Jaką antenkę wybrać

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
2suchy7
Początkujący użytkownik forum

Jaką antenkę wybrać

Post autor: 2suchy7 »

Witam!
Otóż mam taki problem. Mieszkam niedaleko szkoły (właściwie to jakieś 200m od niej) gdzie nadają bezprzewodowy internet i chciałbym się z nim połączyć z mojego mieszkania. czasami udaje się podpiąć do niego, ale sygnał jest bardzo kiepski i często go zrywa, a do tego laptop musi stać w oknie na parapecie. Jaką antenę byście polecili, bo kompletnie się na tym nie znam.
Dodam również, że dokładnie po przeciwnej stronie jest druga szkoła która również nadaj internet wifi tylko że jest w odległości jakieś 600m i na tamten kierunek nie mam żadnego okna, tylko ściany. Czy jest możliwość połączenia się w jakiś sposób również z tamtą siecią.
Od razu zaznaczę, że nie mogę zamontować nic na ścianie budynku, więc antena musiałaby się znajdować w mieszkaniu, bądź ostatecznie na parapecie okna.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Jaką antenkę wybrać

Post autor: ja.michal »

A ten internet jest jako ogól niedostępny?
2suchy7

Jeden z nich jest ogólnie dostępny, natomiast do drugiego jest hasło, ale jako że studiuję w tej szkole to mam do niego dostęp, tak więc można powiedzieć, że oba są dla mnie ogólnie dostępne
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

W takim razie ok.

W sumie to najlepiej byłoby zamontować na zewnątrz antenę. Jeszcze lepiej byłoby zamontować AP razem z anteną. Np. Ubiquiti NanoStation LOCO2.
Ma wbudowaną antenę i Access Point. Przez to są mniejsze straty. Zasilanie idzie po skrętce czyli tzw. PoE.

Wiercić nie możesz więc można użyć uchwytu podciśnieniowego do szyby. Najlepiej z 2-3 przyssawkami dla pewności.

To jest takie nieco droższe rozwiązanie, ale lepsze moim zdaniem.

Druga opcja to antena kierunkowa 8-10dBi firmy Interline, Cybertech, Mars czy Netus i to na jak najkrótszym kablu do karty sieciowej. Antenę najlepiej na zewnątrz. Też można ją na uchwycie podciśnieniowym do szyby dać.
2suchy7

Zakupiłem to Ubiquiti NanoStation LOCO2. I teraz mam pytanie. Czy muszę mieć dostęp do sieci, żeby to urządzenie skonfigurować? Bo póki co nie mam dostępu do żadnej sieci bezprzewodowej, gdyż jestem w innym miejscu. Próbowałem zrobić to zgodnie z instrukcją z tego tematu: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=21468, ale nie mogę się zalogować na ten adres logujesz się na adres http://192.168.1.20/ bo działam w trybie off-line. Więc jeśli dobrze rozumiem muszę mieć dostęp do sieci aby to urządzenie skonfigurować, czy tak?
Awatar użytkownika
sp6huk
Guru bezprzewodowy

Post autor: sp6huk »

2suchy7 pisze:Więc jeśli dobrze rozumiem muszę mieć dostęp do sieci aby to urządzenie skonfigurować, czy tak?
Masz po prostu podłączyć Ubiquiti do komputera przez skrętkę. Jak nie da rady zalgować się do ustawień urządzenia, to wchodzisz w Start --> szukasz Połącz z --> wybierasz Pokaż wszystkie połączenia --> na utworzonym połączeniu klikasz prawym przyciskiem --> wybierasz właściwości --> klikasz na Protokół internetowy [TCP/IP] --> właściwości --> zaznaczasz Użyj następującego adresu IP --> w polu Adres IP wpisujesz: 192.168.0.100, w polu Maska podsieci, po kliknięciu, powinno samo się pojawić: 255.255.255.0 --> klikasz OK. Wchodzisz w przeglądarkę, i próbujesz zalogować się do urządzenia, na adres 192.168.1.20
ODPOWIEDZ