Nokia E52 jako modem, Internet z play - czemu tak wolno?
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
Nokia E52 jako modem, Internet z play - czemu tak wolno?
Witam. Wczoraj kupiłem sobie starter z playa Internetu na kartę. Jako modemu używam telefonu nokia E52 podłączonego po USB do komputera. W telefonie wyświetla mi informację, że jestem w zasięgu 3G, a po połączeniu się z Internetem przez program PcSiute osiągam prędkość 115 Kb/s. Wydaje mi się to mało jak na zasięg sieci 3G i nie wiem co może być przyczyną takiej prędkości. Może ktoś zna przyczynę tak wolnego połączenia?
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- kedzi
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Re: Nokia E52 jako modem, Internet z play - czemu tak wolno?
Play ma max prędkość 1Mbit/s więc więcej na pewno nie osiągniesz. Ale to i tak sądzę, że dobry wynik jak na tego operatora;)
Dla jasności dodam trochę matematyki: 1 Mbit/s = 1024 Kbit/s 1 Kb/s = 8Kbit/s 1 Mbit/s = 128 Kb/s czyli to 128Kb/s to jest MAX chociaż pewnie Ci sporadycznie może skoczyć do 150-200Kb/s
Dla jasności dodam trochę matematyki: 1 Mbit/s = 1024 Kbit/s 1 Kb/s = 8Kbit/s 1 Mbit/s = 128 Kb/s czyli to 128Kb/s to jest MAX chociaż pewnie Ci sporadycznie może skoczyć do 150-200Kb/s
Ostatnio zmieniony 2010-09-12, 23:56 przez kedzi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Ok dzięki, czyli ja namieszałem z liczeniem
Sprawdziłem w FAQ prędkości i plus z erą mają do 21 Mb/s jednak moje pytanie, gdzie to jest możliwe i jakie są najczęściej osiągane wyniki?
Pozdrawiam

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2010-09-13, 00:03 przez bobi1326, łącznie zmieniany 1 raz.
- kedzi
To się tak oblicza jak Ci napisałem w edytowanym pościebobi1326 pisze:ale gdzie ten 1Mb/s jeżeli mieszkam w większym mieście i mam jedynie 115 Kb/s?

To jest zależne od operatora i jak na razie play na pewno Ci takich parametrów nie zapewni jedynie u tych operatorów co podałeś i jeszcze z tego co się orientuje to dochodzi Orangebobi1326 pisze:Sprawdziłem w FAQ prędkości i plus z erą mają do 21 Mbit/s jednak moje pytanie, gdzie to jest możliwe i jakie są najczęściej osiągane wyniki?

-
- Stały użytkownik forum
Namieszałem z tym liczeniem 
Czyli łączy mi się z największą możliwą prędkością. Ale teraz zastanawiam się jaką prędkość zapewni mi maksymalnie inny operator, jeżeli mój telefon maksymalnie może łączyć się z 10,2 MBit/s a wezmę ofertę do 21 MBit/s. Czy wyciągnie maksimum jeżeli jestem w zasięgu HSDPA?

Czyli łączy mi się z największą możliwą prędkością. Ale teraz zastanawiam się jaką prędkość zapewni mi maksymalnie inny operator, jeżeli mój telefon maksymalnie może łączyć się z 10,2 MBit/s a wezmę ofertę do 21 MBit/s. Czy wyciągnie maksimum jeżeli jestem w zasięgu HSDPA?
Ostatnio zmieniony 2010-09-13, 00:10 przez bobi1326, łącznie zmieniany 2 razy.
- kedzi
Proszę Cię nie myl pojęć, to nie jest 1Mb/s tylko jeden 1Mbit/s. A to jest bardzo duża różnica.
Ostatnio zmieniony 2010-09-13, 00:17 przez kedzi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Stały użytkownik forum
Już nie będę mylił, obiecuje 

