e156G
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
e156G
Mam jak w temacie ten modem, i chciałbym go "przerobić" i chciałem usunąć z niego sim locka wgrać najnowszy firmware i dashboard (niech mi ktoś wytłumaczy co to jest bo nie mam pojęcia) i mam kilka problemów.
1. w firmware prosi o kod, skąd mam go wziąć ?
2. czy opłaca się wgrać tego dashborda?
3.czy to morze naprawić moje drobne problemy z modemem oraz zasięgiem HSDPA który modem zrywa?
z góry dziękuje.
1. w firmware prosi o kod, skąd mam go wziąć ?
2. czy opłaca się wgrać tego dashborda?
3.czy to morze naprawić moje drobne problemy z modemem oraz zasięgiem HSDPA który modem zrywa?
z góry dziękuje.
-
- ### BAN ###
Re: e156G
To jest coś jak softkaras44 pisze:firmware

To jest ta aplikacja, np. Play Online, blueconnect od operatora, ale można też orginalną wgrać producenta w operatora są tylko kolorki pozmienianekaras44 pisze:dashboard

Kolega rio bravo, Ci wygenerujekaras44 pisze:1. w firmware prosi o kod, skąd mam go wziąć ?

Zależy jaki masz zasięg podaj go w dBm możesz go odczytać programem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a>karas44 pisze: 3.czy to morze naprawić moje drobne problemy z modemem oraz zasięgiem HSDPA który modem zryw
Niekoniecznie może być ten od operatorakaras44 pisze:2. czy opłaca się wgrać tego dashborda?

[ Dodano: 2009-10-27, 21:08 ]
Ten kod też Ci kolega rio bravo, wygenerujekaras44 pisze:chciałem usunąć z niego sim locka

-
Dał bym ci ten parametr dBm jak bym go jeszcze znalazł.
znalazłem ale mam błąd "nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu.odpowiedz modemu:"
i w tej sytuacji mogę kliknąć tylko OK, co zrobić?
znalazłem ale mam błąd "nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu.odpowiedz modemu:"
i w tej sytuacji mogę kliknąć tylko OK, co zrobić?
-
Ale ja nie używam programu od pley'a bo jest do Dxxx tylko dial-up.
[ Dodano: 2009-10-27, 21:35 ]
mam już się połapałem, -95dBm 29% CSQ9, tak było napisane ale jak się połączy to ma lepszy zasięg.
[ Dodano: 2009-10-27, 21:35 ]
mam już się połapałem, -95dBm 29% CSQ9, tak było napisane ale jak się połączy to ma lepszy zasięg.
-
- ### BAN ###
Nie jest zły, ale mogło by być lepiej
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
Raczej nie, jak już to ta antenakaras44 pisze:3.czy to morze naprawić moje drobne problemy z modemem oraz zasięgiem HSDPA który modem zrywa?
http://www.bestpartner.pl/index.php?kategorie=9
-
Ale mi chodzi o to ze nawet jak jest 100% zasięgu to i tak go w pewnym czasie zerwie a jak pobieram dane to co jakiś czas net mi stoi i nic nie pobiera, więc co jest grane?, miałem też tak że mi modem od kompa samo odłączało i te dźwięki dawały sygnał jak by się modem z kilka razy odłączył a potem podłączył(oczywiście musiałem go ręcznie odłączać i podłączać bo inaczej to się nic nie działo potem i modemu jak by nie było a przecież był podłączony) to rozwiązałem podłączając modem z tyłu kompa(więcej prądu), wie ktoś o co mi chodzi?
-
Tak miałem coś takiego że jak nie korzystałem przez jakiś czas to mi zszedł niżej a potem to nie chciał ani pobrać danych tylko coś tam wysyłał co 1-2 sek i tak ciągle jedynie pomogło rozłącz i połącz bo tak to nie chciał wstać, ale tak miałem tylko kilka razy i to nie zdarza się często.
-
dobra, a powiesz mi dlaczego jak mam niby te 1mB to czemu mi chodzi jak 256kB lub 384kB a maks to jakieś 640kB jak miałem internet na początku to śmigał że cho cho a teraz tylko tyle, dlaczego tak jest?
-
Nie zawsze mam te 1mb w nocy nie sprawdzałem bo tak długo nie siedzę ale wydaje mi się że jest tak samo, ale na początku kiedy jeszcze miałem ten okres testowy to było odczuwalne te 1mb i nawet speedtest też pokazał 1mb a teraz to tylko 0,56mb, da się to jakoś poprawić?
PS:net mam idealnie ustawiony jak niczego nie używam to nawet nie mrugnie więc nie mam wycieków.
PS:net mam idealnie ustawiony jak niczego nie używam to nawet nie mrugnie więc nie mam wycieków.
-
W nocy to samo też wolno, w dzień czy w nocy to nie robi różnicy, a anteny nie założę bo mieszkam za taką jak by "skarpą" i mam tylko kierunek w stronę Wisły, a poza tym to kasy nie mam.
[ Dodano: 2009-10-28, 15:02 ]
aha mam też pytanie, jak się tego softa wgra(nowego oczywiście)to tracę na niego gwarancję czy jak coś się zepsuje to oni się nie połapią i dostane nowy? i jeszcze jedno gdzieś widziałem taki modem jak mój ale 7.2MB a nie 3.6MB czy to możliwe?
[ Dodano: 2009-10-28, 15:02 ]
aha mam też pytanie, jak się tego softa wgra(nowego oczywiście)to tracę na niego gwarancję czy jak coś się zepsuje to oni się nie połapią i dostane nowy? i jeszcze jedno gdzieś widziałem taki modem jak mój ale 7.2MB a nie 3.6MB czy to możliwe?
-
Taaa w Play'u sa takie modemy ;] ale juz w zyciu bym tego swinstwa nie wybral... [pleja....]karas44 pisze:i jeszcze jedno gdzieś widziałem taki modem jak mój ale 7.2MB a nie 3.6MB czy to możliwe?
-
- Guru bezprzewodowy
Wiesz ile jest rzeczników PLAY'avonxardas pisze:w zyciu bym tego swinstwa nie wybral... [pleja....]

