Witam serdecznie...
Do tej pory używałem netu z kablówki 8Mb/s. PRzechodzę do UPC, gdzie dadzą mi o wiele szybszy net. Mianowicie DL będzie do 30Mb/s.
Zacząłem się zastanawiać... Posiadam pc po kablu i lapek po wifi. Korzystam z routera Linksys WRT54G.
Prędkość przesyłu między pc a lapkiem jest ok 2.6MB/s czyli ok 21Mbit/s mimo, że router jest teoretycznie 54Mbit/s.
Powiedzcie mi, czy dobrze liczę, że przy np. wyłączonym PC i chęci korzystania tylko z laptopa wyciągnę z tych 30Mb/s maksymalnie ok 21Mb/s?
Jeśli tak to jaki router i jaką sieciówkę musiałbym zakupić aby wykorzystać te 30Mb/s od UPC.
Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi.
UPC 30Mb/s i Wifi
Moderator: Moderatorzy
-
- Użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: UPC 30Mb/s i Wifi
Dobrze liczysz, niektórym udaje się uzyskac transfery rzędu 2.8MB więc Twój transfer 2.6MB jest bardzo przyzwoity jak na WiFi 802.11g (54Mbps to znaczy 2x27Mbps teoretycznie)tormentor pisze:chęci korzystania tylko z laptopa wyciągnę z tych 30Mb/s maksymalnie ok 21Mb/s?
Nie pozostaje Ci nic innego jak zakupić router z 802.11n i odpowiednią do tego kartę WiFi (mimo obowiązującego standardu polecam zakup obu elementów jednego producenta).
Nie pomagam na PW!