotowe? A konfiguracja jest trudna?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie polecam, wybierz jakąś antenę kierunkową z podanych powyżej stron.SwIaDeK pisze:O podłączyć antenę kierunkową yagi
Drugi acces point bez trybu client(ma rozsyłać neta po domu)SwIaDeK pisze: A do tego to AP Client Tp-Link WA501G mam kablem podłączyć drugi taki sam AP Client Tp-Link WA501G ?
Wszystko opisane na forum.SwIaDeK pisze:A konfiguracja jest trudna?
[ Dodano: 2010-01-18, 21:39 ]
Nie wystarczy tylko jeden Tp-link TD-W8910SwIaDeK pisze:Ok,a żeby w domu A była też sieć bezprzewodowa to trzeba podłaczyć do router ADSL z WiFi (przykładowo Tp-Link TD-W8910) AP też?
Nie pomagam poza forum.
-
Te anteny mają być 2,4 GHz,czy 5 GHz?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Mają być na 2,4 GHz. Jak coś to polecam antenki firmy Elboxrf, TE antenki bardzo dobrze się sprawują 

Ostatnio zmieniony 2010-01-18, 22:10 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
A kabel od neo mam podłączyć bezpośrednio do Routera,czy przez router od Telekomunikacji?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Kabel od NEO masz podłączyć do modemo/routera, ja bym Ci polecił TP-LINK-a TD-W8901G.
-
Ok,to ten kupie.Tylko w domie B ma być antena kierunkowa,czy panelowa? W domie A ma być tylko routert wifi tak? Jaką antenę kupić?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Antena panelowa, to antena kierunkowaSwIaDeK pisze:Tylko w domie B ma być antena kierunkowa,czy panelowa?

W domu A tam gdzie jest linia telefoniczna masz mieć TP-LINK-a TD-W8901G, a w domu B np. TP-LINK-a TL-WR543G, lub właśnie polecany AP Tp-Link WA501G wraz z anteną zewnętrzną.SwIaDeK pisze:W domie A ma być tylko routert wifi tak?
Ostatnio zmieniony 2010-01-18, 22:09 przez sp6huk, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Ale ten twój link nie działa,pisze,że trzeba się zarejestrować.Podaj jakąś inną dobrą,którą mogę kupić,tylko tak,żeby nie była aż taka droga.A w domie B ten AP TP Link mam połączyć z drugim takim samym,żeby mieć wifi w całej chacie? A jakim kablem mam połączyć antenę kierunkową z AP TP linkiem?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Już działaSwIaDeK pisze:Ale ten twój link nie działa,pisze,że trzeba się zarejestrować.Podaj jakąś inną dobrą,którą mogę kupić,tylko tak,żeby nie była aż taka droga.

Tak mogą być takie same, bo ten AP działa w trybie AP, oraz AP Client.SwIaDeK pisze:A w domie B ten AP TP Link mam połączyć z drugim takim samym,żeby mieć wifi w całej chacie?
-
Ok,biorę tak:
-antenę kierunkową z Elbox-a za 70 zł,ale jaki kabel do tego?
-router ADSL WiFi TP Link TD-W8901G,
-AP TP Link WA501G,
-AP TP Link WA501G.
-router ADSL WiFi TP Link TD-W8901G,
-AP TP Link WA501G,
-AP TP Link WA501G.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wiesz co, jeżeli robisz link tylko na 30 metrów to antena z Elbox-a nie jest aż tak konieczna, bo jeszcze do tego kabel , złączki, zaciskarka, to by Ciebie dużo wyniosło. Kup antenkę z DIPOLA, do której link dałem Ci w poprzednim poście, wraz z tą antenką masz już wszystko co jest potrzebne.SwIaDeK pisze:Ok,biorę tak:
TP Link TD-W8901G, jako modem/router,SwIaDeK pisze:-router ADSL WiFi TP Link TD-W8901G,
Jako AP Client, odbiera sygnał od TD-W8901G,SwIaDeK pisze:-AP TP Link WA501G,
Hmmm....i tu się zastanawiam czy nie lepiej by było kupić TP-LINK-a TL-WR543G, również działa bez problemu w trybie AP i ma do tego 4 porty LAN, a więc jak byś chciał to możesz jeszcze podłączyć sobie komputery po kablu, a w przypadku WA501G, tylko po WiFi.SwIaDeK pisze:-AP TP Link WA501G
-
Ok ostatecznie biorę:
-antenę kierunkową z DIPOLA(link od ciebie),
-router ADSL WiFi TP Link TD-W8901G jako router wifi,
-AP TP Link WA501G odbiera sygnał od routera podanego wyżej,
-AP TP-LINK-a TL-WR543G tego wezmę i tyle ;p
Tylko te dwa AP łączą się wifi,czy kablem?
-antenę kierunkową z DIPOLA(link od ciebie),
-router ADSL WiFi TP Link TD-W8901G jako router wifi,
-AP TP Link WA501G odbiera sygnał od routera podanego wyżej,
-AP TP-LINK-a TL-WR543G tego wezmę i tyle ;p
Tylko te dwa AP łączą się wifi,czy kablem?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
To nie jest AP tylko router z funkcją APSwIaDeK pisze: -AP TP-LINK-a TL-WR543G tego wezmę i tyle ;p

