WRT54GC i internet radiowy

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
mad_mike
Początkujący użytkownik forum

WRT54GC i internet radiowy

Post autor: mad_mike »

Witam,

Dostałem misję podzielenia internetu bezprzewodowego podłączonego w tej chwili poprzez antenę Yagi do karty wifi w PC bezprzewodowo po mieszkaniu. Ostatnio wymieniałem u siebie router i mam zbędny WRT54GC (bez odkręcanej antenki). rozumiem że muszę dokupić drugi router (taki z odkręcaną anteną i odpowiednim złączem antenowym) i do niego podłączyć tego WRT54GC i antenę Yagi. pytanie: czego konkretnie potrzebuje? czy każdy router z odkręcaną antekną bedzie OK? czy musi któryś obsługiwać jakiś konkretny tryb? (Access point czy client?) i na koniec prosiłbym może o jakąś sugestię co do modelu albo przynajmniej czego jeszcze potrzebuje
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: WRT54GC i internet radiowy

Post autor: wojteks »

Jakie siec ma zabezpieczenia? <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119029#119029" target="_blank">»TTL«</a> <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> PPPoE?
Nie pomagam na PW!
mad_mike

tylko MAC
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

mad_mike pisze:tylko MAC
A czy możesz go łatwo zmienić u dostawcy?
Jeżeli nie możesz go zmienić to możesz zrobic próbę z Tp-Link WR543G w trybie AP Client router lub Ovislnik WL1600GL z firmware tomato.
Gdybyś mógł zmienić MAC to wystarczy AP Client np. Tp-Link WA500G (WA5001G) lub Ovislink WL5460APv2
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
Jo_gurt
Guru bezprzewodowy

Post autor: Jo_gurt »

Ap edimaxa umożliwiają zmianę adresu mac interfejsu radiowego. I na taki AP bym się zdecydował.
mad_mike

chodzi o to żeby było możliwie najtaniej, ten internet sam w sobie nie jest demonem prędkości ani stabilności ale osobom które z niego korzystają wystarcza zupełnie. po prostu pojawił się laptop i zasugerowałem że można go bez kabla używać i zdeklarowałem się pomóc bo sygnał wewnątrz budynku był słaby albo w ogóle go nie było. wieczorem po zajęciach jeszcze się nad tym wszystkim zastanowie, poprzeglądam specyfikacje proponowanych przez was modeli i dam znać na jaką konfigurację się zdecydowałem. pzdr! :)

ACHA!! teraz mi sie przypomniało! oprócz MAC-a jest jeszcze WEP. Czy proponowane przez Was modele mają możliwość połączenia się z tak zabezpieczoną siecią??
ODPOWIEDZ