Internet za scianą
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Internet za scianą
Witam
Mam pewien problem z sygnałem. W domu mam 3 pokoje naokoło korytarza, w pierwszym pokoju jest router(Router WLAN z modemem ADSL: Webracer 8012) w tym samym pomieszczeniu jest komputer stacjonarny połączony z routerem za pomocą "Wireless nlite usb adapter Ew-7711UAn", w drugim pomieszczeniu laptop z tym samym urządzeniem oraz w trzecim pokoju komputer stacjonarny też z tym usb adapterem. Niestety w 3 pokoju internet jest tylko na 2 kreski z pięciu i często przerywa połączenie, podobnie w 2. Jak mogę zrobić by sygnał był tak mocny by wszędzie dobrze chodził internet?
z góry dzięki
Mam pewien problem z sygnałem. W domu mam 3 pokoje naokoło korytarza, w pierwszym pokoju jest router(Router WLAN z modemem ADSL: Webracer 8012) w tym samym pomieszczeniu jest komputer stacjonarny połączony z routerem za pomocą "Wireless nlite usb adapter Ew-7711UAn", w drugim pomieszczeniu laptop z tym samym urządzeniem oraz w trzecim pokoju komputer stacjonarny też z tym usb adapterem. Niestety w 3 pokoju internet jest tylko na 2 kreski z pięciu i często przerywa połączenie, podobnie w 2. Jak mogę zrobić by sygnał był tak mocny by wszędzie dobrze chodził internet?
z góry dzięki
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Internet za scianą
Przenieść router do korytarza.Eriaxy pisze:Jak mogę zrobić by sygnał był tak mocny by wszędzie dobrze chodził internet?
Nie pomagam na PW!
-
Niestety nie ma tam gniazdka. Jest inne wyjście?wojteks pisze:Przenieść router do korytarza.
- wojteks
- *** Administrator ***
Jeżeli ma odkręcaną antenę to małą antenę do korytarza przenieść.Eriaxy pisze:Jest inne wyjście?
Nie pomagam na PW!
-
niestety nie da się jej odkręcić
- wojteks
- *** Administrator ***
No to cały router musisz przenieść, dorobić zasilanie i przedłużyć kabel telefoniczny.Eriaxy pisze:nie da się jej odkręcić
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Dorobic zasilanie po skretce.Eriaxy pisze:Niestety nie ma tam gniazdka. Jest inne wyjście?
Nie pomagam na PW.
-
a co to dokładnie znaczy? 

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
http://pl.wikipedia.org/wiki/Power_over_Ethernet
http://allegro.pl/item1171497604_power_ ... zedaz.html
W twoim wypadku skretka -> kabel telefoniczny.
http://allegro.pl/item1171497604_power_ ... zedaz.html
W twoim wypadku skretka -> kabel telefoniczny.
Nie pomagam na PW.
-
no ale to i tak musiałbym poprowadzić 1 kabel ethernet prawda?
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak czy siak musisz poprowadzic jeden kabel - telefon z PoE, ethernet z PoE albo antene.
Nie pomagam na PW.
-
a można zrobić by z kabla telefonicznego leciał prąd?
- wojteks
- *** Administrator ***
Moim zdaniem taki kabel jest za cienki i ma za mało żył żeby przez niego zasilić router. Ja bym to zrobił skrętką komputerową 4-ro parową czyli typowe PoE do routerków WiFi i podobnych. Do tego przelotka PoE z linku kolegi keyEriaxy pisze:można zrobić by z kabla telefonicznego leciał prąd?
Nie pomagam na PW!
-
czyli trzeba by poprowadzić kabel ethernet z komputera do modemu razem ze skrętką, a jeśli komputer byłby wyłączony to nie będzie prądu tak?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, do kabla podłączasz oryginalny zasilacz (przez jedną część przelotki) a po stronie routera dajesz drugą część przelotki i podłączasz zasilanie do routerka.Eriaxy pisze:trzeba by poprowadzić kabel ethernet z komputera do modemu razem ze skrętką, a jeśli komputer byłby wyłączony to nie będzie prądu tak?
Skoro masz wszystkie komputery po WiFi to przez PoE możesz sygnał telefoniczny przesłać ale będzie to wymagało zarobienia nietypowych kabli łączących linię telefoniczną z PoE i PoE z wejściem telefonicznym routera (BARDZO WAŻNE).
Nie pomagam na PW!
-
Nie trzeba gdyż kabel ethernet będzie szedł gdzie indziej niż kabel telefoniczny, a co zrobić jeśli nawet w korytarzu mam zasięg taki sobie, jak go wzmocnić?wojteks pisze:Nie, do kabla podłączasz oryginalny zasilacz (przez jedną część przelotki) a po stronie routera dajesz drugą część przelotki i podłączasz zasilanie do routerka.
Skoro masz wszystkie komputery po WiFi to przez PoE możesz sygnał telefoniczny przesłać ale będzie to wymagało zarobienia nietypowych kabli łączących linię telefoniczną z PoE i PoE z wejściem telefonicznym routera (BARDZO WAŻNE).
- wojteks
- *** Administrator ***
Wymienić router na lepszy z odkręcaną antenką albo dołożyć Ovislink WL5460APv2 z trybie Uniwersal Repeater o ile zadziała z posiadanym routerem (może zdegradować prędkość połączenia WiFi)Eriaxy pisze:a co zrobić jeśli nawet w korytarzu mam zasięg taki sobie, jak go wzmocnić?
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Mozna, ale na bardzo krotkim odcinku, jesli masz kabel 4 zylowy. Jesli juz to zrob to odwrotnie: pociagnij skretke na ktorej puscisz i zasilanie i sygnal z telefonu. Ja zalozyl bym dwie puszki telefoniczne zeby uniknac nietypowych kabli - cala kombinacje z PoE zrobil bym w puszkach.a można zrobić by z kabla telefonicznego leciał prąd?
Nie pomagam na PW.
-
od telefonu musiałbym przeciągnąć kabel telefoniczny przez jakieś 4 metry więc to chyba trochę dużo.
A jaki modem by był dobry za jakieś 100-150 zł?
A jaki modem by był dobry za jakieś 100-150 zł?
- wojteks
- *** Administrator ***
Nic nie stoi na przeszkodzie żeby zrobić to skrętką komputerową, PoE zajmuje 2 pary z 4 więc do dyspozycji zostają 2 pary którymi normalnie idzie ethernet a w Twoim przypadku jedną z par pójdzie sygnał telefoniczny.Eriaxy pisze:od telefonu musiałbym przeciągnąć kabel telefoniczny przez jakieś 4 metry więc to chyba trochę dużo.
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Na zwykly kabel telefoniczny to tak, przy skretce nie powinno byc problemu. Potrzebujesz 2 zyly dla telefonu, na pozostalych 6 mozesz puscic zasilanie.Eriaxy pisze:jakieś 4 metry więc to chyba trochę dużo
Robilem kiedys Linksysa z OpenWRT na 75m skretki - dziala.
Nie pomagam na PW.
- wojteks
- *** Administrator ***
Modem czy router z modemem ADSL?Eriaxy pisze:A jaki modem by był dobry za jakieś 100-150 zł?
W danym wątku dajemy tylko jeden "Pomógł" jednej osobie, nadmiarowe "Pomógł" usunąłem.
Nie pomagam na PW!
-
router, sry zawsze mi się to myli