TP-LINK-a WA501G z TL-WR543G musisz połączyć ze sobą skrętką nieskrosowaną (zwykłą) czyli kablem.SwIaDeK pisze:Tylko te dwa AP łączą się wifi,czy kablem?
-
Ok,to wygląda,że skompletowałeś mi cały zestaw ; p Dzięki ci wielkie.Jak coś jeszcze chcesz dodać albo wspomnieć o czymś to pisz teraz ;] Daj mi email to napisze ci jak wszystko podłącze,jak chodzi itp.
[ Dodano: 2010-01-18, 22:40 ]
A jak łączymy antenę z tym AP TP Link WA 501G? Tym kablem co jest w zestawie? Ale gdzie go wkręcić w ten AP?
[ Dodano: 2010-01-18, 22:40 ]
A jak łączymy antenę z tym AP TP Link WA 501G? Tym kablem co jest w zestawie? Ale gdzie go wkręcić w ten AP?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Zapewniam Cię, że takie rozwiązanie będzie dobrze działać jeżeli wszystko dobrze skonfigurujesz,SwIaDeK pisze:Ok,to wygląda,że skompletowałeś mi cały zestaw ; p Dzięki ci wielkie.
Na forum, w tym temacie zdasz relację nam wszystkimSwIaDeK pisze:Daj mi email to napisze ci jak wszystko podłącze,jak chodzi itp.

Normalnie "wkręcasz" złącze antenowe SMA R/P do wejścia antenowego w tym AP. TU sobie zobacz jak to wygląda. Jest to złote złącze z lewej strony.SwIaDeK pisze:A jak łączymy antenę z tym AP TP Link WA 501G? Tym kablem co jest w zestawie? Ale gdzie go wkręcić w ten AP?
-
Ok,a ten kabel do łączenie dwóch AP będzie w zestawie,czy muszę dokupić? Jak tak to daj linka do aukcji 

- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Kiedyś dawali kable sieciowe, ale teraz nie ma w zestawie do TP-LINK'ówSwIaDeK pisze:Ok,a ten kabel do łączenie dwóch AP będzie w zestawie,czy muszę dokupić? Jak tak to daj linka do aukcji
![:]](./images/smilies/splash.gif)

-
Ok,ja sobie każde słowo notuję na kartce ;p dobra to już chyba wszystko? Czy coś zostało pominięte?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Wydaje mi się, że wyjaśnione zostały już wszelkie kwestie na ten temat. Chyba, że ty masz jeszcze jakieś pytania ?SwIaDeK pisze: Czy coś zostało pominięte?
-
Ok,to wolę pytać,niż później nie wiedzieć nic.Ten router wifi w domie A ma stać przy oknie na parapecie?
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
Tak by było najlepiej, w celu zapewnienia najlepszej widoczności pomiędzy routerem a anteną zewnętrzną.SwIaDeK pisze:Ok,to wolę pytać,niż później nie wiedzieć nic.Ten router wifi w domie A ma stać przy oknie na parapecie?
-
Ok,to nie wiem,już wszystko wiem chyba ; p Konfiguracje routera z neo i ap z ap są na stronie,więc dam radę chyba.
- sp6huk
- Guru bezprzewodowy
OKSwIaDeK pisze:Ok,to nie wiem,już wszystko wiem chyba ; p Konfiguracje routera z neo i ap z ap są na stronie,więc dam radę chyba.