Witam serdecznie!
Posiadam od UPC taki modem dsl (?) do którego podpięty jest telefon i router Wi-Fi TP-LINK TL-WR740N. Mam 2 komputery, stacjonarny z kabla i laptop z Wi-Fi. Gram w pewną grę piłkarską online, gdzie używa się takiego trybu p2p, czyli zakłada grę, a rywal dołącza do gry poprzez wpisanie IP gracza który założył grę. I niestety tu zaczyna się mój problem... W tym routerze bez Wi-Fi od UPC jest tylko jedno wejście na RJ-45. Jeżeli podłącze przez nie bezpośrednio Internet na komp stacjonarny to tryb p2p działa, ale jak wiadomo o Internecie na laptopie można wtedy zapomnieć, bo nie ma pod co podpiąć routera Wi-Fi... Jak natomiast podłącze router Wi-Fi TP-LINK TL-WR740N, a pod jedno z jego 4 wejść RJ-45 podłączę kabel do kompa stacjonarnego to Internet, wszystko mi działa, ale gra p2p już nie... Gracz wpisując moje IP po prostu nie może do mnie dołączyć... Co mam zrobić? Gdzie są jakieś ustawienia? Zapewne wbudowany firewall routera blokuje, ale jak wejść w jakieś ustawienia... ?
Z góry dzięki za pomoc...
Gra p2p, internet UPC, router TP-LINK TL-WR740N
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Gra p2p, internet UPC, router TP-LINK TL-WR740N
Z DSLem nie ma nic wspólnego.CzarnyElo pisze:taki modem dsl
To modem, nie router.CzarnyElo pisze:W tym routerze bez Wi-Fi od UPC jest tylko jedno wejście na RJ-45.
Dowiedz się z jakich portów korzysta gra i je przekieruj na kompa.CzarnyElo pisze:Co mam zrobić? Gdzie są jakieś ustawienia?
Na pewno NAT, firewall nie koniecznie.CzarnyElo pisze:Zapewne wbudowany firewall routera blokuje,
Poczytaj o konfiguracji routerów w FAQ, moich linkach z podpisu czy instrukcji obsługi routeraCzarnyElo pisze:ale jak wejść w jakieś ustawienia... ?

-
- Stały użytkownik forum
Nie mogę znaleźć opcji przekierowania portu (port forwarding) w moim routerze, oto scren -> http://img194.imageshack.us/img194/3435/snap0015d.jpg
Czyżby nie było takiej opcji... ?
Czyżby nie było takiej opcji... ?
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Virtual Servers to jest dokładnie port forwarding.