Air Live G.Duo - problem z WiFi w trybie Dual AP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Air Live G.Duo - problem z WiFi w trybie Dual AP
Witam!
Zaobserwowałem taką dziwną przypadłość w moim AP-eku:
Najlepiej wytłumaczy to obrazek, który załączam poniżej. Pierwsza kolumna to wykres transferów po kablu, druga przez WiFi z radia 2 a trzecia WiFi z radia 1. Rozumiem, że straty jakieś muszą być, ale czy takie coś jest normalne w tym urządzeniu? I czemu straty są różne na poszczególnych radiach? Wynika to może ze specyfikacji urządzenia:
RF1
1Mbps -92
2Mbps -91
5.5 Mbps -88
6 Mbps -86
9 Mbps -86
11 Mbps -85
12 Mbps -85
18 Mbps -84
24 Mbps -80
36 Mbps -78
48 Mbps -73 ,
54 Mbps -72
RF2
1Mbps -90
2Mbps -88.5
5.5Mbps -88
6Mbps -83
9Mbps -83
11Mbps -84
12Mbps -83
18Mbps -82
24Mbps -81 ,
36Mbps -77
48Mbps -74
54Mbps -71
?
Dodam tylko, że radia pracują na kanałach 1 i 13, moc pierwszego ustawiona jest na 18 dB a drugiego 19dB, laptop, z którego korzystam znajduje się w tym samym pokoju co AP, więc w trayu mam pokazane, że siła sygnału jest znakomita jednak w menu AP jest na poziomie ok. 65%.
A gdyby się ktoś zastanawiał po co mi 2 sieci WiFi to od razu tłumaczę, że jedną będę udostępniał do drugiego budynku za pomocą anten panelowych i mój dostawca wie o wszystkim.
Pozdrawiam!
Zaobserwowałem taką dziwną przypadłość w moim AP-eku:
Najlepiej wytłumaczy to obrazek, który załączam poniżej. Pierwsza kolumna to wykres transferów po kablu, druga przez WiFi z radia 2 a trzecia WiFi z radia 1. Rozumiem, że straty jakieś muszą być, ale czy takie coś jest normalne w tym urządzeniu? I czemu straty są różne na poszczególnych radiach? Wynika to może ze specyfikacji urządzenia:
RF1
1Mbps -92
2Mbps -91
5.5 Mbps -88
6 Mbps -86
9 Mbps -86
11 Mbps -85
12 Mbps -85
18 Mbps -84
24 Mbps -80
36 Mbps -78
48 Mbps -73 ,
54 Mbps -72
RF2
1Mbps -90
2Mbps -88.5
5.5Mbps -88
6Mbps -83
9Mbps -83
11Mbps -84
12Mbps -83
18Mbps -82
24Mbps -81 ,
36Mbps -77
48Mbps -74
54Mbps -71
?
Dodam tylko, że radia pracują na kanałach 1 i 13, moc pierwszego ustawiona jest na 18 dB a drugiego 19dB, laptop, z którego korzystam znajduje się w tym samym pokoju co AP, więc w trayu mam pokazane, że siła sygnału jest znakomita jednak w menu AP jest na poziomie ok. 65%.
A gdyby się ktoś zastanawiał po co mi 2 sieci WiFi to od razu tłumaczę, że jedną będę udostępniał do drugiego budynku za pomocą anten panelowych i mój dostawca wie o wszystkim.
Pozdrawiam!
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Air Live G.Duo - problem z WiFi w trybie Dual AP
Specyfikacja, którą wrzuciłeś, nie mówi nic o stratach. Widać tylko różnice w czułości radia (może wynikać np. z mocy radia, nie wiem skąd wziąłeś te wartości).
A jak wygląda eter na poszczególnych kanałach? Co się stanie jak ustawisz oba radia na ta samą moc i ten sam kanał?
A jak wygląda eter na poszczególnych kanałach? Co się stanie jak ustawisz oba radia na ta samą moc i ten sam kanał?
