Witam.
Zamierzam założyć u siebie neostradę 1mb, mam komputer stacjonarny, laptopa i konsolę sony play station 3
Pytanie jaki sprzęt musze kupić aby mieć we wszystkich urządzniach internet?
Druga sparwa czy muszę wraz z neostradą zamówić modem livebox? (opłata miesięczna za modem 10zł) .
P.s. jestem laikiem i góry dziękuję za pomoc.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-07, 10:30 ]
<font color=orange>Poprawa pisowni.</font>
Zapraszam do zapoznania się z Regulaminem i Netykieta naszego forum .
sprzęt do neostrady + komp stacjonarny + laptop + PS3
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
sprzęt do neostrady + komp stacjonarny + laptop + PS3
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 09:30 przez skun871, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Re: sprzęt do neostrady + komp stacjonarny + laptop + PS3
Musisz sprawić sobie routerek z modemem ADSL.
LB to właśnie taki routerek, ale kiepskiej jakości. Także nie bierz LB tylko kup coś we własnym zakresie.
LB to właśnie taki routerek, ale kiepskiej jakości. Także nie bierz LB tylko kup coś we własnym zakresie.
-
- Początkujący użytkownik forum
Dodam że na laptopa potrzebuje zasięg internetu do 15m góra, komp stacjonarny stoi w miejscu więc moz ebyć podłączony jakimś kablem.
[ Dodano: 2010-10-05, 18:14 ]
Poprosiłbym od razu o podanie całej konfiguracji sprzętu który muszę kupić... chodzi np o konkretny model routera.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-07, 10:34 ]
Proszę stosować się do zasad panujących na forum i pisać zgodnie z pisownią polską.
Zdania zaczynamy z dużej litery,stosujemy polskie czcionki,znaki interpunkcji.
Nie zastosowanie się do poleceń spowoduje nadaniem użytkownikowi ostrzeżenia.
[ Dodano: 2010-10-05, 18:14 ]
Poprosiłbym od razu o podanie całej konfiguracji sprzętu który muszę kupić... chodzi np o konkretny model routera.
[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2010-10-07, 10:34 ]
Proszę stosować się do zasad panujących na forum i pisać zgodnie z pisownią polską.
Zdania zaczynamy z dużej litery,stosujemy polskie czcionki,znaki interpunkcji.
Nie zastosowanie się do poleceń spowoduje nadaniem użytkownikowi ostrzeżenia.
Ostatnio zmieniony 2010-10-07, 09:31 przez skun871, łącznie zmieniany 1 raz.
- Jo_gurt
- Guru bezprzewodowy
Jeśli chodzi o routery z modemem ADSL (bo takiego potrzebujesz) to ja bym szukał w ofercie Linksysa (WAGxxxx) lub Edimaksa.skun871 pisze:chodzi np o konkretny model routera
-
- Stały użytkownik forum
Co do WAGxxxx, to dopiero co przeczytałem, że gorzej sobie radzi z zaszumionymi liniami. Nie wiem, czy prawda.
Ja bym proponował modem od tepsy za symboliczne pieniądze - Combo ZTE 831. Do tego router już bez wbudowanego modemu. Do tej pory używałem taniego Edimax 3G-6200N i chodził ten zestaw bez zgrzytów. Z neostradą 20Mbit rozwijał 19,5Mbit po WiFi (i tak by więcej nie poszło). Między kompami przez ścianę było tak 3-4MB/s. A wczoraj sie przesiadłem na TP-LINK TL-WR1043ND, do kompów włożyłem karty z MIMO (Intel 5300 AGN) no i wymiata. Do kompa za ścianą lecą pliki 12-14MB/s. Będzie to można jeszcze poprawić jak przygotuję inne miejsce dla routera. Router ma wszytkie porty 1Gbit. Jak kopiowałem pliki z peceta na lapka po kablu, to dysk w lapku nie nadążał
Ja bym proponował modem od tepsy za symboliczne pieniądze - Combo ZTE 831. Do tego router już bez wbudowanego modemu. Do tej pory używałem taniego Edimax 3G-6200N i chodził ten zestaw bez zgrzytów. Z neostradą 20Mbit rozwijał 19,5Mbit po WiFi (i tak by więcej nie poszło). Między kompami przez ścianę było tak 3-4MB/s. A wczoraj sie przesiadłem na TP-LINK TL-WR1043ND, do kompów włożyłem karty z MIMO (Intel 5300 AGN) no i wymiata. Do kompa za ścianą lecą pliki 12-14MB/s. Będzie to można jeszcze poprawić jak przygotuję inne miejsce dla routera. Router ma wszytkie porty 1Gbit. Jak kopiowałem pliki z peceta na lapka po kablu, to dysk w lapku nie nadążał