Jaki router do doku jednorodzinnego
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router do doku jednorodzinnego
Witam
Obecnie jestem posiadaczem Edimaxa BR-6524N. Niestety pomimo zmiany anten na większe (3 razy 12dBi) dalej mam problemy z sygnałem. Urządzenie musi pracować na 2 piętrze. Do przebicia są więc dwie kondygnacje w dół. Chciałbym aby nowy router miał odkręcane anteny, abym mógł zmienić na te posiadane. Fajnie jakby można było do niego wgrać DD-WRT. Na razie znalazłem tylko TP-Linka TL-WR1043ND, który spełniałby moje wymagania. Czy możecie mi coś polecić. Kwota do wydania max 200zł.
Obecnie jestem posiadaczem Edimaxa BR-6524N. Niestety pomimo zmiany anten na większe (3 razy 12dBi) dalej mam problemy z sygnałem. Urządzenie musi pracować na 2 piętrze. Do przebicia są więc dwie kondygnacje w dół. Chciałbym aby nowy router miał odkręcane anteny, abym mógł zmienić na te posiadane. Fajnie jakby można było do niego wgrać DD-WRT. Na razie znalazłem tylko TP-Linka TL-WR1043ND, który spełniałby moje wymagania. Czy możecie mi coś polecić. Kwota do wydania max 200zł.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki router do doku jednorodzinnego
gorgar, zacznijmy od tego, że wsadzając patyki o większym zysku wiele nie zdziałasz.
W twoim przypadku jedynym sensownym rozwiązaniem jest dorzucenie AP.
W twoim przypadku jedynym sensownym rozwiązaniem jest dorzucenie AP.
-
Jak zmieniłem anteny w Edimaxie to na 2 kondygnacji sygnał przestał rwać się co chwile. Czyli nie ma możliwości używania jednego urządzenia? Rozumiem, że zaproponowany tp-link będzie miał pokrycie podobne do edimaxa. Jednym z powodów zmiany jest to, że mam problem z filmami z megavideo na Edimaxie. Radiowo nawet obok routera, tną się niemiłosiernie. Co ciekawe na dd-wrt problem się pogorszył.
- wojteks
- *** Administrator ***
Wszystkie urządzenia WiFi mają podobne zasięgi, wynikają one z mocy maksymalnej tych urządzeń i czułości odbiornika.gorgar pisze:aproponowany tp-link będzie miał pokrycie podobne do edimaxa
Nie pomagam na PW!
-
Idąc za radą Jo_gurta znalazłem na strychu dziadka Neatgeara wgr614 v9. Ustawiłem go jako AP a wspomnianego Edimaxa jako repearer. Jedyną wadą takiego urządzenia sprawy jest to że Edimax działa tylko w trybie b&g. Niestety dziadek Netgear nie ma funkcji repeara więc w drugą stronę się nie da. Na dodatek w v9 nie można wgrać dd-wrt więc już nic innego nie wymyślę.
- wojteks
- *** Administrator ***
A do czego ci konieczne "n", ustaw posiadane sprzęty w "g".gorgar pisze:Jedyną wadą takiego urządzenia sprawy jest to że Edimax działa tylko w trybie b&g
Najlepiej by było jednak kabel przeciągnąć a nie używać trybu repeater który pogarsza osiągi sieci.
Nie pomagam na PW!
-
Mam taką sytuację, że kabel z osiedlowej sieci został zainstalowany na 2 piętrze. Fakt jest go na tyle dużo, że mógłbym go przenieść na 1 piętro. Jedynym problemem są grube stropy przez które nie chcę wiercić, dlatego zależy mi na mocnym sygnale. Co do używania "n" to zawsze myślałem, że tak osiągnę lepszy zasięg. Wszystkie urządzenia pracują w "n", laptop i kom(którego bardzo użytkuję z wifi, skype i te sprawy)
- wojteks
- *** Administrator ***
N to w zasadzie znacznie większe prędkości transmisji z zasięgiem mniej ma wspólnego.gorgar pisze:Co do używania "n" to zawsze myślałem, że tak osiągnę lepszy zasięg
Jeżeli łącze masz wolniejsze niż 20Mbps to G powinno wystarczyć żeby go przesłać.
Zawsze można dać switch i przedłużyć kabel o 100m albo zrobić próbę z złączką (2xrj45 1 do 1) p przedłużyć o brakujące kilka metrów ale to może nie działać dobrze.gorgar pisze:Fakt jest go na tyle dużo, że mógłbym go przenieść na 1 piętro
Ja bym jednak wiercił albo kominem/przy rurkach CO czy innych kanałach przeciągnął kabel. Przecież to wymaga otworu 7-8mm.gorgar pisze:problemem są grube stropy przez które nie chcę wiercić
Nie pomagam na PW!