jaki kupić router?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
jaki kupić router?
witam
planuję kupić router do radiówki. obecnie komputer jest na piętrze, a chcę go przenieść na parter. nie mogę użyć kabla ponieważ wiązało by się to z wiercenie dziur w ścianach. czyli potrzebuję routera, który będzie odbierał sygnał i przekaże go do komputera. karta sieciowa to edimax ew-7128g, zabezpieczenia sieci to pppoe i mac. dodam, że w tym temacie jestem kompletną lamą więc potrzebuję czegoś maksymalnie prostego i w miarę niedrogiego. pozdro
planuję kupić router do radiówki. obecnie komputer jest na piętrze, a chcę go przenieść na parter. nie mogę użyć kabla ponieważ wiązało by się to z wiercenie dziur w ścianach. czyli potrzebuję routera, który będzie odbierał sygnał i przekaże go do komputera. karta sieciowa to edimax ew-7128g, zabezpieczenia sieci to pppoe i mac. dodam, że w tym temacie jestem kompletną lamą więc potrzebuję czegoś maksymalnie prostego i w miarę niedrogiego. pozdro
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Re: jaki kupić router?
W jaki sposób komputer łączy się teraz z ową radiówką? Masz zewnętrzną antenę, która jest podłączona do karty sieciowej w komputerze?
-
antena zewnętrzna(talerz) podłączona do karty sieciowej, typ końcówki kabla "żeński"
- Blido
- Guru bezprzewodowy
Gratuluję dostawcy Internetuuser2 pisze:antena zewnętrzna(talerz) podłączona do karty sieciowej
![:]](./images/smilies/splash.gif)
Jednym routerem tego nie załatwisz, jeśli chcesz mieć bezprzewodowo. Będziesz potrzebował dwóch routerów, lub routera i AP z obsługą PPPoE i klonowaniem MAC - AP w trybie client ze sklonowanym adresem MAC z karty sieciowej połączony z anteną na zewnątrz i łączący się z siecią dostawcy, a do niego przez skrętkę podłączony router rozsyłający sygnał po domu. Polecam dwa Ovislinki WL-1600GL bo po wgraniu Tomato to istne kombajny. Jeśli wolisz mieć tylko jedno urządzenie, to możesz poeksperymentować z Ovislinkiem G.DUO, który jest de facto dwoma ruterami w jednej obudowie, choć nie jest on tak funkcjonalny jak WL-1600GL z Tomato.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Jest to złe rozwiązanie, do tego jeden router musiał obsługiwać WISP. Lepiej jest mieć router i AP.Blido pisze:jeśli chcesz mieć bezprzewodowo. Będziesz potrzebował dwóch routerów
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
W Tomato można spokojnie wyłączyć NATa, więc Ovis x2 to IMO dobre rozwiązanie.
-
tak z ciekawości co złego jest w tym rozwiązaniu?Blido pisze:Gratuluję dostawcy Internetuuser2 pisze: <font color="#FF0000"><b>[...]</b></font>

i drugie pytanie, które rozwiązanie będzie najprostsze w konfiguracji: to na dwa Ovislinki WL-1600GL czy Ovislink G.DUO?
[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2010-07-15, 16:53 ]
<a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=59341#59341">Panie i Panowie tniemy cytaty!</a>
Ostatnio zmieniony 2010-07-15, 15:52 przez user2, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Ovis G.duo.user2 pisze:i drugie pytanie, które rozwiązanie będzie najprostsze w konfiguracji: to na dwa Ovislinki WL-1600GL czy Ovislink G.DUO?
-
witam
kupiłem ten router(g.duo) i właśnie teraz od paru godzin walczę z nim i router nie chce się połączyć z pppoe .:klik:.. sklonowałem mac, wpisałem dane pppoe i nie działa. help
kupiłem ten router(g.duo) i właśnie teraz od paru godzin walczę z nim i router nie chce się połączyć z pppoe .:klik:.. sklonowałem mac, wpisałem dane pppoe i nie działa. help

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jakie masz tam do wyboru jeszcze tryby pracy? Jaki jest teraz?
-
.:klik:., konfiguruje przez wisp+ap
- wojteks
- *** Administrator ***
Zrób tak, najpierw skonfiguruj jako AP Client (jedno radio) i sprawdź czy złapie internet po kablu, potem przełącz tę część w WISP i sprawdź czy działa po kablu. dopiero jak to będzie działało konfiguruj drugą część.user2 pisze:konfiguruje przez wisp+ap
Nie pomagam na PW!
-
nie za bardzo rozumiemZrób tak, najpierw skonfiguruj jako AP Client (jedno radio) i sprawdź czy złapie internet po kablu, potem przełącz tę część w WISP i sprawdź czy działa po kablu. dopiero jak to będzie działało konfiguruj drugą część.

