Proszę o pomoc w doborze anteny

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Akorn
Początkujący użytkownik forum

Proszę o pomoc w doborze anteny

Post autor: Akorn »

Otóż sprawa wygląda tak, mam dom jedno piętrowy z podpiwniczeniem. Zakupiłem router Tp-Link TD-W8901G i stoi on na piętrze bo tam jest gniazdko telefoniczne. Na piętrze zasięg jest znakomity, na dole w pokoju stoi PC z anteną na USB i sygnał jest raz dobry raz bardzo dobry, a czasami gubi zasięg. Podłączyłem przedłużacz na USB i wyciągnąłem antenkę wyżej i na razie jest lepiej. W rogu tego samego pokoju, dosłownie 2 metry od mojego PC chciałem postawić laptopa, niestety siła sygnału jest niska i często gubi sieć. Na ok. 100m od domu mam halę warsztatową i dosłownie przed drzwiami hali laptop traci zasięg, i teraz mam parę pytań:
1. Jaką antenę wybrać (jakie parametry), czy jakąś trochę dłuższą niż jest oryginalnie przykręcaną do routera czy jakąś na kablu wyciągniętą na zewnątrz domu?
Bardziej mnie interesuje antena wyciągnięta na zewnątrz żeby zasięg był dobry na hali, ale nie wiem czy wtedy sygnał będzie również dobry w całym domu.
2. Czy w podpiwniczeniu gdzie mam kuchnię zasięg również będzie wystarczający by korzystać z internetu bo w tej chwili nie ma zasięgu.
Ogólnie proszę o pomoc w rozwikłaniu tego problemu bo nie wiem jak to jest z tymi wymiennymi antenami czy faktycznie wzrasta zasięg w domu i na otwartych przestrzeniach.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Proszę o pomoc w doborze anteny

Post autor: wojteks »

Niestety nie pogodzisz zasięgu daleko (do hali) z zasięgiem w domu.
Skoro masz komputery w piwnicy tylko to przenieś router na dół (kabel telefoniczny można dać dłuższy) a do nadawania w kierunku hali dokup cos w stylu NanoStation Loco albo jakiś AP z anteną panelową. Żeby było WiFi na całej hali zastosuj kolejny AP (np. Ovislink G.Duo)
Nie pomagam na PW!
ODPOWIEDZ