Windows 7 i problem z połączeniem bezprzewodowym

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
krakers88
Początkujący użytkownik forum

Windows 7 i problem z połączeniem bezprzewodowym

Post autor: krakers88 »

Witam,

właśnie zabrałem się za instalację systemu Windows 7 na laptopie znajomej. Sama instalacja przebiegała bezproblemowo do momentu zapytania o połączenie z Internetem. Zawsze łączono się tutaj bezprzewodowo, wobec tego wbijam klucz, ale otrzymuję informację, iż nie można nawiązać połączenia, ale że będzie to można zrobić po instalacji systemu, wobec tego wybrałem "Pomiń".

Win 7 postawiony, ale problem nadal istnieje. Karta sieciowa i WiFi zostały zainstalowane automatycznie i poprawnie, co widać TUTAJ.
Jednak klikam w pasku na połączenia, wyświetla mi się cała lista dostępnych sieci bezprzewodowych, wybieram swoją i nawet nie dostaję zapytania o klucz dostępu tylko od razu system próbuje się łączyć po czym otrzymuję taki błąd:

Próbuję diagnozować problem, ale nie otrzymuję żadnej konkretnej informacji jak sobie z tym problemem poradzić. Dodam, iż połączenie z internetem zawsze odbywało się za pomocą routera, który jest poprawnie skonfigurowany, gdyż cały czas korzystają z niego współlokatorzy.
Laptop - Acer Aspire 3690.
Router - TP LINK WR340G.

Ostatnio Win 7 instalowałem u siebie, wybrałem tylko nazwę sieci bezprzewodowej, wpisałem hasło i wszystko działało jak trzeba. Tutaj niestety widzę, iż czeka mnie dłuższa przeprawa.

Tak po kolei wyglądają komunikaty które dostaję, jak próbuję się połączyć:

1) Lista dostępnych sieci
2) Łączenie...
3) Błąd, klikam "Rozwiązywanie problemów"
4) Oto co dostałem po kliknięciu.., po czym wybieram DALEJ.
5) Oto co dostałem.., rozwijam to menu i dostaję:
6) Coś takiego.

Macie jakieś pomysły na ten problem?
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Windows 7 i problem z połączeniem bezprzewodowym

Post autor: Jaco »

Dziwne? Dziś robiłem połaczenie po wifi właśnie na Windows 7 i poszło za pierwszym razem. Oczywiście zapytało o klucz.
krakers88 pisze:Sama instalacja przebiegała bezproblemowo do momentu zapytania o połączenie z Internetem. Zawsze łączono się tutaj bezprzewodowo, wobec tego wbijam klucz, ale otrzymuję informację, iż nie można nawiązać połączenia, ale że będzie to można zrobić po instalacji systemu, wobec tego wybrałem "Pomiń".
Podczas instalacji lepiej nie łączyć się z netem i tu coś zapewne system zablokował. Ja nigdy nie łączyłem się z netem podczas instalacji. Zawsze to robię po ukończeniu instalacji systemu i wgraniu wszystkich sterowników.
krakers88

Też tak zawsze robiłem, jednak w Windows 7 lepiej od razu połączyć się z internetem przy instalacji, bo później nie ma z nim żadnych problemów i na innym lapku, na którym tak zrobiłem wszystko do dziś działa elegancko.

Pytanie - co teraz robić? W końcu zdecydowałem się samemu stworzyć połączenie i wygląda to mniej więcej w ten sposób:

1) Wg tej instrukcji (którą otrzymałem klikając na "Jak zmienić ustawienia zabezpieczeń lub ręcznie utworzyć profil") KLIK
2) Dzięki temu w Otwórz centrum sieci i udostępniania -> Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi pojawiło mi się połączenie, które widzimy TUTAJ.
3) Po kliknięciu na to połączenie dostaję COŚ TAKIEGO. (może coś tutaj powinienem odfajkować?)
4) W drugiej zakładce mam to w ten sposób zapisane: KLIK.
(tutaj też mam wątpliwości z konfiguracją, nie wiem co dokładnie wybrać, ale wyczytałem, że generalnie TYP ZABEZPIECZEŃ powinien być UDOSTĘPNIONY, a SZYFROWANIE na WEP, ale pewności nie mam, co do INDEKSU KLUCZY - tutaj nie mam pojęcia co wybrać)

I po takiej konfiguracji w jaki sposób powinienem się połączyć? Bo próbowałem normalnie z tej listy: KLIK i znowu wyskakują mi te same błędy..
Awatar użytkownika
Jaco

krakers88 pisze:3) Po kliknięciu na to połączenie dostaję COŚ TAKIEGO. (może coś tutaj powinienem odfajkować?)
Tu możesz mieć nawet wszystko zaznaczone.

Spróbuj zrobić sieć na tym routerze bez zabezpieczeń i zobacz czy się połączy i da się korzystać z neta. Jeśli nadal będzie problem proponuję zainstalować system ponownie nie używając podczas instalacji połączenia z netem.
krakers88 pisze:jednak w Windows 7 lepiej od razu połączyć się z internetem przy instalacji, bo później nie ma z nim żadnych problemów
Jak widzisz problem się pojawił . Czy masz jakiś antywirus ,firewall bo może one blokują dostęp do sieci?
krakers88

Problem przed sekundą udało się rozwiązać.

Oto recepta:

1) Wejdź w menu start wpisz services.msc
2) Odnajdź autko konfiguracja sieci WLAN oraz Automatyczne konfigurowanie bezprzewodowej ...
3) Dla obu usług wykonaj: kliknij na nich prawym przyciskiem myszy i wybierz właściwości. Na karcie ogólne typ uruchamiania ustaw na automatyczny, kliknij zastosuj i po tym kliknij w uruchom.

I od razu ruszyło. I tak dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi.

TEMAT DO ZAMKNIĘCIA.
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

krakers88 pisze:TEMAT DO ZAMKNIĘCIA.
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
Jaco

krakers88 pisze:3) Dla obu usług wykonaj: kliknij na nich prawym przyciskiem myszy i wybierz właściwości. Na karcie ogólne typ uruchamiania ustaw na automatyczny, kliknij zastosuj i po tym kliknij w uruchom.
Widocznie system zablokował możliwość połączenia po nieudanej próbie lub zabawiłeś się w optymalizację i nieświadom wyłączyłeś usługę.
Miałem kiedyś podobny problem z Vistą po optymalizacji. Wyłączyłem usługi wykrywania modemu i nie można było się połączyć z netem bo nie pokazywał modemu konfigurując połączenie. Po uruchomieniu usług wszystko wróciło do normy.
ODPOWIEDZ