Zaraz nas zaatakują

Niestety PLAY jest z punktu technicznego uryną, ale ma tyle zwolenników bo jest tani.
-
no właśnie i na to sie złapałem tani calkiem spory limit ;] ale chyba nic pozatym ;/marens pisze:Niestety PLAY jest z punktu technicznego uryną, ale ma tyle zwolenników bo jest tani.
ale mysle ze za 17 miesiecy bedzie wiekszy postep w bezprzewodowym albo moze jakis kablowy pociagna do mnie ;]
-
- Stały użytkownik forum
Hej! Mam taki problem z z tym modemem w PLAY,mianowicie raz na tydzień pojawia mi się komunikat "brak urządzenia,urządzenie niedostępne" i wtedy muszę odinstalować modem i na nowo go wgrać :-(.Czy wiecie co jest przyczyną? Mam Windows7.
- marcin7911
- Stały użytkownik forum
Mi też czasem nie wykrywa modemu Odłączam modem i po chwili podłączam znowu. Przyczyna nieznana 

Modem Huawei E156g
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
Moc sygnału:-83dBm, 48%, CSQ 15
Playonline 69
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Mam ten modem od ponad 6-ciu miesięcy, zakupiony był w Playu "na kartę" i jak do tej pory nie stwarza większych problemów. W godzinach popołudniowych między 17 a 20 potrafi się kilkakrotnie rozłączyć i w Windows XP Home SP3 w programie Top Net Info w Moc sygnału mam przeważnie takie wartości:
-101 dBm, 1%, CSQ 6
a prędkości pobierania z www.noc.gts.pl wynoszą ok. 30 KB/s
W linuksie do łączenia z internetem korzystam z programu UMTSmon i tutaj również w tych godzinach popołudniowych również są rozłączenia a czasami nawet gdy wskażnik UMTSmon spada do 5 (są to jednostki CSQ) i niżej to trudno się połączyć. Natomiast w nocy (między 1 a 4) jest już o wiele lepiej - CSQ osiąga 12 i wtedy ściągam duże pliki, np. ostatnio pobrałem najnowsze wersje Mandrivy i openSUSE - nie zerwało ani razu a prędkość pobierania wynosiła ok 100 KB/s .
-101 dBm, 1%, CSQ 6
a prędkości pobierania z www.noc.gts.pl wynoszą ok. 30 KB/s
W linuksie do łączenia z internetem korzystam z programu UMTSmon i tutaj również w tych godzinach popołudniowych również są rozłączenia a czasami nawet gdy wskażnik UMTSmon spada do 5 (są to jednostki CSQ) i niżej to trudno się połączyć. Natomiast w nocy (między 1 a 4) jest już o wiele lepiej - CSQ osiąga 12 i wtedy ściągam duże pliki, np. ostatnio pobrałem najnowsze wersje Mandrivy i openSUSE - nie zerwało ani razu a prędkość pobierania wynosiła ok 100 KB/s .
-
Huawei e156g + Win 7 x 64=problem z instalacją
POMOCY!!!
Od 02.02.2010 jestem nieszczęśliwą posiadaczką iplusa z modemem Huawei e156gi i nie mogę z niego korzystać. Mam Win 7 x64, instaluję aplikację iplus manager 2.2. oraz nowe sterowniki ale przy uruchamianiu włącza mi się komunikat włącz modem albo włóż kartę sim albo trwa logowanie do sieci albo trwa łączenie z internetem (i tak trwa pół godziny), ale się nie łączy.
Komputer kupiony w styczniu tego roku więc bardzo zaśmiecony nie jest. Byliśmy już w serwisie, po całym dniu nieudanych prób uruchomienia modemu dwóch zapalonych fachowców wydało opinię, żeby zainstalować Win 7 w wersji 32.
Dodam jeszcze że pod Win Xp nie było żadnych problemów z instalacją.

