Posiadam od kilku dni internet 50 Mb/s w UPC.
Niestety, modem dostarczony przez dostawcę nie ma WiFi. Podpiąłem tymczasowo mój stary router NETGEAR WGR614 v6, jednak prędkości jakie uzyskuję bezprzewodowo to około 14 Mb/s.
Jaki zakupić router aby obsłużył taki internet? Rozumiem, że musi działać w standardzie n, ale co ponadto?
Mam zamiar podzielić pasmo bezprzewodowo na 2 laptopy. Mieszkam w dość starym budownictwie szeregowym, sygnał będzie musiał przejść przez ścianę oraz sufit - jednak myślę, że nie powinno być z tym problemu - na moim obecnym routerze mam tylko 2-3 Mb/s słabszy transfer będąc na piętrze niż zaraz koło źródła. W sąsiedztwie nie ma też dużo sieci, około 8.
Byłbym wdzięczny za podanie jakiś konkretnych modeli, najlepiej nie za drogich ale dobrych

Myślę też o przejściu na UPC 25 Mb/s jeżeli koszty routera były by zbyt duże, albo szybkość była dużo niższa niż te 50 Mb/s - w ofercie 25 Mb/s jest już modem WiFi.
Pozdrawiam i wiem że jest już podobny temat, jednak w nim była głównie mowa o 120 Mb/s, więc założyłem nowy bardziej precyzyjny