- kedzi
Na polskim rynku jedynie HSPA+ mogło by Ci taki transfer zapewnić ale Twój telefon tego nie obsłuży. Jak się nie mylę to większość polskich nodeB ma do 7,2 Mbit i taką na swoim telefonie dzięki HSDPA prędkość przy dobrych warunkach mógł byś osiągnąć tylko to jest zależne od wszystkiego: jak blisko siebie masz nodeB, jak jest obciążony i czy dużo jest przeszkód.bobi1326 pisze:Ale teraz zastanawiam się jaką prędkość zapewni mi maksymalnie inny operator, jeżeli mój telefon maksymalnie może łączyć się z 10,2 Mbit/s a wezmę ofertę do 21 Mbit/s. Czy wyciągnie maksimum jeżeli jestem w zasięgu HSDPA?
[ Dodano: 2010-09-13, 01:44 ]
Najłatwiej żeby się przekonać co będzie Ci jak najlepiej działało na Twoim telefonie to zakup prie paid-owskich starterów z innych sieci albo sprawdzenie na http://mapa.btsearch.pl/ który nodeB danej sieci ma UMTS/3G(HSDPA) jest najbliżej Twojego miejsca zamieszkania.

[ Dodano: 2010-09-13, 01:57 ]
yhhhh sorki bo w końcu z tego wszystkiego to i mi się pomieszało z tymi Mbit-ami

-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ale Mb/s = Mbit/s. MB/s = 8Mb/s.kedzi pisze:Proszę Cię nie myl pojęć, to nie jest 1Mb/s tylko jeden 1Mbit/s. A to jest bardzo duża różnica.
Aj no właśnie.kedzi pisze:yhhhh sorki bo w końcu z tego wszystkiego to i mi się pomieszało z tymi Mbit-amiwięc dla jasności powinno być Mb/s albo Mbit/s i to jest to samo czyli obie te wersje są poprawne. wprowadziłem Cię w błąd za co przepraszam.
![]()

Z tym to w sumie dziwna sprawa. HSPA+ jest wstecznie kompatybilne i będzie działać HSPA 14.4 więc te 10Mb/s teoretycznie powinno dać radę.kedzi pisze:Na polskim rynku jedynie HSPA+ mogło by Ci taki transfer zapewnić ale Twój telefon tego nie obsłuży. Jak się nie mylę to większość polskich nodeB ma do 7,2 Mbit i taką na swoim telefonie dzięki HSDPA prędkość przy dobrych warunkach mógł byś osiągnąć tylko to jest zależne od wszystkiego: jak blisko siebie masz nodeB, jak jest obciążony i czy dużo jest przeszkód.
Niestety jakość usług nie pozwala osiągać swobodnie takich prędkości jeszcze. Sam się o tym przekonałem.
Niestety np. w Erze i Plusie gdzie jest teoretycznie w niektórych miejscach HSPA+ na prepaidzie nie da się połączyć z HSPA+. Taka niespodzianka ze strony operatora.kedzi pisze:Najłatwiej żeby się przekonać co będzie Ci jak najlepiej działało na Twoim telefonie to zakup prie paid-owskich starterów z innych sieci
Nie zmienia to faktu, że tak najlepiej testować połączenia w danej lokalizacji. Do tego najlepiej w godzinach największych obciążeń (rano i wieczór/późny wieczór).
-
- Stały użytkownik forum
Czyli obojętnie jaki będę miał modem i nawet jak wsadzę do niego kartę plusa czy ery gdzie mam teoretycznie do 21 Mb/s (te jednostki są do opanowania ale trzeba się zastanawiać
) To i tak osiągnę maksymalnie jakieś 7,2 Mb/s ? A te 21 Mb/s to pewnie w dalszych latach będzie osiągalne?
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- kedzi
nie obojętnie, musi obsługiwać do 7,2 bo są też i do 3,6Mbit/sbobi1326 pisze:Czyli obojętnie jaki będę miał modem