Router Tp-link TL-WR841N , problem z konfiguracją
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router Tp-link TL-WR841N , problem z konfiguracją
Witam, mam router firmy TP-LINK model TL-WR841N. Mam z nim pewien problem, otóż nie mogę się do niego podłączyć przy pomocy telefonu kom, laptopa, ogólnie przy użyciu łącza bezprzewodowego. Wszystko domyślnie skonfigurowałem przy użyciu stacjonarnego komputera, jest teraz do niego podłączony i internet działa bez zarzutów. Mam założone zabezpieczenie WPA2, jak chcę się połączyć podaję je i wtedy nic, telefon próbuje się połączyć, ale po pewnym czasie otrzymuje komunikat błędu. Nie znam się na konfiguracji routerów, czytałem trochę na waszym forum, ale nie znalazłem podobnego tematu, dlatego go założyłem. Za każdą pomoc wielkie dzięki, aha byłbym zapomniał czy ma może ktoś instrukcję obsługi do tego routera po polsku (po angielsku mam) oraz czy można znaleźć "spolszczenie" panelu (tego w przeglądarce internetowej)?
-
- Użytkownik forum
Re: Router Tp-link TL-WR841N , problem z konfiguracją
Wrzuć screena z zakładki DHCP, to raz. Zmień SSID na jakiś własny a nie taki jak w routerze, to dwa. Czasem pomaga też zmiana parametru Mode na tej stronie co zrobileś screena na samo G zamiast bgn.
Jest też ryzyko, że jak mieszkasz w bloku jest tak duże zagęszczenie fal radiowych, że jakbyś routera nie ustawił tak będzie interferował z inną siecią bezprzewodową i zakłócenia te spowodują, że nie będzie pracował bezprzewodowo.
Jest też ryzyko, że jak mieszkasz w bloku jest tak duże zagęszczenie fal radiowych, że jakbyś routera nie ustawił tak będzie interferował z inną siecią bezprzewodową i zakłócenia te spowodują, że nie będzie pracował bezprzewodowo.
- wojteks
- *** Administrator ***
Musisz mieć WPA2-PSK. Do testów wyłącz całkowicie szyfrowanie. Jak wszystko będzie OK to włącz WPA2-PSK. Usuń połączenie w laptopie, wyszukaj ponownie sieć i połącz się.WiKiH pisze:Mam założone zabezpieczenie WPA2
Nie pomagam na PW!
-
oto screen
Wyłączyłem szyfrowanie i na niezabezpieczonej sieci łączy się bez problemu. Co może być przyczyną tego, że nie chce się połączyć jak wpisuje klucz? Może kodowanie powinienem jakieś ustawić, a nie automatyczne? Miałem włączone szyfrowanie WPA2-PSK, zapomniałem dopisać tego PSK, przepraszam za błąd.
Wyłączyłem szyfrowanie i na niezabezpieczonej sieci łączy się bez problemu. Co może być przyczyną tego, że nie chce się połączyć jak wpisuje klucz? Może kodowanie powinienem jakieś ustawić, a nie automatyczne? Miałem włączone szyfrowanie WPA2-PSK, zapomniałem dopisać tego PSK, przepraszam za błąd.
- wojteks
- *** Administrator ***
WPA2-PSK i "Version" na WPA2-PSK, przy haśle ważne są duże i małe litery.
Nie pomagam na PW!
-
aha, jest ok, ale jeszcze chwilkę chciałbym Was "przytrzymać", otóż chodzi oto, jak dobrze zabezpieczyć taki router (jakieś ataki dos itp, gdzie co pozaznaczać itp.). Jakie jest lepsze kodowanie AES czy TKIP (czy to bez różnicy), oraz jak łatwo teraz utworzyć zabezpieczoną! sieć lokalną (wymiana plików między dwoma komputerami itd) byłbym wdzięczny, nawet za same linki, ale do takich tematów, które odpowiedzą mi na te pytania, bo jak napisałem wcześniej, nigdy nie miałem styczności z sieciami.
P.S.: Mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jak odblokować porty na tym routerze, ponieważ mój klient torrent nic nie seeduje (udostępnia), chyba wychodzi na to, że nikt nie może się do mnie podłączyć, prawda?
Bardzo dziękuje za każdą pomoc.
Pozdrawiam, WiKiH
P.S.: Mógłby mi ktoś jeszcze powiedzieć jak odblokować porty na tym routerze, ponieważ mój klient torrent nic nie seeduje (udostępnia), chyba wychodzi na to, że nikt nie może się do mnie podłączyć, prawda?
Bardzo dziękuje za każdą pomoc.
Pozdrawiam, WiKiH
- wojteks
- *** Administrator ***
Sieć kablowa nie ma zabezpieczeń.WiKiH pisze:oraz jak łatwo teraz utworzyć zabezpieczoną! sieć lokalną
To opis na inną bajkę, generalnie udostępniasz zasoby w Windows i przy odpowiedniej konfiguracji firewalla/antywirusa powinno działać.WiKiH pisze:(wymiana plików między dwoma komputerami
Szukaj Virtual Serwers albo Port Forwarding ewentualnie DMZ.WiKiH pisze:jak odblokować porty na tym routerze
Nie pomagam na PW!
-
W Virtual Serwers mam ustawione otwarte porty na mój adres IP kompa, niby testery otwarcia portów (jeśli sie to tak nazywa - http://www.yougetsignal.com/tools/open-ports/) pokazują, że te porty są otwarte (uTorrent tak samo), ale liczba peerów (osób podłączonych do mnie) drastycznie spadła, podłączają się, ale jest ich mniej niż w momencie, gdy miałem bezpośrednio podłączony modem z kablówki do kompa przez USB. Czy włączenie DMZ dla mojego komputera i sieci lokalnej byłoby bezpieczne (włamania), oraz czy by to poprawiło możliwość podłączenia się do mnie w kliencie torrent?
