CDMA Orange - laptop - zasięg

SubForum obecnych i przyszłych użytkowników internetu w technologii CDMA - Centertel (Orange Freedom PRO), Sferia, Nordisk, Plus (CDMA2000 1xEVDO itd.)

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

CDMA Orange - laptop - zasięg

Post autor: tgapl »

Poniższy post można byłoby rozdzielić na kilka, ale pomyślałem że lepiej będzie zebrać w jednym miejscu zagadnienia, które chciałbym poruszyć.

Poszukuję laptopa o małych gabarytach, między 11 a 12 cala ekranem i o pełno funkcjonalnych podzespołach, czyli żadne netbooki. Szukając w sieci, natknąłem się na nowe modele fujitsu z serii lifebook o symbolu P (3110 i 770). Ten pierwszy zaintrygował mnie ceną, ale i modemem sieci komórkowej. W konfiguratorze znalazłem informację iż instalowany w notebooku jest modem firmy sierra wireless o nazwie gobi 2000. Jako, że jestem posiadaczem modemu aircard, to byłem już bardzo zadowolony z tej informacji, natomiast nic nie mówiła mi nazwa gobi 2000. Jak zdążyłem się dowiedzieć współpraca fujistu z sierra wireless obie firmy nawiązały współpracę w oparciu o montaż wspomnianego modemu, który opiera się na układzie firmy qualcomm i implementuje wszystkie dotychczas funkcjonujące typy sieci Gobi 2000

I teraz mam następujące pytanie: kupując model fujitsu z modemem gobi 2000 mam możliwość wykorzystania CDMA, czy muszę wykupić Orange Freedom Optimum lub wyższą, czy mogę skorzystać z Orange Free na kartę?
Dell Latitude D500, 1 GB RAM, XP Pro
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Re: CDMA Orange - laptop - zasięg

Post autor: krystianb »

tgapl pisze:kupując model fujitsu z modemem gobi 2000 mam możliwość wykorzystania CDMA
Nie masz bo on ma cdma 800/1900MHz.
tgapl pisze:czy muszę wykupić Orange Freedom Optimum lub wyższą
Musisz, na tańszych się nie zalogujesz, a na prepaidzie masz zwykłą kartę sim. Oczywiście musisz mieć modem cdma 450MHz i to tez nie każdy się nadaje, czesi np mają już na odrobinę innych częstotliwościach swoje cdma, bodajże 1 kanał z naszym się pokrywa, gwarancji sukcesu nie ma.

Anydata podobno produkuje jeden modem cdma 450MHz na expresscard 34mm ale na żywo jeszcze nikt go nie widział.
Ostatnio zmieniony 2010-05-07, 12:30 przez krystianb, łącznie zmieniany 1 raz.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Awatar użytkownika
tgapl
Stały użytkownik forum

Post autor: tgapl »

Czyli jednym słowem, ani nie muszę wybierać tego laptopa patrząc przez pryzmat możliwości korzystania z CDMA, ani licząc że możliwe będzie korzystanie z tej usługi w prepaidzie.
Dell Latitude D500, 1 GB RAM, XP Pro
Awatar użytkownika
krystianb
Guru bezprzewodowy

Post autor: krystianb »

2x Tak.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
ODPOWIEDZ