Od 02.02.2010 jestem nieszczęśliwą posiadaczką iplusa z modemem Huawei e156gi i nie mogę z niego korzystać. Mam Win 7 x64, instaluję aplikację iplus manager 2.2. oraz nowe sterowniki ale przy uruchamianiu włącza mi się komunikat włącz modem albo włóż kartę sim albo trwa logowanie do sieci albo trwa łączenie z internetem (i tak trwa pół godziny), ale się nie łączy.

Komputer kupiony w styczniu tego roku więc bardzo zaśmiecony nie jest. Byliśmy już w serwisie, po całym dniu nieudanych prób uruchomienia modemu dwóch zapalonych fachowców wydało opinię, żeby zainstalować Win 7 w wersji 32.
Dodam jeszcze że pod Win Xp nie było żadnych problemów z instalacją.
-
Używałem już od kilku m-cy zestaw: Vista 7 ale 32, modem E156g i od pewnego czasu odmówiło współpracy
próbowałem samodzielnie, ale efekt był łatwy do przewidzenia, więc poszedłem do M-Punktu i tam Pan Specjalista pogrzebał (nawet Go nie podglądałem, gdyż i tak zapomnę
) - i na razie działa
Piszę o tym by pocieszyć Strapionych

próbowałem samodzielnie, ale efekt był łatwy do przewidzenia, więc poszedłem do M-Punktu i tam Pan Specjalista pogrzebał (nawet Go nie podglądałem, gdyż i tak zapomnę

Piszę o tym by pocieszyć Strapionych

- Blido
- Guru bezprzewodowy
Fajni to "fachowcy". Windows 7 w wersji x64 doskonale emuluje tryb 32-bitowy. Nie ma więc sensu zwalać tego na wersję systemu. Ostatnio testowałem obie wersje Windows 7 i doszedłem do wniosku że jak na danym sprzęcie coś nie działa na wersji x64 to nie będzie działało również na wersji x86. Miałem spore problemy m.in z leciwym już tunerem TV. Dlatego póki co używam XP.legiastka pisze:Byliśmy już w serwisie, po całym dniu nieudanych prób uruchomienia modemu dwóch zapalonych fachowców wydało opinię, żeby zainstalować Win 7 w wersji 32.
Spróbuj skonfigurować <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> lub używaj innego programu do łączenia - np. <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> lub oryginalnego oprogramowania producenta - Mobile Partner zamiast iPlus Manager. Powinno pomóc.
- Ravir
- Stały użytkownik forum
Ja mam podobny problem : Windows 7 32 - Netbook GigaByte M912M z 2 GB Ramu.
Modem ma nadruk iPlus ale został zakupiony nowy, BEZ SIMLOCK, po zakupie włożyłem kartę Orange (Business Everywhere - mam firmowy internet) i ruszył. Do modemu wgrałem najnowszy Dashboard i Firmware - dashboard nie brandowany, golutki, od producenta.
U mnie objaw jest taki : podłączam modem, uruchamiam Mobile Partner najpierw następuje rządanie PIN, następnie daję Connect i modem łączy się. I TU MAMY problem - net nie działa. Strony się nie wyświetlają, a połączenie wygląda na prawidłowe.
Problem drugi : mam drugi dysk do "laptopa" z zainstalowanym Windows XP Proff 32 - tu modem dla odmiany NIE jest detektowany. Próbowałem wszystkiego i kicha. Przed reinstalacją Windy chodził jak złoto. Instalacja jest prawidłowa, ale modem NIE JEST wykrywany. Zwykle po zainstalowaniu softu z modemu i resetu - wystarczyło go podłączyć i Windows go wykrywał i instalował stery. Tym razem mam tylko napęd CDROM i KICHA.
Modem ma nadruk iPlus ale został zakupiony nowy, BEZ SIMLOCK, po zakupie włożyłem kartę Orange (Business Everywhere - mam firmowy internet) i ruszył. Do modemu wgrałem najnowszy Dashboard i Firmware - dashboard nie brandowany, golutki, od producenta.
U mnie objaw jest taki : podłączam modem, uruchamiam Mobile Partner najpierw następuje rządanie PIN, następnie daję Connect i modem łączy się. I TU MAMY problem - net nie działa. Strony się nie wyświetlają, a połączenie wygląda na prawidłowe.
Problem drugi : mam drugi dysk do "laptopa" z zainstalowanym Windows XP Proff 32 - tu modem dla odmiany NIE jest detektowany. Próbowałem wszystkiego i kicha. Przed reinstalacją Windy chodził jak złoto. Instalacja jest prawidłowa, ale modem NIE JEST wykrywany. Zwykle po zainstalowaniu softu z modemu i resetu - wystarczyło go podłączyć i Windows go wykrywał i instalował stery. Tym razem mam tylko napęd CDROM i KICHA.