-
Specyfikacja którą podałem jest częścią tej którą daje producent. Jeśli chodzi o eter to jest pusto na każdym kanale, bo mieszkam w domu jednorodzinnym na wsi i korzystam z radiówki 5GHz, 2Mb/s DL, 256kb/s UL. Nigdy nie próbowałem ustawiać tych samych kanałów, bo nie jest to zalecane, ale zaraz to zrobie.
Edit: Obawiam, się, że będę musiał sprawdzić wszystko rano, bo teraz siec jest obciążona na tyle, że straty z WiFi są maskowane i wszystko wygląda gorzej niż na wcześniej załączonym pliku, nawet po kablu. Jutro lub późno w nocy zamieszczę screeny.
Edit: Obawiam, się, że będę musiał sprawdzić wszystko rano, bo teraz siec jest obciążona na tyle, że straty z WiFi są maskowane i wszystko wygląda gorzej niż na wcześniej załączonym pliku, nawet po kablu. Jutro lub późno w nocy zamieszczę screeny.
Ostatnio zmieniony 2010-09-09, 19:56 przez t_rutana, łącznie zmieniany 2 razy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Na testy wyłączaj jedno radio.t_rutana pisze:Nigdy nie próbowałem ustawiać tych samych kanałów, bo nie jest to zalecane,
Nie pomagam na PW!
-
Ok, udało mi się porobić testy. Pomiary siły sygnału wykonałem programem WirelessMon.
Z moich obserwacji wynika tylko tyle, że laptop nie może być bardzo blisko anteny, w sytuacjach gdy siła sygnału jest bardzo duża stawiałem go na parapecie obok routera, ale jak widać skutkowało to pogorszeniem transferu. Z kolei nie zauważyłem poprawy po wyłączeniu jednego radia, co oznacza ze mimo iż pracowały na tym samym kanale to wcale się tak bardzo nie zakłócały. A Wy co o tym myślicie?
Edit: Tak sobie myślę, że może to wina karty WiFi. Niby sterowniki wgrałem najnowsze, ale pewny będę dopiero gdy sprawdzę na innym lapku.
Z moich obserwacji wynika tylko tyle, że laptop nie może być bardzo blisko anteny, w sytuacjach gdy siła sygnału jest bardzo duża stawiałem go na parapecie obok routera, ale jak widać skutkowało to pogorszeniem transferu. Z kolei nie zauważyłem poprawy po wyłączeniu jednego radia, co oznacza ze mimo iż pracowały na tym samym kanale to wcale się tak bardzo nie zakłócały. A Wy co o tym myślicie?
Edit: Tak sobie myślę, że może to wina karty WiFi. Niby sterowniki wgrałem najnowsze, ale pewny będę dopiero gdy sprawdzę na innym lapku.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Z tego obrazka widać, że oba układy radiowe zachowują się tak samo, więc wcześniejsze różnice wynikały raczej z konfiguracji lub warunków środowiskowych.
Jeśli chodzi o kartę WiFi to może masz kogoś, kto przytargałby lapka?
Jeśli chodzi o kartę WiFi to może masz kogoś, kto przytargałby lapka?
-
Po krótkiej przerwie ale piszę znowu
Owszem mam dostęp do innego lapka, ale jest on tak zaniedbany jeśli chodzi o system i ochrone ze nie nadaje się. Na szczęście znalazłem przyczynę - ustawienia planu zasilania
Było włączone oszczędzanie energii dla karty bezprzewodowej. Poza tym zauważyłem, ze WirelessMon "zakłóca" sygnał tzn. Transfer przy włączonym programie jest gorszy niż gdy jest on wyłączony. Nadal występują takie cykliczne przerwy jak na screenie z pierwszego posta, ale po pierwsze pojawiają się na obu radiach a po drugie część gdzie transfer jest pełny jest prawie identyczna jak po kablu. Zauważyłem też, że te przerwy zanikają w innym pokoju, oddzielonym od AP minimum 2 parami drzwi. Na chwilę obecną taki stan mi wystarczy, jak będę miał możliwość to sprawdzę na innym lapku i ewentualnie wtedy będziemy się martwić.