Sieć WIFI między dwoma domami oddalonymi na odległośc 1 km

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
maksimus
Początkujący użytkownik forum

Sieć WIFI między dwoma domami oddalonymi na odległośc 1 km

Post autor: maksimus »

Witam

Panowie mam ogromną prośbę pomóżcie mi stworzyć sieć WIFI między dwoma oddalonymi domami na odległości mniej niż 1 km(podaje max odległość bo moze byc ze ta odleglosc wynosi 500-600m) widoczność anten na masztach będzie dobra.
Pierwsze pytanie co mi jest potrzebne do tego??(chodzi żeby była naprawdę dobra łączność nie chce kupić najtańszych podzespołów żeby za tydzień czy miesiąc okazało się że trzeba zmieniać ale wiadomo najlepszych tez chyba nie potrzebuje na taka odległość chyba;) )
Wiem że muszę kupić dwie anteny i dwa AP, chodzi o to ze chce rozdzielić łącze internetowe, mam już router Asmax AR1004G(netia) i od niego mam poprowadzony kabel sieciowy na strych żeby podpiąć AP. Ja bede nadawcą.
Druga sprawa jak skonfigurować adresy IP zeby to chodzilo dobrze.
1 dom

Router Asmax:
IP 192.168.0.20

1 komp podpiety do routera po wifi
ip:192.168.0.21
Maska:255.255.255.0
Brama:192.168.0.20
DNS netii

2 komp podpiety do routera po wifi
ip:192.168.0.22
DNS netii

AP nadawczy:
IP:192.168.0.25
DNS netii

2 dom

AP odbiorczy
IP:192.168.0.26
Brama:?????????????
DNS Netii

1 komp podpiety do AP odbiorcy
192.168.0.27
Brama:??????????????
DNS Netii

To jest mniej więcej moj projekt nie wiem czy do konca poprawny
Czy nadawać na sztywno adresy w komputerach czy poprostu włączyć serwer dhcp w routerze i AP jak to zrobić pomóżcie ;)
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Re: Sieć WIFI między dwoma domami oddalonymi na odległośc 1 km

Post autor: Jo_gurt »

maksimus pisze:Brama:?????????????
Wszędzie bramą będzie adres routera.
Czy nadawać na sztywno adresy w komputerach czy poprostu włączyć serwer dhcp w routerze i AP
To od ciebie zależy. Ale serwer DHCP w sieci może być tylko jeden.

AP mogą być np Ovislinki, albo TP-Link WA500g.
Ważne, żeby anteny były sensowne (nie badziew z allegro). Np. Netus, Interline, itp itd...
maksimus
Początkujący użytkownik forum

Post autor: maksimus »

ale jakiego typu anteny czy u siebie musze założyć bazową np sektorową a u odbiorcy panel??
Bardzo bym prosił o konkretne modele :)

Rozumiem ze te adresy ktore wypisałem będą dobre i jak tak skonfiguruje siec to bedzie chodzic wszystko oki??

Jeszcze jedna sprawa czy konfigurujac obydwa AP mam je ustawic w trybie AP i APclient
czy zrobic w trybie bridge?? (czy w tym trybie bedzie stabilnie przesylal internet?)

AP OvisLink WL-5460AP jest dobrym wyborem czy cos innego??
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

maksimus pisze:ale jakiego typu anteny czy u siebie musze założyć bazową np sektorową a u odbiorcy panel??
Na połączenie point-to-point wystarczą dwa panele. Tylko pamiętaj że kabel antenowy nie może być za długi, bo będzie tłumił sygnał. Najlepiej byłoby zamontować AP w puszce hermetycznej przy samej antenie, albo zastosować taki antenabox: http://www.cyberbajt.pl/grupa/19/136/1/wisp-24-ghz.html
Jak chcesz coś solidniejszego to możesz kupić Nanostation 2 (z tym że jego antena ma mniejszy zysk, ale na kilkaset metrów na pewno wystarczy)
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

Blido pisze:Jak chcesz coś solidniejszego to możesz kupić Nanostation 2
Jak już mowa o Nano to nie lepiej wtedy kupić NS5 ? Jest to różnica rzędu ~20 zł na jednej sztuce.
Awatar użytkownika
Blido
Guru bezprzewodowy

Post autor: Blido »

sp6huk pisze:Jak już mowa o Nano to nie lepiej wtedy kupić NS5 ? Jest to różnica rzędu ~20 zł na jednej sztuce.
W sumie masz rację. Szczególnie jeśli maksimus chce zakładać sieć na terenie gdzie jest wiele sieci WiFi.
ODPOWIEDZ