Patrzyłem sobie w zakładkę Security i zobaczyłem, że usługa DoS Protection jest Wyłączona, czy mam ją włączyć? Jeśli tak, to co mam tam zaznaczyć w ustawieniach (screen w załączniku).
No i ostatnie moje pytanie, ponieważ przed kupieniem routera miałem podłączony modem przez USB, ale że mój operator zezwala tylko jeden adres MAC (więcej jest możliwe za dopłatą) to adres MAC, który był przez USB musiałem podać jako MAC routera (w jego ustawieniach to zmieniłem). I tu moje pytanie, czy mogę do mojego modemu mieć podłączony mój komputer przez USB (wtedy już nie będzie za NAT'em, prawda?) i osobno przez połączenie WAN router z tym samym adresem MAC? (a może da się obejść takie coś, tak jak ma router clonowanie MAC itp.)
Za każdą pomoc BARDZO DZIĘKUJĘ!
Pozdrawiam, WiKiH
Patrzyłem sobie w zakładkę Security i zobaczyłem, że usługa DoS Protection jest Wyłączona, czy mam ją włączyć? Jeśli tak, to co mam tam zaznaczyć w ustawieniach (screen w załączniku).
No i ostatnie moje pytanie, ponieważ przed kupieniem routera miałem podłączony modem przez USB, ale że mój operator zezwala tylko jeden adres MAC (więcej jest możliwe za dopłatą) to adres MAC, który był przez USB musiałem podać jako MAC routera (w jego ustawieniach to zmieniłem). I tu moje pytanie, czy mogę do mojego modemu mieć podłączony mój komputer przez USB (wtedy już nie będzie za NAT'em, prawda?) i osobno przez połączenie WAN router z tym samym adresem MAC? (a może da się obejść takie coś, tak jak ma router clonowanie MAC itp.)
Za każdą pomoc BARDZO DZIĘKUJĘ!
Pozdrawiam, WiKiH
- wojteks
- *** Administrator ***
To by było tak samo jakbyś nie miał routera.WiKiH pisze:Czy włączenie DMZ dla mojego komputera
Czy masz dobre numery portów? Masz przekierowane TCP i UDP?WiKiH pisze:Virtual Serwers mam ustawione otwarte porty na mój adres IP kompa
Czy komputer ma stałe IP (może być przydzielone z DHCP ale zawsze musi być takie samo)
Nie pomagam na PW!
-
Co masz na myśli, mówiąc, że jakbym nie miał routera?wojteks pisze:To by było tak samo jakbyś nie miał routera.
Aha, ile najlepiej ustawić sobie adresów IP? bo ja tam mam 100 ustawione, maxymalnie planuję, że będą się podłączały 4 sprzęty (stacjonarny przez LAN, 2 telefony i laptop przez WiFi)?
- wojteks
- *** Administrator ***
Z punktu widzenia komputera to tak jakbyś wszystkie porty miał otwarte (był podłączony bez NAT do internetu).WiKiH pisze:Co masz na myśli, mówiąc, że jakbym nie miał routera?
To 4-6 będzie OK. Zawsze możesz dołożyć kolejny ręcznie.WiKiH pisze:ile najlepiej ustawić sobie adresów IP? bo ja tam mam 100 ustawione, maxymalnie planuję, że będą się podłączały 4 sprzęty
Przekierowanie portów też wygląda OK.
Na forum dajemy tylko jeden "Pomógł" w danym temacie jednemu userowi, nadmiarowe pomógł usunąłem.
Nie pomagam na PW!
-
A mógłbyś mi jeszcze doradzić w sprawie tego DoS protection (pisane wcześniej)?
- wojteks
- *** Administrator ***
Jak chcesz, może być na Enable ale może to gryźć się z torrentami więc zawsze można wyłączyć.WiKiH pisze:A mógłbyś mi jeszcze doradzić w sprawie tego DoS protection
Nie pomagam na PW!
-
A jak będę chciał włączyć DMZ to muszę wyłączyć DHCP? Przeczytałem "Poradę" przy tej funkcji, która brzmi tak:
Tylko czy wtedy inne komputery i urządzenia będą bezproblemowo łączyć się z internetem?DMZ Help
The DMZ host feature allows one local host to be exposed to the Internet for a special-purpose service such as Internet gaming or video conferencing. The Router forwards packets of all services to the DMZ host. Any PC that is set to be DMZ host must have its DHCP client function disabled and should have a new static IP address assigned to it because its IP Address may change when using the DHCP function.
To assign a computer or server to be a DMZ server:
Click the Enable button.
Enter the IP address of a local PC that is set to be DMZ host in the DMZ Host IP Address field.
Click the Save button.
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, wystarczy że ustawisz stały IP dla Twojego komputera przez "Static DHCP" albo ręcznie we właściwościach IPv4.WiKiH pisze:A jak będę chciał włączyć DMZ to muszę wyłączyć DHCP?
Patrz wyżej. Serwer DHCP zostaje jak był.WiKiH pisze:Tylko czy wtedy inne komputery i urządzenia będą bezproblemowo łączyć się z internetem?
Nie pomagam na PW!
-
Czyli ja już to mam zrobione?wojteks pisze:Nie, wystarczy że ustawisz stały IP dla Twojego komputera przez "Static DHCP" albo ręcznie we właściwościach IPv4.

- wojteks
- *** Administrator ***
Tak.WiKiH pisze:Czyli ja już to mam zrobione?
Nie pomagam na PW!