Schemat sieci
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Schemat sieci
Na wstepie witam i jeżeli jest to zły dział prosze o wyrozumiałość i przeniesienie. Przeszukałem forum, google itd. Znalazłem kilka ciekawych wątków ale nic konkretnie co łączyłoby wszystko co ja bym wymagał. Chciałbym prosić o pomoc w doborze potrzebnego mi sprzętu, gdyz w tej dziedzinie jestem zielony, pomimo przeczytanych wielu artykułów ciezko sie zorientować. wybrac sprzęt który sie sprawdzi za rozsądne pieniądze i nie miec kłopotów.
dodany schemat jak chciałbym aby wyglądała sieć (załącznik)
Opis:
Internet wchodzi do domu kablowo, (DSL sieć społeczna z sąsiadami), wg mojego rozumowania powinien kabel iśc do routera wi-fi, który to rozdzieliłby internet (wchodzący) na wychodzacy WI-FI oraz na kable, i własnie chciałbym aby PC był podłączony przez kabel standardowy. Tyle co do tego routera. Jedyne wymagania, dośc mocny sygnał, musi sie przebić piętro niżej przez podłoge w pionie, jakieś 5 metrów. oraz posiadac przynajmniej 2 wyjścia kablowe.
drugi router wi-fi powinien pobierać z wi-fi i przekazywać ją do telewizora który ma złącze kablowe (inaczej nie da rady) chyba coś jak Acces Point, oraz dobrze byłoby gdyby rozpraszał go dalej i "wzmacniał sygnał". Jeśli dałoby rade. Czytałem o czymś w stylu repeatera, która pobiera sygnał wi-fi przekazuje go na kabel do urządzenia oraz rozsyła go dalej.
Laptop i telefon łaczyłyby się z siecią przez WI-FI
Zasięg jaki chciałbym osiągnąc to jakieś 15 metrów, przez ściane. Co chyba nie powinno być problemem.
PROSZE o pomoc, w dobraniu odpowiednich podzespółów.
Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na ten cel to jakieś 200-250 PLN, chyba ze będzie wymagane więcej to prosze o propozycje, rozpatrze wszystkie.
Dziękuje serdecznie z góry.
dodany schemat jak chciałbym aby wyglądała sieć (załącznik)
Opis:
Internet wchodzi do domu kablowo, (DSL sieć społeczna z sąsiadami), wg mojego rozumowania powinien kabel iśc do routera wi-fi, który to rozdzieliłby internet (wchodzący) na wychodzacy WI-FI oraz na kable, i własnie chciałbym aby PC był podłączony przez kabel standardowy. Tyle co do tego routera. Jedyne wymagania, dośc mocny sygnał, musi sie przebić piętro niżej przez podłoge w pionie, jakieś 5 metrów. oraz posiadac przynajmniej 2 wyjścia kablowe.
drugi router wi-fi powinien pobierać z wi-fi i przekazywać ją do telewizora który ma złącze kablowe (inaczej nie da rady) chyba coś jak Acces Point, oraz dobrze byłoby gdyby rozpraszał go dalej i "wzmacniał sygnał". Jeśli dałoby rade. Czytałem o czymś w stylu repeatera, która pobiera sygnał wi-fi przekazuje go na kabel do urządzenia oraz rozsyła go dalej.
Laptop i telefon łaczyłyby się z siecią przez WI-FI
Zasięg jaki chciałbym osiągnąc to jakieś 15 metrów, przez ściane. Co chyba nie powinno być problemem.
PROSZE o pomoc, w dobraniu odpowiednich podzespółów.
Kwota jaką chciałbym przeznaczyć na ten cel to jakieś 200-250 PLN, chyba ze będzie wymagane więcej to prosze o propozycje, rozpatrze wszystkie.
Dziękuje serdecznie z góry.
Ostatnio zmieniony 2010-08-02, 14:25 przez Revo7, łącznie zmieniany 3 razy.
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Re: Schemat sieci
Revo7, link kieruje do logowania poczty a nie obrazka. Popraw linka.Revo7 pisze:dodany schemat jak chciałbym aby wyglądała sieć.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jaki DSL? Co masz u siebie na wyjściu?Revo7 pisze:DSL sieć społeczna z sąsiadami
Na routerek ja bym wziął TP-Link 1043ND
Na AP/repeater Ovislink WL/5460WL-5470. Wydaje mi się właśnie, że w trybie repeater powinien też udostępniać połączenie przez ethernet, ale nie jestem tego pewny.
-
pytasz o szybkośc połączenia ??Jo_gurt pisze:Jaki DSL? Co masz u siebie na wyjściu?
Dokładnie nie wiem (gdzie to sprawdzić ? )
tak btw. W tej chwili jestem w pracy.
Wiem ze jest to DSL 6mb/s (prawdopodobnie taki miał być)ale dzielony na wszystkich urzytkowników naszej sieci.
Link poprawiony

- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Bardziej chodzi mi o to czym jest u ciebie zakończony. DSL sugeruje linię telefoniczną i potrzebę specjalnego modemu.pytasz o szybkośc połączenia ??
-
U mnie kabelek zakończony jest zwykłą wtyczką rj11 albo rj45 nie jestem pewien, jest to najzwyklejsza wtyczka do większości modemów.
Wiem ze obywdwie wymienione przeze mnie wtyki wyglądają tam samo z tą różnicą, iż jeden jest mniejszy, aczkolwiek ja posiadam ten WIĘKSZY. W domu sprawdze dokładnie i napisze.
jest również taka mniejsza sprawa, czy nie można zejść z ceny, gdyż te 250 PLN to już MAKS...
sieć zamierzam zbudowac dopiero za kilka miesięcy tylko chciałbym sie przygotować czego mniej wiecej będe potrzebował.
Wiem ze obywdwie wymienione przeze mnie wtyki wyglądają tam samo z tą różnicą, iż jeden jest mniejszy, aczkolwiek ja posiadam ten WIĘKSZY. W domu sprawdze dokładnie i napisze.
jest również taka mniejsza sprawa, czy nie można zejść z ceny, gdyż te 250 PLN to już MAKS...
sieć zamierzam zbudowac dopiero za kilka miesięcy tylko chciałbym sie przygotować czego mniej wiecej będe potrzebował.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
No to jest raczej zasadnicza różnica, dowiedz sięRevo7 pisze:U mnie kabelek zakończony jest zwykłą wtyczką rj11 albo rj45 nie jestem pewien, jest to najzwyklejsza wtyczka do większości modemów.

Modemów czy routerów?
Czyli pewnie RJ45. W takim razie z DSLem nie ma to za wiele wspólnego, przynajmniej z twojego punktu widzenia.Revo7 pisze:jeden jest mniejszy, aczkolwiek ja posiadam ten WIĘKSZY.
-
sądze, że tak.Jo_gurt pisze:Czyli pewnie RJ45
Aczkolwiek upewnie sie jak wróceJo_gurt pisze:dowiedz się

Jak pisałemJo_gurt pisze:W takim razie z DSLem nie ma to za wiele wspólnego, przynajmniej z twojego punktu widzenia.
EDIT :Revo7 pisze:w tej dziedzinie jestem zielony

Sprawdziłem i wejście raczej jest RJ45.

Prosiłbym również o potwierdzenie mozliwości zrobienia takiej sieci z technologicznego punktu widzenia ;Ptp-link 543 + tp-link 500g
I w jakich trybach powinny chodzić routery ?
Jeden w AP ? a drugi w AP+Repeater czy jak ?
Sieć będzie zakładana tak za pół roku, wiem ze do tego czasu wszystko sie zmieni, ale tez ceny spadną

Mógłbyś rozwinąć równierz myśl :
? Co zrobić by osiągnąc wieksza prędkość ? Światłowód ??Jo_gurt pisze:W takim razie z DSLem nie ma to za wiele wspólnego, przynajmniej z twojego punktu widzenia

Wydaje mi sie ze i tak dośc szybko działa mi net