robię w ten sposób wybieram tryb pracy wisp+ap screen wchodzę do port wan screen wpisuję nazwę użytkownika, hasło i mac(taki jak w umowie), restartuje router klikam skanowanie sieci łączę się z moją i w tym momencie po kablu internet powinien już działać, a nie łączy się z pppoe screen(na samym dole)
w tym temacie użytkownik coś pisze o ustawieniu statycznie dns, ale gdzie tego szukać? może tu jest problem?
ps. mam nadzieje, że zostanie mi wybaczone linkowanie do konkurencyjnego forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli się nie łączy PPPoE to upewnij się że MAC jest prawidłowy, hasło i user też bez błędów.
MAC musi być taki jak w karcie której używałeś wcześniej a nie koniecznie taki jak w umowie.
Czy naciskasz magiczne "Connect"?
DNS na tym etapie nie ma znaczenia.
Na czym wcześniej działał ten internet?
MAC musi być taki jak w karcie której używałeś wcześniej a nie koniecznie taki jak w umowie.
Czy naciskasz magiczne "Connect"?
DNS na tym etapie nie ma znaczenia.
Na czym wcześniej działał ten internet?
Nie pomagam na PW!
-
dane pppoe wpisałem prawidłowo, mac też bo bez tego router nie połączyłby się z nadajnikiem
tzn. gdzie mam to kliknąć? jeśli wybiorę rodzaj połączenia: continuous(pozostałe to manual i connect on damond) to opcja connect nie jest aktywna screenCzy naciskasz magiczne "Connect"?
nie rozumiem pytaniaNa czym wcześniej działał ten internet?
Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 11:24 przez user2, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na jakiej karcie WiFi, jaki ta karta mam MAC?user2 pisze:nie rozumiem pytania
Skoro w komputerze masz kartę sieciową kablową to ustaw G.Duo zamiast w WISP w AP Client i sprawdź czy wtedy wpisując dane do PPPoE w komputerze uzyskasz połączenie (ale pozostaje problem czy wtedy jest możliwe "Clone MAC".
Nie pomagam na PW!
-
Na jakiej karcie WiFi, jaki ta karta mam MAC?
edimax ew-7128g, a mac taki sam jak w umowie, czyli wpisałem poprawnie
tzn. który tryb mam wybrać? ten 3? screenSkoro w komputerze masz kartę sieciową kablową to ustaw G.Duo zamiast w WISP w AP Client i sprawdź czy wtedy wpisując dane do PPPoE w komputerze uzyskasz połączenie (ale pozostaje problem czy wtedy jest możliwe "Clone MAC".
- wojteks
- *** Administrator ***
Tak, wybierz "Client + AP" ale jeżeli nie będzie możliwości wpisania MAC to nie połączy się z bazą niestety i pozostanie walka z trybem WISP+AP
Nie pomagam na PW!
-
nie ma tam opcji pppoe
czyli pozostaje walka z wisp+ap
ps. dlaczego aby dostać się do konfiguracji routera muszę wyłączać połączenie sieci bezprzewodowej i włączać lokalne? takie wł-wył. jest trochę męczące

ps. dlaczego aby dostać się do konfiguracji routera muszę wyłączać połączenie sieci bezprzewodowej i włączać lokalne? takie wł-wył. jest trochę męczące

- wojteks
- *** Administrator ***
Miałeś połączyć się z PPPoE z poziomu komputera.user2 pisze:nie ma tam opcji pppoe
To normalne bo możesz mieć podobne IP na obu kartach.user2 pisze:dlaczego aby dostać się do konfiguracji routera muszę wyłączać połączenie sieci bezprzewodowej i włączać lokalne?
Przypominam o zasadach pisowni obowiązujących na forum, zdania zaczynamy z dużej litery.
Nie pomagam na PW!
-
Wybrałem client+ap potem konfiguracja, dostałem komunikat o konieczności restartu i po restarcie routera nie nie mogę się do niego dostać
wyświetlił sie błąd połączenia. Dodatkowo teraz z niewiadomych przyczyn przy ikonce połączenie lokalne pisze pobieranie adresu sieciowego, a po paru minutach ograniczenie lub brak łączności próbowałem zresetować router ale ciągle to samo
nie mam pojęcia dlaczego, przecież działał poprawnie. Przecież ten router powstał do takich zastosowań jak moje to dlaczego ten szajs nie działa 

Ostatnio zmieniony 2010-07-28, 18:15 przez user2, łącznie zmieniany 1 raz.
- wojteks
- *** Administrator ***
W instrukcji pisze jaki IP ustawić w komputerze aby się do niego zalogować.user2 pisze:nie mam pojęcia dlaczego, przecież działał poprawnie.
Do takich powstał, niestety zdalnie Ci więcej nie pomogę, nie mam takiego sprzętu żeby coś więcej przetrenować.user2 pisze:przecież ten router powstał do takich zastosowań jak moje
Nie pomagam na PW!
-
Strasznie długa ta instrukcja, ale znalazłemW instrukcji pisze jaki IP ustawić w komputerze aby się do niego zalogować.

Tylko gdzie wpisać mac? Opcją enable mac clone chyba sklonuje mac karty wbudowanej w płytę główną, a nie edimaxa
[ Dodano: 2010-07-28, 19:18 ]
pomoże ktoś?